| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Preračun nosilca orodja za izdelavo komponent iz poliuretanske pene
Luka Rotovnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen te diplomske naloge je preveriti ustreznost nosilca orodja za izdelavo avtomobilskih komponent iz poliuretanske pene. V diplomski nalogi smo s programom Abaqus izvedli trdnostni preračun nosilca orodja in ugotovili največje pomike ter največje napetosti v nosilcu. Preračunali smo tudi ustreznost pnevmatskih delov nosilca ter preračunali ustreznost najbolj obremenjenega sornika na nosilcu. Preverili smo tudi hitrosti najbolj pomembnih pnevmatskih delov na nosilcu. Ugotovili smo, da so sestavni deli, ki smo jih preračunali ustrezni, kar pomeni, da je nosilec primerno dimenzioniran.
Keywords: nosilec, Abaqus, metoda končnih elementov, preračun nosilca, kinematika, strojni elementi, dimenzioniranje, numerično modeliranja
Published: 11.12.2018; Views: 659; Downloads: 277
.pdf Full text (1,41 MB)

2.
TIPIZACIJA POGONSKEGA SKLOPA VOZA INDUSTRIJSKE PEČI ZA TERMIČNO OBDELAVO MATERIALOV
Tomaž Bosio, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje postopek zasnove, tipizacije in standardizacije pogonskega sklopa voza industrijske peči za uporabo v podjetju BOSIO d.o.o. Magistrsko delo se začne s kratkim povzetkom zgodovine razvoja industrijskih peči, njihovo klasifikacijo in opisom komorne peči z vozičkom. Sledi zasnova in razdelitev pogonskih sklopov glede na obremenitve. Za vsak tip pogonskega sklopa smo definirali komponente, ki so bile ustrezno preračunane in standardizirane. V zaključku magistrskega dela so predstavljeni doseženi cilji, ki dokazujejo, da smo uspešno tipizirali pogonski sklop. Navedli smo tudi usmeritve za nadaljevanje dela na tem področju.
Keywords: industrijska peč, pogoni, strojni elementi, tipizacija
Published: 30.09.2016; Views: 873; Downloads: 86
.pdf Full text (5,29 MB)

3.
Numerična analiza deformacijskega stanja poligonskih zvez pesta in gredi
Klemen Jezernik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava analitičnega in numeričnega načina preračuna poligonskih zvez. Analitičen preračun temelji na teoretično-empiričnih enačbah iz standarda, medtem ko je numeričen preračun narejen z metodo končnih elementov v programu Abaqus FEA. Preračuni so bili narejeni z dvema standardnima oblikama poligonske zveze (tri- in štiristranska konfiguracija) enakega nazivnega premera. Primerjava je pokazala, da numerični rezultati dobro sovpadajo z analitičnim, razen na majhnem območju v bližini robov, kjer se lahko numerična napaka zanemari.
Keywords: strojni elementi, poligonske zveze pesta in gredi, analiza napetostnega stanja, metoda končnih elementov
Published: 14.12.2015; Views: 937; Downloads: 54
.pdf Full text (2,41 MB)

4.
Numerično simuliranje površinske utrujenostne razpoke na zobeh zobnikov
Gorazd Fajdiga, Jože Flašker, Srečko Glodež, Zoran Ren, 2000, original scientific article

Abstract: V tem prispevku je predstavljen dvodimenzijski računski model za simuliranje širjenja površinsko začetne utrujenostne razpoke v stičnem področju dveh zobnih bokov zobnikov. Diskretiziran model zoba zobnika je obremenjen s pravokotno obremenitvijo (Hertzov stični tlak), strižno obremenitvijo (trenje med zobnimi boki zobnikov) in dodatno stično silo, ki je posledica elastohidrodinamičnih (EHD) pogojev mazanja. Za določitev širjenja utrujenostne razpoke od začetne do kritične dolžine, ko se delček materiala odlomi od površine in povzroči nastanek jamice, je uporabljen postopek J-integrala v okviru metode končnih elementov. Primerjava računskih in eksperimentalnih rezultatov kaže, daje predstavljeni model primeren za spremljanje širjenja površinske utrujenostne razpoke pri stični obremenitvi in ga kot takega lahko uporabimo pri napovedovanju pojava jamičenja na stično obremenjenih elementih, kakor so zobniki, ležaji, kolesa itn.
Keywords: strojni elementi, zobniška gonila, lomna mehanika, utrujanje, jamičenje, mazanje, kontaktni problemi, dotikalne površine
Published: 10.07.2015; Views: 791; Downloads: 48
URL Link to full text

5.
Konstrukcija naprave za trajnostni preizkus stikal mikrovalovne pečice
Žan Podbregar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Napravo sem razvil z namenom, da omogoča trajnostni preizkus stikal mikrovalovne pečice. Uporabil sem sistematičen način razvoja novega proizvoda od ideje, načrtovanja, koncipiranja, snovanja in razdelave. Ti postopki so me pripeljali do naprave, ki omogoča hkratno testiranje desetih kompletov ohišij stikal mikrovalovne pečice. Lastnosti naprave so enostavna sestava, vzdrževanje, montaža in demontaža preizkušancev in uporaba naprave za testiranje sorodnih izdelkov, ki delujejo na podobnem fizikalnem principu.
Keywords: Zahteva, ideja, načrtovanje, koncipiranje, snovanje, razdelava, strojni elementi, inženirska orodja.
Published: 07.11.2013; Views: 1165; Downloads: 130
.pdf Full text (1,50 MB)

6.
ZASNOVA IN RAZVOJ MENJALNIKA MOTOKULTIVATORJA
Marko Pišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je del projekta med Univerzo v Mariboru in podjetjem Štruc Muta - kmetijska mehanizacija d.o.o., ki se ukvarja z proizvodnjo male kmetijske mehanizacije. Cilj projekta je skonstruirati motokultivator na podlagi zahtev podjetja ter izdelava tehnične dokumentacije. Na začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove prenosnikov moči. Nadaljevanje diplomskega dela zajema zasnovo in razvoj motokultivatorja. V procesu razvoja smo poizkušali v največji meri izpolniti zahteve podjetja, katere so bile določene na podlagi analize tržišča. Prav tako si želi podjetje zagotoviti fleksibilnost na trgu, zato želijo omogočiti izbiro nekaterih komponent (motor, kolesa,…). Tekom razvoja so bili potrebni sestanki z predstavniki podjetja, saj so bila potrebna usklajevanja in potrditve predlaganih rešitev. Žal projekt še ni končan, zato sem v diplomskem delu predstavil razvoj motokultivatorja do stopnje, ki je osvojena.
Keywords: Motokultivator, prenosnik moči, menjalnik, strojni elementi, ohišje, konstruiranje.
Published: 04.03.2011; Views: 4729; Downloads: 656
.pdf Full text (11,22 MB)

7.
8.
Preračun stožčastih zobnikov, primerjava med AGMA, DIN in NIEMANNU
Jože Keber, 1992, undergraduate thesis

Keywords: strojni elementi
Published: 26.07.2007; Views: 1735; Downloads: 0

9.
Preračun pogona rotacijske kosilnice 270 F.
Borut Hojnik, 1992, undergraduate thesis

Keywords: strojni elementi
Published: 26.07.2007; Views: 1761; Downloads: 0

10.
Izdelava programa za preračun valjastih zobnikov po DIN 3990
Darko Vide, 1992, undergraduate thesis

Keywords: strojni elementi, valjasti zobniki, računalniški programi, standardi, DIN
Published: 26.07.2007; Views: 2492; Downloads: 0

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica