| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Veljavnost paritete kupne moči analiza primera češke republike
Klemen Rakovič, 2020, master's thesis

Abstract: V delu preverjamo veljavnost paritete kupne moči (PPP) na primeru Češke republike. Dokazati poskušamo, da teorija PPP drži ne le za eden bazni devizni tečaj, ampak tudi druge tečaje, ki zajemajo valute največjih trgovinskih partneric analizirane države. V prvih poglavjih dela so podrobno prikazani devizno-tečajni režim Češke republike, njeni makroekonomski kazalniki in gospodarsko sodelovanje z drugimi državami. Na podlagi nominalnih deviznih tečajev in indeksov cen smo izračunali realne devizne tečaje češke krone s sedmimi drugimi valutami. Iz teh tečajev smo opravili izračun nominalnega in realnega efektivnega deviznega tečaja. Empirično analizo smo začeli s preverjanjem stacionarnosti sedmih realnih deviznih tečajev in realnega efektivnega deviznega tečaja, za kar smo uporabili ADF test. V drugem delu empirične analize smo preverjali prisotnost kointegracije med nominalnimi deviznimi tečaji in cenovnimi indeksi gospodarstev analiziranih valut. Uporabili smo Johansenov test kointegracije, ocenili koeficiente modela VECM in vpeljali omejitve proporcionalnosti ter simetričnosti koeficientov. Končni rezultati nakazujejo na veljavnost relativne PPP za tečaje CZK/EUR, CZK/PLN, CZK/GBP in CZK/USD, tečaje CZK/CNY, CZK/HUF ter CZK/RUB, končni rezultati nakazujejo na neveljavnost PPP, čeprav smo za vseh sedem deviznih tečajev potrdili obstoj vsaj enega kointegracijskega vektorja.
Keywords: PPP, Češka republika, stacionarnost, kointegracija, devizni tečaj
Published: 10.12.2020; Views: 166; Downloads: 24
.pdf Full text (2,32 MB)

2.
Empirično preverjanje veljavnosti paritete kupne moči v izbranih državah Evropske Unije
Jelko Plošinjak, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu empirično preverjamo veljavnost paritete kupne moči za Slovenijo, Hrvaško, Češko, Slovaško in Avstrijo. V teoretičnem delu smo predstavili temeljne teorije določanja deviznih tečajev in dejavnike, ki povzročajo odstopanja od teorije paritete kupne moči. S pomočjo in natančnim pregledom relevantnih empiričnih študij se seznanimo z uporabljeno metodologijo preverjanja teorije paritete kupne moči in rezultati empiričnih študij, ki dajejo mešane rezultate glede podpore teorije paritete kupne moči, kar je značilno za nekdanje tranzicijske države. Pred empiričnim delom smo še z makroekonomsko analizo analizirali gibanje izbranih makroekonomskih spremenljivk. V empiričnem delu smo v prvem koraku preverjali stacionarnost logaritma realnega deviznega tečaja, v drugem kointegracijo med nominalnim deviznim tečajem in domačo ter tujo ravnjo cen, v tretjem koraku pa smo z VECM preverili, ali so predznaki posameznih spremenljivk ekonomsko in ekonometrično ustrezni; izkazalo se je, da so. Nato smo še preverjali z uvedbo omejitev simetričnost in proporcionalnost koeficientov. Ugotavljamo stacionarnost časovne vrste logaritma realnega deviznega tečaja za vse države in kointegracijo med vsemi spremenljivkami za vse države; predznaki koeficientov so statistično značilni za vse spremenljivke pri vseh države, izkazalo pa se je, da omejitve glede koeficientov veljajo v treh državah.
Keywords: PKM, stacionarnost, kointegracija, ADF test, Johansenov test
Published: 27.10.2020; Views: 159; Downloads: 41
.pdf Full text (1,87 MB)

3.
VELJAVNOST PARITETE KUPNE MOČI V IZBRANIH VZHODNOEVROPSKIH DRŽAVAH
Tina Maučec, 2016, master's thesis

Abstract: Poglavitni namen magistrskega dela je analiza veljavnosti teorije paritete kupne moči (PKM) v izbranih evropskih tranzicijskih državah. Čeprav teorija PKM velja za preprosto teorijo, je le-ta v realnosti težko uresničljiva, saj obstajajo številne omejitve, ki nasprotujejo njeni veljavnosti. Poleg osnovnih omejitvenih dejavnikov, ki izhajajo iz mednarodne menjave, obstajajo številni drugi, za tranzicije države, specifični dejavniki. Te države se namreč razlikujejo od ostalih držav zahodne Evrope, saj so opravile prehod iz strogo centraliziranih držav v tržno usmerjene, zato so kot take doživele številne gospodarske spremembe. Tako so realni šoki, ki izhajajo iz narave njihove gospodarske preobrazbe, vplivali na gibanje realnega deviznega tečaja in s tem pripomogli k odstopanjem od veljavnosti PKM. Analizo veljavnosti teorije PKM smo opravili za šest držav članic Evropske unije, ki za zdaj še niso sprejele evra kot svoje valute, in sicer: Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Romunija. Uporabili smo teste stacionarnosti časovne vrste, in sicer ADF in KPSS test. Osnovo analize predstavljajo izračunane serije podatkov o realnih deviznih tečajih. Pri tem smo za bazno valuto uporabili tako ameriški dolar kot evro. Veljavnost PKM smo sprva preverjali za celotno obdobje opazovanja, ki je zajemalo mesečne podatke od leta 1995 do leta 2015 v primeru uporabe ameriškega dolarja in od leta 1996 do leta 2015 v primeru uporabe evra. Celotno obdobje opazovanja smo razčlenili še na dve podobdobji, odvisni od vstopa posamezne države v Evropsko unijo – tako je prvo obdobje zajemalo čas od začetka opazovanja do vstopa države v Unijo in drugo obdobje od vstopa države v Unijo do konca obdobja opazovanja. Pri upoštevanju celotnega obdobja opazovanja nismo uspeli najti obsežnih dokazov v korist veljavnosti PKM v izbranih državah, zlasti to velja pri uporabi bazne valute ameriški dolar. Rezultati so nekoliko spodbudnejši v podobdobjih, saj nam je uspelo dokazati veljavnost PKM v nekaterih primerih. Ugotovili smo tudi, da ima evro kot referenčna valuta pri PKM pomembnejšo vlogo od ameriškega dolarja, še posebej po vstopu teh držav v Evropsko unijo.
Keywords: pariteta kupne moči, tranzicijske države, trendna apreciacija, realni devizni tečaj, stacionarnost, test enotskega korena.
Published: 24.08.2016; Views: 1004; Downloads: 183
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica