| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Nadzor in varovanje stiskalnic
Aleš Brunšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Sodobna tehnologija nam omogoča izboljšave že poznanih tehnologij. Tako lahko tehnologijo izsekavanja in krivljenja materila povzpnemo na višji nivo. Največkrat pride pri tej tehnologiji do nepotrebnih stroškov ravno zaradi prepoznega odkritja napake. Lomi orodja in zagozditev materiala lahko povzročijo velike stroške popravila, če jih neodpravimo pravočasno. Zato lahko s sistemom nadzora in varovanja stiskalnic težave zmanjšamo oziroma jih odpravimo. Sistem tako omogoča spremljanje dogajanja tudi ko operater stroja ni pozoren. Sistem se lahko vgradi na katerokoli stiskalnico, kar je tudi njegova predonost. Delovanje sistema pa je potrebno prilagoditi posamezni stiskalnici, saj se med seboj razlikujejo po sili in načinu delovanja, kar vpliva na krivuljo delovanja. Sami določimo meje ob katerih naj sistem izklopi delovanje in ob katerih naj opozori operaterja
Keywords: stiskalnice, senzorji, krmiljenje, orodja, varnost, delovanje
Published: 23.01.2020; Views: 537; Downloads: 59
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Tehnološka zasnova in izvedba izsekovalnega orodja za podložke
Urban Jurkovnik, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema celotno tehnološko zasnovo in izvedbo izsekovalnega orodja za podložke. Izvedba je zasnovana okoli izdelka, ki se bo vgrajeval v male gospodinjske aparate. V diplomi je podrobneje opisan ves potek od dokumentacije za orodje, priprave materiala in vse obdelave, ki so potrebne za izdelavo orodja. Prikazan in opisan je tudi stroj, na katerem je izdelek izdelan, in preračuni orodja. Na koncu je dodana manjša ekonomska analiza projekta in izdelka, saj me je ob zaključku zanimalo, kakšen je bil finančni vložek glede na donos ob prodaji izdelka.
Keywords: izsekovanje, izsekovalna orodja, stiskalnice, pločevina
Published: 29.09.2017; Views: 1059; Downloads: 124
.pdf Full text (5,24 MB)

3.
Uporaba servo pogonov v stiskalnicah z omejeno potjo
Andraž Hlastec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Tehnološko zahtevni izdelki zahtevajo razvoj naprednih preoblikovalnih postopkov, pri katerih je uporaba konvencionalnih mehanskih stiskalnic nemogoča. Z uporabo servo pogonov v stiskalnicah z omejeno potjo je možno slediti trendom razvoja. Diplomsko delo prikazuje temeljne karakteristike navadnih mehanskih stiskalnic in stiskalnic s servo pogoni. Pri razdelitvi stiskalnic glede na pogonski mehanizem, se diploma osredotoča na 3 najbolj značilne zasnove. Te so: ekscentrska, kolenasta in večzgibna zasnova. Namen naloge je izvesti podrobno primerjavo med kinematičnimi veličinami obeh konceptov stiskalnic in v kakšni meri te veličine vplivajo na preoblikovalni proces. Z uporabo servo pogonov zagotovimo neposreden nadzor nad celotnim hitrostnim profilom stiskalnice, neodvisno od položaja paha, kar s pridom izkoriščamo za izboljšanje produktivnosti in zagotavljanje kakovosti.
Keywords: Preoblikovalni postopki, mehanske stiskalnice, servo pogon, direktni pogon, hibridni pogon, navorni motor, globoki vlek, produktivnost
Published: 06.01.2014; Views: 1542; Downloads: 369
.pdf Full text (4,25 MB)

4.
Fotogrametrična meritev vodil stiskalnice Fritz Müller Esslingen
Rok Bobnarič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis postopka izvajanja fotogrametričnih meritev vodil industrijske stiskalnice. V uvodnem delu je predstavljena uporabljena strojna in programska oprema Tritop, proizvajalca Gom, ter vsi potrebni pripomočki. Sledi pregled sorodnih merskih sistemov. Na primeru stiskalnice Fritz Müller Esslingen so predstavljeni vsi koraki fotogrametrične meritve kompleksnih objektov velikih merjenih volumnov. Od priprave objekta na meritev, uporabe merskih pripomočkov, poteka meritve, obdelave dobljenih podatkov do prikaza in tolmačenja rezultatov. Diplomsko delo vsebuje poglavje nastavitev strojne in programske opreme ter projektnih parametrov, ki lahko služijo kot osnova pri izvajanju meritev velikih merjenih volumnov s sistemom Tritop.
Keywords: fotogrametrija, koordinatne meritve, 3D meritve, optične meritve, Tritop, stiskalnica, vodila stiskalnice
Published: 17.10.2013; Views: 829; Downloads: 114
.pdf Full text (2,39 MB)

5.
AVTOMATIZACIJA STREGE INJEKCIJSKIH STISKALNIC ZA BRIZGANJE GUME
Davor Hvala, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen avtomatiziran sistem strege injekcijskih stiskalnic za brizganje gume. Z avtomatizacijo nadomestimo klasičen način strege strojev, s tem pa iz nevarnega delovnega okolja umaknemo delavca. S pomočjo avtomatiziranega procesa dosegamo večjo produktivnost stiskalnic ter stabilnejši proces izdelave, znižujemo proizvodne stroške ter zagotovimo kontinuiran sistem izdelave izdelkov. Avtomatizacija proizvodnih procesov nam omogoča boj s svetovno konkurenco na področju gumarske industrije.
Keywords: avtomatizacija, stiskalnice, brizganje izdelkov, robotska celica
Published: 13.10.2011; Views: 2435; Downloads: 268
.pdf Full text (4,95 MB)

6.
POSODOBITEV VPENJANJA ORODIJ ZA BRIZGANJE GUMENIH IZDELKOV
Mihael Kralj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljen je novi sistem vpenjanja na injekcijskih stiskalnicah. Ta sistem nadomesti ročno privijanje orodja na stiskalnico, s čimer lahko prihranimo veliko časa. Vijake za pritrditev orodja nadomestijo magnetne plošče, katere sprožimo s pritiskom na gumb in tako vpnejo orodje. Za pritrditev izmetalnih ploskev, namesto vijakov uporabimo vpenjalne klinaste elemente, ki delujejo pod hidravličnim tlakom. S pomočjo teh dveh sistemov, lahko orodje namestimo in vpnemo veliko hitreje. To pa nam omogoča tudi predgrevanje orodja v posebni peči, saj ni vključenega neposrednega človeškega faktorja pri montaži orodja. Ker je čas menjave orodja kratek, se nam orodje pri montaži ohladi le minimalno, kar pa nadomestimo z dogrevanjem orodja na stiskalnici. Zelo pomembno je tudi, da je montaža orodja veliko bolj prijazna in varna.
Keywords: brizganje gumenih izdelkov, preoblikovalna orodja, stiskalnice, vpenjanje
Published: 06.05.2010; Views: 1883; Downloads: 222
.pdf Full text (4,56 MB)

7.
PREGLED IN ANALIZA SODOBNIH POSTOPKOV PREOBLIKOVANJA PLOČEVINE
Matjaž Kadiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan predvsem postopek globokega vlečenja pločevine. Globoko vlečenje je postopek proizvajanja izdelkov iz pločevine. Pri tem postopku je tanka pločevina napeta med matrico in držalom pločevine, medtem ko se giblje pestič navzdol in preoblikuje pločevino v želeno obliko. Končna oblika izdelka je odvisna od geometrije orodja, obnašanja materiala pločevine in procesnih parametrov.
Keywords: preoblikovanje, globoki vlek pločevine, vlečna orodja, stiskalnice za globoki vlek, simulacija preoblikovanja pločevine
Published: 22.12.2009; Views: 3230; Downloads: 992
.pdf Full text (5,95 MB)

8.
ANALIZA SODOBNIH PREOBLIKOVALNIH STROJEV IN SISTEMOV
Filip Fijavž, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Preoblikovalne stroje razlikujemo po njihovih karakterističnih veličinah, pri čemer so lahko karakteristične veličine npr. velikost sile, dela in delovni ter pomožni pomik. V skupini strojev, ki jih karakterizirajo velikosti opravljenega dela po enem gibu, imamo kladiva in vretenske stiskalnice. V skupini strojev, ki jih karakterizirajo poti, imamo ročične stiskalnice in kolenaste stiskalnice. V skupini strojev, ki pa jih karakterizirajo sile, pa imamo hidravlične stiskalnice. Poleg standardnih preoblikovalnih strojev bodo predstavljeni posebni primeri preoblikovalnih strojev, kot so stroji za valjanje navojev, škarje, upogibni stroji, obrezovalni stroji, izsekovalni stroji, stroji za fino izsekovanje, stroji za potisno preoblikovanje, hitro tekoče stiskalnice in orodjarske stiskalnice. Poleg standardnih preoblikovanih strojev in posebnih primerov preoblikovalnih strojev bodo predstavljene tudi strežne naprave za preoblikovalne stroje.
Keywords: strojna kladiva, mehanične stiskalnice, vretenske stiskalnice, hidravlične stiskalnice, škarje, upogibni stroji
Published: 08.12.2009; Views: 2254; Downloads: 424
.pdf Full text (54,19 MB)

9.
10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica