| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Fotoklub Maribor 1936-2016
Pavlina Grošelj, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na delovanje in uspehe Fotokluba Maribor med leti 1936–2016. Temelji na analizi gradiva iz Arhiva Fotokluba Maribor, ki je bilo doslej neraziskano in neurejeno. Naloga predstavlja historiat fotografskega kluba, ki je bil leta 1936 ustanovljen kot Fotoklub Maribor, leta 1945 bil preimenovan v Fotoamatersko društvo Maribor, leta 1949 v Foto-Kino klub Maribor, od leta 1974 pa deluje kot Fotoklub Maribor. Glavna naloga fotokluba je (bilo) izobraževanje novih fotoamaterjev, organiziranje tečajev, predavanj in razstav. Kot je pokazala raziskava, je bil klub najuspešnejši v obdobju med leti 1960–1975, ko je bil zaradi števila in uspešnosti razstav ter prejetih priznanj imenovan za najboljši fotoklub v Jugoslaviji in Sloveniji, njegovi člani pa so zasedali prva mesta na domačih in mednarodnih razstavah. Takrat je bila znotraj kluba ustanovljena tudi skupina Mariborski krog (1971–1974), katerega člani so v slovensko in jugoslovansko fotografijo vnesli nove, tedaj še nerazumljene in neznane smernice, njihov doprinos pa upravičeno velja za največji uspeh kluba. Ob razpadu Jugoslavije je sledilo manj uspešno obdobje Fotokluba. Izrednega pomena je tudi Fotogalerija Stolp, prva fotogalerija v Sloveniji, ki so jo člani odprli leta 1989. Skupaj s Fotoklubom Maribor je še danes nepogrešljiv del mariborske kulture in slovenske fotografije.
Keywords: Fotoamatersko društvo Maribor, Foto-Kino klub Maribor, Fotoklub Maribor, Fotogalerija Stolp, Mariborski krog
Published: 14.11.2019; Views: 518; Downloads: 59
.pdf Full text (2,69 MB)

2.
Dimenzioniranje stolpa in izbira materiala glede na ekonomski izračun
Marko Jazbec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je bil dimenzionirati jekleno in leseno konstrukcijo stolpa, ki bo služil kot opazovalnica, ter na osnovi izračuna cene postavitve izbrati ustrezen material. S pomočjo simulacije v programu SolidWorks smo preverili napetosti in premike pri možnih obremenitvah na konstrukcijo. Program je pokazal, da sta obe konstrukciji dovolj dobro dimenzionirani. V drugem delu smo na osnovi pridobljenih cen na spletu ter v trgovinah opravili izračun postavitve za oba v tej diplomski nalogi obravnavana materiala. Rezultat izračuna je pokazal, da je ceneje postaviti leseno konstrukcijo.
Keywords: jeklena konstrukcija, lesena konstrukcija, stolp, kalkulacija cene
Published: 14.11.2019; Views: 420; Downloads: 57
.pdf Full text (1,50 MB)

3.
Lastnosti grafov Hanojskega stolpa
Eva Zmazek, 2019, master's thesis

Abstract: Hanojski grafi $H_p^n$, $n \geq 1$, $p \geq 3$, so modeli predstavitve problema Hanojskega stolpa z $n$ diski in $p$ nosilci. Njihova rekurzivna konstrukcija vodi do izpeljave nekaterih lastnosti. Kromatično število $\chi(H_p^n)$ Hanojskega grafa $H_p^n$ je na primer enako številu nosilcev $p$ prirejenega problema Hanojskega stolpa, kromatični indeks $\chi'(H_p^n)$ tega Hanojskega grafa pa je enak njegovi maksimalni stopnji vozlišč $\Delta(H_p^n)$. Vsi Hanojski grafi so Hamiltonovi, $(p-1)$-povezani, nekateri med njimi so tudi ravninski. \end{sloppypar} \begin{sloppypar} Barvanje povezav $c: E(G) \to [k]$ je mavrica, če za poljubni različni povezavi $e,f \in E(G)$ velja $c(e) \not= c(f)$. Anti-Ramseyevo število na paru grafov $G$ in $H$ je najmanjše tako število $n$, za katerega pri vsakem barvanju $c$ povezav grafa $G$ z natanko $n$ barvami, obstaja $H$-podgraf grafa $G$, za katerega je zožitev $c|H$ mavrica. V magistrski nalogi si ogledamo anti-Ramseyeva števila $\ar(H_p^n,H_q^m)$, $p,q \geq 3$, $n,m \geq 1$, na paru Hanojskih grafov, kjer je $m=n=1$ in $q=3$, in na paru Hanojskih grafov, kjer je $p=q$. Za anti-Ramseyevo število $\ar(H_p^n,H_3^1)$, $p \geq 3$, $n \geq 1$, izpeljemo rekurzivno zvezo. Pokažemo tudi, da je anti-Ramseyevo število $\ar(H_4^2,H_3^2)$ omejeno navzdol s $30$ ter navzgor s $34$.
Keywords: Hanojski graf, Hanojski stolp, anti-Ramseyevo število, mavrica
Published: 05.11.2019; Views: 393; Downloads: 72
.pdf Full text (554,90 KB)

4.
APARTMAJSKI STOLP
Miha Štefl, 2019, master's thesis

Abstract: Zaključna naloga je projektna naloga, v kateri zagovarjamo idejno zasnovo enoapartmajskega stolpa, ki sprejme do pet ljudi. Dvajset metrov visoka jeklena konstrukcija, obdana s steklom, služi kot zasebni razgledni stolp, namenjen oddajanju v najem. Osnovni motiv pri oblikovanju je vzet iz pohorske steklarske tradicije v preteklosti. Oblika stolpa spominja na podolgovat kos lomljenega stekla, zapičenega v zemljo. Telo nepravilne oblike je dvanajststrani konveksni polieder oziroma dvajsetogliščni tridesetrobnik, pri čemer nobena od ploskev ni trikotna. Algoritmično določeno telo smo kasneje raztegnili v vertikalno smer in v višino nanizali sedem nadstropij. Prvo, najmanjše, meri slabih 5 m2, terasa zgoraj pa dobrih 15 m2. Skupna bivalna površina je 70 m2. Od spodaj navzgor se prostori razvrstijo v sledečem vrstnem redu: vhod, kuhinja, otroška soba, kopalnica, spalnica, dnevna soba, terasa. Povezuje jih lestev v notranjosti in večnamensko panoramsko dvigalo na fasadi. Do vhodne ploščadi se s pomočjo lestve preko olesenelega debla in vej povzpnemo na višino štirih metrov, od koder vstopamo v objekt. Njegova največja posebnost je ošiljena konica, ki pri tleh zaseda le dober kvadratni meter površine. Z jeklenimi vrvmi je stolp povezan z nekoliko širšim podzemnim betonskim prostorom.
Keywords: stolp, bivalni stolp, razgledni stolp, turizem, arhitektura
Published: 02.07.2019; Views: 680; Downloads: 158
.pdf Full text (52,78 MB)

5.
Projektiranje stolpa na Ptujskem jezeru
Klara Vurzer, 2017, master's thesis

Abstract: Uvodni del magistrskega dela opisuje razvoj gradbene dejavnosti skozi zgodovino s poudarkom na prepletanju arhitekturnega in inženirskega poklica. V nadaljevanju delo obravnava projektiranje stolpa na Ptujskem jezeru, od arhitekturne zasnove objekta do inženirskega dimenzioniranja konstrukcije. V sklopu arhitekturne zasnove so opisana realna izhodišča za umestitev objekta na lokacijo, zbrani so nekateri referenčni objekti in predstavljen je predlog stolpa, ki je osrednji predmet obravnave magistrskega dela v nadaljevanju. Inženirski del zajema predstavitev vplivov na konstrukcijo, statično analizo in dimenzioniranje najbolj obremenjenih elementov.
Keywords: projektiranje, stolp, Ptujsko jezero, veslanje, betonske konstrukcije
Published: 28.02.2018; Views: 681; Downloads: 120
.pdf Full text (23,26 MB)

6.
Tehnološke rešitve problematike zatiranja nitastih alg v hladilnih stolpih
Jaka Miklavc, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje študijo vpliva svetlobe in hidrofobnih premazov na razvoj in nabiranje alg v hladilnih stolpih. Namen diplomskega dela je bil preizkusiti nove metode za preprečevanje oziroma zmanjševanje nastajanja alg v hladilnih stolpih. Eden glavnih ciljev je bil poiskati možne tehnološke rešitve, ki bi hkrati pomenile izboljšanje ekonomskega in okoljevarstvenega položaja Termoelektrarne Šoštanj. Na sistemu betonskih korit smo preizkušali učinkovitost hidrofobnih premazov pri preprečevanju nabiranja alg. Druga metoda je bila preprečevanje rasti alg z uporabo protisvetlobnih zastorov. Rezultati kažejo, da sta bili obe tehniki pri preprečevanju nabiranja alg uspešni, prav tako pa obe kažeta možnost uporabe v praksi.
Keywords: alge, hladilni sistem, hladilni stolp, hidrofobni premazi, zasenčenje
Published: 14.09.2017; Views: 483; Downloads: 55
.pdf Full text (2,50 MB)

7.
Hanojski stolp z usmerjenimi premiki diskov
Martina Golob, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Igra Hanojski stolp spada v področje razvedrilne matematike. Rešujemo jo tako, da premikamo diske iz začetne palice na končno palico po določenih pravilih. Cilj igre je uporabiti najmanjše število premikov. V diplomskem delu obravnavamo Hanojski stolp z usmerjenimi premiki diskov, kar pomeni, da obstajajo omejitve pri premikih. Ločimo pet različnih primerov Hanojskega stolpa, ki jih ponazorimo z digrafi. Vsak digraf ima tri vozlišča, med katerimi obstajajo usmerjene povezave. V prvem delu bomo najprej predstavili Hanojski stolp in podali osnovne definicije o grafih. V naslednjem poglavju se bomo osredotočili na rekurzivno in iterativno rešitev problema. Jedro diplomskega dela predstavljajo optimalne rešitve za vsak digraf ter izračunano število premikov. V zaključku bomo z digrafi stanj vizualizirali prepovedane, dovoljene ter uporabljene premike pri iskanju optimalne rešitve. Končna ugotovitev kaže na to, da podan algoritem za reševanje Hanojskega stolpa z omejenimi premiki daje optimalne rešitve problema. Vsaka druga rešitev daje nujno večje število premikov. Za vsak digraf bomo zapisali natančno formulo za izračun števila premikov.
Keywords: Hanojski stolp, graf, digraf, rekurzija, iteracija, število premikov, optimalne rešitve.
Published: 11.11.2016; Views: 1401; Downloads: 82
.pdf Full text (541,41 KB)

8.
SLOVENSKA BISTRICA V SREDNJEM VEKU
Amadeja Mlakar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Slovenska Bistrica leži na južnih obronkih Pohorja, neposredno ob vozlišču cest proti Ptuju, Mariboru in Celju. Nastala je iz štirih topografskih enot: cerkvenega kompleksa, dvora Bistrica, tržne naselbine in vasi Gradišče, ki je bilo tudi prvo jedro sedanje Slovenske Bistrice. Gradišče z bližnjo okolico je leta 1227 pridobilo trške pravice, leta 1310 pa je bilo povzdignjeno v mesto. Slovenska Bistrica se je v srednjem veku imenovala samo Bistrica (»Feistritz«), šele v 16. stoletju se je pojavilo ime Slovenska Bistrica (»Windischfeistritz«) za ločevanje od kraja Nemška Bistrica (»Deutschfeistritz«) pri Gradcu. V 15. stoletju je bila Bistrica neposredno vpletena v spopade med Habsburžani in Walseeji, v sedemletno celjsko-habsburško vojno, leta 1446 so Bistrico napadli Ogri, proti koncu 15. stoletja, v letih 1472, 1477, 1493 in 1494, pa so se pred Bistrico in v njeni bližnji okolici začeli pojavljati Turki. Za obrambo je mesto imelo zgrajeno utrjeno obzidje in stolpe, ki so služili tudi kot bivališče za mestne gospode. Grad ni imel pomembnega strateškega položaja, krepil se je le zaradi varnosti kot del obrambnega sistema mesta. Slovenska Bistrica je v srednjem veku bila del Slivniške pražupnije. Cerkev sv. Jerneja je bila zgrajena okoli leta 1200. Leta 1379 se v listinah prvič omenja kapela Naše ljube gospe, ki je bila predhodnica sedanje mestne Marijine cerkve. V Slovenski Bistrici so se okoli leta 1370 začeli pojavljati Judje, ki so kmalu ustanovili svojo skupnost, saj se v letih 1374 in 1441 v virih omenja judovsko pokopališče. Slovenska Bistrica se je v srednjem veku vseskozi zapletala v spore z mestoma Maribor in Ptuj za svoboden prevoz vina. Leta 1342 je bil sklenjen trgovinski sporazum med Slovensko Bistrico in Ptujem, ki je bistriškim meščanom omogočal udeležbo na ptujski tedenski tržnici. Trgovci v Slovenski Bistrici v virih niso omenjeni, najpogostejši obrtniki pa so bili mlinarji, peki, usnjarji, čevljarji, mesarji, zidarji, krojači, lončarji, kovači, ulivalci zvonov in steklarji.
Keywords: Slovenska Bistrica, srednji vek, mestni sodniki, mestni gospodje, pečat, stolp, obzidje, grad, cerkev, Judje, trgovina, obrt, prevoz vina.
Published: 24.10.2016; Views: 1957; Downloads: 176
.pdf Full text (1,30 MB)

9.
RAZGLEDNI STOLP PARABOLIČNE OBLIKE VIŠINE 30 m
Alen Nahberger, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je dimenzioniranje razglednega jeklenega stolpa parabolične oblike višine 30 m na Donački gori. Naredili smo tridimenzionalni model konstrukcije v računalniškem programu Tower 7, Radimpex. Izvedli smo analizo obtežb po Evrokodu 1 – Vpliv na konstrukcije in kombinacije obtežb v skladu s pravili Evrokod 0 – Osnove projektiranja konstrukcij, katerih podatki so bili ključni za nadaljnje dimenzioniranje jeklenega stolpa v skladu s pravili mejnega stanja nosilnosti in uporabnosti, kjer smo upoštevali Evrokod 3- Projektiranje jeklenih konstrukcij.
Keywords: gradbeništvo, jekleni stolp, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 18.08.2016; Views: 1024; Downloads: 128
.pdf Full text (4,03 MB)

10.
ZASNOVA PROJEKTA PLEZALNO-RAZGLEDNEGA STOLPA Z RAČUNSKO ANALIZO JEKLENE KONSTRUKCIJE
Vitjan Muršec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje projekt plezalno razglednega stolpa. Obravnavana je funkcionalna in arhitekturna zasnova konstrukcije stolpa. Podrobneje je razdelana analiza obtežb, statična analiza in dimenzioniranje jeklene konstrukcije, spojev posameznih elementov in temeljev. Diplomsko delo ima projektni pristop do problema, kar zajema vsebinsko zasnovo projekta plezalno razglednega stolpa. V zasnovi je definirana potreba po takšnem objektu, oblika konstrukcije in njeni materiali, lokacija objekta, potrebna so dovoljenja in soglasja, varnost uporabe, upravljanje in varovanje objekta, viri financiranja in možnost izvedbe tekmovanj. Obravnavana je tudi analiza projekta s cilji, taktiko izvedbe in planom projekta, prav tako tudi ekonomika projekta s stroškovno analizo investicije.
Keywords: gradbeništvo, plezalni stolp, umetne plezalne stene, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, statična analiza, dimenzioniranje, priprava projekta, analiza in ekonomika projekta, športno plezanje.
Published: 04.05.2015; Views: 1196; Downloads: 139
.pdf Full text (18,42 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica