| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1266
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vpliv povečanega spletnega nakupovanja na logistične procese na dislocirani enoti Pošte Ravne na Koroškem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Boštjan Obretan, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazano, kako je povečano spletno nakupovanje vplivalo na dislocirano enoto Pošte Ravne na Koroškem. V teoretičnem delu so predstavljena podjetje Pošta Slovenije in storitve, ki jih ta ponuja. To poglavje vsebuje tudi opis, kako spletno nakupovanje vpliva na rast poštnih storitev vseh izvajalcev znotraj in zunaj meja Slovenije. V poglavju Obstoječe stanje govorimo o stanju na dislocirani enoti na Čečovju, njeni lokaciji, opisu prostora in dostavnih vozilih ter opremi, ki je tam bila v uporabi. Prav tako v tem poglavju opisujemo in analiziramo logistične procese, ki so se tam izvajali. Naslednje poglavje je predlog rešitve problema, pri čemer prikažemo novo lokacijo, ki jo je Pošta Slovenije izbrala kot rešitev problematike dislocirane enote. V tem poglavju analiziramo enake logistične procese, kot smo jih na stari lokaciji, ter skozi diskusijo prikažemo razlike med staro in novo lokacijo. Ugotovimo, da je podjetje z izgradnjo nove lokacije zmanjšalo število aktivnosti, ki so potrebne za izvedbo procesa natovarjanja oziroma raztovarjanja poštnega furgona, pri procesu razdeljevanja poštnih pošiljk pa je ugotovljen prihranek na času. V zaključku naloge smo ocenili še uspešnost rešitve problema, navedli pogoje za uvedbo rešitve in predlagali možnosti nadaljnjih raziskav.
Keywords: poštne logistične storitve, Pošta Slovenije, spletno nakupovanje, poštne pošiljke
Published in DKUM: 22.02.2023; Views: 69; Downloads: 23
.pdf Full text (2,42 MB)

2.
Primerjava hotelske ponudbe v izbranem slovenskem in v avstrijskem termalnem zdravilišču
Špela Simonič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Slovenska naravna zdravilišča se v primerjavi s tujimi, v našem primeru avstrijskimi zdravilišči, razlikujejo, obenem pa ponujajo podobne storitve, ki pa so z vidika gostovih pričakovanj lahko različne. Prepoznavnost storitev in ponudnika, zadovoljstvo in ohranjanje gostov pa so odvisni od kakovosti in učinkovitosti ponudbe ter od dodatnih aktivnostih, ki jih ponuja posamezno zdravilišče. V diplomskem delu primerjamo ponudbo storitev dvoje zdravilišč, ki se nahajata v dveh različnih državah. Opis ponudbe termalnega zdravilišča Terme 3000 v sklopu Hotela Termal, ki se nahaja v slovenskih Moravskih Toplicah, primerjamo s ponudbo termalnega zdravilišča Parktherme, v sklopu Hotela Vitalhotel v avstrijskem Bad Radkersburgu. Iz pridobljenih odgovorov anketiranih gostov lahko razberemo, da slovensko zdravilišče Terme 3000, ki deluje v sklopu Hotela Termal ponuja več zdravstvenih storitev kot avstrijsko zdravilišče Parktherme, ki deluje v sklopu Hotela Vitalhotel. Najpogostejši razlogi obiskanosti slovenskega termalnega zdravilišča so počitek in sprostitev, nato ugodne cene ter šport in rekreacija. Avstrijsko termalno zdravilišče pa s svojo ponudbo poudarja predvsem izboljšanje zdravstvenega stanja oziroma rehabilitacijo ter preventivo. Na podlagi analize rezultatov anketiranja smo ugotovili, da je v avstrijskem zdravilišču pomembna predvsem kakovost storitev, ki jo gostje hotela zelo cenijo. Prav tako so avstrijski gostje zelo zadovoljni s higieno, dostopnostjo informacij, strokovnostjo zdraviliškega osebja, urejenostjo hotela, ustrežljivostjo osebja na recepciji, gostinsko ponudbo, predvsem pa z reševanjem pritožb hotelskih gostov. Na podlagi analize rezultatov anketiranja smo tudi ugotovili, da je v slovenskem zdravilišču pomembna predvsem gostinska ponudba. Slovenski gostje so še zelo zadovoljni z urejenostjo hotela, urejenostjo sob, higiene v hotelu, predvsem pa z ljubeznivostjo zdraviliškega osebja. Predlogi za izboljšanje kakovosti storitev v slovenskem termalnem zdravilišču nakazujejo, da bi bilo treba posebno pozornost posvetiti dodatnemu izobraževanju medicinskega in strokovnega hotelskega osebja. Avstrijsko termalno zdravilišče pa bi moralo izboljšati gostinske storitve, predvsem ponudbo hrane in pijače.
Keywords: zdraviliški turizem, reševanje pritožb, storitve v zdraviliškem turizmu.
Published in DKUM: 05.01.2023; Views: 113; Downloads: 29
.pdf Full text (1,17 MB)

3.
Digitalizacija storitev v modni industriji
Urška Berden, 2022, master's thesis

Abstract: Živimo v fascinantnem in hitro rastočem svetu, saj digitalizacija in rastoča tehnologija postajata nujni del našega vsakdana, ob tem nam ponujata tudi ugodje in lajšata življenje. Svet, v katerem živimo, se nenehno spreminja in z njim se dramatično spreminja tudi digitalizacija. Digitalizacija storitev igra danes vedno pomembnejšo vlogo v gospodarskih panogah in industrijskih dejavnostih kot tudi na ostalih področjih življenja, saj vpliva na vsa delovna okolja, organizacijsko kulturo in na celotno družbo. Sodobnejši razvoj digitalizacije storitev in tehnologije odpira nove priložnosti v poslovanju modnih in drugih dejavnosti v gospodarstvu, je trajnostno naravnan, omogoča uspešnejše poslovanje in zaupanje ter spodbuja k uporabi digitalizacije. Digitalne storitve omogočajo hitrejšo in enostavnejšo uporabo tako odjemalcem kot ponudnikom storitev. Epidemija, ki je konec marca 2020 povzročila zaprtje celotnega sveta in gospodarstva, je negativno vplivava tudi na modno industrijo, povzročila je številne negotovosti. Modne hiše so bile za nekaj časa primorane zapreti svoja vrata in izvajati svojo funkcijo preko spleta. Za modno industrijo je postal nov veliki izziv, kako se digitalno preobraziti, torej kako izbrati ustrezno digitalno strategijo, kako najbolje izkoristiti digitalne storitve in inovacije, kako slediti digitalnim trendom in kako slediti željam odjemalcem. V magistrskem delu je predstavljena in prikazana vloga, trendi, prednosti ter slabosti digitalizacije storitev in inovacij v modni industriji. V raziskovalnem delu je s tremi različnimi modnimi oblikovalci izveden intervju na temo Digitalizacija storitev v modni industriji. Glavni poudarek je na 3D tehnologiji, 3D modeliranju in digitalnem marketinškem komuniciranju, kjer so podrobneje analizirane priložnosti, izzivi, nevarnosti in tveganja, s katerimi se soočajo modni oblikovalci. Analiziran je način digitalizacije njihovih storitev, izbira orodij za digitalizacijo in učinkovitost digitalnega marketinškega komuniciranja s pomočjo digitalnih orodij
Keywords: Storitve, Markeitng, Digitalizacija, Modna industrija.
Published in DKUM: 01.12.2022; Views: 222; Downloads: 105
.pdf Full text (2,26 MB)

4.
Razvoj zalednih storitev za pametna oblačila v okviru projekta maturolife
Maks Roškarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili mednarodni projekt Maturolife, njegov prototip pametnega oblačila, in kako smo rešili problem glede povezave razvitega prototipa z uporabnikom in zalednimi storitvami. Zaledni del je sestavljen iz mnogih tehnologij, ki med seboj komunicirajo in se izpopolnjujejo. Končni produkt razvoja nam omogoča nadzor in upravljanje pametne obleke, hkrati pa boljše počutje osebe v njej. Opisali in prikazali smo tudi nastale probleme, ki so se sproti pojavljali, ter njihove rešitve. Prav tako smo se dotaknili drugih dveh prototipov v okviru projekta in samega IoT.
Keywords: internet stvari (IoT), Maturolife, pametna oblačila, zaledne storitve, oblak
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 334; Downloads: 30
.pdf Full text (4,07 MB)

5.
Izdelava spletne trgovine na osnovi JavaScript in MongoDB
Danijel Gruden, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo sestavljajo opredelitev problema, zastavljanje ciljev in želenih rezultatov. V sklop naloge spada tudi proučitev orodij, s pomočjo katerih smo izdelali prototip. Za obličje spletne rešitve smo uporabili ogrodje Angular, ki je eno vodilnih za izdelavo spletnih aplikacij. Ker smo za spletno trgovino potrebovali še druge sestavne dele, kot na primer podatkovno bazo in strežnik, smo se odločili za priljubljeno kombinacijo tehnologiji Node.js, ExpressJS in MongoDB. V diplomski nalogi so opisane glavne funkcionalnosti in kako je potekala njihova implementacija v kodi. Pri izdelanem prototipu smo nato analizirali še možne nadgraditve za produkcijsko in razvojno okolje, ki bodo uporabne, ko se bo ta programska oprema začela uporabljati v prodaji.
Keywords: programiranje, spletna stran, oblačne storitve
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 120; Downloads: 20
.pdf Full text (1,30 MB)

6.
Predlog sprememb pri procesu sprejema pošiljke z odkupnino in procesa sprejema blagovnega pisma naslovljenega v tujino na poštni poslovalnici 3325 Šoštanj : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Sandra Koren, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na praktičnem usposabljanju, pri katerem smo podrobno spoznali proces opravljanja storitev za poštnim okencem na poštni poslovalnici 3325 Šoštanj. V prvem delu diplomskega dela smo zajeli teoretične osnove, opisali podjetje, njegovo zgodovino in predstavili poštne storitve, ki jih nudi Pošta Slovenije. V drugem delu pa smo naredili analizo stanja, pri kateri smo opisali obstoječe stanje opravljanja storitev sprejema pošiljk na poslovalnici 3325 Šoštanj. Za procese, za katere smo predlagali možne izboljšave, smo izrisali tudi procesne karte. Nato smo izvedli kritično analizo stanja in ugotovili, da bi lahko pri procesu sprejema pošiljke z odkupnino in procesu sprejema mednarodne blagovne pošiljke skrajšali čas opravljanja procesa. Predlagali smo možni rešitvi in preverili skrajšanje časa procesov po vpeljavi predlaganih rešitev.
Keywords: mednarodna blagovna pošiljka, Pošta Slovenije, poštne storitve, pošiljka z odkupnino, procesi
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 140; Downloads: 17
.pdf Full text (2,90 MB)

7.
Primerjava števila paketov pred in med epidemijo na Poštni poslovalnici Mozirje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Urška Hribršek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali, kako je epidemija vplivala na število prejetih paketov na Poštni poslovalnici Mozirje. Analizirali smo šest izbranih mesecev v letih 2020 in 2021, ko je v Sloveniji epidemija bila razglašena, in jih nato primerjali z meseci, v katerih epidemija v Sloveniji ni bila razglašena. Primerjavo smo naredili tudi med tremi meseci v letih 2020 in 2021 med razglašeno epidemijo, da bi videli, kako se je količina paketov odražala v prvem letu razglašene epidemije glede na drugo leto. Podatke o količini paketov smo pridobili iz pregleda dela pošte. Izračunali smo, koliko odstotkov več oz. manj paketov je v posameznem mesecu prišlo na pošto. Ugotovili smo, da je epidemija povzročila velik porast spletnega nakupovanja in posledično je bila tudi potreba po poštnih storitvah večja. Trend spletnega nakupovanja bo skupaj z globalizacijo in digitalizacijo z leti le še naraščal, ponudniki poštnih storitev pa bodo morali izkoristiti dano situacijo ter se čim bolj prilagoditi razmeram z novimi tehnologijami in načinom izvajanja poštnih storitev. Kot rešitev skrajšanja procesov povezanih s sprejemanjem in izdajanjem paketov smo predlagali uvedbo paketomata s POS terminalom pred poslovalnico v Mozirju, ki bi strankam omogočal, da brez pomoči poštnih uslužbencev oddajo ali prevzamejo paket.
Keywords: epidemija, paketi, spletno nakupovanje, poštne storitve
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 119; Downloads: 16
.pdf Full text (1,88 MB)

8.
9.
Stališča ponudnikov turističnih storitev do avtomatizacije in robotizacije storitev v turizmu
Sara Vocovnik, 2022, master's thesis

Abstract: Nekoč so višek tehnološkega napredka predstavljali osebni računalniki in stroji v tovarnah, sodobna tehnologija pa avtomatizacijo v 21. stoletju vnaša v prav vse sfere sveta. Nedotaknjen ni ostal niti turizem, izrazito visokokontaktna panoga, ki je zmeraj temeljila na pristnih človeških stikih. Prav zaradi specifike turistične dejavnosti smo se odločili raziskati stališča, ki jih do avtomatizacije in robotizacije turističnih storitev gojijo ponudniki turističnih storitev. Teoretični del magistrskega dela smo začeli z opredelitvijo pojmov avtomatizacija in robotizacija storitev, podrobneje smo raziskali avtomatizacijo in robotizacijo v turizmu, izpostavili primere dobre prakse ter nanizali prednosti in slabosti obojega. Dotaknili smo se pomena tehnološke podpore v času pandemije, empirični del naše raziskave pa je temeljil konkretno na raziskovanju stališč turističnih ponudnikov. Opravili smo poglobljene polstrukturirane intervjuje s šestimi turističnimi deležniki turistične destinacije Maribor. Ugotovili smo, da je avtomatizacija eden izmed osrednjih podpornih stebrov sodobnega turizma, ob tem pa se pojavljajo omejitve, saj se vsi turistični ponudniki zavedajo dodane vrednosti, ki jo turističnim storitvam zagotavlja človeški kader. Glede na tehnološki napredek je prostora za nadgrajevanje in raziskovanje dodatnih možnosti avtomatizacije in robotizacije v turizmu še veliko, na to pa so ob varovanju pristnih turističnih doživetij pripravljeni tudi ponudniki turističnih storitev.
Keywords: avtomatizacija v turizmu, robotizacija v turizmu, turizem, turistične storitve, potencial avtomatizacije
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 159; Downloads: 31
.pdf Full text (1,59 MB)

10.
Zagotavljanje varnosti in odzivnosti v rešitvah na oblačnih storitvah Amazon web services. : diplomsko delo
Sergey Lobanov, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali področje oblačnih storitev za razmestitev spletne aplikacije, saj je razvoj spletnih aplikacij ena izmed najbolj razširjenih panog programiranja danes. Zaradi javne dostopnosti takšnih aplikacij smo se osredotočili na vidike varnosti in odzivnosti ter na zahtevnosti implementacije zaradi potrebe po hitrem razvojnem ciklu v industriji. Za izvajanje diplomske naloge smo izbrali oblačne storitve ponudnika Amazon Web Services. Predstavili smo storitve in postopke implementacije spletne aplikacije z uporabo teh storitev. V praktičnem delu smo primerjali izvajalne čase aplikacije pri uporabi dveh različnih tipov podatkovnih baz in izvedli oceno zahtevnosti implementacije po metodi NASA Task Load Index. Ugotovili smo, da ima v manjših sistemih, kjer ni pretirane obremenitve strežnika, relacijska podatkovna baza prednost odzivnosti in lažje implementacije pred datotečno podatkovno bazo.
Keywords: Amazon Web Services, Oblačne storitve, Spletna aplikacija
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 139; Downloads: 6
.pdf Full text (1,66 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica