| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Brezizgubno stiskanje rastrskih slik z napovedjo iz slik, stisnjenih z izgubami
Tomaž Klobučar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali sistem za brezizgubno stiskanje slik. Navedli smo bistvene lastnosti standarda JPEG 2000. Opisali smo metode stiskanja BASC, Golombovo kodiranje in aritmetično kodiranje. Implementiran sistem prejme rastrsko sliko, ki jo stisne z izgubnim načinom formata JPEG 2000, jo dekodira in izračuna razlike med njima. Razlike nato stisne z metodo BASC, Golombovim kodiranjem ter aritmetičnim kodiranjem. Sistem smo testirali z različnimi slikami in rezultate primerjali s formatoma PNG ter JPEG 2000 v brezizgubnem načinu.
Keywords: Golombovo kodiranje, metoda BASC, aritmetično kodiranje, JPEG 2000, rastrske slike, stiskanje podatkov
Published: 18.10.2021; Views: 12; Downloads: 2
.pdf Full text (1,25 MB)

2.
Brezizgubno in skoraj brezizgubno stiskanje rastrskih slik, temelječe na filtrih png
David Kovač, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo algoritem brezizgubnega in skoraj brezizgubnega stiskanja rastrskih slik. Algoritem najprej napove vrednosti z uporabo filtrov PNG nad celotno sliko in s pomočjo hevristične funkcije izbere najprimernejšega. Nato uporabimo transformaciji BWT in MTF, ki nam podatke pripravita v obliko, ki je bolj stisljiva. Na koncu pridobljene podatke stisnemo še z uporabo Huffmanovega kodiranja. Velikost izhodnih datotek na koncu primerjamo s formatoma PNG in GIF.
Keywords: stiskanje podatkov, rastrska slika, transformacija MTF, transformacija BWT, Huffmanovo kodiranje
Published: 18.10.2021; Views: 7; Downloads: 3
.pdf Full text (1,23 MB)

3.
Algoritem stiskanja verižne kode MD
Goran Pjević, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo tehnike verižnih kod in zakaj se uporabljajo. Bolj podrobno opišemo središčno-lomno (MD) verižno kodo, predstavimo implementacijo algoritma za tvorbo verižne kode MD in algoritem stiskanja podatkov LZW. Nazadnje verižno kodo MD primerjamo z ostalimi verižnimi kodami in ocenimo njeno stisljivost.
Keywords: verižne kode, središčno-lomna verižna koda, stiskanje podatkov, algoritem Lempel–Ziv–Welch
Published: 18.10.2021; Views: 11; Downloads: 4
.pdf Full text (810,82 KB)

4.
Algoritmi stiskanja sekvenc DNK
Matej Dobnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na kratko opisali lastnosti in značilnosti zaporedij deoksiribonukleinske kisline (v nadaljevanju DNK) ter algoritmov stiskanja podatkov. Implementirali smo algoritem LZW in Huffmanov algoritem, ki sta prilagojena stiskanju zaporedij DNK, ter izboljšan algoritem DNABIT Compress, ki se ga enostavno razširja z novimi možnostmi. Vse algoritme smo med seboj primerjali glede na učinkovitost stiskanja.
Keywords: algoritmi, stiskanje podatkov, zaporedje DNK
Published: 26.10.2017; Views: 624; Downloads: 86
.pdf Full text (2,39 MB)

5.
IZPELJANKE ALGORITMA LZW
Jure Sreš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Algoritmi za stiskanje podatkov so v računalništvu prisotni že od samega začetka. Igrajo pomembno vlogo pri prenosu in shranjevanju velikih količin podatkov, razdelimo pa jih lahko na več načinov. Poznamo izgubno in brezizgubno stiskanje. Glede na način izvajanja ločimo statistično in stiskanje s slovarjem. V tem diplomskem delu bomo predstavili algoritme LZW, LZAP, LZMW in LZY, ki uporabljajo slovar in podatke stisnejo brezizgubno. Predstavili bomo njihovo delovanje in primerjali rezultate.
Keywords: stiskanje podatkov, stiskanje s slovarjem, primerjava algoritmov
Published: 22.09.2016; Views: 10586; Downloads: 124
.pdf Full text (1,87 MB)

6.
ALGORITMI STISKANJA PODATKOV LZ77, LZSS, LZ78 IN LZW
Matej Kostanjšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi potreb po shranjevanju in prenosu velikih količin podatkov so se v praksi dobro uveljavili algoritmi za stiskanje podatkov. V grobem se delijo na algoritme, ki podatke stiskajo z izgubami in algoritme, ki podatke stiskajo brez izgub. Med slednje spada tudi skupina algoritmov stiskanja s slovarjem, iz katere bomo v tem diplomskem delu predstavili štiri: LZ77, LZSS, LZ78 in LZW. Za vsak algoritem bomo predstavili njihovo delovanje in rezultate, algoritme pa bomo tudi med seboj primerjali.
Keywords: stiskanje podatkov, stiskanje s slovarjem, optimizacija
Published: 15.10.2015; Views: 1763; Downloads: 188
.pdf Full text (1,80 MB)

7.
HIERARHIČNO STISKANJE VIDEA
Luka Markuš, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu najprej opravimo kratek pregled različnih metod hierarhičnega stiskanja videa ter diskretne valčne transformacije, ki je ključna pri formatih, kot sta Motion JPEG 2000 in Dirac. Hierarhično kodranje nam bistveno pospeši dekodiranje, kadar želimo video predvajati pri nižji ločljivosti. V praktičnem delu implementiramo aplikacijo, ki ima možnost shranjevanja in predvajanja videa v formatu Motion JPEG 2000, ter primerjamo zmogljivost hierarhičnih kodekov v različnih ločljivostih z nehierarhičnimi kodeki.
Keywords: video kodek, Motion JPEG 2000, diskretna valčna transformacija, stiskanje podatkov, hierarhično stiskanje
Published: 17.11.2014; Views: 1289; Downloads: 68
.pdf Full text (17,44 MB)

8.
IZGUBNO STISKANJE ZVOKA S KRIVULJNO INTERPOLACIJO IN DINAMIČNIM PROGRAMIRANJEM
Jakob Kramar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi pregledamo področje stiskanja avdio posnetkov in razvijemo lasten algoritem za stiskanje avdio posnetkov v valovni obliki oz. v časovnem prostoru. Algoritem temelji na zamenjavi posameznih vzorcev znotraj avdio posnetka z daljico ali z Bézierjevo krivuljo drugega reda. Za optimalno izbiro nadomeščenih odsekov se uporablja dinamični algoritem veriženja eksonov, ki ga povzemamo po napovedovanju genov v bioinformatiki.
Keywords: avdio, stiskanje podatkov, časovni prostor, krivuljna interpolacija, dinamično programiranje
Published: 19.09.2013; Views: 1132; Downloads: 72
.pdf Full text (2,03 MB)

9.
STISKANJE RASTRSKIH KRIVULJ Z ALGORITMOM VERIŽENJA EKSONOV
David Podbregar, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu preučimo področje stiskanja rastrskih krivulj z verižnimi kodami. Pri algoritmih, ki ne kodirajo ločeno vsakega premika (piksla, simbola) vzdolž krivulje, ampak uvajajo samostojne kode tudi za pogostejša zaporedja dveh ali več premikov, se srečamo s problemom, ko je možno daljše zaporedje razdeliti na krajša podzaporedja na veliko različnih načinov. Za optimizacijo rešitve tega problema si sposodimo algoritem veriženja eksonov, ki v bioinformatiki služi za prepoznavanje (in primerjavo) neznanih genov. S pomočjo statističnih modelov ga prilagodimo za problem stiskanja rastrskih krivulj. V delu preučimo različne statistične modele in njihovo uspešnost pri stiskanju. S pomočjo programske implementacije predstavimo prednosti in slabosti razvitega pristopa. Na koncu nakažemo izhodišča za nadaljnje raziskave.
Keywords: verižna koda, rastrska krivulja, stiskanje podatkov, veriženje eksonov, Huffmanovo kodiranje
Published: 20.06.2013; Views: 1582; Downloads: 95
.pdf Full text (1,80 MB)

10.
KODIRANJE DIGITALNIH KRIVULJ Z VERIGAMA ROBOV IN OGLIŠČ MED PIKSLI
Jernej Mihelač, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene verižne kode (8-smerna Freemanova verižna koda, 4-smerna Freemanova verižna koda, robna verižna koda, ogliščna verižna koda) kot učinkovita tehnika za zapis in stiskanje binarnih objektov v rastrskih slikah. Implementirali smo tudi dve lastni tehniki (robna verižna koda in stisnjena ogliščna verižna koda), kateri sta vsebovali parameter n, s katerim napovemo, na vsake koliko n simbolov se naj izvede Huffmanov algoritem. Želeli smo ugotoviti vpliv parametra n pri obeh tehnikah. Tako smo ugotovili, da pri stisnjeni ogliščni verižni kodi parameter n nima vpliva, saj nam je najboljše rezultate dal, ko se je Huffmanov algoritem izvedel le na koncu verižne kode. Pri robni verižni kodi, pa parameter n ima vpliv pri malih slikah, saj smo najboljše rezultate dobili, kadar je imel parameter n vrednost okoli 100.
Keywords: verižna koda, DCC, C_VCC, robna verižna koda, stisnjena ogliščna verižna koda, stiskanje podatkov, digitalna krivulja
Published: 21.11.2012; Views: 1391; Downloads: 71
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica