| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 112
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Namizna aplikacija za beleženje statistike igralcev na rokometni tekmi
Timotej Friškovec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo razvoj namizne aplikacije za vodenje statistike igralcev na rokometni tekmi. Pri tem podatke o tekmi, igralcih in uporabnikih pridobimo s pomočjo zahtevkov HTTP, temelječih na REST aplikacijskem programskem vmesniku. Na podlagi podatkov in vzorca MVVM opišemo implementacijo uporabniško prijaznega vmesnika, ki nam nato pomaga pri vnosu in spremljanju dogodkov na tekmi.
Keywords: namizna aplikacija, rokometna tekma, statistika igralcev, WPF, C#
Published: 18.10.2021; Views: 34; Downloads: 0
.pdf Full text (1,59 MB)

2.
Merjenje in testiranje multivariatnih razdalj
Lucija Gračner, 2021, master's thesis

Abstract: Statistika kot interdisciplinarna veja matematike obsega številne uporabne metode preučevanja različnih spremenljivk na podlagi realnih, življenjskih primerov. Prednost statističnih metod je predvsem vključenost številnih preiskovanih spremenljivk. Metode preiskovanja so povezane tudi z ostalimi matematičnimi disciplinami, kot so algebra, analiza in geometrija. Osrednji in največkrat uporabljeni pojem je razdalja. Vrednosti razdalje dobimo s pomočjo osnovnih statistik, prikazujemo pa jih z matrikami in v tabelah. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu smo opredelili osnovne statistične pojme, uporabnost matrik v statistiki ter osnovne pojme metrike in norme, ki so osnova osrednjega dela naloge. Pojasnili smo osnovne statistike, kot so disperzija, aritmetična sredina, varianca in kovarianca, ter jih podkrepili z zgledi. Prav tako smo opredelili in z zgledi pojasnili pojma metrika in norma ter natančneje matrike in vrste metrik glede na statistične osnovne pojme. V drugem delu smo osnovne pojme matematičnih disciplin povezali z zgledi različnih znanih razdalj, s čimer smo pridobili boljši vpogled v interdisciplinarnost statistike.
Keywords: statistika, multivariatna razdalja, Mahalanobisova razdalja, evklidska razdalja, Penrosova razdalja.
Published: 03.08.2021; Views: 92; Downloads: 11
.pdf Full text (1,31 MB)

3.
Statistične metode z računalnikom za pedagoge
Tomaž Bratina, 2021

Abstract: Publikacija je namenjena predstavitvi lastnosti, pomena in uporabe statističnih metod v pedagoškem raziskovanju. Vsaka statistična metoda je predstavljena s krajšo teoretično razlago in videoposnetkom, ki vsebuje razlago postopkov potrebnih za izvedbo statistične obdelave podatkov z izbrano statistično metodo v programu SPSS ter interpretacijo izidov obdelave. Izid obelave je uporabniku na voljo kot datoteka izvornega izpisa iz programa SPSS in kot univerzalna besedilna datoteka. Publikacija omogoča shranjevanje datotek izpisov in datotek podatkov, ki so bili uporabljeni v razlagah in s tem kasnejšo samostojno izvedbo istih statističnih obdelav.
Keywords: statistika, SPSS, statistične metode, metodologija, pedagoško raziskovanje
Published: 18.05.2021; Views: 174; Downloads: 34
URL Link to file

4.
Najdene biološke sledi pri spolnih deliktih
Tjaša Blažič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Preiskovanje kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost je zapleteno, saj zahteva visoko specializirane preiskovalce, ki z dobrim načrtovanjem in organizacijo dela ter povezovanjem s forenzičnimi strokovnjaki v laboratoriju delujejo na področju iskanja, zavarovanja in shranjevanja bioloških sledi, z namenom dokazovanja v kazenskem postopku. Le tesno medsebojno sodelovanje in odlično poznavanje področja preiskovanja omogoča uspešno preiskovanje primerov kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. V diplomski nalogi najprej predstavimo in opišemo ključna kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki jih slovenska zakonodaja obravnava v Kazenskem zakoniku. Predstavimo število in delež uspešno preiskanih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost v Republiki Sloveniji med letoma 2015 in 2019. V osrednjem delu zaključnega dela se osredotočamo na vrste bioloških sledi, s katerimi se preiskovalci pri preiskovanju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost najpogosteje srečujejo. Podrobno opisujemo vsako vrsto in opisujemo načine njihovega pravilnega zavarovanja in shranjevanja. Ker so biološke sledi izredno občutljive, opozorimo na problematiko kontaminacije in predstavimo pravilno ravnanje kriminalističnih tehnikov pri preiskovanju. Predstavimo tudi potek preiskovanja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, v katerega so vključeni različni subjekti, ki med seboj za uspešen zaključek preiskave tesno sodelujejo. Opišemo potek preiskovanja, ki se začne s samo zaznavo kaznivega dejanja, razgovor z žrtvijo, zbiranju informacij, opravljanju ogleda kraja kaznivega dejanja in klinični pregled žrtve ter osumljenca. V nadaljevanju se poglobimo v forenzične preiskave in njihov pomen pri preiskovanju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Preiskave raznovrstne biološke sledi izvajajo usposobljeni strokovnjaki oddelka za biološke preiskave Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Analizirali smo forenzično in kriminalistično-tehnično dejavnost ter ugotavljali najpogostejše predmete izvajanih preiskav v obdobju med leti 2015 in 2019.
Keywords: diplomske naloge, biološke sledi, spolni delikti, zavarovanje bioloških sledi, kriminalistično preiskovanje, statistika raziskanosti kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost
Published: 18.02.2021; Views: 327; Downloads: 91
.pdf Full text (609,87 KB)

5.
Ekonometrična analiza zaposlitvene funkcije Belgije in Slovaške
Urška Cimperšek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Zaposlenost je v današnjem času vse bolj pomembna makroekonomska komponenta v gospodarstvu, saj spremembe v njem močno vplivajo na gospodarsko aktivnost v posamezni državi. Bolj kot se gospodarstvo razvija, višja je stopnja zaposlenosti. Na začetku dela diplomskega projekta smo na kratko opisali značilnosti trga dela v Belgiji in na Slovaškem. Nato smo s pomočjo zbranih podatkov z metodo najmanjših kvadratov za obe državi ocenili linearno funkcijo, dvojno logaritemsko funkcijo in funkcijo z odloženo odvisno spremenljivko. Na podlagi primerjave rezultatov analize determinacijskih koeficientov, Box-Cox testa, RESET-testa in Chow testa smo izbrali funkcijo, ki je najprimernejša za nadaljnjo analizo. Na podlagi izvedenih testov smo ugotovili, da je za obe državi najprimernejša linearna funkcija z odloženo odvisno spremenljivko. Na koncu dela diplomskega projekta smo za obe državi preverili veljavnost predpostavk metode najmanjših kvadratov: normalne porazdelitve, multikolinearnosti, heteroskedastičnosti in avtokorelacije. Pri analizi smo ugotovili, da je v obeh državah prisotna multikolinearnost in homoskedastičnost. Pri nadaljnji analizi smo nato ugotovili, da je avtokorelacija v Belgiji prisotna, medtem ko je na Slovaškem nismo zasledili.
Keywords: zaposlitvena funkcija, t-statistika, F-statistika, metoda najmanjših kvadratov.
Published: 23.11.2020; Views: 222; Downloads: 24
.pdf Full text (1,99 MB)

6.
Sistemski predlogi za pospešeno prodajo električnih vozil v sloveniji
Gregor Duh, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se podrobneje posvetili električnemu avtomobilu in njegovemu delovanju. Na kratko smo opisali zgodovino nastanka električnih vozil (v nadaljevanju EV), kako so nastala ter napredovala skozi desetletja, kdo so bili njihovi inovatorji, njihov zaton ter kasneje ponovni prodor na tržišče. V nadaljevanju smo se podrobneje posvetili avtomobilskim baterijam, saj vplivajo na prodajo zaradi njihovega vpliva na okolje, ter sami Norveški, saj je vodilna proizvajalka EV. Zanimalo nas je, kakšne ukrepe ima država, da je temu tako, kakšni so njihovi načrti za prihodnost ter kakšne ukrepe imajo proizvajalci EV. Nato smo preverili, kako je s proizvodnjo EV v Sloveniji, kakšne so politike in strategije, kakšna je slovenska zakonodaja, subvencije in omejitve, kako se tržijo slovenski avtomobilski proizvajalci, ko pride do prodaje EV ter kakšne akcijske načrte ima za prihodnost Slovenija. Nato smo primerjali prodajno statistiko obeh držav in na njeni podlagi ter podlagi predhodnih poglavij podali sistemske predloga za pospešitev prodaje EV v Sloveniji. V nadaljevanju zaključnega dela pa smo se dotaknili še napovedi za prihodnost, kakšne so špekulacije za razvoj tehnologije v prihodnosti, kaj se nam obeta v sledečih letih. Namreč tehnologija EV je nedvomno tehnologija prihodnosti.
Keywords: električni avtomobil, domet, baterija, prodajna statistika, tehnologija v prihodnosti
Published: 23.10.2020; Views: 226; Downloads: 42
.pdf Full text (1,55 MB)

7.
Pregled področja in statistična obdelava podatkov iz dosedanjih raziskav o črnem ogljiku
Špela Kovše, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Črni ogljik (v nadaljevanju: ČO) je eden izmed glavnih onesnaževalcev zraka, ki prispeva tudi k pospešenem segrevanju ozračja. Prav zaradi tega je ČO v zadnjih letih postal glavna tematika številnih raziskav. V tej diplomski nalogi bodo predstavljeni zaključki in statistični podatki pregleda 188 znanstvenih študij in raziskav avtorjev z vsega sveta, ki so bile do sedaj narejene na področju raziskovanja ČO. Vse študije, uporabljene v tej nalogi, so bile pridobljene na spletni bazi Web of Science (v nadaljevanju: WoS) (»Web of Science Core Collection« [Clarivate Analytics], b.d.). Narejena je bila tabela, ki je vsebovala podatke o pregledanih člankih, prikazovala identificirane faktorje študije ter tako omogočila globok vpogled v raziskovanje ČO. Naslednji korak je vključeval statistično obdelavo in analizo zbranih podatkov s pomočjo dveh računalniških orodij, glavni cilj pa je bil ugotoviti, kako raziskovanje ČO variira in se razlikuje; v različnih delih sveta, na različnih lokacijah izvajanja raziskav, v smislu korelacije ČO z okoljskimi izzivi oziroma s tematikami, ki so najbolj pogoste v okviru raziskovanja delcev ČO.
Keywords: črni ogljik, pregled literature, pregledna analiza, statistika, parametri
Published: 06.01.2020; Views: 432; Downloads: 43
.pdf Full text (2,39 MB)

8.
Programski jezik za paralelno procesiranje statističnih podatkov
Luka Woititz, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo predstavili tolmačen in prevajan programski jezik, ki postavlja v ospredje slog vzporednega programiranja, za namene osnovnega statističnega procesiranja podatkov. Z enkapsulacijo zapletenih podrobnosti takšnega procesiranja, smo za programerje začetnike in naprednejše uporabnike izdelali jezik, ki nudi preprost vmesnik za programiranje brez modularnih razširitev. Najprej smo opravili pregled sorodnih rešitev in v glavnem delu izpostavili jezik kot osrednjo temo. Opravili smo testiranje in meritve, s katerimi smo ovrednotili tezo hitrejšega procesiranja z vzporednimi pristopi, ter izvedli primerjavo zahtevnosti implementacije algoritma v našem jeziku in C++.
Keywords: programski jezik, paralelno računanje, tolmač, prevajalnik, statistika
Published: 12.11.2019; Views: 452; Downloads: 37
.pdf Full text (667,85 KB)
This document has many files! More...

9.
Napake v statistiki
Jana Herzog, 2019, master's thesis

Abstract: Statistika velja za eksaktno vejo znotraj matematike, ki uporablja preverjene in zanesljive metode. Kljub temu dogaja, da znotraj nje prihaja do napak, prirejanj in zlorab, ki so bodisi naključne bodisi namerne narave. Napake v statistiki niso posledica samih matematičnih/statističnih metod; te so zanesljive in preverjene, ampak posameznikov, ki delajo napake iz površnosti, pomanjkljivega znanja ali pa manipulirajo vedo samo, zaradi finančnih, gospodarstvenih, političnih in osebnih razlogov z namenom koristi. Magistrsko delo se deli na dva dela, in sicer smo v prvem delu utemeljili osnovne statistične pojme, ki so nam koristili v nadaljevanju. Pregledali smo položaj statistike v družbi, jo preučili z vidika posameznika in se osredotočili na mnenja, ki ga gojijo posamezniki o vedi. Na podlagi primerov iz resničnega življenja smo razložili, zakaj prihaja do negativnega mnenja o vedi sami in se osredotočili na napake in zlorabe vede, jih utemeljili in v drugem delu tudi matematično podkrepili ter podali rešitve/napotke za kvalitetnejšo statistično raziskovanje.
Keywords: statistika, napake v statistiki, statistika v družbi, statistične metode
Published: 24.10.2019; Views: 517; Downloads: 95
.pdf Full text (900,89 KB)

10.
Nasilje v družini - statistična obravnava kaznivega dejanja in neučinkovitost kazni pri preprečevanju nasilja
Violeta Sope, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Skozi zgodovino vidimo, da je bilo nasilno vedenje do otrok tolerirano, takšno vedenje je bilo za otroka zelo pogosto, skoraj vsak dan. Takrat so poznali otroške bordele, posledično so morali sprejeti zakon, ki je šolam zapovedoval zapiranje pred sončnim zahodom. Na ta način so vzgojitelji zaščitili otroke pred zlorabo učiteljev. Leta 1874 je v New Yorku prvo spodbudo za ureditev starševskih dolžnosti podalo združenje za preprečevanje trpinčenja živali (Society for Prevention of Cruety to animals) (Domiter, 2014). Naša zakonodaja je glede oblike pregona sledila zgledom iz tujine, najbolj dosledno se izražajo ZDA, predvsem v obvezni aretaciji povzročitelja nasilja. Dosledno se izražajo tudi pri uvedbi pravila, da mora tožilec uvesti pregon, saj je to v njegovi dolžnosti in ga ne sme opustiti, tudi če mu žrtev nasprotuje ali postane med postopkom pasivna. Slovensko kazensko pravo je preko oblikovanja novega kaznivega dejanja, v katerem so zajete lažje oblike nasilja v družini, ki se preganja po uradni dolžnosti. Žrtvam je omejilo možnost vplivanja na začetek in potek kazenskega postopka zoper nasilneža (Dvoršek in Selinšek, 2010). V diplomskem delu bom opravila statistični pregled kaznivega dejanja nasilja v družini v razponu od leta 2008 do leta 2016. Pogledali bomo, ali je število prijav skozi leta upadlo ali naraslo.
Keywords: diplomske naloge, naslije v družini, statistika prijavljenih kaznivih dejanj, porast ali upad nasilja v družini, porast ali upad nasilja v družini
Published: 19.09.2019; Views: 371; Downloads: 74
.pdf Full text (852,64 KB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica