| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 25
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU STEKLARNA ROGAŠKA d.d.
Daniel Hribar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil nabavno funkcijo in management zalog, ki sta medsebojno odvisna. Nabava je pomembna da do zalog sploh pride, management zalog pa te zaloge vodi in nad njimi izvaja kontrolo. Obe funkciji pa sta pomembni, da podjetje lahko nemoteno proizvaja proizvode ali storitve. Za podjetje je zelo pomembna količina oziroma raven zalog, saj zaloge predstavljajo za podjetja strošek, ki neposredno vpliva na uspešnost podjetja. Zato vsa podjetja stremijo k optimalnim zalogam, ki so tista višina zalog, pri katerih so stroški skladiščenja, stroški nabave in stroški financiranja zalog najnižji na enoto proizvodnje. Da bi bile zaloge v podjetju čim bolj optimalne, pa mora biti vodenje zalog čimbolj natančno in dosledno. Pri tem si podjetja pomagajo z ABC analizo, katero uporabljamo pri izbiri politike zalog, ki je najprimernejša za posamezne izdelke ali skupine izdelkov. Ker so prvine poslovnega procesa redke in drage je treba z njimi racionalno gospodariti. Zato je potrebna dobra kontrola zalog, da materialne izgube odpravimo. To pa lahko dosežemo z rednimi inventurami. V delu sem predstavil podjetje Steklarna Rogaška d.d. in njihov management zalog ter predloge izboljšav, ki so vezani na vodenje in kontrolo zalog.
Keywords: ABC analiza, management zalog, nabava, nabavna funkcija, nabavni proces, stroški zalog
Published: 03.07.2009; Views: 3141; Downloads: 537
.pdf Full text (978,65 KB)

2.
OPTIMIZACIJA ZALOG V PODJETJU ANET D.O.O.
Aldin Đešević, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V podjetjih, ki se ukvarjajo s prodajo in distribucijo blaga, je gospodarjenje z zalogami osnova za njihovo delovanje v panogi, saj imajo trgovinska podjetja v zalogah investirano večino svojega kapitala, vzdrževanje tega pa lahko predstavlja tudi občuten strošek za podjetje. Upravljanje z zalogami je neizbežen proces v vsaki organizaciji, ki omogoča nemoteno oskrbo tako proizvodnih linij kot končnih kupcev, ob planiranem času in mestu. Ker sem tudi sam zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo avtomobilskih delov in menim, da je uspešno delovanje te organizacije v prihodnosti močno odvisno od učinkovitega in uspešnega gospodarjenja z zalogami, smo v diplomski nalogi opisali problematiko prevelike zaloge oz. neoptimalne zaloge, s katero se danes sooča tudi podjetje Anet d.o.o. Rešitev za uresničitev optimizacije zaloge in doseganje te vidimo v optimalnih naročilnih količinah, ob uporabi primernega sistema za kontrolo zaloge. Pred izbiro tega je priporočljivo segmentirati blago v razrede, glede na stroške in prodajo, ki jo blago predstavlja za podjetje. Na takšen način omogočimo lažji pregled nad zalogo blaga in se lahko osredotočimo na tiste zaloge blaga, ki pomenijo za podjetje najvišje stroške. Pomembnost segmentiranja blaga smo v diplomskem delu prikazali z ABC analizo, katero smo izvedli na 30 poljubno izbranih artiklih. Na osnovi ABC analize smo razvrstili obravnavane artikle v razrede A, B in C, glede na njihov pomembnost z vidika stroškov in prodaje. Rezultati ABC analize kažejo, da je največji delež stroškov in vrednost zaloge vezana v artiklih razreda A, zato je optimizacija zaloge teh artiklov za podjetje najbolj pomembna. Kot orodje za prikaz ekonomskih učinkov in optimizacije zaloge na artiklih A razreda smo uporabili model ONK, ki pri določanju naročilnih količin upošteva stroške skladiščenja, stroške naročanja blaga in z uporabo tega lahko v velik meri vplivamo na znižanje nepotrebne zaloge. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlagane izboljšave z obstoječim stanjem in prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zaloge, znižanje skupnih stroškov zaloge in znižanje celotne zaloge, s katero posluje podjetje Anet d.o.o.
Keywords: Optimizacija zalog, Stroški zalog, Management zalog, Dnevi vezave sredstev, Koeficent obračanja zaloge
Published: 07.06.2010; Views: 2579; Downloads: 548
.pdf Full text (786,73 KB)

3.
KAKO IZBOLJŠATI MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU PRELOG D.O.O.
Mitja Baskar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem obravnaval in proučeval pomen zalog za podjetje in problematiko njihovega managementa (načrtovanje, vodenje, kontrola, analiza zalog). V podjetju predstavljajo zaloge trgovskega blaga pomembno postavko kratkoročnih sredstev, zato je zelo pomemben njihov management zalog, saj so z njimi povezani določeni stroški, ki neposredno vplivajo na uspešnost poslovanja. V vsebinskem smislu je diplomsko delo razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem s pomočjo domače in tuje literature opredelil vlogo in pomen zalog ter njihovega managementa. V praktičnem delu je na kratko predstavljeno podjetje Prelog d.o.o. in njihov obstoječi management zalog. S pomočjo analize in preučitve dejanskega stanja sem na koncu podal določene predloge, s katerimi bi lahko v podjetju povečali učinkovitost managementa zalog in s tem večjo uspešnost poslovanja.
Keywords: zaloge, management zalog, analiziranje zalog, koeficient obračanja zalog, ABC analiza, stroški zalog
Published: 11.11.2010; Views: 1759; Downloads: 180
.pdf Full text (1,18 MB)

4.
METODE NAROČANJA V PODJETJU NAFTA STROJNA D.O.O.
Sanela Šimunković, 2010, final seminar paper

Abstract: Nabavni oddelek kot sodobni koncept nabave v svoje delovanje vključuje elemente trženja, to pomeni, da opravlja raziskave trga, nenehno išče nove dobavitelje, nove vrste materialov, aktivno sodeluje z razvojno-raziskovalno dejavnostjo v podjetju in pri dobavitelju. Le gospodarna in učinkovita nabava lahko veliko pripomore k uspešnosti podjetja. Management zalog je pomembna funkcija v podjetju, ki omogoča nemoteno preskrbo proizvodnje s potrebnimi in primernimi surovinami, zahtevane kakovosti, ob pravem času in obenem skrbi za čim nižje stroške. Načrtovanje potreb po materialu obsega takšno zalogo, da proizvodnja podjetja poteka nemoteno, istočasno pa da so stroški skladiščenja minimalni. Optimalne zaloge bomo dosegli takrat, kadar bodo ob maksimalni zanesljivosti poslovanja stroški minimalni. Kontrola zalog in vodenje zalog sta dva oddelka v procesu managementa zalog, zato morata delovati zelo povezano. Podjetje Nafta Strojna d.o.o. je podjetje z dolgoletno tradicijo in širokim spektrom poslovanja. Predstavili smo podjetje ter njegov trenutni sistem obvladovanja zalog in predloge izboljšav, ki bi jih bilo smiselno uvesti na tem področju. Podjetje nenehno vlaga v lasten razvoj, za ohranjanje in izboljševanje konkurenčne prednosti na trgu. Kot smo opisali v diplomskem seminarju lahko podjetja, na podlagi učinkovitega poslovnega modela, v oskrbovalno verigo uvedejo elektronsko poslovanje, ki zmanjša stroške, dvigne kvaliteto poslovanja in poveča uspešnost in učinkovitost poslovanja celotne oskrbovalne verige. Podjetje posluje za velike investicije ter postavlja zahteve za kakovost vhodnih materialov, sistematično izbiro in ocenjuje dobavitelje od katerih išče zanesljivost dobav. Vodstvo podjetja se zaveda pomena izvajanja učinkovite in racionalne nabavne funkcije in njenega vpliva na uspešnost poslovanja podjetja, zato mu posveča veliko pozornost.
Keywords: nabavni material, zaloge, management nabave, stroški zalog, metoda načrtovanja potreb po materialu (NPM).
Published: 05.01.2011; Views: 1645; Downloads: 188
.pdf Full text (5,38 MB)

5.
OPTIMIZACIJA ZALOG
Anja Štrafela, 2010, final seminar paper

Abstract: Zaloge predstavljajo v organizacijah pomemben del njenih sredstev, zato je primerno upravljanje z njimi ključnega pomena za uspešnost poslovanja. Odgovorni za zaloge se v mnogih primerih ne zavedajo dovolj, da previsoke zaloge povzročajo stroške že s tem, ko zgolj ležijo v skladišču. Kljub obilici teorije, številnim metodam in tehnikam za obvladovanje zalog, je resničnost poslovnega sveta pogosto drugačna od idealnih predpostavk teorije, zato je potrebno zraven teorije dobro poznati tudi praktične izkušnje drugih podjetij in napake lastne organizacije iz preteklosti. Uspešno upravljanje z zalogami je mogoče doseči le z veliko vloženega truda in znanja zaposlenih na vseh organizacijskih ravneh. V osnovi je tako mogoče trditi, da je za podjetje najbolje, če ima čim manjše zaloge, saj se na ta način izogiba stroškom. Po drugi strani je za podjetje pomanjkanje določenega izdelka še najdražja možnost. Dodatno možnost za nižje stroške zalog predstavljajo zanesljivi dobavitelji, prav tako pri zmanjšanju stroškov pomagajo dobri odnosi med dobaviteljem in kupcem. Prav zato moramo z dobavitelji graditi na partnerskih odnosih. Ocenjevanje dobaviteljev je pomemben pokazatelj kvalitete dobavitelja in njegovega odnosa do kupca. Ocenjevanja se je potrebno lotiti sistematsko in načrtno. Podjetje mora določiti kriterije, ki so za njih najpomembnejši, ter prioritetno listo pomembnosti dobaviteljev. Zagotovo se ni smiselno ukvarjati z vsemi dobavitelji z enako intenzivnostjo. Najpomembnejše, kar lahko iztržimo od rednega ocenjevanja dobaviteljev, je napredek le teh in napredek samega odnosa dobavitelj-kupec. Sam izbor dobaviteljev je lahko zelo zahteven, saj moramo pri tem proučiti mnogo dejstev, zbrati in preučiti mnogo podatkov, upoštevati pa tudi mnogo subjektivnih dejstev. Vloga dobaviteljev v zadnjem času narašča, s tem pa tudi narašča potreba po objektivnem ocenjevanju. Tak sistem ocenjevanja je relativno enostaven in hiter, če je podprt z ustreznim računalniškim programom. Tak način ocenjevanja dobaviteljev sem predstavila v nalogi, in sicer s programom Dexi. Tukaj gre predvsem za vprašanje kako bomo posamezna odločitvena pravila ovrednotili. Če je našemu podjetju najpomembnejša kakovost bomo temu kriteriju pripisali najvišjo utež, na tej osnovi bo program izbiral najprimernejšega dobavitelja. Objektivne metode ocenjevanja dobaviteljev podprte z računalniškimi sistemi, uporabljajo predvsem srednje velika in velika podjetja, medtem ko v majhnih podjetjih izbirajo dobavitelje na podlag običajno treh prejetih ponudb, cenovno najugodnejša je izbrana, velik del ocenjevanja temelji tudi na subjektivnih metodah. Razlog da se v majhnih podjetjih redkeje odločajo za objektivne metode ocenjevanja dobaviteljev podprte z računalniškimi sistemi, je v prevelikih investicijskih stroških, ki jih takšen sistem terja.
Keywords: Optimizacija, zaloge, Dexi, optimizacijski modeli za neodvisne zaloge, analiza zalog, stroški zalog, dobavitelji, dobavitelj za mobilno telefonijo.
Published: 24.01.2011; Views: 2614; Downloads: 321
.pdf Full text (505,24 KB)

6.
UPRAVLJANJE VHODNIH ZALOG MATERIALA V PODJETJU IMPOL FT D.O.O.
Tomaž Kocijančič, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opisuje enega od procesov v podjetju in sicer upravljanje vhodnih zalog. V teoretičnem delu je opisano, kako je potrebno voditi zaloge in gospodariti z njimi, kako določati optimalne količine naročil, kako oceniti stroške, ki jih povzročajo zaloge, predstavljeni pa so tudi modeli upravljanja zalog. Na kratek način je predstavljen še postopek naročila materiala, priprava tega materiala na skladiščenje in način njegovega skladiščenje. V praktičnem delu so izračuni optimalnih količin naročanja, izračunani so približni stroški zalog in nivoji zalog. Na koncu so podani predlogi, ki bi pomagali zmanjšati stroške zalog, ki nastajajo v podjetju.
Keywords: zaloge, stroški zalog, optimalne količine naročanja, modeli upravljanja zalog, Impol FT d.o.o.
Published: 01.10.2010; Views: 2519; Downloads: 281
.pdf Full text (1,75 MB)

7.
IZBOLJŠAVA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PORODNIŠNICI LJUBLJANA
Marinka Vukadinović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V zdravstvu se nenehno srečujemo s pomanjkanjem denarnih sredstev, saj je realizacija stroškov v primerjavi s planiranimi stroški vedno večja. Vodstva posameznih klinik v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sprejemajo različne ukrepe z namenom obvladovanja stroškov poslovanja. Predvsem sprejemajo sanacijske ukrepe na področju akutne bolnišnične obravnave, cen zdravstvenih storitev, študentskega dela ter dežurnih služb. Sama sem zaposlena v lekarni Ginekološke klinike, kjer se vsakodnevno ukvarjam s pripravo in odpremo zdravil ter medicinskega materiala na posamezne oddelke. Menim, da je poslovna učinkovitost poleg sprejetih sanacijskih ukrepov v veliki meri odvisna tudi od uspešnosti in učinkovitosti materialnega poslovanja. Tako smo v diplomskem delu opredelili problematiko previsokih zalog, s katero se srečujemo na Ginekološki kliniki. Možnosti izboljšanja skladiščnega poslovanja vidimo v centralizaciji depojev zdravil in medicinskega materiala kot tudi v optimalnih naročilnih količinah (ONK) ob uporabi primernega sistema za kontrolo zalog. Določanje ONK za vse artikle, ki jih uporabljajo oddelki, bi bilo preveč zamudno, saj jih je bilo v času našega raziskovanja skupno kar 513 različnih vrst. Zato smo izpostavili pomembnost ABC in XYZ analize, s katero smo izločili tisti mali, a najbolj pomemben segment zdravil in medicinskega materiala. To je material, ki po ABC in XYZ analizi spada v skupino AX, za katero je značilno, da predstavlja največji delež porabe in ima konstantno porabo. Doseganje boljših ekonomskih učinkov v skladiščnem poslovanju vidimo predvsem v centralizaciji depojev ter v uporabi modela ONK na artiklih skupine AX. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlaganih izboljšav s trenutnim stanjem ter prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zalog in znižanje skupnih stroškov zalog.
Keywords: optimizacija zalog, stroški zalog, management zalog, dnevi vezave sredstev, koeficient obračanja zalog, centralizacija depojev
Published: 14.07.2011; Views: 1487; Downloads: 88
.pdf Full text (2,28 MB)

8.
OPTIMIZACIJA ZALOG NA PRIMERU TRGOVSKEGA PODJETJA
Katarina Kresnik, 2011, final seminar paper

Abstract: V teoretičnem delu sem se ukvarjala s teorijo zalog in nabavne politike. Opredelila sem zaloge po različnih kriterijih in avtorjih ter naštela ključne vzroke, zaradi katerih pride do zalog. Nato sem proučila vrste zalog, in sicer zaloge glede na povpraševanje, zaloge materiala, zaloge glede na vrsto proizvodov ter zaloge glede na njihovo funkcijo. Posebno poglavje sem namenila stroškom ter modelom zalog. V delo diplomskega seminarja pa sem vključila še nabavno funkcijo, ki je za podjetja zelo pomembna, saj je z zalogami tesno povezana, kajti od nje je odvisna preskrbljenost podjetja s potrebnimi materiali in velikost zalog. Tako sem še v teoretičnem delu opredelila nabavo, nabavno funkcijo, nabavno politiko ter opisala nabavni proces. Podrobneje sem opredelila dobavitelje oziroma kriterije za izbiro dobaviteljev. V praktičnem delu sem se osredotočila na trgovsko podjetje, ki sem ga na željo direktorja poimenovala z namišljenim imenom XY. Najprej sem opisala nabavno politiko tega podjetja, nato sem se lotila izračunavanja optimalnih zalog dveh tipičnih izdelkov. Ker je prodajni spekter podjetja XY zelo širok, sem si izbrala dva izdelka, in sicer univerzalni polnilec in kabelski podaljšek. Glede na značilnosti porabe in dobaviteljevih zmožnosti sem izbrala primerna optimizacijska modela, to je model signalne zaloge ter model postopne dobave naročene količine. Izračun stroškov zalog je pokazal možne prihranke, če bi podjetje optimiralo zaloge.
Keywords: zaloge, signalna zaloga, varnostna zaloga, optimalna zaloga, stroški zalog, optimizacijski modeli za neodvisne zaloge, postopna dobava, nabava, nabavna politika, nabavna funkcija, nabavni proces
Published: 08.11.2011; Views: 2458; Downloads: 349
.pdf Full text (1,49 MB)

9.
VODENJE ZALOG ODVISNEGA POVPRAŠEVANJA NA PRIMERU PROIZVODNEGA PODJETJA
Melita Vrečko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V prvem poglavju so napisane uvodne besede o diplomski nalogi. V drugem poglavju sem opredelila osnovni pojem zalog, opisala sem vrste zalog z različnih vidikov. Razložila sem tudi stroške, ki jih povzročajo zaloge. V tretjem poglavju sem podrobneje predstavila sistem obvladovanja zalog odvisnega povpraševanja. Podrobneje sem opisala model MRP (Manufacturing Resource Planning), opisala kateri podatki so potrebni za ta model, na kakšen način pridobimo te podatke, kako poteka postopek obdelave podatkov in na koncu tudi rezultat modela MRP ter njegove prednosti in pomanjkljivosti. V četrtem poglavju so prikazane metode vrednotenja zalog. S teoretičnega vidika so opisane različne metode vrednotenja zalog, na podlagi izbranih podatkov je prikazan model, po katerem se vrednotijo zaloge v izbranem podjetju. Peto poglavje zajema predstavitev izbranega podjetja, napisano je nekaj splošnega o zalogah surovin in materiala v izbranem podjetju. Predstavila sem način obvladovanja zalog v podjetju, opisala potek proizvodnje, opisala problematiko obvladovanja zalog v podjetju in na izbranih podatkih je prikazan potek modela MRP. Predstavila sem tudi model vrednotenja zalog surovin in materiala v podjetju. Šesto poglavje zajema sklep diplomske naloge, kjer so opisane temeljne ugotovitve in odprti problemi za nadaljnjo obravnavo.
Keywords: zaloge, proizvodno podjetje, stroški, obvladovanje zalog odvisnega povpraševanja, MRP, metode vrednotenja zalog, obvladovanje zalog, proizvodni proces.
Published: 03.11.2011; Views: 2073; Downloads: 188
.pdf Full text (329,32 KB)

10.
UPRAVLJANJE VHODNIH ZALOG MATERIALA V PODJETJU TRANSPAK D.O.O.
Amadej Lipič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje in obravnava eno izmed ključnih nalog Proizvodnega managementa pri načrtovanju in vodenju proizvodnje - to je upravljanje z vhodnimi zalogami materiala. V prvem delu diplomskega dela je prikazan teoretičen pomen zalog in njihovo optimiranje, ki je danes ključno za dobro poslovanje podjetja. Pri pisanju diplomskega dela smo teoretična izhodišča primerjali z izkušnjami podjetja Transpak d.o.o., ki smo ga predstavili v drugem delu diplomske naloge. V tretjem delu, predstavljamo izračune potrebnih parametrov pri optimiziranju zalog vhodnega materiala na primerih podjetja Transpak d.o.o.
Keywords: zaloge, upravljanje z zalogami, stroški zalog, optimalne količine naročanja, Transpak d.o.o.
Published: 13.10.2011; Views: 1709; Downloads: 152
.pdf Full text (3,70 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica