| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Korupcija v športu - normativna urejenost v Republiki Sloveniji
Mario Crnjac, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Korupcija je prisotna na vseh področjih življenja in šport ni izjema. Šport obdobja brez korupcije praktično ne pozna, saj je le-ta obstajala že v času grških olimpijad. Vedno je bila težko dokazljiva zaradi svoje skrivnostne narave. Diplomsko delo se osredotoča na slovensko in tujo zakonodajo s področja korupcije v športu ter primerjavo med njimi. Predstavi tudi različne primere korupcije v športu iz Slovenije, Avstralije, Nemčije, Združenega kraljestva, Tajske in ZDA. Ti primeri vključujejo nameščanje tekem, nameščanje raznih elementov igre na katere se lahko stavi na stavnicah ter sodelovanje v stavah s strani vpletenih v športu. Prav tako ponudi podrobnejši vpogled v Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju dogovarjanja športnih tekmovanj in njen pomen za bojevanje korupcije v športu. Diplomsko delo je bilo narejeno z namenom, da se ugotovi ali v slovenski zakonodaji obstaja pravna praznina, ki onemogoča učinkovit pregon kaznivih dejanj korupcije v športu in da ugotovi njen obseg v državi s praktičnimi primeri. Prav tako odgovarja na vprašanje ali je Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju dogovarjanja športnih tekmovanj podpisala večina držav Evropske unije ali ne. Raziskava je pokazala, da v Sloveniji ni veliko odkritih primerov korupcije v športu, niti ni posebej opredeljenega zakona za to področje. Medtem pa imajo Avstralija, Nemčija, Velika Britanija, Tajska, ZDA in še mnoge druge države to zakonodajo dobro urejeno in posledično boljše protikorupcijske ukrepe.
Keywords: diplomske naloge, korupcija, šport, stave, prirejanje
Published: 18.08.2020; Views: 287; Downloads: 59
.pdf Full text (992,72 KB)

2.
Izdelava spletne strani za brezplačno igranje športnih stav
Mitja Celec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Danes se srečujemo z vse večjim številom različnih vrst iger na srečo, od srečk, loterij, spletnih iger do športnih stav, vsem pa je skupno, da zahtevajo določeno višino vplačila. Cilj diplomskega dela je izdelava spletne strani, ki uporabnikom omogoča brezplačno igranje športnih stav in medsebojno tekmovanje v uspešnosti. Narejena spletna stran omogoča igranje športnih stav iz različnih nogometnih lig, košarke in hokeja na ledu. Hkrati lahko uporabniki med seboj tekmujejo v uspešnosti ali se zgolj preizkusijo v igranju športnih stav. Spletni strani je dodan še forum, kjer lahko uporabniki med sabo razpravljajo, delijo svoja mnenja, napovedi ipd.
Keywords: spletna stran, športne stave, Vue.js, Laravel
Published: 21.11.2019; Views: 305; Downloads: 41
.pdf Full text (2,24 MB)

3.
Športne stave kot način dolgoročnega investiranja
Klemen Kristl, 2017, master's thesis

Abstract: Športne stave so v današnjem svetu zelo popularne. V očeh večine udeležencev na trgu športnih stav predstavljajo lahko pot do hitrega zaslužka. To zmotno mišljenje izhaja predvsem iz nepoznavanja posebnosti trga športnih stav, kar posledično privede to tega, da večina udeležencev na trgu športnih stav dolgoročno izgublja. Domnevali smo, da bi boljše poznavanje trga športnih stav to lahko spremenilo, zato smo trg športnih stav preučili in ugotovitve predstavljamo. Magistrsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu športne stave opredeljujemo kot igre znanja, ki izhajajo iz teorije iger in teorije odločanja. Želeli smo pojasniti razlike med igrami znanja in igrami naključij ter predstaviti teoretične poglede na odločanje v razmerah tveganja in negotovosti. Predstavljamo trg športnih stav in njegovo delovanje opredeljujemo z ekonomskih vidikov. Pri raziskovanju trga športnih stav smo odkrili veliko podobnosti s finančnim trgom, ki so nas privedle do hipotez učinkovitega trga, na podlagi katerih smo preverjali učinkovitost trga športnih stav. V magistrskem delu predstavljamo vse tri oblike hipotez učinkovitega trga: šibko, srednje močno in močno. V empiričnem delu na podlagi predstavljenih lastnosti trga športnih stav preverjamo učinkovitost trga športnih stav v košarkarski ligi NBA. Ugotovili smo, da je trg, kljub nekaterim vzorcem, ki bi lahko namigovali na nasprotno, učinkovit in da na njem ni bilo mogoče dosegati pozitivnega donosa. Poleg tega smo med naključno izbranimi aktivnimi igralci na trgu športnih stav z anketnim vprašalnikom preverili poznavanje trga športnih stav. Analiza zbranih podatkov je potrdila naše domneve, da udeleženci na trgu športnih stav trg slabo poznajo in se ne zavedajo vseh pasti, ki jih trg športnih stav vsebuje. Na koncu povzemamo vse ugotovitve iz teoretičnega in empiričnega dela magistrskega dela ter predstavljamo model dolgoročnega investiranja na trgu športnih stav, ki bi po našem mnenju dolgoročno lahko prinašal pozitivni donos.
Keywords: športne stave, trg športnih stav, učinkovitost trga športnih stav, teorija iger, model dolgoročnega investiranja
Published: 30.01.2018; Views: 1022; Downloads: 160
.pdf Full text (2,56 MB)

4.
Razvoj sistema za pridobivanje in analizo nogometnih rezultatov
Samo Šimenko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: S športnimi stavami se je v tem novodobnem času srečal že prav vsak, saj so na voljo že skoraj na vsakem koraku, v raznih gostinskih obratih kot tudi tobačnih prodajalnah ter poštah, kjer lahko vsaka polnoletna oseba zastavi določeno vsoto denarja v upanju na večkratno povrnjeno vsoto. Ker so športne stave zelo nepredvidljive, kar se tiče napovedi rezultatov, bomo v diplomski nalogi poskušali na podlagi predhodnih rezultatov ter z uporabo različnih prijemov za sestavljanje stavnih listkov izdelati program, s katerim bomo čimbolj natančno napovedati prihajajoče dogodke in pridobiti večji denarni znesek, kot je bil vložen. V različnih poglavjih diplomskega dela so opisane uporabljene tehnologije, orodja in metode, ki so bile uporabljene pri napovedi športnih dogodkov. Naloga prav tako vsebuje opise postopkov pridobivanja rezultatov, pridobivanja prihajajočih tekem, izračuna verjetnosti posameznega dogodka, uporabljenih metod in načinov za kombiniranje posameznih športnih dogodkov v skupine (stavni listki), ter analizo pridobljenih rezultatov.
Keywords: športne stave, LiveScore, stavni listek, analiza dogodkov, SQL, pridobivanje podatkov
Published: 06.10.2017; Views: 581; Downloads: 68
.pdf Full text (2,24 MB)

5.
SPLETNO IGRALNIŠTVO
Sara Vidmar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja smo opredelili razvoj spletnega igralništva skozi čas, opisali vrste iger na srečo ter predstavili katere internetne strani ponujajo le-te, in preverili, kako je s spletnim igralništvom v Sloveniji. Predstavili smo tudi omejitve pri spletnem igranju in ugotovitve, kdaj lahko z igranjem iger na srečo povzročimo škodo sebi oziroma ljudem okoli sebe. Namen dela diplomskega seminarja je bil predstaviti, kako je spletno igralništvo razvito po svetu kot tudi v Sloveniji, in s pomočjo ankete ugotoviti, kako so naključno izbrani anketiranci povezani s spletnimi igrami na srečo. V drugem poglavju smo opisali zgodovino in razvoj spletnega igralništva, vrste iger na srečo (igralnica, poker, šport, druge igre), programsko opremo spletnih igralnic ter vse bolj razširjeno mobilno igralništvo. V tretjem poglavju smo se osredotočili na spletno igralništvo v Sloveniji, kjer smo predstavili zakonodajo, spletne igre na srečo (spletna igralnica Aurora, e-stave, e-loterija) in primerjali Slovenijo z Malto. V četrtem poglavju smo predstavili omejitve pri spletnem igranju, kjer smo se osredotočili predvsem na območja z omejitvami ter odgovorno in zabavno igranje. S pomočjo ankete smo ugotovili, da se je večina anketiranih že preizkusila v igrah na srečo, približno polovica pa tudi v igrah na srečo prek spleta. Za svojo najbolj priljubljeno igro na srečo so izbrali športne stave, zanimivo pa je to, da se kljub zakonskim omejitvam vedno bolj preizkušajo na tujih stavnicah. Čeprav imamo v Sloveniji samo tri ponudnike spletnih iger na srečo s koncesijo, smo ugotovili, da so ti manj znani oziroma uporabni kot tuji ponudniki. Sklepamo lahko, da imajo slabšo ponudbo ali pa je ne znajo dovolj dobro tržiti.
Keywords: spletno igralništvo, zgodovina spletnega igralništva, igralnica, igre s kartami, poker, športne stave, PokerStars, Bwin, InterCasino, e-stave, e-loterija, Aurora, zakonodaja, odgovorno in zabavno igranje, odvisnost.
Published: 17.07.2013; Views: 2270; Downloads: 245
.pdf Full text (815,35 KB)

6.
Zlorabe športnih stav : diplomsko delo
Iris Ožek, 2011, bachelor thesis/paper

Keywords: športne stave, goljufije, preiskovanje, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 13.07.2011; Views: 2097; Downloads: 505
.pdf Full text (456,73 KB)

7.
KAZENSKOPRAVNI VIDIKI NEDOVOLJENIH IGER NA SREČO
Ljubica Hrovat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Igre na srečo kot poseben način razvedrila so že od nekdaj nadzorovane s strani države. V Sloveniji so normativno urejene v Zakonu o igrah na srečo in drugih podzakonskih predpisih. Po tem zakonu je prirejanje le-teh izključna pravice Republike Slovenije in se lahko prirejajo le na podlagi dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa. Na ravni Evropske unije je to področje urejeno z direktivami in resolucijami. Torej države članice samostojno urejajo to področje in lahko prepovejo in omejujejo čezmejno ponujanje iger na srečo, čeprav gre za ponudnika, ki ima sedež v drugi državi članici in tam te storitve zakonito opravlja. Najpomembnejši predpis za kazenski vidik je kazenski zakonik, ki v 212. členu določa kaznivi dejanji nedovoljenih iger na srečo in organiziranje denarnih verig. Poleg fizične osebe je lahko za to za kaznivo dejanje odgovorna tudi pravna oseba po Zakonu o odgovornosti pravih oseb za kazniva dejanja. Piramida struktura sama po sebi ni nezakonita, to postane šele, ko udeleženci vplačujejo v sistem določene denarne zneske udeležencem, ki so se pred njimi vključili v sistem in pričakujejo plačilo določenih denarnih zneskov od udeležencev, ki naj bi se za njimi vključili v igro. Z razvojem interneta so se pojavile tudi internetne športne stave, ki pa v zakonodaji niso bile urejene, zato so ponudniki to pridoma izkoriščali. Največji svetovni ponudnik internetnih iger na srečo Bwin International ltd. kljub ukrepom različnih državnih inštitucij še vedno oglašuje in nemoteno opravlja svoje storitve na območju Republike Slovenije, kljub temu, da pri nas ne poseduje koncesije za prirejanje iger na srečo. Zakonodaja na področju iger na srečo je v Republiki Sloveniji dobro opredeljena, saj to področje ureja več dobrih zakonov in podzakonskih predpisov, vendar pa ta ni v celoti usklajena z zakonodajo EU. Za izvajanje zakonodaje skrbi več državnih institucij, od katerih je na tem področju najaktivnejši Urad Republike Slovenije za nadzor prirejanja nad igrami na srečo (UNPIS).
Keywords: igre na srečo, kaznivo dejanje, UNPIS, denarne verige, Bwin, internetne športne stave, prekršek
Published: 28.09.2010; Views: 2650; Downloads: 264
.pdf Full text (361,93 KB)

8.
Nogometna mafija : diplomsko delo
Dragan Brezovac, 2009, undergraduate thesis

Keywords: organizirana kriminaliteta, mafija, nogomet, športne stave, diplomske naloge
Published: 17.09.2009; Views: 3536; Downloads: 359
.pdf Full text (467,15 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica