| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Strateški marketinški načrt za izdelek podjetja x
Jan Ošlak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v obdobju digitalizacije in globalizacije. Podjetja se iz dneva dan večajo in na novo ustanavljajo. Zaradi tega število konkurentov na posameznih trgih iz dneva v dan povečuje. Podjetja, ki želijo biti uspešna na dolgi rok, morja vse več sredstev vlagati v strateško načrtovanje in vedeti kaj bo jutri in ne kaj je danes. V teoretičnem delu je podrobneje opisan proces strateškega načrtovanja marketinga. Zajeli smo najpomembnejše faze: strateška analiza, strateška diagnoza, strateško načrtovanje in izdelava strateškega marketinškega načrta. V praktičnem delu smo izdelali marketinški načrt ta podjetje v povezavi z njihovim izdelkom. Podjetje Struc Muta, kmetijska mehanizacija s svojo blagovno znamko Struc Muta prodaja izdelke male kmetijske mehanizacije. V praktičnem delu so predstavljene prednosti in slabosti podjetja ter priložnosti in nevarnosti, ki se navezujejo na notranje in zunanje okolje podjetja.
Keywords: Ključne besed: strateški marketing, strateško načrtovanje marketinga, kmetijska mehanizacija, rotacijski mulčer
Published: 18.10.2021; Views: 168; Downloads: 36
.pdf Full text (1,68 MB)

2.
Strateško načrtovanje marketinga za izdelek x
Žiga Lesjak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Na vse bolj konkurenčnem trgu podjetja ne morejo preživeti, če svoje delo opravljajo zgolj dobro. Iskati morajo poslovne priložnosti in težiti k cilju – biti boljši od neposrednega konkurenta. Prav zato je dobro poznavanje strateškega marketinga ključ do uspeha. V teoretičnem delu je obravnavan proces strateškega marketinga po posameznih fazah: strateška analiza in diagnoza, strateško načrtovanje marketinga ter izvajanje in nadzor strateškega marketinga. V praktičnem delu smo izdelali empirično raziskavo – marketinški načrt za zanimivo podjetje z inovativnim izdelkom. Podjetje Serena s svojo blagovno znamko Cocoa trži čokolado visoke kakovosti, ki se ji zaradi prihodnjih značilnosti trga obeta možnost uspeha. V sklepnem delu so predstavljene ugotovitve, ki lahko kasneje služijo kot izhodišče za izboljšave znotraj izbranega podjetja.
Keywords: strateški marketing, strateško načrtovanje marketinga, izdelek, čokolada.
Published: 18.12.2019; Views: 716; Downloads: 124
.pdf Full text (993,66 KB)
This document has many files! More...

3.
STRATEŠKI MARKETING RASTOČEGA PODJETJA
Aljoš Malec, 2016, master's thesis

Abstract: Strateški marketing rastočega podjetja
Keywords: strateški marketing
Published: 13.12.2016; Views: 847; Downloads: 113
.pdf Full text (745,28 KB)

4.
CILJNI STRATEŠKI MARKETING ZA SLOVENSKE TURISTIČNE PRODUKTE V ITALIJI
Igor Šircelj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Turizem je pomembna gospodarska panoga. Vsako leto Slovenijo obišče veliko število turistov in prav italijansko tržiče predstavlja eno izmed najpomembnejših tržišč. Delež italijanskih gostov namreč vsako leto narašča, veliko zaslug pa imajo za to kakovostni in ugodni turistični proizvodi. Turistični proizvod pa ni le ena storitev, marveč je to skupek več delnih proizvodov, ki jih ponuja na tržišču turistično podjetje bodisi agencija, hotelska veriga ali tour operater. Na trgu se srečujeta ponudba in povpraševanje, slednje je precej sezonskega značaja. Vsako tržno usmerjeno podjetje mora imeti izdelan marketinški načrt, katerega del je tudi SWOT analiza, s katero ugotovi prednosti, slabosti, grožnje in priložnosti. Pri tem mora potekati ustrezen komunikacijski proces s poslovnimi partnerji. V marketinškem procesu so pomembni trije koraki: segmentiranje (komu je produkt namenjen), pozicioniranje in ciljno trženje z uspešnimi promocijskimi aktivnostmi, bodisi je to oglaševanje, direktna prodaja, uporaba sodobne tehnologije in podobno. V raziskavi smo postavili vprašanja, ki se nanašajo na uspešnost marketinške strategije slovenskih turističnih produktov na italijanskem tržišču ter na sredstva, ki jih partnerji vlagajo v promocijske aktivnosti. Želeli smo izvedeti ali so pri promocijskih aktivnostih slovenskih proizvodov uspešni, koliko so le-ti že prepoznavni in kako bi lahko še izboljšali njihovo prodajo. Veliko je trenutno odvisno tudi od same politične situacije v Evropi in zagotovitve občutka varnosti potencialnim gostom, med varne države pa prav gotovo sodi Slovenija.
Keywords: Turizem, turistični produkt, italijansko ciljno tržišče, promocijske aktivnosti, strateški marketing
Published: 10.10.2016; Views: 736; Downloads: 87
.pdf Full text (795,97 KB)

5.
STRATEŠKO NAČRTOVANJE MARKETINGA V NEVLADNIH ORGANIZACIJAH
Branka Zamuda, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času so v družbi vedno bolj pomembne nevladne organizacije (v nadaljevanju NVO), saj se lotevajo storitev in problematike, s katerimi se vladne in profitne organizacije ne znajo oziroma ne zmorejo ukvarjati. NVO so organizacije, ki delujejo v splošno korist vseh državljanov, njihov temeljni namen ni ustvarjanje dobička, ki bi povečeval premoženje lastnikov oziroma članov. Ob vsej tej poplavi NVO je težko prepričati porabnike, sponzorje in donatorje, za katero organizacijo se naj odločijo. Zato v nevladnem sektorju vedno bolj narašča pomen strateškega načrtovanja marketinga, ki ob pravilni izvedbi in organizaciji zagotovi maksimalno stroškovno učinkovitost in uspeh. V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu predstavili strateški marketing in strateško načrtovanja marketinga ter spoznali posamezne faze procesa načrtovanja. V nadaljevanju smo definirali NVO, njihovo poslanstvo, vizijo, financiranje ter pridobitno in nepridobitno dejavnost znotraj NVO. V praktičnem delu smo predstavili dve NVO in proces strateškega načrtovanja marketinga v teh dveh organizacijah. Na koncu smo navedli še ugotovitve praktičnega dela naloge.
Keywords: NVO, strateški marketing, strateško načrtovanje marketinga, organizacija, financiranje, storitve.
Published: 05.08.2016; Views: 858; Downloads: 121
.pdf Full text (926,54 KB)

6.
VPLIV STRATEŠKEGA NABAVNEGA MARKETINGA NA POSLOVNO USPEŠNOST ORGANIZACIJE
Luka Zorko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Strateški nabavni marketing pomeni, da morajo podjetja začeti dojemati nabavno funkcijo kot tisto funkcijo, ki je ključnega pomena za uspeh ali nazadovanje podjetja, saj izdatki za nabavo v podjetjih predstavljajo več kot 50% vrednosti izdelka. Svet je s sodobnimi komunikacijami, hitrim transportom in dobro logistiko postal na dosegu vsakomur in kdor temu dejstvu ne prilagodi svojega razmišljanja je obsojen na propad. Trgi se soočajo s presežki ponudbe in kupec je tisti, ki določa cene produktov, ne prodajni oddelki. Zato bodo lahko uspešna samo podjetja, ki bodo nabavo preobrazila tako, da bo le-ta skrbela za nabavo primernih izdelkov za primerno ceno ter tako ustvarjala dobiček. To pomeni, da mora biti nabava vključena v vse procese v podjetju in prevzemati nekatere odgovornosti, ki so bile doslej v pristojnosti drugih. Nabava je tista funkcija oziroma oddelek podjetja, ki more razpolagati z največ informacijami, saj se dandanes nabavni procesi vršijo po vsem svetu. Nabavniki morajo poznati dogajanja na vseh nabavnih trgih. Če jih ne, jih bo konkurenca prehitela in ko bodo enkrat zamudili ta korak ga bo težko uloviti. Sodobni nabavnik se mora danes ukvarjati z vprašanjem kje lahko za svoj denar dobi največ produkta in kje bo ustvaril tisto razliko med prodajno in nabavno ceno, ki bo pomenila dobiček podjetja? Odgovor na to je lahko v sosednji vasi ali osamljenem kraju na drugem koncu sveta. Kako bo nabava to odkrila in izpeljala uspešno nabavo, pa je vprašanje pravilnih nabavnih strategij.
Keywords: Nabava, strateški nabavni marketing, strategije nabave, stroški nabave
Published: 21.06.2016; Views: 743; Downloads: 85
.pdf Full text (2,44 MB)

7.
MARKETINŠKI VIDIKI USTVARJANJA BLAGOVNE ZNAMKE DELODAJALCA
Sandra Majcen, 2013, master's thesis

Abstract: Človeški viri so ena temeljnih konkurenčnih prednosti vsake organizacije. Podjetja, ki se tega zavedajo, si želijo pridobiti in obdržati najboljše, talentirane, uspešne ljudi. Teh pa na trgu dela ni neomejeno. Kot odziv na vojno za talenti ter problem plitkega kadrovskega bazena so organizacije začele iskati nove načine, kako pritegniti in zadržati najustreznejše kadre. Eden od načinov, ki se je dobro uveljavil, je strategija blagovne znamke delodajalca. Organizacije z različnimi prijemi skrbijo za dober imidž v zavesti zaposlenih in potencialnih kandidatov z namenom, da bi jih ti prepoznali kot odličnega ali celo izbornega delodajalca, torej kot prvo (idealno) izbiro. V prvem delu magistrske naloge opredeljujemo koncept blagovne znamke na splošno in blagovne znamke delodajalca, njene prednosti, vlogo posameznih oddelkov in zaposlenih pri ustvarjanju ter značilnosti in posebnosti komuniciranja. Nadalje predstavljamo koncept strateškega marketinga, saj je strategija uglednega delodajalca lahko uspešna le, če upošteva celovit vidik strateškega marketinga. Pomembno vlogo ima tudi interni marketing. V empiričnem delu smo raziskali in analizirali ključne dejavnike, ki vplivajo na izbiro (idealnega) delodajalca in ugotovili, da so TOP 3 delodajalci v Sloveniji Krka, Lek in Akrapovič. Ugotovili smo, da je potrebno sodelovanje večih oddelkov v organizaciji, če si le-ta želi zadovoljne in motivirane zaposlene, ki so dober vir pozitivnega ugleda. Dober ugled je izjemno pomemben, saj bi se več kot 80 % ljudi raje zaposlilo pri bolj uglednem delodajalcu. Zaposlenim je zraven ugleda pomembno, da jim delodajalec nudi zanimivo, izzivov polno delo, optimalne delovne pogoje z možnostjo usklajevanja družinskega življenja ter predvsem možnost izobraževanja, razvoja in napredovanja. Nadpovprečna plača je na repu pomembnih kriterijev. Z gotovostjo lahko trdimo, da je ugled podjetja izredno pomemben, če si organizacija želi stalen priliv talentiranih kadrov. Dolgoročna in proaktivna rešitev je blagovna znamka delodajalca, ki je proces, katerega je potrebno skrbno načrtovati in izvajati.
Keywords: Blagovna znamka, blagovna znamka delodajalca, strateški marketing, interni marketing, človeški viri, ugled, TOP delodajalci, kriteriji izbire delodajalca
Published: 08.01.2014; Views: 1611; Downloads: 390
.pdf Full text (1,67 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica