| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Merjenje oddaljenosti objektov s pomočjo brezžičnega omrežja ZigBee
Štefan Žagar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava merjenje oddaljenosti objektov oziroma merjenje razdalj med objekti s pomočjo brezžičnega omrežja ZigBee. Na kratko opisuje standarde za brezžična osebna omrežja (WPAN), ki jih definira delovna skupina IEEE 802.15. Podrobno je obravnavan standard IEEE 802.15.4, ki je osnova tehnologije ZigBee. Prav tako so na kratko opisana brezžična senzorska omrežja. V praktičnem delu diplomskega dela so predstavljene meritve sprejete moči signala (RSSI) na ZigBee modulu pri določenih razdaljah in na različnih lokacijah. Del diplomskega dela je bil opravljen v podjetju Telargo d.o.o., kjer se je testiral senzor bližine osnovan na tehnologiji ZigBee.
Keywords: telekomunikacije, brezžična senzorska omrežja, ZigBee tehnologija, WPAN standard IEEE 802.15.4, identifikacija razdalje
Published: 04.12.2009; Views: 2433; Downloads: 227
.pdf Full text (7,46 MB)

5.
PODPORA AKTIVNOSTIM TESTIRANJA V OKOLJU MICROSOFT VISUAL STUDIO 2013
Severin Rotman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali postopek testiranja programske opreme ter ga umestili v proces razvoja programske opreme. Postopek smo iz splošnega zapisa konkretizirali na postopek testiranja v okolju Microsoft Visual Studio 2013, ki smo ga izbrali kot najprimernejše orodje za testiranje naše aplikacije. Pri izbiri so nam pomagali kriteriji za izbiro najustreznejšega orodja za testiranje. Pregledali smo tudi standard za dokumentacijo o testiranju programske opreme in preverili, ali izbrano orodje pomaga pri izpolnjevanju priporočil standarda. Obstoječo aplikacijo smo opremili s testnimi primeri, pri čemer so nam bili v veliko pomoč vtičniki za hitrejše pisanje testne kode, kot tudi dodatki za prikaz rezultatov testiranja.
Keywords: Testiranje, programska oprema, orodja, Microsoft Visual Studio 2013, standard IEEE 829, zahteve
Published: 06.03.2015; Views: 1663; Downloads: 197
.pdf Full text (3,09 MB)

6.
RAZVOJ DOKUMENTACIJE O TESTIRANJU VDOROV V INFORMACIJSKE SISTEME Z OGRODJEM METASPLOIT
Rok Leskovar, 2012, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava izdelavo dokumentacije za testiranje vdorov v informacijske sisteme (penetration testing, ethical hacking). Zaradi pomanjkanja standardov, ki bi natančneje opredelili testirno dokumentacijo, smo kot osnovo uporabili standard IEEE 829 (1998 in 2008). Standard je zrelejši in obsežnejši od obstoječih standardov (npr. standard PTES), namenjenih izdelavi dokumentacije za testiranje vdorov v informacijske sisteme. Izdelali smo testno okolje in izvedli test vdora v informacijski sistem. Za izvedbo testiranja vdorov v informacijske sisteme smo uporabili Metasploit ogrodje. Na podlagi tega testa smo izdelali dokumentacijo po standardu IEEE829. Dokumentacije nismo izdelali natančno po standardu. Upoštevali smo tiste dele, ki so za testiranje vdorov v informacijske sisteme smotrni. Izpustili smo na primer poročilo o napakah in poročilo stanja vmesnih testov. Dodane so nekatere točke, ki jih priporoča standard PTES (npr. skala za ocenjevanje informacijske ogroženosti). Navedeni so možni načini uporabe. Podali smo nasvete za izdelavo in bodoči razvoj dokumentacije za testiranje vdorov v informacijske sisteme.
Keywords: Testiranja vdorov v informacijske sisteme, Dokumentacija za testiranje vdorov v informacijske sisteme, Ogrodje Metasploit, Standard IEEE 829, Standard PTES
Published: 16.01.2013; Views: 995; Downloads: 113
.pdf Full text (3,05 MB)

7.
TESTIRNI NAČRT ZA MODUL ARHIVIRANJA V INFORMACIJSKEM SISTEMU MECEN
Mihael Justin, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je bila razvita testirna dokumentacija in izvedeno testiranje arhiviranja v modulu Materialno poslovanje informacijskega sistema Mecen. Testirna dokumentacija, ki vsebuje osem dokumentov je izdelana po smernicah standarda IEEE 829 (1998). Testiranje modula Materialno poslovanje je bilo izvedeno na podlagi uporabniške specifikacije zahtev, programske dokumentacije in lastnih izkušenj, pridobljenih z razvojem in vzdrževanjem omenjenega modula. Dokumenti, ki opredeljujejo fazo načrtovanja testiranja in zagotavljajo kakovostno in varno pot skozi proces testiranja nadgradnje modula Materialnega poslovanja so: Testirni načrt, Specifikacija testirnega modela, Specifikacija testirnih primerov, Testirni postopek in Poročilo o prenosu testirnih primerov. Rezultati testiranja arhiviranja modula Materialno poslovanje informacijskega sistema Mecen so v nalogi prikazani z naslednjimi dokumenti: Testirni dnevnik, Poročilo o incidentih in Poročilo o testiranju. V drugem delu magistrske naloge je bila opravljena analiza ekonomske upravičenosti izdelave in izvedbe testirnega načrta, glede na stroške odpravljanja naknadno odkritih napak, povzročenih z nadgradnjo programske rešitve. Glavna ugotovitev testiranja je, da s testiranjem lahko odkrijemo večji del napak, kar poveča zanesljivost programske rešitve in zmanjša uporabnikovo nezaupanje in možnosti za prekinitev dela. Iz ekonomskega vidika analiza stroškov izdelave testirnega načrta, izvajanje testiranja in odprave napak razkriva, da so stroški lahko tudi do 30 odstotkov nižji od stroškov, ki se pojavljajo tekom vzdrževanja zaradi pomanjkljivo testiranih programskih rešitev.
Keywords: Testirni načrt, Testiranje, IEEE 829 (1998) standard, Arhiviranje
Published: 11.03.2013; Views: 1064; Downloads: 99
.pdf Full text (1,47 MB)

8.
VARNOST BREZŽIČNIH OMREŽIJ PO STANDARDU IEEE 802.11
Matej Štumberger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na problem varovanja brezžičnih omrežij, zasnovanih po standardu IEEE 802.11. Opisano je združenje IEEE in njihova specifikacija standardov z oznako 802, prav tako pa so opisani tudi standardi, protokoli in tehnike varovanja in zaščite omrežij, ki delujejo po tej specifikaciji. Predstavljeno je tudi trenutno stanje varnosti brezžičnih omrežij na področju mesta Ptuj, opisani in prikazani pa so tudi različni pristopi za zlorabo brezžičnih omrežij, skupaj s programsko in strojno opremo, ki jo napadalec potrebuje za izvedbo napada. Prikazano je tudi, kako ugotavljanje ključa poteka v praksi in na kak način se lahko zavarujemo pred takšnimi napadi.
Keywords: Varnost, varovanje, brezžičnih, brezžična, brezžično, brezžičnega, omrežje, omrežij, omrežja, WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES, CCMP, IEEE, WLAN, WIFI, 802, 802.11, vojne, vojna, vožnje, vožnja, napad, zlom, geslo, gesla, razbijanje, linux, backtrack, aircrack, kismet, pyrit, protokol, standard, protokoli, standardi, SSID, BSSID, ESSID, MAC, IP, overitev, overjanje, PSK, RADIUS, deljeni, ključ, ključi, ugotavljanje, preizkus, preizkušanje, vmesni, posrednik, vmesnim, posrednikom, IDS, zaznava, zazn
Published: 26.09.2013; Views: 2760; Downloads: 221
.pdf Full text (5,59 MB)

9.
NADZOR STROJEV Z BREZŽIČNIMI MODULI ZIGBEE
Peter Janžič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen nadzor strojev z brezžičnimi moduli, ki avtomatsko shranjuje podatke stanja določenega stroja na znano podatkovno lokacijo. Za projekt nadzora strojev smo se odločili zato, da lahko natančneje oziroma zanesljivejše predvidevamo, koliko bo le-ta imel izkoristka. Za vse polizdelke se čas izdelave lahko natančno določi, čas motenj pa je odvisen od različnih faktorjev, ki pa lahko trajajo zelo različno dolgo. V naslednjih poglavjih so natančneje opisana programska in strojna orodja za izvedbo nadzora.
Keywords: nadzor uporabe in delovanja strojev, ZigBee, XBee, adapter, modul, brezžična omrežja, Digi ESP, standard IEEE 802.15.4, omrežne topologije, prehod ConnectPort X4, strežnik
Published: 17.01.2014; Views: 1048; Downloads: 117
.pdf Full text (6,76 MB)

10.
BREZŽIČNO SENZORSKO OMREŽJE MiWi
Sebastjan Kolenc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo na kratko opisali brezžični protokol MiWi, kateri izhaja iz protokola ZigBee (IEEE 802.15.4). ZigBee je bil v osnovi zamišljen kot WPAN odprt standard za radijsko omrežje, ki bi bil alternativa za ostala brezžična omrežja Bluetooth in Wireless. Protokol je primeren za uporabo v brezžičnih senzorskih omrežjih, primernih za industrijsko okolje. Gre preprosto zato, da imamo neko množico elementov (gradniki ZigBee omrežja oz. senzorska vozlišča) omrežja, povezanih med seboj tako, da tvorijo omrežje za prenos podatkov na kratkih razdaljah 10-100m. Vendar so ti podatki količinsko zelo majhni. Prednost takega omrežja je v tem, da se podatki pošiljajo v majhnih paketih (količinsko omejeni), hkrati pa so gradniki omrežja aktivni samo takrat, ko pride do prenosa podatkov (paketov). Takrat kadar ni prenosa podatkov se gradnik (njegov radijski del) izklopi in s tem privarčuje pri energiji. To pomeni, da so takšni gradniki omrežja primerni za aplikacije v težko dostopnih območjih (industrijska okolja), ker ne potrebujejo vzdrževanja in bi bila zamenjava vira energije (baterija) za njihovo delovanje možna z velikimi napori in stroški. Ker je po določenem obdobju uporabe ZigBee protokola, združenje ZigBee Aliance ta protokol postopoma nadgrajevalo, je postal zelo kompleksen. Zato se je porodila ideja, kako napraviti omrežje, ki temelji na ZigBee protokolu in je bolj prijazno do uporabnika. Tako je nastal protokol MiWi, ki je opisan v diplomski nalogi. V diplomski nalogi, je v praktičnem delu predstavljeno, kako postaviti enostavno “peer-to-peer“ brezžično senzorsko povezavo v brezžičnem senzorskem omrežju z uporabo protokola MiWi ter praktični primer pošiljanja podatkovnega paketa določene dolžine in vsebine preko omrežja.
Keywords: Brezžično senzorsko omrežje, WPAN, ZigBee, MiWi, standard IEEE 802.15.4, ZigBee Alliance, industrijsko okolje
Published: 27.05.2014; Views: 1133; Downloads: 97
.pdf Full text (4,01 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica