| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Revitalizacija starega mestnega jedra Ptuj
Katja Nežmah, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje urbanistično arhitekturno rešitev severovzhodnega dela starega mestnega jedra Ptuja oz. ureditev lokacije med dominikanskim samostanom in arheološkim parkom Panorama, torej območja nekdanjega vstopa v mesto skozi mestna vrata, srednjeveškega obzidja, ter nekdanje rimske ceste. Gre za pomembno arheološko območje, ki kliče po stavbi, namenjeni hrambi in predstavitvi arheologije mesta Ptuj ter Spodnjega Podravja, arheologije evropskega pomena. Lokacija je nedefiniran rob mesta, območje, ki bi povezovalo srednjeveško mestno tkivo z rimskim arheološkim središčem - Panoramo - nekdanjim središčem rimske kolonije Poetovio. Ptuj, zakladnica tisočletij, najstarejše srednjeveško mesto v Sloveniji, je bilo v času rimskega imperija pomembno rimsko središče in prehodno mesto. Danes skriva še veliko neodkritega, pa tudi odkrito je skrito v stavbah, neprimernih za hrambo in predstavitev takšnih zakladnic. Uresničitev zasnove arheološkega muzeja bi vplivala tako na urbanistični razvoj mesta Ptuj, kot posledično na ekonomski, estetski, turistični razvoj samega središča. Z arhitekturnim posegom muzeja bi se pričela regeneracija starega mestnega jedra.
Keywords: revitalizacija, staro mestno jedro, arhitektura, rimsko mesto, arheologija, muzej
Published: 27.03.2019; Views: 807; Downloads: 184
.pdf Full text (77,48 MB)

2.
Zasnova poslovnega objekta za sodelanje na Tkalskem prehodu
Valentina Polič, 2017, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava tipologijo poslovnega objekta z večnamenskimi prostori in okoljem, pri katerem prevladuje skupno delo. Objekt se nahaja v starem mestnem jedru mesta Maribor. V prvem delu projektne naloge so opisane lastnosti pisarniški prostorov in prostorov za skupno delo, načini ustvarjanja okolja, ki spodbuja delovni proces ter zahteve, ki omogočajo primeren in varen način uporabe prostorov. V okviru naloge analiziramo referenčne primere, problematiko starega mestnega jedra ter izbrano območje. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev.
Keywords: arhitektura, interier, sodelanje, poslovni objekt, staro mestno jedro, Maribor
Published: 14.09.2017; Views: 728; Downloads: 116
.pdf Full text (87,36 MB)

3.
Informativni paviljon z manjšim lokalom nasproti občinske stavbe v Celju
Nuša Korošak, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je izdelana arhitekturna rešitev informativnega paviljona, v katerega so vključeni prostori manjšega lokala, mobilnih kioskov in manjši večnamenski prostor. Lokacija se nahaja nasproti občinske stavbe v starem mestnem jedru Celja. Prvi, teoretični del, na kratko opisuje zgodovino in razvoj Celja, družbenokulturne danosti mesta in Celje v današnjem času s poudarkom na problematiki mestnega jedra. V drugem, aplikativnem delu, je natančno analizirana anketa in opravljena je analiza obstoječega stanja ter okoliških objektov. Na podlagi predhodnih analiz je predstavljena arhitekturna rešitev informativnega paviljona s spremljevalnimi programi in urbanistično urejeno okolico.
Keywords: arhitektura, paviljon, mobilni kiosk, manjši lokal, staro mestno jedro, problematika mestnega jedra, Celje
Published: 14.08.2015; Views: 1621; Downloads: 240
.pdf Full text (38,92 MB)

4.
URBANISTIČNO-ARHITEKTURNA PRENOVA STAREGA MESTNEGA JEDRA PTUJA
Monika Majcen, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga podaja predlog načina izvedbe mestne prenove. Opredeljuje področja mestne prenove, odgovorne akterje ter ukrepe. Vsebuje teoretično zasnovo mestne prenove, ki jo razdelimo na gospodarsko, družbeno in okoijsko. Teoretično zasnovo razvijemo na konkretnem primeru prenove starega mestnega jedra Ptuja. Pri nalogi se osredotočimo na koncept zasnove projektov okoljske prenove in vpliva le-te na ostali dve prenovi. Glavni projekt okoljske prenove je ureditev sedmega in osmega kareja, kjer določimo namembnost objektov, ureditev zunanjega prostora ter prenovo objekta stare usnjarne in dograditev novih objektov.
Keywords: PRENOVA, MESTNA PRENOVA, ARHITEKTURA, URBANIZEM, STARO MESTNO JEDRO PTUJA, PTUJ
Published: 07.07.2015; Views: 1943; Downloads: 253
.pdf Full text (155,48 MB)

5.
MUZEJ TEKSTILIJ IN OBLAČILNE KULTURE V SEVNICI
Andreja Škoberne, 2015, master's thesis

Abstract: Sevnica se je razvijala kot industrijsko mesto in je znana predvsem po tekstilni industriji. Svojo urbanistično podobo je mesto dobivalo skozi porast industrije predvsem v 20. stoletju, ko je se je mesto začelo širiti. Tako je nastal novi del Sevnice. Magistrsko delo rešuje problematiko starih mestnih središč, ki so dandanes vse bolj zapuščena in poseljena predvsem s starejšim prebivalstvom. Z umestitvijo novega objekta, ki je v vpet v obstoječo arhitekturo starega dela Sevnice, se poveča kakovost starega mestnega jedra. Ostanek zidu obstoječe arhitekture ohranja historično podobo ulice oziroma Glavnega trga, poleg tega pa smo območje naredili bolj prehodno in prijazno do pešcev. Nov objekt oživi staro mestno jedro in mu daje prepoznavno identiteto.
Keywords: staro mestno jedro, Sevnica, muzej tekstilij, tovarna Lisca
Published: 13.01.2015; Views: 1103; Downloads: 188
.pdf Full text (22,69 MB)

6.
REVITALIZACIJA ZAHODNEGA ROBA STAREGA VELENJA IN ZASNOVA MLADINSKEGA HOTELA
Špela Pogorelčnik, 2014, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obsega kratek pregled razvoja mesta Velenje, ki se je razvilo ločeno od starega mestnega jedra. Natančneje smo opisali Staro Velenje in proučili možnost revitalizacije manjkajočega zahodnega roba kareja, ki je hkrati pomemben del vstopa v staro trško jedro z zahodne strani. Izdelali smo idejni predlog oživitve tega dela in na mesto nekdanjega hotela Rak postavili mladinski hotel z galerijo in kavarno. Pri tem smo vsebinsko in prostorsko uredili tudi notranje dvorišče in izkoristili likovno-zgodovinski potencial sosednjih stavb. V prilogah je podan predlog nove urbanistične ureditve zahodnega vstopa v staro trško jedro, ki je urejen kot skupni prometni prostor.
Keywords: revitalizacija, staro mestno jedro, Staro Velenje, mladinski hotel, skupni prometni prostor
Published: 12.09.2014; Views: 1461; Downloads: 191
.pdf Full text (7,15 MB)

7.
Mala arhitekturna korekcija starega mestnega jedra
Lea Podvratnik, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomskem izpitu je predstavljena zasnova večstanovanjskega objekta z nadstandardnimi stanovanji v središču starega mestnega jedra Celja, ki s svojo obliko, zasnovo fasade in samo prisotnostjo na lokaciji neovirano sovpada, združuje mestno tvorbo. V teoretičnem delu je predstavljena zgodovina mesta Celja, trenutna situacija obstoječe stavbe in uporaba materialov v odnosu do človeka, v drugem delu pa predstavimo postopni razvoj ideje in samo idejno rešitev novega nadstandardnega stanovanja.
Keywords: arhitektura, nadstandardno stanovanje, večstanovanjski objekt, staro mestno jedro, Celje
Published: 11.09.2014; Views: 1485; Downloads: 151 
(1 vote)
.pdf Full text (4,94 MB)

8.
Arhitekturni dialog v starem mestnem jedru
Matic Kašnik, 2013, diploma project paper

Abstract: V diplomskem izpitu predstavimo idejno zasnovo večstanovanjskega objekta v Celju, njegovo funkcionalno zasnovo in obliko. Rešitev je sestavljena iz kombinacije starega in novega objekta. Skupaj tvorita celovito tvorbo, ki se odraža v kompleksnih tlorisih in zunanji podobi, primerni za staro mestno jedro.
Keywords: arhitektura, Celje, staro mestno jedro, gradnja, večstanovanjski objekt
Published: 10.09.2013; Views: 1687; Downloads: 164
.pdf Full text (10,16 MB)

9.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica