| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 79
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Zasnova in izdelava odrivne platforme pri skoku športnika : diplomsko delo
Klemen Vostner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljeni idejna zasnova in izdelava odrivne platforme. Opisana je uporabljena strojna oprema in posamezne komponente same konstrukcije, od zasnove v programu za modeliranje do realizacije. Prikazani sta pritrditev in povezava merilne celice z elementi sistema za preizkus uporabe pri skoku športnika. Analizirana je tudi vzdržljivost platforme, kar pokaže trdnostni preračun. Za lažjo predstavo so grafično prikazane silnice največjih obremenitev in morebitna deformacija odrivnega sistema.
Keywords: odrivna platforma, strojna oprema, modeliranje, pritrditev, merilna celica, obremenitev
Published in DKUM: 27.03.2024; Views: 156; Downloads: 21
.pdf Full text (2,95 MB)
This document has many files! More...

2.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Keywords: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 767; Downloads: 41
.pdf Full text (2,24 MB)

3.
Konstruiranje strojnega primeža z uporabo cae in optimizacije topologije ter simulacijski preizkus delovanja
Filip Ljevar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil skozi proučevanje pomanjkljivosti obstoječih patentnih rešitev zasnovati inovativen 5-osni strojni primež. Ob upoštevanju načel razvoja odprte strojne opreme, kot dela svobodne znanosti, je transparentno in temeljito predstavljena izvirna rešitev s poudarkom na prednapetosti in dvojnem vpenjanju gibljive čeljusti primeža. Opravljena je bila statična analiza konstrukcije in optimizacija topologije. Ugotovljeno je bilo, da težave z dvigom čeljusti niso bile v celoti odpravljene, zato so predstavljene možnosti za nadaljnje izboljšave. Predstavljen je načrt nadaljnjih korakov, da bi lahko konstrukcija prešla v prosto javno uporabo.
Keywords: 5-osni strojni primež, odprta strojna oprema, optimizacija topologije, statična analiza
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 381; Downloads: 31
.pdf Full text (3,94 MB)

4.
Metode za obravnavanje večjih okvar strojne opreme v podjetju Arcont d.d. : magistrsko delo
Blaž Kocbek, 2023, master's thesis

Abstract: V podjetju Arcont d. d. prevladuje kurativno vzdrževanje, ki ga želijo bistveno pospešiti in razširiti z nekaterimi preventivnimi dejavnostmi. Z analizo nekaterih tipičnih okvar smo kot pilotski primer izločili upogibni stroj LVD 320/40. Za obravnavo odpovedi in okvar tega stroja smo izbrali metodi ACF (analiza vzrokov za odpoved) in MBR (poročilo o dolgem zastoju). Med delovanjem stroja nastane razpoka na oljnem filtru Rexroth, ki povzroči ustavitev proizvodnje v podjetju. Z analizo vzrokov in posledic okvare ter študijem obstoječih postopkov v podjetju smo metodi prilagodili stanju v podjetju in ju uporabili na pilotskem primeru. Ugotovili smo, da je osnovni vzrok okvare obravnavanega stroja konstrukcijska napaka, ki jo je mogoče rešiti z namestitvijo večjega oziroma zmogljivejšega filtra. Stroškovno ovrednotenje okvar in finančna analiza je pokazala velike prihranke, ki jih omogoča uporaba predstavljenih metod. Metodi je mogoče posplošiti za uporabo na katerem koli delovnem sredstvu v podjetju Arcont d. d.
Keywords: analiza vzrokov za odpoved, metode, celovito produktivno vzdrževanje, strojna oprema
Published in DKUM: 01.02.2023; Views: 586; Downloads: 91
.pdf Full text (3,67 MB)

5.
Analiza vplivov obratovanja statičnega sinhronskega serijskega kompenzatorja na delovanje zaščite prenosnih vodov z uporabo simulatorja v realnem času in zaprti zanki : magistrsko delo
Aljaž Trupej, 2022, master's thesis

Abstract: Na meddržavnem prenosnem vodu, ki povezuje razdelilni transformatorski postaji (RTP) Podlog in Obersielach, je podjetje ELES, d. o. o. (sistemski operater prenosnega omrežja) ugotovilo naraščajoči trend obremenitve. Ena izmed sodobnih rešitev je vgradnja statičnega sinhronskega serijskega kompenzatorja (SSSC – iz angl. Static Synchronous Series Compensator) v RTP Podlog, ki bi zmanjšal pretok energije na obravnavanem vodu. Naprava SSSC posredno, preko injiciranih linijskih napetosti, vpliva na reaktanco voda, kar lahko povzroči nepravilno delovanje vgrajene distančne zaščite voda. Zato smo v tej magistrski nalogi preverili vplive obratovanja naprave SSSC na delovanje distančne zaščite voda pri različnih kratkostičnih močeh bližnjega omrežja in parametrih okvare. Hkrati smo tudi preverili, kako vpliva obratovanje naprave SSSC na delovanje kombinacije distančne in diferenčne zaščite voda, ki se na meddržavnih vodih ne uporablja. Za analizo smo v zaprti zanki uporabili simulator v realnem času NovaCor, na katerega smo priključili dva komunikacijsko povezana zaščitna releja Siemens 7SD5. Rezultati so pokazali, da je naprava SSSC na delovanje distančne zaščite voda vplivala samo v 1 % izvedenih preizkusov (pri nekaterih visokoohmskih okvarah), medtem ko na delovanje diferenčne zaščite voda ni imela vpliva.
Keywords: statični sinhronski serijski kompenzator, distančna zaščita, diferenčna zaščita, digitalni simulator v realnem času, strojna oprema v zaprti zanki
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 792; Downloads: 134
.pdf Full text (12,08 MB)

6.
Hil testiranje pomožnih pogonov v vozilih s programskim orodjem control desk (dSPACE) : magistrsko delo
Matic Jehart, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje HIL (strojna oprema v zanki) testiranje v avtomobilski industriji z opremo dSPACE, Matlab in Xilinx. Testiran je bil realni krmilnik MCU (motor control unit) za vodenje PMSM-ja (sinhronski motor s površinsko pritrjenimi trajnimi magneti), ki se je v programski in strojni opremi dSPACE simuliral oziroma natančneje – simulacija motorja je potekala na FPGA-ju. Opisana je uporaba orodij za izvajanje testiranj kot tudi postopek samega testiranja, shranjevanja podatkov na Polarion in evalviranje testov.
Keywords: HIL, dSPACE, testiranje, strojna oprema v zanki
Published in DKUM: 13.09.2022; Views: 587; Downloads: 0
.pdf Full text (6,30 MB)
This document has many files! More...

7.
Modeli sistemov za HIL testiranje v avtomobilski industriji na FPGA s programsko opremo dSpace : diplomsko delo
Primož Sagmeister, 2022, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi je predstavljeno testiranje realnega sistema, ki se uporablja v avtomobilski industriji z metodo strojne opreme v zanki. Uporabil se je realen krmilnik, ki merjenih podatkov ni dobil iz senzorjev, ampak so bili simulirani na strojni opremi. Za simuliranje se je uporabil tako računalniški procesor kot tudi FPGA (programljivo polje logičnih vrat) vezje. Za naš namen se je uporabila strojna in programska oprema podjetja dSpace. Izvedlo se je programiranje testov, nalaganje modela na strojno opremo, izvedba testov in beleženje rezultatov, ki so bili nato vneseni v orodje Polarion. Prav tako se je evaluirala uspešnost rezultatov testov.
Keywords: programljivo polje logičnih vrat, strojna oprema v zanki, dSpace, Matlab, testiranje, modeliranje, vodenje
Published in DKUM: 14.06.2022; Views: 621; Downloads: 0

8.
Ovrednotenje knjižnic za podporo platformam specifične strojne opreme v ogrodju Flutter : diplomsko delo
Miha Petelinc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu najprej predstavimo ogrodje Flutter, njegove posebnosti, ki so posledica novih različic, na kratko opišemo programski jezik Dart, nato pa se osredotočimo na analizo knjižnic, ki omogočajo uporabo specifične strojne opreme. Pri analizi knjižnic se osredotočimo na uporabnost knjižnice, berljivost dokumentacije, funkcionalnosti in pomanjkljivosti. V zadnjem delu predstavimo aplikacijo, ki omogoča uporabo izbrane strojne opreme in knjižnic.
Keywords: Flutter, ogrodje, strojna oprema, navzkrižne aplikacije, Android
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 670; Downloads: 63
.pdf Full text (1,32 MB)

9.
Postopek izdelave livnega kolesa in analiza proizvodnih časov : diplomsko delo
Gašper Colja, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil predstaviti postopek izdelave livnega kolesa, ki ga je izdelalo podjetje Tehnika – SET, d. d. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in montažo kovinskih konstrukcij ter njihovih delov, proizvodnjo strojev in naprav za posebne namene, obdelavo kovin, vzdrževanjem in servisiranjem strojev. Livno kolo se uporablja pri kontinuirnem litju aluminija. V diplomskem delu so opisani vsi postopki izdelave le-tega, od načrtovanja procesa pa vse do izdelka. Na koncu naloge je izdelava livnega kolesa časovno ovrednotena.
Keywords: livno kolo, kontinuirno litje, razrez, varjenje, toplotna obdelava, strojna obdelava.
Published in DKUM: 15.09.2021; Views: 924; Downloads: 57
.pdf Full text (3,75 MB)

10.
Primernost kombinacije različnih terminov strojne rezi in rezi korenin za jablano sorte 'gala'
Žiga Ladinik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo ugotavljali vpliv različnih terminov strojne rezi v kombinaciji z rezjo korenin v nasadu jablan sorte 'Gala', starem šest let. Poskus je potekal na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor in je vključeval štiri različne termine izvedbe strojne rezi (zimska rez, rez v času rdečega balona, rez po obiranju in korekcijska rez) v kombinaciji z rezjo korenin. Rezultati raziskave so pokazali, da je bila masa enega ploda največja pri interakciji strojne rezi po obiranju in rezi korenin, število plodov in pridelek pa sta bila najvišja v primeru izvedbe strojne rezi v fazi rdečega balona in brez izvedbe rezi korenin. Bujnost rasti (vrednoteno preko spremljanja obsega debla in števila enoletnih poganjkov) je najintenzivneje pospešil kombiniran ukrep rezi korenin in izvedbe strojne rezi neposredno po obiranju.
Keywords: jablana, rez korenin, strojna rez, pridelek, bujnost
Published in DKUM: 10.09.2020; Views: 890; Downloads: 86
.pdf Full text (1,34 MB)

Search done in 0.43 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica