| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
STROŠKOVNO RAČUNOVODSTVO UNIVERZ
Ksenija Golob, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izobraževanje po svetu postaja vse bolj masovno. Univerze se soočajo z vse večjo konkurenčnostjo na trgu izobraževanja in če želijo svoj položaj na trgu ohraniti, so primorane delovati učinkovito in uspešno ter na finančno vzdržni podlagi. Da lahko univerze v današnjem konkurenčnem okolju poslujejo uspešno in konkurenčno, morajo slediti hitremu razvoju in napredku, to pa po drugi strani povzroča rast njihovih stroškov. Nujno za univerze v današnjem času je, da imajo zanesljive informacije o stroških, ki jih povzročajo njihove aktivnosti, saj jih lahko le tako kakovostno obvladujejo. Učinkovito spremljanje stroškov jim omogočajo različni sistemi in metode, ki jih v nalogi predstavljamo. V diplomskem delu proučujemo stroškovno računovodstvo v sodobnih univerzah, s poudarkom na procesnem spremljanju stroškov in spremljanju polnih stroškovnih cen. Predstavili smo značilnosti delovanja sodobnih univerz, uporabnost različnih sistemov oziroma metod stroškovnega računovodenja v sodobnih univerzah, predstavili procesno spremljanje stroškov (ABC metodo) in proučili njegovo uporabnost v praksi po svetu in v Sloveniji, ter preučili uporabnost spremljanja polnih stroškovnih cen v univerzah po svetu in v Sloveniji. Za univerze je pomembno, da poznajo stroške, ki jih povzročajo aktivnosti, katere izvajajo. Procesno spremljanje stroškov (ABC metoda) je sodoben pristop, ki jim to omogoča. Gre za metodo, ki omogoča univerzam učinkovitejše obvladovanje stroškov in na splošno boljše poslovanje. Ta pristop je v praksi nekaterih tujih držav že precej razširjen, prav tako so ga že uvedle tudi nekatere fakultete po Sloveniji, čeprav glede na opise načina spremljanja stroškov v nekaterih primerih težko presodimo, če gre dejansko že za procesno spremljanje stroškov, ali le za nekoliko bolj nadrobno tradicionalno spremljanje stroškov. Prav tako je za univerze pomembno, da poznajo celotne stroške svojih poslovnih učinkov, saj lahko tako na učinkovit način razporejajo svoja sredstva. To jim omogoča spremljanje polnih stroškovnih cen (v tuji literaturi najdemo izraz »full costing«).V praksi je tovrsten pristop prav tako že razširjen, zlasti na tujem. V nekaterih slovenskih univerzah je tovrsten pristop že prisoten, a je teh zelo malo.
Keywords: stroškovno računovodstvo, univerze, ABC metoda, spremljanje polnih stroškovnih cen, stroški
Published in DKUM: 31.07.2014; Views: 2337; Downloads: 256
.pdf Full text (1019,06 KB)

4.
PRESOJA KALKULACIJE STROŠKOVNE CENE OSKRBNEGA DNE ZA BREZDOMCA V ZAVETIŠČU ZA BREZDOMCE JAVNEGA ZAVODA SOCIO CELJE
Špela Kopriva, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo, ki je hkrati poslovna raziskava, obravnava presojo kalkulacije stroškovne cene oskrbnega dneva za brezdomca v Zavetišču za brezdomce JZ SOCIO Celje. Del socialnovarstvenega programa oskrbe brezdomcev se financira iz namenskih sredstev MDDSZ in MOC, del sredstev za pokritje nastalih stroškov pa mora zavod zagotoviti iz drugih virov (v nasprotnem primeru izgubi pravico do izvajanja tovrstnega programa). Zato smo se odločili izračunati polno stroškovno ceno oskrbnega dneva za brezdomca v Zavetišču za brezdomce, nato pa jo zožiti za tiste stroške, ki jih pokrijejo namenska sredstva MDDSZ in MOC v izbranem obračunskem obdobju. Takšna zožena stroškovna cena oskrbnega dneva za brezdomca nam da informacijo o tem, koliko stroškov mora zavod pokriti iz drugih virov. Da bi zavodu olajšali delo pri računanju polne in zožene stroškovne cene oskrbnega dneva za brezdomce, smo JZ SOCIO Celje pripravili model v Microsoftovem orodju Excel in postopek izračuna prikazali opisno in nazorno po posameznih korakih.
Keywords: javni zavod, socialnovarstvene storitve, stroškovno računovodstvo, kalkulacija, polna stroškovna cena, zožena stroškovna cena
Published in DKUM: 28.03.2014; Views: 1779; Downloads: 205
.pdf Full text (697,14 KB)

5.
VLOGA OKOLJSKEGA RAČUNOVODSTVA PRI VZPOSTAVITVI UČINKOVITEGA KONTROLING SISTEMA
Tjaša Nerat, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi nenehnih okoljskih vplivov na okolje podjetja morajo ta v svoje delovanje umestiti orodja z okoljskimi temami. En izmed načinov je vzpostavitev sistema okoljskega računovodstva, ki je nadgradnja tradicionalnega računovodstva. Informacije okoljskega računovodstva pri IFAC delijo na fizične vrednosti in denarne vrednosti. Omenjajo še, da se vrednosti medsebojno navezujejo. Denarne vrednosti v bistvu v veliki meri predstavljajo okoljske stroške podjetja. Med sistemom okoljskega računovodstva in sistemom okoljskega kontrolinga obstajajo povezave. Okoljsko računovodstvo služi okoljskemu kontrolingu kot eden izmed instrumentov, hkrati pa tudi kot baza podatkov za vzpostavitev okoljskega kontrolinga. Okoljski kontroling izhaja iz tradicionalnega kontrolinga, kar pomeni, da je funkcija okoljskega kontrolinga planiranje, krmiljenje in kontroliranje. Nekatera orodja okoljskega kontrolinga, ki se nanašajo na področje računovodstva in se uporabljajo v podjetjih, so: sistem zgodnjega pojasnjevanja, okoljski uravnoteženi sistem kazalnikov, okoljske bilance in okoljske revizije. Koristi uporabe okoljskega kontrolinga delimo na tržne priložnosti, zagotavljanje eksistence, znižanje stroškov (v veliki meri s pomočjo okoljskega stroškovnega računovodstva) in motiviranje zaposlenih.
Keywords: denarne vrednosti, fizične vrednosti, IFAC, kontroling, okoljska bilanca, okoljska revizija, okoljski kontroling, okoljski stroški, okoljski uravnotežen sistem kazalnikov, okoljsko računovodstvo, okoljsko stroškovno računovodstvo, orodja okoljskega kontrolinga, sistem zgodnjega pojasnjevanja, trajnost, trajnostni razvoj, trajnostno vodenje podjetij, varovanje okolja, zeleni kontroling
Published in DKUM: 29.11.2012; Views: 2126; Downloads: 260
.pdf Full text (599,87 KB)

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica