| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPORABNOST PROCESNO USMERJENEGA STROŠKOVNEGA RAČUNOVODSTVA V OBČINI KUZMA
Viktorija Salaj, 2011, final seminar paper

Abstract: Diplomski seminar sega na področje procesno usmerjenega stroškovnega računovodstva v občini Kuzma. Za izbrano temo smo se odločili, da bi prispevali k boljšemu obvladovanju stroškov v občini Kuzma. Proučili smo stroške, ki se pojavljajo v občini in opredelili stroškovna mesta in nosilce v občini. Pri raziskovanju smo izhajali iz splošnih in izhodiščnih dejstev o lokalni samoupravi. Podrobneje smo se osredotočili na predstavitev procesno usmerjenega stroškovnega računovodstva v občini. Ugotovili smo, da je za občino smiselno, da nadgradi sedanji način obvladovanja stroškov, saj bi bila uvedba procesno usmerjenega stroškovnega računovodstva povezana z velikimi stroški in porabljenim časom uvedbe. Z osamosvojitvijo so občine kot temeljne lokalne samouprave prišle do posameznih samoupravnih pravic in večje neodvisnosti, tako da samostojno opravljajo vse lokalne naloge javnega pomena na različnih področjih. Pri izvajanju računovodenja in poročanja Občine Kuzma se neposredno uporabljajo določila Zakona o računovodstvu, kodeks računovodskih načel in Slovenski računovodski standardi ter pravilnik o računovodstvu. Procesno usmerjeno stroškovno računovodstvo lokalne samouprave je v primerjavi s Slovenijo v svetu bolj raziskano, čeprav tudi drugod dajejo še vedno velik poudarek proračunu in proračunski porabi sredstev.
Keywords: Ključne besede: občina, stroški, stroškovno mesto, stroškovni nosilec, procesno usmerjeno stroškovno računovodstvo.
Published: 28.11.2011; Views: 1583; Downloads: 223
.pdf Full text (475,44 KB)

2.
RAZPOREJANJE STROŠKOV PO STROŠKOVNIH NOSILCIH V PODJETJU THERMANA LAŠKO
Jasmina Lokovšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Na kakšen način bo podjetje spremljalo stroške je v veliki meri odvisno od dejavnosti podjetja, vodstva in cene. Podjetje mora že pri ustanavljanju dobro zasnovati sistem spremljanja stroškov, da ostane konkurenčno na trgu. Bistvo uspešnega poslovanja podjetja je v zniževanju stroškov. Podjetja poskušajo kar se da zmanjšati izgubo in povečati ustvarjen dobiček. Vse to pa je mogoče, če podjetja natančno spremljajo stroške po vrstah in stroškovnih mestih. Thermana Laško ne razporeja stroškov na stroškovne nosilce. Glede na pogovore, ki sem jih imela z mentorico, v podjetju dosedanjega sistema tudi ne mislijo spreminjati, ker tudi ne vidijo potrebe po tem. Z dosedanjim sistemom spremljanja stroškov so zadovoljni, ker jim zagotavlja podatke, ki jih potrebujejo za uspešno poslovanje.
Keywords: Stroški, stroškovno mesto, stroškovni nosilec, lastna cena, razporejanje stroškov, kalkulacija, Thermana, profitni center, neposredni in posredni stroški.
Published: 22.11.2013; Views: 1997; Downloads: 733
.pdf Full text (700,59 KB)

3.
IZBIRA PRIMERNEGA MODELA KALKULIRANJA STROŠKOVNE CENE KOTLA V PODJETJU X
Katarina Pavlič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Vsako podjetje se s svojim poslovanjem srečuje s stroški. Kako jih bo spremljalo in obvladovalo je odvisno od dejavnosti podjetja in vrste proizvodnje. Na voljo ima različne metode za razporejanje stroškov. Zato mora dobro poznati strukturo svojih stroškov in jih pravilno razporediti. S pravilno metodo pa lahko podjetje znižuje stroške in tako doseže maksimalen dobiček. V diplomski nalogi smo v prvem delu opredelili vrste stroškov, kalkulacije in novejše metode za razporejanje stroškov. Tradicionalne metode so še vedno najbolj pogoste. Te razvrščajo stroške po stroškovnim mestih oziroma nosilcih. Vse bolj pa prihajata v uporabo metoda na podlagi sestavin dejavnosti, ki posredne stroške razporedi z natančno podlago na stroškovna mesta, ki so povezana z različnimi sestavinami dejavnosti, in metoda ciljnih stroškov, ki obvladuje stroške že v fazi ideje novega izdelka in spremlja koristi skozi celoten življenjski cikel proizvoda. V praktičnem delu smo za podjetje X z izbrano metodo ciljnih stroškov izračunali kalkulacijo izdelka kotla. Da bi dosegli ciljne stroške, pa smo morali poiskati možnosti za znižanje le-teh.
Keywords: stroški, stroškovno mesto, stroškovni nosilec, kalkulacija, lastna cena, tradicionalne metode kalkuliranja, ABC metoda, ciljni stroški
Published: 17.03.2016; Views: 632; Downloads: 98
.pdf Full text (895,83 KB)

4.
PROJEKT UVEDBE SPREMLJANJA STROŠKOV PO STROŠKOVNIH MESTIH IN STROŠKOVNIH NOSILCIH V PROIZVODNEM PODJETJU X D.O.O.
Irena Pirnar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Spremljanje stroškov po SM in SN je bistveno za doseganje želenih uspehov, kajti ko so stroški obdelani in spremljani na najvišji ravni, jih lahko analiziramo, predvsem pa nadziramo ter z njimi upravljamo tako, da imamo za posledico višje outpute od vloženih inputov. To pa je tudi bistvo vsakega poslovnega procesa in vsakega podjetja na splošno.
Keywords: Stroškovno mesto, stroškovni nosilec, lastna cena
Published: 04.10.2016; Views: 278; Downloads: 39
.pdf Full text (834,87 KB)

5.
ANALIZA RAČUNOVODENJA STROŠKOV PO STROŠKOVNIH MESTIH IN STROŠKOVNIH NOSILCIH V PODJETJU X
Sonja Jančič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Stroški so tista ekonomska kategorija, katere morajo podjetja znati pravilno meriti, spremljati in obvladovati. Pomembno je zavedanje, da so stroški tisti, katerim moramo nameniti veliko pozornosti, imeti moramo dobro strokovno znanje za dosego zastavljenih ciljev, kadar želimo izboljšati poslovanje. V svojem diplomskem delu sem se odločila, da opišem in analiziram tradicionalni način spremljanja stroškov v izbranem podjetju v primerjavi v ABC konceptom (ang. Actvity Based Costing). V literaturi zasledimo, da podjetja z njo pripomorejo k boljšemu in natančnejšemu spremljanju stroškov. Osnovna opredelitev ABC koncepta je ta, da so aktivnosti tiste, ki izrabljajo prvine poslovnega procesa in povzročajo stroške, proizvodi in storitve pa so le porabniki teh aktivnosti. Za tradicionalne metode je značilno nepravilno razporejanje neposrednih in splošnih stroškov. Prvo poglavje je namenjeno uvodu, kjer sem opredelila probleme, predpostavke in omejitve diplomskega dela, navedeni so cilji z opisanimi uporabljenimi metodami s pomočjo katerih sem napisala to delo. Drugo in tretje poglavje je namenjeno teoretičnemu izhodišču opredeljevanja stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih z opisom metod spremljanja stroškov. Četrto poglavje je namenjeno prikazu praktičnega primera v podjetju X z analizo učinkovitosti stroškovnega obračuna.
Keywords: stroški, stroškovno mesto, stroškovni nosilec, kalkulacija, analiza
Published: 05.10.2016; Views: 794; Downloads: 64
.pdf Full text (2,13 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica