| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
SISTEMI ZA OKREVANJE PO KATASTROFAH Z UPORABO STREŽNIŠKIH OBLAKOV
Rok Dimec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opisani načini okrevanja po katastrofi, zaščite računalniške infrastrukture in podatkov ter lastnosti sodobnih podatkovnih centrov. Opisani so sodobni pristopi k tem problemom, izvedeni s pomočjo tehnologij spletnih storitev in izvajanja v oblaku. Predstavljeni so trije ponudniki na tem področju, ki nudijo najem strojne opreme za izvajanje in razvoj aplikacij, ki jo prilagodimo svojim potrebam ter tako izkoristimo visoko odzivnost in zmogljivost. Naštete so tako prednosti, kakor tudi slabosti teh tehnologij in s primerom prikazano delovanje aplikacije na Google App Engine infrastrukturi.
Keywords: podatkovni center, okrevanje, katastrofa, izvajanje v oblaku, spletne storitve, Google App Engine, Amazon, Force.com
Published: 24.04.2009; Views: 1953; Downloads: 175
.pdf Full text (4,70 MB)

2.
POSLOVNI POTENCIAL RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA PRIMERU OFFICE 365
Špela Kočar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Lahko rečemo, da je v današnjem času računalništvo prisotno povsod in je postalo nepogrešljivo tako za vsakdanjo uporabo kot za uspešno poslovanje podjetij. Prihodnost računalništva in novi poslovni potencial za podjetja je brez dvoma oblak, ki je trenutno najbolj aktualna tema na področju informatike. Diplomski seminar obravnava področje računalništva v oblaku v povezavi s pisarno v oblaku. Predstavili smo tudi najpomembnejše značilnosti oblaka, njegove prednosti ter slabosti. Opisali smo tipe in storitve računalništva v oblaku ter največje ponudnike oblačnih storitev, ki smo jih nato med seboj tudi primerjali. Osredotočili smo se tudi na trenutno največjo pisarno v oblaku – Microsoft Office 365, primerjali prednosti njegove uporabe z Google Apps for Business ter opisali dva primera uvedbe Office 365 v trgovski velikan Mercator in družinsko podjetje, Pekarno Pečjak.
Keywords: Računalništvo v oblaku, storitve oblačnega računalništva, varnost, Office 365, pisarna v oblaku.
Published: 05.12.2012; Views: 1632; Downloads: 247
.pdf Full text (1,22 MB)

3.
UPORABA STORITEV RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU ZA MOBILNE NAPRAVE
Tomaž Polič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času se vedno pogosteje pojavljata pojma računalništvo v oblaku in mobilno računalništvo. Čeprav ideja ni nova, pridobiva na pomenu z razvojem mobilnih naprav, ki oblak izkoriščajo zaradi lastnih omejitev in dodatnih možnosti. Ponudniki spletnih storitev nam olajšajo razvoj mobilnih in spletnih aplikacij s programskimi orodji in različnimi modeli storitev. Kljub veliko prednostim je potrebno razrešiti nekatere zakonske omejitve, ki jih s sabo prinaša računalništvo v oblaku. Razvili smo tudi mobilno aplikacijo in poskušali prikazati uporabnost oblaka.
Keywords: računalništvo v oblaku, mobilno računalništvo, storitve v oblaku, razvoj mobilnih aplikacij
Published: 23.09.2013; Views: 1362; Downloads: 103
.pdf Full text (2,23 MB)

4.
POSLOVNI POTENCIALI GOOGLE APPS IN OFFICE 365 PISARNIŠKIH REŠITEV V OBLAKU
Anja Barber, 2014, master's thesis

Abstract: Računalništvo v oblaku je trenutno eden vodilnih trendov v IT industriji, kar posledično vpliva na sodobnost delovnega okolja. Prinaša novo smer razvoja IT-ja in veliko poslovnih priložnosti. Potencial na tem področju so prepoznala tudi podjetja, saj jim ta način omogoča prenovo poslovanja in nove poslovne razmisleke. Danes podjetja vse bolj zaupajo temu trendu in koristijo prednosti računalništva v oblaku za namene komuniciranja po elektronski pošti, za shranjevanje in urejanje dokumentov ter drugo rabo pisarniških rešitev v oblaku. Informacijske storitve lahko sedaj najamejo in uporabljajo kadarkoli, kjerkoli in s katerekoli mobilne naprave. Kljub vsem ugodnostim, ki jih računalništvo v oblaku nudi, pa ostaja vprašanje varnosti eno izmed najbolj izpostavljenih v kontekstu računalništva v oblaku. Podjetja so namreč skeptična pri zaupanju kritičnih poslovnih podatkov v hrambo nekomu, do katerega dostopajo samo preko interneta, obenem pa sploh ne vedo, kje se ti podatki nahajajo. V magistrskem delu smo predstavili in primerjali dve pisarniški rešitvi v oblaku dveh največjih ponudnikov: Google Apps in Office 365. Predstavljeni so primeri najboljših praks prehoda podjetij v oblak.
Keywords: Računalništvo v oblaku, spletne storitve, pisarniške rešitve v oblaku, Google Apps, Office 365.
Published: 13.10.2014; Views: 1000; Downloads: 210
.pdf Full text (52,76 MB)

5.
UPORABA STORITEV V OBLAKU PRI POSLOVANJU PODJETIJ
Dejan Korošak, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na vpeljavo računalništva v oblaku v podjetje. Zanimalo nas je, ali bi podjetje z uporabo računalništva v oblaku privarčevalo v primerjavi z obstoječim načinom vodenja informatike, pri katerem imajo uporabniki programe nameščene na delovnih postajah in uporabljajo namenske strežnike za elektronsko pošto, varnostne kopije, SAP in datotečni strežnik. Za primerjavo stroškov med obstoječo in oblačno arhitekturo nam je podjetje X posredovalo podatke o stroških informatike za šest let ter popisano IT-infrastrukturo in programsko opremo. Na podlagi teh podatkov smo lahko poiskali rešitve, ki temeljijo na modelu računalništva v oblaku in ki bi nadomestile trenutno programsko opremo, ter izračunali stroške prehoda na model računalništva v oblaku tudi ob morebitni delni zamenjavi obstoječih delovnih postaj, katerih zamenjava bi bila potrebna. Pri tem smo z uporabo modela in uveljavljenimi ekonomskimi kazalniki izračunali, da bi podjetje X z uporabo računalništva v oblaku privarčevalo približno 145.000 €, kar zagotavljajo tudi ponudniki oblačnih storitev v teoriji.
Keywords: računalništvo v oblaku, donosnost naložbe (ROI), oblačne storitve v podjetju
Published: 29.10.2015; Views: 713; Downloads: 117
.pdf Full text (2,58 MB)

6.
VPLIV RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU V JAVNEM SEKTORJU NA FLEKSIBILNOST INFORMACIJSKE PODPORE PROCESOV V JAVNI UPRAVI
Igor Žafran, 2016, master's thesis

Abstract: Nenehen razvoj tehnologij omogoča, da se pridobivanje, obdelave in izmenjave informacij odvijajo skoraj v realnem času, kar na drugi strani zahteva, da so procesi, ki to omogočajo, ustrezno prilagojeni in tehnološko podprti. Najnovejši trend v razvoju informacijsko komunikacijske tehnologije, ki ga poznamo pod imenom računalništvo v oblaku, s svojim konceptom in možnostmi omogoča in hkrati spodbuja razvojne inženirje, da prilagodijo dosedanje rešitve za uporabnike novim možnostim ali jih celo oblikujejo povsem na novo. Poleg tehnologije pa na razvoj vplivajo tudi spremembe v obnašanju in načinu izmenjave informacij med ljudmi. Razna socialna omrežja v zadnjih letih pomembno vplivajo na način razmišljanja in odzivanja ljudi na spremembe v okolici. Razvoj in spremembe niso značilne samo za privatni sektor ampak se odvijajo tudi v javnem sektorju oz. državni upravi. Tudi za javni sektor namreč velja, da se mora prilagajati svojemu okolju in potrebam državljanov, zato lahko tudi na tem področju zasledimo zadnja leta pomembne premike v izboljšanju informacijske podpore za državljane in poslovne subjekte. Prenova državne informatike in uvedba državnega računalniškega oblaka sta pri nas v preteklem letu omogočila osnovo, da se lahko v prihodnje pomembno izboljšajo procesi informacijske podpore za državljane in podjetja in na ta način prispevajo k povečanju družbene blaginje. Tema naloge se dotika vprašanja v kakšni meri in če sploh računalništvo v oblaku vpliva na povečanje fleksibilnosti izvajanja storitev za državljane. V nalogi želim na osnovi analize računalništva v oblaku, stanja in sprememb, ki so se odvijale na področju državne informatike in načrtov, ki so v tej zvezi bili do sedaj objavljeni, ugotoviti, ali je možno pričakovati pozitivne spremembe in kakšne so možnosti, da se načrti v prihodnosti tudi uresničijo. Skozi opravljene intervjuje s posamezniki, ki so bodisi v funkciji ključnih akterjev ali so zgolj uporabniki na nivoju posameznih ministrstev, sem želel pridobiti relevantno podlago za analizo in oceno izvedljivosti projekta ter v zaključku izpostaviti tveganja, ki vplivajo na izvedljivost tako velikih projektov.
Keywords: računalništvo v oblaku, e-uprava, e-poslovanje, storitve e-uprave, reforma javne uprave.
Published: 15.09.2016; Views: 592; Downloads: 64
.pdf Full text (3,48 MB)

7.
Kibernetska varnost interneta stvari
Manca Sternen, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Internet stvari predstavljajo osebe, naprave, vozila, stavbe in drugi elementi, ki so preko brezžičnih omrežij povezani v kibernetski prostor. Vsaka 'stvar' ima svojo unikatno identifikacijsko številko, omogočeno povezljivost v omrežje, senzorje in programsko opremo, ki omogočajo 'stvarem' zbiranje in izmenjavo podatkov. Temelj interneta stvari so storitve v oblaku, kjer se podatki shranjujejo, aplikacije, ki omogočajo preprosto uporabo in delovanje, ter brezžična omrežja, kjer se podatki izmenjujejo, uporabniku najbližje pa so mobilne naprave. Internet stvari danes najdemo povsod, čeprav se ga uporabniki še ne zavedajo povsem. Najbolj razširjene so mobilne naprave, najdemo pa ga tudi v medicini in zdravstvenih sistemih, v avtomatiziranih stavbah in pametnih mestih, transportu, nadzoru okolja, industriji, omrežjih električne energije in drugod. Razširjenost interneta stvari se hitro povečuje, s tem pa tudi varnostna tveganja in grožnje uporabnikom.
Keywords: internet, brezžično omrežje, internet stvari, storitve v oblaku, kibernetska varnost, diplomske naloge
Published: 10.11.2016; Views: 1917; Downloads: 455
.pdf Full text (890,54 KB)

8.
Človeški vidik varnosti računalništva v oblaku
Nataša Maraž, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga obravnava človeške aspekte varnosti računalništva v oblaku. Predstavljen je pregled literature na področju oblačnih storitev oziroma računalništva v oblaku. Podan je tudi pregled uporabe oblačnih storitev z vidika posameznika in organizacij, še posebej pri storitvah v bančništvu. Zaradi čedalje večje uporabe oblačnih storitev v bančništvu je opredeljen pristop ohranjanja informacijske varnosti, ki jih zagotavljajo tri glavne dimenzije. Navedene so tudi trenutno veljavne regulatorne zahteve in priporočila politike uporabe zunanjih izvajalcev, kot tudi veljavna zakonodaja na področju varovanja podatkov. Podrobneje je opisan psihološki vidik varnosti v virtualnem prostoru, saj je varovanje informacij pred osebjem in zunanjimi izvajalci zelo pomembno področje varovanja informacij. Notranje osebje, torej zaposleni, predstavljajo največje tveganje in lahko povzročijo največ škode, kljub temu pa se najpogosteje zanemarjajo kot varnostna grožnja. Poudarjeni so socialni inženiring, oblike samopomoči in opolnomočenje. Kot pomemben element varovanja podatkov je izpostavljen pomen zaupanja tako v operacijski sistem in strojno oz. tehnično opremo, kot tudi v osebje oziroma zaposlene v organizaciji. Analiziranih in opisanih je nekaj odmevnih primerov delovanja posameznikov in skupin, ki so povzročile varnostne incidente oz. zlorab oblačnih storitev in njihove posledice. Naveden je primer dobre prakse usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev v javni upravi z veljavno zakonodajo in možnimi rešitvami. V grafičnem prikazu je predstavljen model usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev, ki temelji na upoštevanju kombinacije usposobljenega osebja, postopkov in tehnologije ter navodil oziroma informacij s katerimi se lahko zagotovi varnost. Model vključuje tudi sistem SUVI, ki je natančneje opredeljen. Kot pomemben povezovalni element modela usposabljanja nastopa ozaveščenost o varnosti oziroma varni uporabi oblačnih storitev. V ekranskih slikah in z vsebinsko razlago je predstavljen poenostavljen primer usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev.
Keywords: računalništvo v oblaku, kibernetska varnost, zloraba informacij, ozaveščenost, oblačne storitve v bančništvu, model izobraževanja in usposabljanja zaposlenih za varno uporabo oblačnih storitev
Published: 07.10.2016; Views: 626; Downloads: 77
.pdf Full text (572,96 KB)

9.
Primerjava pisarniških rešitev v oblaku na primeru Office 365 in Google Apps
Leja Kadiš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Računalništvo v oblaku je postalo eno izmed vodilnih IT rešitev v mnogih podjetjih. Predvsem zmanjševanje stroškov, izguba potrebe po IT specialistih in lokalnih strežnikih je za podjetja dober razlog za prehod na oblačne storitve. Podjetja s celotno infrastrukturo v oblaku se lahko osredotočijo na svojo primarno dejavnost in prepustijo vzdrževanje in posodabljanje strežnikov ponudnikom oblačnih storitev. Prehod v oblak je prinesel nove potrebe po orodjih in storitvah, s katerimi bi zaposlenim olajšali delo v podjetju in bi se lahko odrekli veliki količini fizičnih dokumentov. Tukaj nastopijo pisarniške rešitve v oblaku. Veliko podjetij se je poglobilo v razvoj teh pisarniških rešitev, ki med drugim vsebujejo ustvarjanje datotek in predstavitev, shranjevanje le-teh v oblak, lažjo komunikacijo in sodelovanje z drugimi zaposlenimi in veliko več. S tem ni več potrebe po fizičnih pisarnah, saj pisarna v oblaku posamezniku omogoča dostop do vseh informacij preko prenosnega računalnika, tabličnega računalnika in tudi pametnega telefona preko internetne povezave. Tudi če so te oblačne storitve za uporabnike zelo privlačne, tako za podjetja kot tudi za druge uporabnike, je v ozadju vedno vprašanje varnosti in zasebnosti. Glede na to, da točno ne vemo, kje se fizični strežnik nahaja in kdo točno z njim upravlja, je tveganje zelo veliko, vendar ponudniki teh rešitev dnevno izboljšujejo njihove rešitve in uporabnikom omogočajo varno uporabo. V diplomskem projektu smo poleg teoretičnih izhodišč, kaj je računalništvo v oblaku in kaj so pisarniške rešitve v oblaku, predstavili tudi dve vodilni podjetji na tem področju: Google in Microsoft. V praktičnem delu smo opisali obe podjetji ter na kratko razložili nekaj storitev, ki jih v sklopu svojih pisarniških rešitev v oblaku nudijo. Ti rešitvi sta Googlov Google Apps in Microsoftov Office 365, usmerjeni na brezplačni rešitvi, in sicer na strani Googla brezplačno za vse, na strani Microsofta pa brezplačno za študente. Na koncu smo rešitvi še primerjali po številnih značilnostih in ugotovitve tudi zapisali.
Keywords: računalništvo v oblaku, pisarniške rešitve v oblaku, internetne storitve, Office 365, Google Apps
Published: 15.11.2016; Views: 790; Downloads: 112
.pdf Full text (984,28 KB)

10.
MERJENJE USPEŠNOSTI PRODAJNIH AKTIVNOSTI NA OSNOVI PROFILIRANJA IN SLEDENJA UPORABNIKOV PREKO STORITEV V OBLAKU
Bojan Kraut, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi na kratko opišemo tehnologijo oblaka, ter velikih podatkov, ki so osnova za tehnološko platformo, s katero je bila naloga izvedena. Dotaknemo se razvoja mobilne tehnologije, ki nas dandanes spremlja že na vsakem koraku, in kako jo oglaševalci uporabljajo sebi v prid, ter tudi prihajajočih tehnologij, kot je obogatena resničnost ter nosljive tehnologije. Usmerimo se v televizijsko oglaševanje, profiliranje uporabnikov ter spremljavo gledanosti, ki jo je mogoče preko digitalne televizije spremljati, hkrati pa opišemo sistem za masovno zajemanje spletnega prometa ter poiščem korelacije med podatki gledanosti digitalne televizije in spletnim obiskom oglaševalcev. Zaključimo s predstavitvijo rezultatov merjenja in statistično analizo pridobljenih podatkov. Z vrednotenjem potrdimo, da je preko televizije mogoče spremljati gledalca ter mu celo ponuditi personalizirane reklame.
Keywords: marketing, televizijsko oglaševanje, personalizacija uporabnika, profiliranje uporabnika, veliki podatki, storitve v oblaku, spletna analitika, korelacije med podatki, prodaja
Published: 14.11.2016; Views: 426; Downloads: 52
.pdf Full text (7,08 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica