| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Alternativna televizija, spletni pretočni video za prenos v živo : diplomsko delo
Klemen Skledar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je razložen kratek razvoj televizije in njena vloga danes v primerjavi s spletnimi platformami za predvajanje video vsebine. Naslednja poglavja so posvečena nastanku in pripravi vsebine za pretočni video prenos na splet v živo. Razloženi so pojmi progresivnega in pretočnega predvajanja, kodirnika in distribucijskega strežnika za pretakanje vsebine. Izpostavljeni sta tudi temi video stiskanja in protokoli za spletno pretočno predvajanje video vsebine v živo. V zadnjem delu diplomskega dela je študija praktičnega primera spletnega prenosa v živo na portal YouTube. Prikazan je tudi primer delovanja ob slabi internetni povezavi, in reševanje prenosa ob izgubi signala.
Keywords: splet, stiskanje videa, pretočni video, kodirnik, pretočni strežniki, diplomske naloge
Published in DKUM: 15.01.2019; Views: 2055; Downloads: 201
.docx Full text (2,84 MB)

2.
Učinkovitost različnih video-standardov glede na faktor stiskanja
Jani Pavlič, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je osredotočeno na učinkovitost različnih video-standardov za stiskanje z izgubo podatkov. Predstavljene so različne tehnike stiskanja in razvoj standardov. V teoretičnem delu sta definirana tudi faktor stiskanja in objektivna vizualna kvaliteta. Empirična raziskava vsebuje eksperiment stiskanja različnih video sekvenc s standardi MPEG-2, MPEG-4 Visual, H.264 in H.265. V namen primerjave učinkovitosti so izračunani faktorji stiskanja pri določeni objektivni vizualni kvaliteti. Sledi razlaga rezultatov ugotovitev.
Keywords: Stiskanje videa, video-standardi, faktor stiskanja, objektivna vizualna kvaliteta.
Published in DKUM: 18.08.2017; Views: 1114; Downloads: 230
.pdf Full text (8,77 MB)

3.
STISKANJE DIGITALNEGA VIDEA NA OSNOVI SLIKOVNEGA FORMATA PNG
Matej Šnajder, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na predstavitev slikovnega formata PNG, algoritmov stiskanja, ki jih ta format uporablja, in predstavitev brezizgubnih video kodekov. Predstavljena sta postopek stiskanja in razširjanja videa na osnovi slikovnega formata PNG ter preprost video predvajalnik, ki smo ga razvili. Zanima nas, kateri od video kodekov doseže najboljši faktor stiskanja. Primerjamo velikosti zaporedja datotek: PNG, nestisnjenega videa, stisnjenega videa s kodekom CorePNG in datoteke, ustvarjene s pomočjo našega programa. Raziskovanje je podkrepljeno s konkretnimi primeri in z grafično predstavitvijo.
Keywords: slikovni format PNG, algoritmi stiskanja, brezizgubno stiskanje videa, video kodeki
Published in DKUM: 25.10.2013; Views: 1825; Downloads: 121
.pdf Full text (2,46 MB)

4.
DIGITALNI VIDEO Z INDEKSNIMI BARVAMI
Robi Cvirn, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo naredili program za kodiranje videa v video format z indeksnimi barvami. Seznanili smo se z več načini tvorbe optimirane barvne palete in jih vključili v implementacijo. Za samo stiskanje videa, reduciranega na barve iz palete, smo opcijsko uporabili algoritem LZW. Opcijsko smo vključili tudi preprosto kriterijsko funkcijo, ki ob vsakem video okvirju odloča, ali se bo uporabila paleta prejšnjega okvirja ali pa se bo določila na novo. Opisali smo vse implementirane algoritme ter prikazali rezultate.
Keywords: kodiranje videa, indeksne barve, video s kvantizacijskim algoritmom, stiskanje videa, LZW
Published in DKUM: 04.12.2012; Views: 1698; Downloads: 145
.pdf Full text (2,22 MB)

5.
UPORABA DIGITALNEGA FOTOAPARATA PRI MULTIMODALNEM NADZORU OKOLJA
Gašper Sedej, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu opisujemo sistem, ki smo ga razvili za multimodalni oddaljeni nadzor okolja. Sistem je sestavljen iz več komponent, med katerimi ima ključno vlogo digitalni fotoaparat. Ta je uporabljen za zajemanje žive slike in hkrati tudi fotografij z visoko ločljivostjo. Fotoaparat nadzira računalniški strežnik, ki poganja programsko opremo gPhoto. Video zajemamo preko fotoaparatovega analognega priključka in slikovnega pretvornika, ki pretvori analogni video signal v digitalnega. Strežnik nato pošlje stisnjeni video odjemalcu, na zahtevo uporabnika pa sproži fotoaparat in pošlje še visokoločljivostno fotografijo. Preklop med obema načinoma opravi posebno vezje, ki smo ga razvili za USB-priključek na fotoaparatu. Prenos videa in slik med strežnikom in odjemalcem poteka po medmrežju.
Keywords: digitalni fotoaparati, zajemanje videa, stiskanje videa, oddaljeni nadzor fotoaparata, prenos slik in video tokov
Published in DKUM: 19.07.2011; Views: 2568; Downloads: 176
.pdf Full text (2,52 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica