| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba steganografije slik na spletu : diplomsko delo
Nikolaj Gradišnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Steganografija je postopek skrivanja sporočil v različne medije. V diplomski nalogi smo predstavili primere uporabe slikovne steganografije s poudarkom na metodi najmanj pomembnega bita (LSB) in na metodi diskretne kosinusne transformacije (DCT). Izvedli smo skrivno komunikacijo s pomočjo slik s steganografsko vsebino. Metodo DCT smo implementirali v programskem jeziku Python. Rezultate smo pregledali s stegoanalitičnimi orodji in primerjali njihovo učinkovitost. Opisali smo tudi postopek implementacije lastnega steganografskega algoritma in skrivni prenos podatkov s pomočjo steganografije ter primerjali orodja za stegoanalizo. Ugotovili smo, da so nekateri programi za stegoanalizo specializirani za točno določene metode steganografije. Odkrili smo tudi način skrivanja sporočil v formatih z izgubo, kot je JPEG.
Keywords: Steganografija, diskretna kosinusna transformacija, JPEG, stegoanaliza, skrivna komunikacija.
Published in DKUM: 01.03.2024; Views: 417; Downloads: 48
.pdf Full text (2,20 MB)

2.
Analiza sistematičnih pregledov literature na področju steganografije : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Gregor Klemenčič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Sistematični pregledi literature so bistvenega pomena tako za pregled raziskanosti določene teme kot tudi za potek nadaljnih raziskav na akademskih prodročjih. Predstavljajo natančen pregled že objavljenega gradiva na določeno temo. Pri opravljanju pregleda si večina pomaga z uporabo različnih metod, ki pomagajo pri doslednjem načrtovanju in ohranjajo integriteto pri samem izvajanju pregleda. Zato smo v tem diplomskem delu preverjali dejansko stanje uporabe metod, njihovo delovanje in popularnost, saj je objavljenih raziskav na to temo zelo malo. Dodatno smo pregledovali tudi steganografske metode, ki se uporabljajo v multimediji, saj na tem področju še ni bilo opravljenih nobenih raziskav. Zaradi vsakdanje uporabe vseh vrst medijev smo pregledovali, katere metode so najbolj v uporabi in tudi s katerimi metodami se raziskovalci največ ukvarjajo. Da bi preverili stanje, smo opravili dve študiji v bibliografskima bazama Web of Science in Scopus. V prvi študiji smo preverili stanje metod za sistematični pregled literature, pri kateri smo preverili 61 virov, od katerih je bilo 23 skladnih s postavljenimi kriteriji. Od teh jih je osem izpostavilo metodo pregleda literature. V drugi študiji smo preverili steganografske metode v skupnih 209 virih, od katerih je kriterijem ustrezalo 46 virov, ki so bili vključeni v študijo. Rezultati prve študije so nam prikazali, da se večina raziskovalcev poslužuje metode PRISMA. To so po našem mnenju pričakovani rezultati, saj je ta metoda ena izmed najbolj razširjenih in ima poleg glavnega načrta dela še dodatne razširitve za ostale vrste pregledov literature. Zanimivi so podatki, da velik del pregledanih virov ne navaja uporabljene metode, torej lahko sklepamo, da veliko raziskovalcev ne uporablja metod pri opravljanju pregledov literature. Rezultati druge študije, kjer smo pregledovali steganografske metode v multimediji, prikažejo kot najbolj uporabljeno metodo LSB (angl. least significant bit). Druge najpogosotejše metode si po številu virov sledijo: discrete cosine transform, lastne metode oz. tiste, ki so jih avtorji sami predlagali, discrete wavelet transform, OutGuess, F5, JSteg, chi-square in Stegosploit. Ostale metode so bile omenjene le v posameznih primerih. Poleg tega pa smo opazili, da je od vseh različnih medijev najbolj raziskan slikovni oziroma fotografski, najmanj pa besedilni medij.
Keywords: diplomske naloge, steganografija, pregled literature, steganografske metode v medijih, mediji
Published in DKUM: 08.12.2021; Views: 852; Downloads: 89
.pdf Full text (1,14 MB)

3.
Implementacija in primerjava steganografije in metod stegoanalize : diplomsko delo
Maja Kitek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se osredotočimo na popularne metode skrivanja podatkov in nekatere metode odkrivanja podatkov v digitalnih slikah. Podrobno klasificiramo posamezno vejo in podrobneje spoznamo določene metode. Na podlagi nekaterih primerov prav tako izvedemo implementacijo s programskim jezikom Python in na kratko analiziramo in primerjamo implementirane metode. Na podlagi primerjave lahko sklepamo, da so nekatere tehnike skrivanja in odkrivanja podatkov primernejše za določene slikovne formate kot druge, kar smo tudi dokazali s kriteriji za določanje kakovosti slike. Veliko metod steganografije in stegoanalize je tako še vedno v razvoju. S pomočjo različnih raziskav smo našli veliko metod, ki predstavljajo nadgradnjo ali prilagajanje že obstoječih metod, vendar niso vedno najučinkovitejše.
Keywords: steganografija, stegoanaliza, skrivanje informacij
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 828; Downloads: 102
.pdf Full text (1,82 MB)
This document has many files! More...

4.
Algoritmi steganografije v rastrskih slikah BMP : diplomsko delo
Igor Stanišovski, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z algoritmi steganografije v rastrskih slikah. Opisali in implementirali smo metodo najmanj pomembnega bita, histogramsko metodo, metodo cik-cak, robno metodo in metodo spremembe stopnje sivine. Merili smo količino podatkov, ki jih lahko skrijemo, ne da bi izgled slike opazno spremenili. Za primerjavo originalne in stegoslike smo uporabili metriki PSNR in SSIM. Ob upoštevanju količine podatkov in popačenosti slike je najboljša metoda najmanj pomembnega bita z dvema bitoma, kot najslabša metoda pa se je izkazala metoda najmanj pomembnega bita s štirimi biti.
Keywords: steganografija, metoda najmanj pomembnega bita, robna metoda, histogramska metoda, metoda cik-cak, metoda spremembe stopnje sivine, metrika SSIM, metrika PSNR
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 744; Downloads: 47
.pdf Full text (4,97 MB)

5.
Metode prekrivanja informacije v slikah PNG : diplomsko delo
Luka Kovačič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu najprej predstavimo pomembne aspekte slikovnega formata PNG, kjer razložimo koncept prepletanja in filtre PNG. Nato se osredotočimo na metode za prekrivanje informacije. Osredotočimo se na metode LSB, LSBMR, PVD, PPV in EMD. Metode implementiramo in jih nato med seboj primerjamo.
Keywords: steganografija, prostorska domena, rastrske slike, metode LSB, LSBMR, PVD, PPV, EMD
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 641; Downloads: 57
.pdf Full text (2,83 MB)

6.
Steganografsko skrivanje podatkov v Haarovem prostoru videa : magistrsko delo
Jernej Mihelač, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo atraktivno področje računalništva, steganografijo, ki se ukvarja z neopaznim skrivanjem podatkov. Prikrita komunikacija oziroma neopazno pošiljanje sporočil je zelo pomemben dejavnik v današnji družbi, kjer nas na vsakem koraku obkrožajo različne novice in informacije. Tako kot lahko informacije sporočamo na različne načine, tako lahko tudi podatke skrivamo v različne medije, ki se uporabljajo za komuniciranje. V tej magistrski nalogi predstavimo steganografski algoritem za skrivanje podatkov v videoposnetkih s pomočjo Haarove transformacije in algoritma F5. Z rezultati pokažemo učinkovitost predstavljenega postopka za skrivanja podatkov v videoposnetkih z namensko dodanim šumom.
Keywords: steganografija, skrivanje podatkov, Haarova transformacija, videoposnetki, algoritmi
Published in DKUM: 24.03.2021; Views: 674; Downloads: 66
.pdf Full text (2,74 MB)

7.
Steganografski algoritem za skrivanje podatkov v digitalnem videu : magistrsko delo
Jan Henčič, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo moderno steganografsko metodo za shranjevanje skrivnih podatkov v video vsebine ter omogočimo skrivanje poljubnih sporočil v izbrane odseke video posnetka. Posnetek najprej pretvorimo v frekvenčno domeno s pomočjo diskretne kosinusne transformacije, kamor se nato shranijo podatki s pomočjo metode F5. Skrivni podatki so pred shranjevanjem dodatno zaščiteni s kriptiranjem. Stisnjeni posnetki se nato v pretočni obliki preko mreže pošljejo prejemniku. Prejemnik izvede inverzni postopek in izloči skrivna sporočila. Pri steganografiji je bistveno, da ostane obstoj komunikacije prikrit. Zaradi tega je v delu izvedena tudi primerjava podobnosti izvornih posnetkov s tistimi, ki imajo v sebi skrite podatke. V rezultatih pokažemo, da večja količina skritih podatkov bolj vpliva na kvaliteto, kar je bolj opazno pri animacijah in posnetkih nižje ločljivosti. Najbolj primerni za shranjevanje podatkov so naravni posnetki višjih ločljivosti.
Keywords: skrivanje podatkov, steganografija, frekvenčna domena, video vsebina
Published in DKUM: 09.03.2020; Views: 1061; Downloads: 146
.pdf Full text (5,34 MB)

8.
Steganografski algoritem za skrivanje informacij v frekvenčnem prostoru zvočnih posnetkov : diplomsko delo
Tim Toplak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo potek procesa izgubnega stiskanja digitalnega zvočnega posnetka ter steganografski postopek skrivanja informacij v frekvenčni domeni posnetka. Predstavimo kako s pomočjo spremenjene diskretne kosinusne transformacije in okenske funkcije pridobimo frekvenčni prostor. Skrivno sporočilo najprej zašifriramo s šifrirnim standardom AES in ga nato skrijemo v koeficiente spremenjene diskretne kosinusne transformacije s steganografskim algoritmom F5 ali LSB. Koeficiente na koncu stisnemo z algoritmom DEFLATE. V rezultatih preizkusimo oba steganografska algoritma pod različnimi pogoji. S kvantitativnimi kriteriji nato preverimo uspešnost algoritmov in ugotovimo kateri je boljši v določeni situaciji.
Keywords: steganografija, LSB, F5, MDCT, zvočni posnetek
Published in DKUM: 12.11.2019; Views: 1071; Downloads: 74
.pdf Full text (3,45 MB)

9.
STEGANOGRAFIJA V RASTRSKIH SLIKAH JPEG
Aleš Kunst, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo različne steganografske tehnike, ki se uporabljajo v slikah JPEG. Za boljše razumevanje tematike najprej opišemo standard JPEG in se podrobno seznanimo z različnimi koraki. Zatem se osredotočimo na steganografske tehnike LSB, JSTEG, F3, F4, F5 in F5 z matričnim kodiranjem, primerne za slike JPEG. Opisane tehnike smo uporabili pri implementaciji steganografskega programa za slike JPEG. Implementirane steganografske tehnike smo nato med seboj primerjamo glede na njihovo učinkovitost.
Keywords: steganografija, rastrske slike, JPEG, metoda LSB, JSTEG, F3, F4, F5, F5 z matričnim kodiranjem
Published in DKUM: 07.09.2016; Views: 1250; Downloads: 213
.pdf Full text (4,53 MB)

10.
ANALIZA STEGANOGRAFSKIH ORODIJ ZA SKRIVANJE SPOROČIL V SLIKE
Anže Rant, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava skrivno komuniciranje z uporabo informacijskih tehnologij. Kadar zgolj zaščita podatkov pred branjem ne zadostuje in želimo prikriti obstoj določenih informacij, se lahko za komuniciranje poslužimo steganografskih orodij, ki omogočajo skrivanje sporočil v različne digitalne medije. V teoretičnem delu diplomske naloge je podrobneje predstavljen pojem steganografija, njena zgodovina, princip delovanja steganografskih orodij, načini za varno komuniciranje ter različne steganografske metode. Predstavljene so tudi metode stegoanalize in stegoanalitska orodja. V praktičnem delu je bilo testiranih pet steganografskih orodij s petimi različnimi metodami za zaznavo skrivnih sporočil. Z uporabo stegoanalitskih orodij sem ugotavljal, kako učinkovito so steganografska orodja skrila skrivna sporočila. Na koncu sem določil uporabnost orodij glede na različne kriterije. Rezultati učinkovitosti so pokazali, da so steganografska orodja primerna predvsem za domačo uporabo, za integracijo v podjetja pa bi bilo potrebno uvesti nekaj sprememb.
Keywords: steganografija, stegoanaliza, steganografska orodja, stegoanalitska orodja, učinkovitost
Published in DKUM: 01.12.2009; Views: 2571; Downloads: 215
.pdf Full text (16,38 MB)

Search done in 6.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica