| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
PRESOJA OBRAČUNAVANJA STROŠKOV V DRUŽBI SLOVENSKE ŽELEZNICE D.O.O.
Maja Grošl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Naloga predstavlja potek zajemanja stroškov v družbi Slovenske železnice – Tovorni promet, d.o.o. Tema se mi je zdela zanimiva, saj sem želela presoditi način zajemanja stroškov v družbi SŽ – TP, d.o.o, predvsem zaradi specifičnosti podjetja. V teoretičnem delu, ki predstavlja izhodišče za praktični del, sem se omejila na stroške predvsem na neposredne in posredne. Dobila sem pogled v razvrščanje stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih ter kaj so kalkulacije in kakšen je njihov namen v podjetjih. V praktičnem delu naloge sem predstavila železniško storitev v tovornem prometu in sicer Službo za proizvodnjo v družbi SŽ – TP, d.o.o. Predstavila sem primer zajemanja stroškov za 16 procesov osnovne dejavnost tovornega prometa na proizvodni lokaciji Maribor – Tezno. Dobila sem vpogled v module programa SAP R/3, njegove pomanjkljivosti ter v obračunsko kalkulacijo, ki je razčlenjena po stroškovnih mestih in vrstah stroškov. Ker je bil glavni namen naloge proučiti obstoječi sistem zajemanja stroškov v družbi SŽ – TP, d.o.o., sem s pomočjo programa SAP R/3 in s pomočjo internega kontnega plana presodila ali je sistem zajemanja stroškov učinkovit. Skozi nalogo sem ugotovila ter presodila, da uporaba programa SAP R/3 delno omogoča natančno spremljanje stroškov in je zaradi reorganizacije sistema potreben prilagoditve izboljšav in sprememb. Problem pri zajemanju stroškov predstavljajo zelo različni in številčni procesi dela ter številna stroškovna mesta, kjer ti procesi dela nastajajo. Menim, da bi družbi koristilo, če program SAP nadgradijo in ves sistem usmerijo vanj. Tako bi zmanjšali stroške in omogočili vpogled v višino stroškov družbe in v kalkulacijo stroškov iz proizvodnih lokacij celotne Slovenije.
Keywords: stroški, stroškovna mesta, stroškovni nosilci, zajemanje stroškov, kalkulacija.
Published: 28.10.2014; Views: 1248; Downloads: 124
.pdf Full text (1,44 MB)

3.
ANALIZA STROŠKOV PROIZVODNJE MLEKA NA PRAKTIČNEM PRIMERU DRUŽINSKE KMETIJE
Bernarda Krašovec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira stroške, ki nastajajo pri proizvodnji mleka. V prvem delu so predstavljane teoretične razlage in opis stroškov, njihova delitev na stalne in spremenljive stroške ter stroškovna mesta in stroškovne nosilce. Opisali smo vrste kalkulacij ter izpostavili najbolj značilne za izračune v kmetijstvu. V drugem praktičnem delu sledi opis obravnavane kmetije in analiza stroškov kmetije X v letu 2014. Predstavili smo stroške, ki nastajajo na kmetijskem gospodarstvu s pomočjo bilance stanja za leto 2014. Najprej smo razdelili stroške na stalne in spremenljive. Na podlagi vseh stroškov in prihodkov smo izračunali lastno ceno za liter surovega mleka. S pomočjo kalkulacije spremenljivih stroškov oziroma praga pokritja smo ugotovili, kolikšen je dohodek kmetije. Ta dohodek smo potrdili tudi z izkazom poslovnega izida kmetije X v letu 2014. Koeficient gospodarnosti je v našem primeru večji od ena, to pa pomeni, da celotna proizvodnja kmetije posluje pozitivno. Praktični del smo sklenili z izračunom kritičnega obsega proizvodnje ter kritične prodajne cene mleka na kmetiji X. Naloga se zaključi s končnimi ugotovitvami in predlogi za znižanje stroškovne cene.
Keywords: stroški, stalni stroški, spremenljivi stroški, stroškovna mesta, stroškovni nosilci, lastna cena, kalkulacije.
Published: 30.09.2016; Views: 558; Downloads: 88
.pdf Full text (1,13 MB)

4.
ANALIZA STROŠKOV V WELLNESS DEJAVNOSTI
Andrejka Bauer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Wellness x se podobno kot večina vseh drugih podjetij sooča s problemom previsokih stroškov. Vprašanje je, kako zmanjšati stroške poslovanja na najmanjši možni nivo, da bo poslovanje postalo dobičkonosno. Trenutna gospodarska situacija ne kaže, da bi lahko pozitivni poslovni izid dosegli z dvigom cen storitev. S pomočjo analize stroškov wellnessa po naravnih vrstah so v diplomski nalogi podani predlogi za oblikovanje stroškovnih mest. Wellness x ne razporeja stroškov na stroškovna mesta, kakor tudi ne na stroškovne nosilce. Odločitev podjetja, sprejeta na podlagi naloge je podrobno proučiti stroške vseh postavk storitev na ceniku in prekinitev obratovanja savn za čas ko ni sezone.
Keywords: stroški, analiza stroškov, stroškovna mesta, stroškovni nosilci, kalkulacija, obvladovanje stroškov
Published: 30.09.2016; Views: 716; Downloads: 89
.pdf Full text (707,54 KB)

5.
Oblikovanje stroškovnih cen v podjetju Talum Izparilniki d.o.o.
Sabina Vogrinec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na začetku diplomskega projekta smo najprej opredelili osnovne pojme, kot so stroškovna mesta, stroškovni nosilci in stroškovna cena. Predstavili smo, kakšne metode kalkuliranja stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih vse poznamo, znotraj tega smo opredelili, kaj sploh je kalkulacija, kakšna so načela, kakšne vrste kalkulacij imamo in katere metode vse poznamo. Nato pa sledi praktičen primer ugotavljanja stroškovnih cen v podjetju Talum Izparilniki d.o.o. Najprej smo na kratko predstavili podjetje, s čim se ukvarjajo in kaj vse ponujajo, nato pa smo prikazali, kakšno metodo kalkuliranja uporabljajo za izračun stroškovnih cen, in sicer kalkulacijo stroškov s preprostim dodatkom posrednih stroškov. Kasneje smo predlagali tudi morebitne predloge za izboljšanje in tako prikazali še na istih podatkih kalkulacijo stroškov z razčljenjenim dodatkom posrednih stroškov po vrstah posrednih stroškov, saj pri tej kalkulaciji uporabljamo več različnih koeficientov dodatkov in so tako podatki morebiti bolj točni, je pa res, da je malo več dela, ampak menimo, da se to kasneje vse povrne. To je bil tudi cilj diplomskega projekta, da se seznanimo z osnovnimi pojmi in analiziramo stanje v podjetju Talum Izparilniki d.o.o. ter morebiti predlagamo kakšne spremembe. Poskušali bomo dokazati, da je delitev stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih zelo pomembna za podjetje, saj pri poslovanju vedno nastajajo stroški in je zanje nekdo odgovoren. Tako je ena izmed nalog računovodstva razdeljevanje posameznih vrst stroškov na posamezne stroškovne nosilce in stroškovna mesta. Podjetja skozi izračun stroškovne cene ugotovijo, kakšne stroške imajo s posameznim izdelkom ali storitvijo in ali se jim to sploh splača. Podjetju je pomembno, da bo s svojim poslovanjem ustvarjalo dobiček. Na koncu smo prišli do sklepa, da podjetje ustvarja dobiček in posluje dobro, še boljše pa bi poslovali, če bi uporabljali kalkulacijo stroškov z razčljenjenim dodatkom posrednih stroškov po vrstah posrednih stroškov, saj bi tako še bolj natančno izračunali stroškovne cene za posamezne izdelke, kajti pri izračunih smo ugotovili, da je pri tej predlagani metodi pri nekaterih izdelkih stroškovna cena višja, kot je bila prej, in tako mora podjetje povišati prodajno ceno, če želi poslovati z dobičkom.
Keywords: stroški, stroškovna cena, stroškovni nosilci, stroškovna mesta, kalkulacije
Published: 18.07.2016; Views: 726; Downloads: 106
.pdf Full text (946,00 KB)

6.
Računovodenje po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih na primeru podjetja x
Patricija Koprivšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem globalnem svetu se podjetja trudijo ostati konkurenčna, povečevati proizvodnjo, zniževati stroške proizvodnje in s tem ustvariti večji dobiček. Vse to pa lahko podjetje doseže le s sposobnimi kadri, ki so zmožni do potankosti analizirati podatke povezane s stroški, ki nastanejo v proizvodnji podjetja. Ugotavljali bomo pomen stroškov, s katerimi se srečujejo podjetja in raziskali rešitve, ki omogočajo zniževanje proizvajalnih stroškov in oblikovanje stroškovne cene ter konkurenčnost podjetja. Diplomsko delo obsega dva dela. V prvem delu smo predstavili osnovne pojme razporejanja stroškov, pomembnost ugotavljanja stroškov po stroškovnih mestih in stroškovnih nosilcih. Predstavili bomo tudi metode razporejanja stroškov (kalkulacije), ki se uporabljajo v praksi (delitvena kalkulacija stroškov in kalkulacija stroškov z dodatki posrednih stroškov). V drugem delu bomo predstavili praktičen primer vzpostavitve stroškovnih mest in razporejanja stroškov na stroškovne nosilce v podjetju X. Na koncu bomo diplomsko nalogo dopolnili tako, da bomo predstavili aktualne ugotovitve spremljanja razporejanja stroškov na stroškovna mesta in stroškovne nosilce.
Keywords: stroški, stroškovna cena, stroškovna mesta, stroškovni nosilci, metode razporejanja stroškov.
Published: 30.11.2018; Views: 644; Downloads: 113
.pdf Full text (2,39 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica