| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UVEDBA DIGITALNE MERILNE URE Z AVTOMATSKIM ZAJEMANJEM IN OBDELAVO STATISTIČNIH PODATKOV V RUTINSKO DELO KONTROLNEGA LABORATORIJA
Manuela Zadravec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan eksperimentalni postopek merjenja dimenzij tablet. Eksperimente smo izvajali ročno z kljunastim merilom in avtomatsko z digitalno merilno uro. Meritve, dobljene z ročno in avtomatsko metodo, smo med seboj primerjali na dveh vzorcih tablet. Pri prvem vzorcu, ki je predstavljal tablete ovalne oblike, smo določali dolžino, širino in debelino. Pri drugem vzorcu, ki je predstavljal okrogle tablete, pa smo merili premer in debelino. Izmerjene podatke smo ovrednotili z aritmetično sredino, izračunali smo standardni odklon, minimum ter maksimum in prikazali grafično s histogramom. Nato smo s preizkusom parov ugotavljali, ali se povprečni vrednosti proučevanih spremenljivk, dobljenih z različnima metodama, med seboj statistično značilno razlikujeta. Z uporabo programa Microsoft Office Excel® smo izračunali aritmetično sredino in standardni odmik, za primerjavo med ročnim in avtomatskim merjenjem pa smo uporabili parametričen preizkus parov (matched-paires t-test) s programom PASW 18 (SPSS Inc., Chicago, IL, ZDA).
Keywords: tablete, kljunasto merilo, digitalna merilna ura, srednja vrednost, standardni odmik.
Published: 09.09.2010; Views: 1782; Downloads: 129
.pdf Full text (3,51 MB)

3.
Vključitev Likvidnostnega tveganja v parametrične modele tvegane vrednosti
Bor Bricelj, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu vpeljujemo likvidnost kot dejavnik tveganja v standardno analizo tvegane vrednosti. Osnovne parametrične VaR modele nadgradimo z informacijami o cenovnem razponu med ponujeno in povpraševano ceno določene naložbe. Pri tem nestanovitnost donosov izračunavamo na dva načina, in sicer z uporabo ne–tehtane metodologije in z uporabo GARCH metodologije. Rezultate nadgrajenih modelov testiramo na podlagi štirih naborov delnic: treh tujih in slovenskega. Ugotavljamo, da likvidnostni VaR modeli, ob upoštevanju predpostavk raziskave, primerno ocenjujejo tržna tveganja in da se v primerjavi s klasičnimi VaR modeli izkažejo za bolj ustrezne. Do takšnih ugotovitev pridemo pri uporabi obeh metodologij za izračun nestanovitnosti donosov. Ob primerjavi rezultatov modelov po obeh metodologijah med sabo pa se kot primernejši izkažejo likvidnostni VaR modeli, izračunani na podlagi GARCH metodologije. Metodološko na eni strani Likvidnostni VaR modeli predstavljajo napredek v okviru obravnave tržnih tveganj, vendar na drugi strani rezultati testiranj modelov kažejo, da slednji še niso dovolj robustni, da bi zadovoljili vsem statističnim testom. Razlog za to je v večji podatkovni zahtevnosti likvidnostnih VaR modelov. Glede primerjave rezultatov po naborih delnic pa ugotavljamo, da so rezultati za slovenski nabor, kljub manjši globini trga, primerljivi s tistimi iz tujine.
Keywords: tvegana vrednost, likvidnost, GARCH, srednja cena, cenovni razpon, statistični test ustreznosti
Published: 10.06.2013; Views: 1010; Downloads: 174
.pdf Full text (4,81 MB)

4.
Slovenski podjetniški observatorij 2000
Miroslav Rebernik, Dijana Močnik, Matej Rus, 2001, final research report

Abstract: Pomen malih in srednjih podjetij je zelo velik in teh podjetij je v evropskem in svetovnem merilu vse več, v njih pa je tudi zaposlenih vse več ljudi. Nobenega dvoma tudi ni, da bo pomen malih in srednjih podjetij še nadalje naraščal, ne nazadnje tudi zaradi tega, ker se z digitalizacijo poslovanja bistveno spreminjajo meje podjetja, razvoj tehnologije, globalizacija poslovanja in splošno zniževanje transakcijskih stroškov pa pripomorejo k temu, da so tudi mala in srednja podjetja vse bolj konkurenčna večjim. Skladno z naraščanjem pomena malih in srednjih podjetij pa seveda narašča tudi potreba po rednem spremljanju njihovega razvoja in po primerjavi med državami. Slovenski podjetniški observatorij je prva tovrstna publikacija v Sloveniji, ki se v celoti posvetila proučevanju tega fenomena. V prvem delu podajamo analizo slovenskih podjetij za leto 1999 po regijah, dejavnostih in velikostnih razredih. V drugem delu primerjamo slovensko gospodarstvo z evropskim gospodarstvom, v tretjem delu pa smo razgrnili nekatere pomembnejše izide terenske raziskave, ki smo jo opravili med slovenskimi podjetji. Publikacija je dvojezična (slovenščina in angleščina).
Keywords: Slovenija, podjetništvo, podjetje, poslovni rezultati, zadolženost, podatki, informacije, statistični podatki, ocenjevanje, mala podjetja, srednja podjetja, zaposlenost, dodana vrednost, dobiček, reševanje problemov, birokracija, uporaba računalnika, Internet, inovacijska dejavnost, primerjave, mednarodne primerjave, Evropa, Evropska unija, Slovenski podjetniški observatorij, poslovna analiza, ovire za poslovanje
Published: 18.01.2017; Views: 430; Downloads: 75
.pdf Full text (1,93 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica