| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Avtomatizacija strege obdelovancev na industrijski stružnici CNC z robotom UR5
Mitja Rožmarin, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno načrtovanje in izdelava robotizirane obdelovalne celice. Opisana sta stružnica in robot, njuno delovanje, transportni trak, ter delovanje celice. Celica je načrtovana z uporabo standardnih in nestandardnih strojnih elementov. Nestandardni strojni elementi so konstruirani s pomočjo programskega paketa CATIA in Mastercam. Predstavljena je izdelava transportnega traku za surovce in obdelovance. Avtomatizacija strege obdelovancev se je izkazala kot uspešna investicija v proizvodnji. Količina proizvedenih kosov na časovno enoto se je povečala. Zaposleni so se razbremenili z monotonim delom. Prihranek je na času in denarju, ter povečala se je dodana vrednost.
Keywords: avtomatizacija, CNC stružnica, robot UR5, strega
Published: 11.06.2018; Views: 501; Downloads: 103
.pdf Full text (11,97 MB)

2.
Strega krožnemu avtomatu za izdelavo rezalnih plošč z robotom KUKA KR60
Mitja Klanjšek, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena strega stroju s pomočjo robota. Robotska celica z robotom, napravami in različnimi zalogovniki materiala, v celoti nadomeščajo operaterjevo delo, kar je namen in ideja naloge. Delo zajema področje avtomatizacije in robotizacije. Prikazan je opis in delovanje vseh naprav, ter postopek izdelave sestave končnega izdelka v omejenem času cikla. Samo delovanje in izvedba naprav je prikazana po strojni, elektro, kot tudi programski plati. Interakcija človek - stroj poteka preko zaslona na dotik. Kot glavni elementi krmilja so bili uporabljeni Siemensov logični krmilnik, programsko orodje TIA portal in robot nemškega proizvajalca KUKA.
Keywords: robotska celica, robot KUKA, strega, avtomatizacija
Published: 01.06.2017; Views: 894; Downloads: 33
.pdf Full text (6,64 MB)

3.
AVTOMATSKA NAPRAVA ZA STREGO STISKALNICE TIMAC
Jaša Jeseničnik, 2017, master's thesis

Abstract: Pri delovnih procesih v proizvodnji težimo k odpravljanju monotonih in nevarnih delovnih mest. Prav tako je želja tudi povečati količino izdelanih izdelkov na delovno izmeno ter izdelovati izdelke s konstantno kvaliteto. Tako je prišlo do ideje o optimizaciji delovnega mesta na stiskalnici, na kateri se izdelujejo ojačitve naslonov za avtomobilski sedež. V magistrskem delu je predstavljena optimizacija takšnega delovnega mesta s pomočjo avtomatizacije. S tem odpravimo nevarno delovno mesto in omogočimo kvalitetnejše, po kvaliteti konstantne izdelke ter povečamo količino izdelanih izdelkov. V magistrskem delu tako najdemo opis postopka priprave na konstruiranje, konstruiranje, sestavo in krmiljenje naprave. Prikazani so tudi potrebni varnostni ukrepi in sistemi, ki onemogočajo poškodovanje stroja ter dvignejo raven varnosti oseb, ki upravljajo z napravo.
Keywords: strega, stiskalnica, avtomatizacija, konstruiranje, krmiljenje, PLK
Published: 16.03.2017; Views: 625; Downloads: 100
.pdf Full text (5,78 MB)

4.
Strega na preoblikovalnih strojih pri preoblikovanju pločevine s progresivnimi orodji
Andrej Gašperin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za preoblikovanje pločevine s progresivnimi orodji je poleg preoblikovalnega stroja in samega orodja potrebno materiale pravilno pripraviti. Za predpripravo materiala in posluževanje pločevine v orodje je dandanes na voljo veliko različne opreme, katera nam pomaga, da lahko zagotovimo kakovosten končni izdelek s čim manjšimi stroški. S pregledom tehnološke opreme, katera je potrebna za celotno proizvodnjo ter na podlagi že pridobljenih izkušenj želim umestiti oziroma se pravilno odločiti za pravilno rabo oziroma izbiro opreme, katera nam zagotavljala primerno kakovost in dober izkoristek samega preoblikovanega postrojenja, katero pa mora hkrati biti prilagodljivo na nov produkt.
Keywords: strega, preoblikovanje, stroji, pločevina, orodje, progresivno
Published: 30.09.2016; Views: 1124; Downloads: 115
.pdf Full text (2,82 MB)

5.
Posodobitev sistema strege v mesno predelovalni industriji
Alen Bukovec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bila izvedba posodobitve odseka transportne proge. V ta namen smo izbrali ustrezno opremo in izvedli vse potrebne nastavitve opreme, zmodelirali nosilce, shematsko prikazali vse vezalne sheme in napisali računalniški program, ki bo s to opremo komuniciral. Transportna proga prevaža sklade manipulacijskih enot. Manipulacijske enote so s transportnimi etiketami opremljeni plastični zabojniki, v katerih je zapakirano meso in mesni izdelki. Posodobitev smo izvedli z zamenjavo ročnega krmiljenja obstoječe transportne proge s krmiljenjem s pomočjo računalniškega programa in perifernih naprav. Računalniški program, ki je izdelan v programskem jeziku C#, komunicira s perifernimi napravami s pomočjo I/O komunikacijske kartice. Za odčitavanje črtnih kod na transportnih etiketah smo uporabili čitalce črtnih kod. Z njimi zajemamo podatke manipulacijskih enot in preverjamo kakovost izpisa črtnih kod. V primeru nezadovoljive kakovosti izvedemo ponoven izpis etiket in preverimo stanje tiskalnika, ki jih je natisnil. Podatke o manipulacijski enoti izpisujemo na ekran, preverjamo pa tudi konsistentnost podatkov manipulacijskih enot v skladu. Za določitev števila manipulacijskih enot v skladu, ki je lahko največ šest, smo uporabili odsevne senzorje. Enaki senzorji so uporabljeni tudi za zaznavanje položaja sklada v postrojenju. V povezavi z računalniškim programom krmilijo senzorji tudi pnevmatske valje in pogon dodatnega transportnega traku v postrojenju, s tem pa premikajo sklade manipulacijskih enot na želene lokacije.
Keywords: strega, manipulacija, pnevmatika, nadzor, komunikacija, modeliranje
Published: 07.09.2016; Views: 509; Downloads: 49
.pdf Full text (3,39 MB)

6.
Simulacija posluževanja proizvodne celice z robotskima rokama FANUC R2000iC/165F
Alen Vuk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek izvedbe simulacije v programu Roboguide. Preveriti je bilo potrebno, ali je v podani celici možna želena manipulacija z roboti FANUC R2000iC /165F in strojem v celici. S pomočjo simulacije v programu Roboguide smo preizkusili in preuredili podane izvedbe celic, da je bila mogoča želena manipulacija med strojem in roboti. Na podlagi rezultatov simulacije in predpostavk smo se odločili za optimalno izvedbo celice. V prilogi so podana tudi navodila za hiter začetek dela z programom.
Keywords: Proizvodna celica, posluževanje (ali strega), robotska roka FANUC R2000iC/165F, simulacija, ROBOGUIDE
Published: 29.08.2016; Views: 1096; Downloads: 103
.pdf Full text (3,86 MB)

7.
Načrtovanje avtomatiziranega sistema za montažo relejev
Anton Kupčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja, ki želijo v današnjem času konkurirati na globalnem trgu, so prisiljena k nenehnemu zniževanju proizvodnih stroškov in investiranju v proizvodni sistem, obenem pa morajo stremeti k večji učinkovitosti. Prav tako je treba nenehno razvijati nove izdelke in jih na trge lansirati v čim večjem številu različic. V tem ponavljajočem se procesu so uspešna le najboljša podjetja. Tudi v proizvodnji elektromehanskih miniaturnih relejev se ne moremo izogniti temu, kar pogojujejo globalni trgi. Poseben pomen v proizvodnji relejev ima montaža, ki še zmeraj predstavlja največji delež celotnega časa, potrebnega za izdelavo releja. V diplomskem delu se tako osredotočamo na skrajševanje časov izdelave releja in s tem tudi na zniževanje proizvodnih stroškov. To lahko dosežemo na več načinov – eden izmed njih, ki smo ga uporabili tudi v diplomskem delu, je npr. avtomatizacija strege in montaže. Že na začetku načrtovanja avtomatiziranega sistema za montažo smo si jasno postaviti določene okvire in zahteve, pri čemer smo posebno pozornost nameniti sekundarnim operacijam, ki lahko bistveno pripomorejo k skrajšanju ali podaljšanju proizvodnih postopkov. V proizvodnji relejev ima veliko vlogo pri skrajševanju izdelovalnih časov tudi justiranje. Z zagotavljanjem zahtevane kvalitete sestavnih delov in podsestavov bomo dosegli bistveno zmanjšanje procesa justiranja. Na osnovi empirično pridobljenih rezultatov predvidevamo, da bo potrebno justirati samo še 35 % vseh izdelanih relejev. Z vključitvijo avtomatizacije in robotizacije v montažni sistem, bomo bistveno povečali tako produktivnost montaže kot tudi kakovost relejev. Zaradi dosežene večje stabilnosti montažnega procesa, ki torej ne bo vključeval vpliva človeškega faktorja, pa načrtujemo tudi zmanjšanje izmeta.
Keywords: strega in montaža, montažni sistem, avtomatizirana montaža, montažna linija, fleksibilnost montaže, montaža relejev, justiranje
Published: 09.06.2016; Views: 1361; Downloads: 105
.pdf Full text (2,39 MB)

8.
Analiza zasnove montažnega sistema za odklopnik C25
Maxime Emeršič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se uporablja vse več avtomatiziranih montažnih sistemov, ki omogočajo boljše in kvalitetnejše izdelke, predvsem pa pripomorejo k varnejšemu in zdravju neškodljivemu delovnemu okolju in preprečujejo monotono delo. Cilj diplomskega dela je analizirati različne zasnove montažnega sistema in izbrati najprimernejšo konceptno rešitev ter predpostaviti potrebne komponente za vsako enoto montažnega sistema posebej. Za ustrezno sestavljen odklopnik smo najprej proučili vsak sestavni del odklopnika. Na podlagi vhodnih zahtev smo zasnovali ustrezno zasnovo montažnega sistema. Z montažnim sistemom smo želeli zagotoviti popolnoma avtomatiziran sistem. V okviru diplomske naloge smo za vsako montažno enoto izbrali ustrezne komponente.
Keywords: avtomatizacija, montažna linija, montaža, strega, inštalacijski odklopnik
Published: 27.10.2015; Views: 1182; Downloads: 60
.pdf Full text (1,95 MB)

9.
Strega CNC-obdelovalnega stroja z robotom KUKA KR30
Denis Kokol, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Unior d. d. so se problematike kratkega taktnega časa ob zahtevni obdelavi globokega vrtanja obdelovanca lotili z rešitvijo simultane obdelave dveh obdelovancev na stroju FPZ-250, kateremu posluževanje zaradi potrebe natančnosti in minimalnega časa vlaganja 20 sekund vrši robot z nosilnostjo 30 kg. Izdelali so tudi prijemalo, ki vpenja 4 obdelovance, da se lahko zagotovi strega stroj v danem časovnem intervalu. V nalogi je kot glavni predmet naloge predstavljen robot Kuka kr30ha, zagon robota, logično programiranje ter učenje trajektorij za potrebe strege.
Keywords: kardanski zglob, avtomatizirana proizvodnja linija, CNC obdelava globokega vrtanja, obdelovalni stroj, robotska strega, robot KUKA Kr30HA.
Published: 01.07.2014; Views: 1829; Downloads: 253
.pdf Full text (2,28 MB)

10.
Razvoj in izdelava robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov
Borut Vaš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan konkretni primer razvoja in izdelave robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov. V prvem delu so najprej opisane vse glavne sestavine avtomatizirane proizvodnje v obratu Sterile v podjetju Ljubljanske mlekarne d.d. V teoretičnem delu so nato prikazane glavne značilnosti industrijskih robotov ter strežnih sistemov. V drugem delu diplomskega dela je podrobno predstavljen problem, ki je vodil do predlaganega namenskega robotskega prijemala. Glavni cilj diplomskega dela je bil razvoj, izdelava in delovanje robotskega prijemala, ki namešča kartonske kotnike na vse štiri pokončne stranice polne palete končnih izdelkov ter umestitev robotske celice v celoten proces paletizacije izdelkov v obratu Sterile v Ljubljanskih mlekarnah. Podrobneje so opisane tudi vse glavne komponente v robotski celici. Cilj naloge je bil v celoti dosežen.
Keywords: Avtomatizacija, strega, robotska celica, industrijski robot, robotsko prijemalo.
Published: 28.01.2014; Views: 1697; Downloads: 74
URL Link to full text

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica