| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Igra dama kot didakitčna igra za utrjevanje poštevanke
Julija Viličnjak, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se ukvarjamo s problemom, kako dolgotrajno ponavljanje poštevanke pri pouku matematike narediti zanimivejše za učence ter pri tem uporabiti didaktično igro, ki bi izhajala iz tradicionalne igre dama. S takšno didaktično igro bi namreč dosegli več matematičnih učnih namenov, in sicer bi učenci z njo utrjevali poštevanko, hkrati pa bi razvijali tudi strateško mišljenje, ki spodbuja reševanje problemov. V teoretičnem delu je tako na kratko predstavljena didaktična igra ter predvsem njena uporaba pri pouku matematike. Kot podlaga za nastanek nove didaktične igre pa je v teoretičnem delu predstavljena tudi igra dama, za katero bi lahko rekli, da je sama po sebi tako tradicionalna kot tudi didaktična igra. Dama je namreč strateška igra, preko katere igralci razvijajo strateško mišljenje, ki pripomore k boljšemu razvoju kritičnega mišljenja. Tako je že sama tradicionalna oblika te igre lahko uporabna kot didaktična igra pri pouku matematike, saj z njo uresničujemo enega izmed splošnih učnih ciljev matematike, in sicer razvoj kritičnega mišljenja. Za potrebe magistrskega dela je nastala preoblikovana različica dame, in sicer igra dapoma. Novonastala igra je didaktična igra za utrjevanje poštevanke, zato je primerna za šolsko uporabo od 3. razreda dalje. V magistrskem delu je natančno opisan postopek izdelave te didaktične igre, ki je, za lažje razumevanje, opremljen tudi s slikovnim materialom. Natančno pa so opredeljena tudi pravila igre in nekateri pomembni koraki v sami igri. Skozi magistrsko delo so tako predstavljene pomembne ugotovitve o didaktičnih igrah pri pouku matematike, o strateških igrah ter o predelavi tradicionalnih iger v didaktične igre, še posebej v didaktične igre za utrjevanje poštevanke.
Keywords: matematika, igra, didaktična igra, poštevanka, strateško mišljenje, dama
Published in DKUM: 20.11.2018; Views: 1598; Downloads: 228
.pdf Full text (5,58 MB)

2.
Strategija omejevanja organiziranega kriminala : primerjalna analiza dveh strateških dokumentov
Jure Purnat, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Organizirani kriminal postaja zaradi odprtih meja in globalizacije vse bolj pereč problem za celotni svet. Organizirane kriminalne združbe pri svojem delovanju uporabljajo moderno tehnologijo, zaposlujejo najboljše strokovnjake na vseh področjih, kot so računovodje, računalničarji, ekonomisti ... Organizirani kriminal ima čedalje večji vpliv v gospodarstvu in politiki. Cilj organiziranega kriminala je čim večji dobiček, ki je seveda pridobljen z ilegalnimi dejavnostmi. Za odkrivanje in omejevanje organiziranega kriminala se je v policiji, zlasti v evropskem prostoru, razvila kriminalistična strategija, ki se ukvarja z načrtovanjem in izvedbo celokupnejših kriminalističnih ukrepov za preiskovanje, nadzorovanje in omejevanje kriminala. Strategije omejevanja organiziranega kriminala se v državah po vsem svetu oblikujejo v različnih strateških dokumentih, kot so resolucije, nacionalni programi, konvencije, srednjeročni načrti za zatiranje kriminalitete itd. V diplomski nalogi sta opisana strateška dokumenta ameriške vlade, ki se imenuje Pregled strategije organov pregona v boju proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu (Overiew of the Law Enforcement Strategy to Combat International Organized Crime) in dokument avstralske vlade, ki se imenuje Skupnost narodov s strateškimi okvirji proti organiziranemu kriminalu (Commonwealth Organised Crime Strategic Framework: Overview). V diplomski nalogi so opisani organizirani kriminal, kriminalistična strategija ter njune značilnosti. Opisana je tudi slovenska Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete 2007—2011 in Srednjeročni načrt razvoja in dela slovenske policije 2008—2012. Podrobneje sta predstavljena strateška dokumenta ZDA (OLESCIOC) in Avstralije (COCSF), njihove nevarnosti, ki jih ogroža organizirani kriminal, rešitve in cilji, ki so zapisani v dokumentih za bojevanje proti organiziranemu kriminalu.
Keywords: organizirana kriminaliteta, preprečevanje, strategija, kriminalistična strategija, strateško mišljenje, diplomske naloge
Published in DKUM: 23.10.2012; Views: 1672; Downloads: 194
.pdf Full text (830,19 KB)

3.
4.
Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica