| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
FIZIKALNO NUMERIČNI MODEL POZITIVNE, NAVZDOL USMERJENE ATMOSFERSKE RAZELEKTRITVE
Matjaž Gaber, 2009, dissertation

Abstract: Približno 10 % vseh udarov strele je pozitivnih udarov. Čeprav ta vrsta atmosferskega udara ni najbolj pogosta, povzroči največ škode. Zaradi tega je dobro razumevanje omenjenega pojava nujno za zmanjševanje škode, ki zaradi teh udarov nastane. Vendar pa samo opazovanje teh pojavov ni dovolj, potrebno je še več. Relativno dobre podatke imamo o laboratorijskih razelektritvah, ki izvirajo iz različnih raziskovanj. Tako obstajajo podatki o razelektritvah pri nizkem tlaku, o dolgih in kratkih razelektritvah v laboratoriju, podatki o razelektritvah med elektrodami iz različnih materialov itd. Vendar pa o razelektritvah v zraku ni veliko podatkov; obstaja jih le nekaj. V zadnjem času so se pojavili numerični modeli cepljenja pozitivnega vodilnega kanala. Ti modeli se uporabljajo za simulacijo razelektritev v laboratorijskih prototipih iskril. Omenjeni modeli pa ne omogočajo simulacije prečkanja celotne poti med glavnima elektrodama. Težava je v uporabljeni metodi končnih elementov (MKE), za katero se je izkazalo, da ni najbolj primerna. Zaradi tega je v tej disertaciji uporabljena metoda simulacije elektrine (MSE). Sprememba metode za izračun električnega polja omogoča prečkanje celotne razdalje med obema elektrodama. Zaradi menjave metode je bilo potrebno vpeljati še nekaj drugih modifikacij, ki omogočajo numerično stabilnost simulacije. Isti numerični model je bil kasneje uporabljen kot temelj numeričnega modela pozitivne, navzdol usmerjene atmosferske razelektritve, ki je predstavljal glavni cilj disertacije. V atmosferskem modelu je poleg drugih odvisnosti zajeta tudi odvisnost efektivne ionizacije od zračnega tlaka. V disertaciji so predstavljeni rezultati testiranja laboratorijskega in atmosferskega modela, predstavljeni in razloženi pa so tudi predlogi za v prihodnosti potrebne spremembe na modelu.
Keywords: numerični model, fizikalni model, pozitivna navzdol usmerjena strela, atmosferska razelektritev
Published: 21.09.2009; Views: 2281; Downloads: 146
.pdf Full text (14,74 MB)

5.
PROJEKTIRANJE STRELOVODNE ZAŠČITE MALE VETRNE ELEKTRARNE
Primož Brenholc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Strela že od nekdaj uničuje naprave in stvari okoli nas. Hkrati jo občudujemo zaradi njene veličastnosti in se je bojimo zaradi njene uničujoče moči. Prva strelovodna zaščita objekta je bila zgrajena l. 1754 in se je do danes vedno izpopolnjevala. S 1. 1. 2010 pa je začel veljati nov pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele, katerega moramo upoštevati pri projektiranju. V diplomski nalogi je projektirana strelovodna zaščita vetrnice, ki je montirana na strehi elektrotehniške fakultete. Pri projektiranju so upoštevani veljavni predpisi in najnovejši standardi s področja zaščite pred delovanjem strele.
Keywords: strela, udar strele, strelovodna zaščita, vetrnica, mala vetrna elektrarna
Published: 20.12.2010; Views: 2476; Downloads: 267
.pdf Full text (1,68 MB)

6.
PREVERJANJE MOŽNOSTI UPORABE IZOLIRANEGA KABLA ZA POTREBE IZOLIRANEGA STRELOVODNEGA VODNIKA
Janko Jan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Strela je naravni pojav, ki nas prevzame s svojo veličastnostjo. Pojav strele občudujemo, hkrati pa se je bojimo, saj lahko ima za nas zelo neugodne posledice. Fizikalno ozadje je ta pojav dobil l. 1752 z raziskovanjem Benjamina Franklina. Dve leti kasneje (l. 1754) je bila zgrajena prva naprava z namenom zaščite objekta pred strelo. V diplomskem delu je najprej opisan pojav strele po influenčni teoriji, ki je le ena izmed mnogih. Predstavljeni so tudi pojavi oziroma nevarnosti, ki so posledica pojava strele. V drugem delu diplomskega dela je predstavljeno projektiranje strelovodne instalacije po veljavnih standardih. Ker pa je v praksi poznana tudi izvedba zunanje zaščite pred strelo z izoliranimi vodniki, nas je zanimala možnost uporabe izoliranih kablov za potrebe izoliranega strelovodnega vodnika. V programskem paketu MATLAB/Simulink je sestavljen model, ki omogoča simulacijo udara strele v izoliran kabel. V modelu so uporabljeni generator udarnega tokovnega vala, π-nadomestno vezje enofaznega prenosnega voda in merilni instrumenti. S pomočjo generatorja udarnega tokovnega vala opazujemo velikost padca napetosti vzdolž kabla in na podlagi tega ocenimo ustreznost uporabe posameznega kabla.
Keywords: strela (tok strele), udar strele, strelovodna zaščita
Published: 25.11.2011; Views: 1878; Downloads: 192
.pdf Full text (11,93 MB)

7.
Preprosto aktivno varovanje elektronskih naprav pred prenapetostjo zaradi udara strele z uporabo detektorja strele AS3935
Uroš Golob, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo življenjski cikel prototipa od ideje do delujoče naprave, ki poskuša z uporabo senzorja za zaznavo strele proizvajalca AMS AS3935 Franklin Lightning Sensor preprečiti nepotrebno škodo na elektronskih napravah. V teoretičnem delu opišemo pojav strele in obstoječe rešitve na področju varovanja pred prenapetostmi. Razvoja prototipa smo se lotili po temeljitem pregledu razvojnih platform ter izbrali najprimernejšo za razvoj naprave s senzorjem za zaznavanje strel. Z odprtokodnimi orodji smo razvili strojno in programsko opremo. Na koncu smo prototipe preizkusili v realnih razmerah ter ugotovili, da zaznamo strele uspešno v 55 % in da se zaščita na vsak zaznan dogodek odzove pravilno z izključitvijo varovane naprave.
Keywords: strela, udar, prenapetosti, varovanje, internet stvari
Published: 21.09.2016; Views: 522; Downloads: 100
.pdf Full text (10,81 MB)

8.
Zaščita proti prenapetosti v nizkonapetostnem omrežju
Matjaž Lipovec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno delovanje prenapetostne zaščite v nizkonapetostnem omrežju. Opisani so vzroki in posledice, ki nastopijo ob prenapetostih, pa tudi posamezni prenapetostni odvodniki. Prav tako je predstavljen standard SIST EN 62305-4, ki opisuje zaščito za električne in elektronske naprave v zgradbah pred udari strel. Na koncu sta še dva primera izračunov induciranih napetosti v zankah električnih inštalacij in tokov, ki stečejo ob udaru strele.
Keywords: napetost, odvodnik, prenapetost, prenapetostna zaščita, strela, tok
Published: 21.01.2020; Views: 198; Downloads: 27
.pdf Full text (1,92 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica