| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
LESEN RAZGLEDNI STOLP NA GOLEKU PRI ZREČAH
Darko Makovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diploske naloge je računska analiza in dimenzioniranje novega lesenega razglednega stolpa na Goleku pri Zrečah po predpisih Eurocode. Razgledni stolp je skupne višine 25.29m, njegova tlorisna površina je 6.30 x 6.30 m. Stolp je temeljen na štirih točkovnih temeljih. Zgrajen iz bukovega lesa kvalitete D50 in zavetrovan z jeklenimi palicami kvalitete S355/510. Razdeljen je na šest segmentov. Pokrit z štirikapno streho prekrito iz skodel. Stopnišče se nahaja znotraj stolpa in je sestavljeno iz šestih stopniščnih ram. V prvem delu diplome smo se odločili o tipu in izgledu stolpa. Določili smo njegove dimnzije in ga izrisali. V drugem delu smo se lotili računske analize z pomočjo računalniškega orodja TOWER in ga z dimenzionirali v skladu z Eurocodi 1,3,5,8.
Keywords: gradbeništvo, lesene konstrukcije, leseni stolp, razgledni stolp, evropski standardi, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 10.06.2010; Views: 3788; Downloads: 263
.pdf Full text (3,61 MB)

5.
RAČUNSKA ANALIZA RAZGLEDNEGA STOLPA NA ROGLI
Matija Zavšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil izdelati 3D računsko analizo že obstoječega razglednega stolpa na Rogli višine 30 m. Najprej sem se lotil 3D izrisa konstrukcije v programu Tower. V nadaljevanju sem naredil analizo obtežb po standardu Evrokod 1, katere podatke sem uporabil za izračun konstrukcije jeklenega stolpa v že omenjenem statičnem programu. Na podlagi rezultatov sem preveril prereze po mejnem stanju nosilnosti in uporabnosti, pri čemer sem uporabil standard Evrokod 3. Po končanih izračunih sem preveril izkoriščenost elementov in preobremenjene elemente ojačal ali pa izbral močnejše namesto njih.
Keywords: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, analiza konstrukcij, dimenzioniranje, jekleni stolp
Published: 08.03.2011; Views: 2707; Downloads: 228
.pdf Full text (7,18 MB)

6.
VPLIV KRAJINE NA VIZUALIZACIJO OBJEKTA
Tjaša Petrovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo razglednega stolpa, ki bi mestu Maribor ponudil nov pogled nanj. V prvem delu je skozi teoretičen del podana raziskava, ki pripelje do končnega cilja – projekta, ki v zaključku predstavlja vizualno zasnovo stolpa na podlagi vpliva krajine, ki se prikaže skozi materialiteto fasadnega ovoja. Teorija se nanaša na opredelitev krajine, razvoj stolpov v zgodovini, pomembne stolpe v svetu in Sloveniji ter na vizualizacijo objekta na podlagi vpliva prvin krajine.
Keywords: vizualizacija, stolp, krajina, fasada
Published: 28.09.2012; Views: 1009; Downloads: 59
.pdf Full text (47,23 MB)

7.
Preračun vrtljivega stolpa za kontinuirano litje jekla
Marjan Bukšek, 2013, master's thesis

Abstract: Vrtljivi stolp je naprava, ki omogoča proces kontinuiranega litja jekla brez ustavljanja. Namen magistrskega dela je določitev pogonskih mehanizmov vrtljivega stolpa ter izvedba trdnostne kontrole konstrukcije. Prvi del magistrskega dela zajema določanje osnovnih komponent gibljivih mehanizmov, kot so: zobati ležajni venci, linearni servomotorji, planetna gonila ter hidromotorji za pogon planetnega gonila. Navedene komponente smo na podlagi analitičnih izračunov določitve posameznih parametrov izbrali iz katalogov proizvajalcev. V drugem delu magistrskega dela smo po posameznih korakih izvedli pripravo 3D modela za analizo in trdnostno kontrolo konstrukcije vrtljivega stolpa z uporabo računalniških programov. Pripravo 3D modela smo izvedli s programom PTC Creo Elements/Direct Modeling. Določanje robnih pogojev, obremenitev in lastnosti materiala, mreženje, izvedba analiz ter njihovo vrednotenje je potekalo s programom PTC Creo Elements/Pro (Pro/ENGINEER). Na podlagi rezultatov trdnostih analiz smo potrdili nosilnost konstrukcije. Pomemben del magistrskega dela predstavlja primerjava med analitično in računalniško analizo za določitev trdnosti izbranega segmenta konstrukcije, s katero smo dokazali, da računalniška analiza zahteva razumevanje problematike. Cilj magistrskega dela smo dosegli, saj so bile primerjalne napetosti po Misesu in pomiki v dopustnih mejah.
Keywords: kontinuirano litje jekla, vrtljivi stolp za prenašanje bremena, hidravlični pogoni, nosilnost konstrukcije, trdnostne analize
Published: 07.05.2013; Views: 1596; Downloads: 249
.pdf Full text (8,12 MB)

8.
IDEJNA ZASNOVA PRENOVE OBJEKTA HMEZAD V INDUSTRIJSKEM OBMOČJU MESTA ŽALEC
Žana Basle, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava konceptno prenovo industrijskega objekta Hmezad v Žalcu, ki je najvišja stavba v Savinjski dolini. Objekt je sestavni del industrijskega območja mesta. V zgornjih nadstropjih je služil za shranjevanje hmelja, v spodnjem delu pa še vedno poteka začetna faza predelave le-tega. Diplomsko delo je sestavljeno iz analitičnega dela in iz projektnega dela v nadaljevanju. V objekt se umestijo nove funkcije, ki bi dodatno pripomogle k oživitvi in razvoju mesta Žalec. Prenova objekta bi doprinesla mestu nove dejavnosti in novo privlačno točko, kjer bi prebivalci širšega območja lahko preživljali svoj prosti čas.
Keywords: arhitektua, idejna zasnova, prenova, Žalec, stolp Hmezad
Published: 16.09.2013; Views: 1726; Downloads: 177
.pdf Full text (41,98 MB)

9.
NADGRADNJA ČRPALIŠČA HLADILNE VODE V PODJETJU GKN DRIVELINE ZREČE
Uroš Kovač, 2014, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge je v celoti analiziran in nadgrajen tehnološki sistem črpališča hladilne vode. V nalogi so opisani in analizirani toplotni izmenjevalci, hladilni stolpi, distribucija hladilne vode ter krmilje sistema proizvajalca Siemens. V osnovi je opisana nadgradnja krmilja črpališča, podrobneje pa so opisane dislocirane meritve temperatur in tlaka ter Siemensove komponente, ki so potrebne za realizacijo meritev. Skozi nalogo je opisan potek realizacije rešitve danega problema nadgradnje črpališča. Projekt je izveden in deluje po zahtevah naročnika.
Keywords: črpališče, hladilna voda, toplotni izmenjevalci, hladilni stolp, SIMATIC ET 200S
Published: 25.02.2015; Views: 822; Downloads: 156
.pdf Full text (6,51 MB)

10.
ZASNOVA PROJEKTA PLEZALNO-RAZGLEDNEGA STOLPA Z RAČUNSKO ANALIZO JEKLENE KONSTRUKCIJE
Vitjan Muršec, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga prikazuje projekt plezalno razglednega stolpa. Obravnavana je funkcionalna in arhitekturna zasnova konstrukcije stolpa. Podrobneje je razdelana analiza obtežb, statična analiza in dimenzioniranje jeklene konstrukcije, spojev posameznih elementov in temeljev. Diplomsko delo ima projektni pristop do problema, kar zajema vsebinsko zasnovo projekta plezalno razglednega stolpa. V zasnovi je definirana potreba po takšnem objektu, oblika konstrukcije in njeni materiali, lokacija objekta, potrebna so dovoljenja in soglasja, varnost uporabe, upravljanje in varovanje objekta, viri financiranja in možnost izvedbe tekmovanj. Obravnavana je tudi analiza projekta s cilji, taktiko izvedbe in planom projekta, prav tako tudi ekonomika projekta s stroškovno analizo investicije.
Keywords: gradbeništvo, plezalni stolp, umetne plezalne stene, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, statična analiza, dimenzioniranje, priprava projekta, analiza in ekonomika projekta, športno plezanje.
Published: 04.05.2015; Views: 987; Downloads: 104
.pdf Full text (18,42 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica