| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 205
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sestava treninga in prehranskega načrta za ektomorfni tip postave : diplomsko delo
Adriana Janžič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Že od malih nog imam ob sebi osebo ektomorfne postave, katera je bila vedno prepričana v to, da ima takšno konstitucijo telesa, ki je ni mogoče spremeniti, ne glede na to kako zelo se trudi. Menim, da je takšnih oseb veliko, zato sem v diplomskem delu želela prikazati, da je vse, kar si zadaš, možno doseči z nekaj znanja o prehrani in treningih ter z veliko strpnosti, doslednosti in upoštevanju predpisanih navodil. Ektomorfni tip telesa je znan po podolgovati suhi postavi vključno s hitrim metabolizmom, zaradi katerega je eden zapletenih primerov pri pridobivanju mišične mase. V začetku diplomskega dela sem tako predstavila gibalne sposobnosti, nato sem se pomaknila na mišice ter mišični sistem. V nadaljevanju sem predstavila metode za pridobivanje mišične mase in podrobneje opisala hipertrofijo. Podrobneje sem opisala somatotipe, ki jih poznamo ter se v nadaljevanju osredotočila na ektomorfni tip telesa. Predstavila sem prehrano ter prehranjevalne navade, ki se mi zdijo zelo pomemben del diplomskega dela. V preizkusu, ki sem ga sestavila, sta sodelovali dve osebi stari 23 in 25 let. Prikazala sem raznolike primere jedilnikov, ki sem jih sestavila za sodelujoča v preizkusu. S pridobljenim znanjem skozi vsa leta študija, prakse ter iskanjem literature sem sestavila treninge, katere sta preizkušanca izvajala štiri tedne ter z njimi dosegla ponazorjene rezultate v diplomskem delu. Preizkušanca sta ob tem pridobila na telesni teži, za čas preizkusa velik delež puste mišične mase ter izboljšala prehranjevalne navade in sam odnos do hrane. Skozi trenažni proces sta oba izboljšala fizično pripravljenost ter pridobila na moči.
Keywords: hipertrofija, somatotipi, moč, gibalna sposobnost, mišice
Published in DKUM: 17.06.2024; Views: 18; Downloads: 1
.pdf Full text (5,71 MB)

2.
Analiza obrestnih mer kreditov v Sloveniji v času zviševanja obrestnih mer
Polonca Lampret, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes si brez kreditov težko privoščimo dražje dobrine, kot so avtomobili, gospodinjski aparati ali pa nakup stanovanja. Banke nam tako omogočajo najetje različnih vrst kreditov, s katerimi nam omogočijo nakup teh dobrin. Višina kredita in mesečnih obrokov pa je odvisna od obrestnih mer. Pri sklepanju kredita se tako določi in dogovori z banko glede odplačevanja, obrestnih mer, dobi odplačevanja, znesku kredita in drugih lastnosti, ki so še pomembne pri najemu kredita. Na najem kredita pa vpliva tudi kreditna sposobnost potrošnika. V diplomski nalogi smo naredili primerjave stanovanjskih kreditov bank. Prikazali smo informativne izračune treh bank v Sloveniji, ki smo jih v diplomski nalogi podrobneje opazovali, in sicer so to; Nova Ljubljanska banka, Nova kreditna banka Maribor ter banka Intesa Sanpaolo. V prvem delu smo tako primerjali stanovanjske kredite teh treh bank. Z informativnimi izračuni smo prikazali zneske mesečnih anuitet, s katerimi smo prikazali, katera banka ima najugodnejši kredit za potrošnika. Informativni izračun smo pripravili pod določenimi pogoji, po katerih smo nato primerjali stanovanjske kredite opazovanih bank. Ugotovili smo, da ima NLB najugodnejšo fiksno in spremenljivo obrestno mero za stanovanjski kredit pri danih predpostavkah. Kljub temu da ima NLB najnižji obrestni meri, pa ima kot skupni znesek za plačilo ugodnejše kredite Nova KBM. V drugem delu naloge smo podrobneje predstavili obrestne mere. Primerjali smo obrestne mere med opazovanimi bankami. Na podlagi njihovih obrestnih mer, ki so lahko spremenljive ali fiksne, bomo prikazali, katera banka ima najugodnejše obrestne mere za svoje komitente in tudi nekomitente banke pri najemu stanovanjskega kredita. Ugotovili smo, da ima v obdobju od 13 do 120 mesecev najugodnejšo fiksno obrestno mero NLB in v obdobju do 240 mesecev Nova KBM. Najnižjo spremenljivo obrestno mero ima banka Intesa Sanpaolo, in sicer v obeh opazovanih obdobjih. V zadnjem, tretjem delu, je predstavljena kreditna sposobnost prebivalcev Slovenije. Naredili smo primerjavo glede višine kreditnega obroka, ki ga lahko najame potrošnik s povprečno slovensko plačo. Predstavljena je tudi primerjava obrokov stanovanjskih kreditov za leto 2017 in leto 2023. Za ti dve obdobji smo naredili analizo, za koliko so se zvišale fiksne in spremenljive obrestne mere in kako vplivajo na skupne stroške pri najemu stanovanjskega kredita.
Keywords: obrestne mere, krediti, banke v Sloveniji, kreditna sposobnost
Published in DKUM: 02.11.2023; Views: 452; Downloads: 37
.pdf Full text (2,74 MB)

3.
Pravni položaji pri prodaji s pridržkom lastninske pravice, prodajnem naročilu in komisijski prodaji : magistrsko delo
Anja Gostenčnik, 2023, master's thesis

Abstract: Prodaja blaga je v sodobni dobi postala ena izmed osrednjih dejavnosti gospodarskih subjektov, ki med drugim predstavlja tudi njihov temeljni vir preživetja, hkrati pa jim omogoča vključitev v poslovni promet, v katerem vzpostavljajo stike s potencialnimi kupci na nacionalni in mednarodni ravni. Vse večje globalno povezovanje in razvoj trgovinskih odnosov omogočata trgovcem dostop do širšega trga, kar povečuje njihove možnosti za uspeh in rast. Ključni korak prodajnega procesa predstavlja prenos lastninske pravice nad dobrinami od prodajalca na kupca. Ta vključuje različne aktivnosti, kot so trženje, promocija, pogajanja, sklepanje pogodb in izpolnjevanje pogodbenih obveznosti. V času široke globalizacije sveta ima prodaja blaga še večji pomen, saj podjetja tekmujejo na številnih trgih, kjer se soočajo z raznolikimi potrebami in zahtevami kupcev, na drugi strani pa s številnimi težavami zaradi zlorab, zaradi katerih je izredno pomembno zavarovanje pravic strank prodajnih pogodb. Za namene zaščite prodajalcev in kupcev je obligacijska zakonodaja oblikovala številne institute, ki omogočajo uspešen prenos lastninske pravice in predajo blaga na eni strani, izročitev kupnine na drugi strani, ter končno realizacijo bistva sklenitve prodajne pogodbe z uresničitvijo namena pogodbenih strank. Med slednje insititute spadajo prodaja s pridržkom lastninske pravice, prodajno naročilo in komisijska prodaja, v katere so vključeni tudi zastopniki, ki za namene svoje nagrade prodajajo blago svojih naročnikov. Uspešna prodaja blaga tako zahteva vzpostavitev in ohranjanje kakovostnih odnosov z zastopniki in potencialnimi kupci, poleg tega se pogodbene stranke pri izvrševanju prevzetih obveznosti soočajo z različnimi pravnimi vidiki. Prodajne pogodbe, pravice in obveznosti prodajalca ter kupca, ki izvirajo iz slednje, varstvo pogodbenih strank, vključitev vmesnih oseb v prodajno pogodbo in druga pravna področja igrajo pomembno vlogo pri urejanju prodajnih aktivnosti. Spoštovanje pravnih določb in skladnost s predpisi so tako ključni za zakonito, varno in etično poslovanje.
Keywords: Prodajna pogodba, komisijska prodaja, prodajno naročilo, lastninska pravica, pridržek lastninske pravice, plačilo kupnine, razpolagalna sposobnost.
Published in DKUM: 18.10.2023; Views: 491; Downloads: 73
.pdf Full text (911,13 KB)

4.
Varstvo upnikov v družbi z omejeno odgovornostjo s poudarkom na institutu kapitalskega posojila : magistrsko delo
Anamarie Potrč, 2023, master's thesis

Abstract: Temeljna obravnava zaključnega dela je predstavitev instituta kapitalskega posojila, namenjenega varstvu interesov upnikov v družbi z omejeno odgovornostjo. Družbeniki so pri izbiri načinov financiranja družbe načeloma prosti vse dokler družba ne zaide v finančno krizo, saj je nevarnost preračunljivih dejanj družbenikov ravno takrat najvišja. V kolikor družbeniki sprejmejo odločitev, da družbo sanirajo, tega ne smejo narediti na škodo upnikov. Odsotnost norminiranja instituta kapitalskega posojila bi v postopkih zaradi insolventnosti zmanjševala možnosti upnikov pri doseganju ustreznega poplačila terjatev, saj bi slednje konkurirale s terjatvami družbenikov iz naslova zagotovljenega posojila. Družbeniki bi se v času finančne krize družbe s financiranjem na dolžniški podlagi, v obliki posojil, namreč želeli izogniti tveganjem, ki bi jih za uspešno sanacijo družbe kot dobri gospodarstveniki morali prevzeti z zagotovitvijo lastnega kapitala. Zaradi priviligiranega položaja družbenikov v družbi in možnosti zlorabe notranjih informacij, se morajo interesi upnikov dodatno varovati, kar naj bi zagotavljala zakonska ureditev kapitalskega posojila in zavarovanja, določena v 498. in 499. členu ZGD-1. V skladu s slovensko sodno prakso se posojila družbenikov, zagotovljena v času finančne krize družbe, v postopkih zaradi insolventnosti prekvalificirajo v lastni kapital. Kljub temu, da je slovenski zakonodajalec institut kapitalskega posojila prevzel iz starejše nemške ureditve, pa njegovim kasnejšim spremembam in dopolnitvam ni sledil. V zaključnem delu bodo zato poudarjene določene kritike in dileme povezane z aktualno, vendar nekoliko zastarelo slovensko zakonsko ureditvijo. Slednja namreč ne omogoča zadostnega pravnega varstva v zvezi s konkretizacijo časovnega trenutka uporabe režima kapitalskega posojila. Za popolno ugotovitev ali je bilo posojilo zagotovljeno v času finančne krize družbe, je potrebna zahtevna in draga ex post facto analiza s strani izvedencev finančno-ekonomske ali druge ustrezne stroke, kar le podaljšuje že tako dolge postopke zaradi insolventnosti. Družbeniki se kot člani personalne strukture družbe prvi seznanijo s slabim finančnim položajem družbe. V njihovem interesu je zato tudi vračilo posojila pred začetkom postopkov zaradi insolventnosti, kjer tvegajo njegovo prekvalifikacijo v lastni kapital. Tem primerom so tudi v slovenski zakonodaji namenjeni določeni zahtevki, s katerimi lahko družba uveljavlja nadomestitev že vrnjenega posojila pod določenimi predpostavkami. Analiza se bo osredotočila na ureditev in učinkovitost najpomembnejših zahtevkov. Pri tem, po analogiji z odločitvami starejše nemške sodne prakse, pridejo v poštev tudi pravila o ohranjanju osnovnega kapitala, na podlagi katerih se družbi priznava korporacijski vračilni zahtevek. Pri razumevanju instituta kapitalskega posojila moramo izhajati iz pravil korporacijskega in insolvenčnega prava, s poudarkom na določenih poslovnofinančnih kategorijah. Pomanjkljivosti ureditve instituta kapitalskega posojila, prikazane skozi analizo zaključnega dela, se lahko odpravijo le z ustrezno spremembo aktualne zakonodaje, ki naj sledi nemški pravni ureditvi. Slednja namreč vse zahtevke iz naslova posojila družbenikov v postopkih zaradi insolventnosti obravnava kot podrejene, ne glede na to, ali je bilo posojilo zagotovljeno v času finančne krize ali ne. Poleg osrednje obravnave instituta kapitalskega posojila bo zaključno delo analiziralo tudi druge institute, ki so v vlogi (ne)posrednega varstva interesov upnikov, vse od ustanovitve d.o.o. pa do njenega prenehanja. Zaradi pomena obsega lastnega kapitala, ki vpliva na kapitalsko ustreznost družbe in preprečuje nastop finančne krize, pa bodo podrobneje predstavljeni določeni viri lastne
Keywords: lastni kapital, dolžniški kapital, kapitalska ustreznost družbe, pravna narava kapitalskega posojila, finančna kriza družbe, kreditna sposobnost družbe, izpodbojni zahtevek, korporacijska kondikcija.
Published in DKUM: 18.10.2023; Views: 363; Downloads: 69
.pdf Full text (1,60 MB)
This document has many files! More...

5.
Statistični nadzor procesa : praktikum (navodila za vaje pri predmetu Metode eksperimentalnega dela)
Lucija Črepinšek-Lipuš, 2023, higher education textbook

Abstract: Praktikum Statistični nadzor procesa je študijski pripomoček za izvajanje vaj pri predemetu Metode eksperimentalnega dela. Opisom osnovnih orodij vodejna kakovosti sledijo zgledi in delovne naloge s postopki, ki temeljijo na principih statističnega preverjanja kakovosti proizvoda. Vaje obsegajo meritev vzorcev in ovrednotenje rezultatov v progamu Excel ter z makri QI Macros. Druga izdaja. E-knjiga dostopna le za študente Univerze v Mariboru, Fakultete za strojništvo.
Keywords: zagotavljanje kakovosti, statistični nadzor procesa, sposobnost procesa, histogram, nadzorna karta
Published in DKUM: 24.07.2023; Views: 435; Downloads: 17
URL Link to file
This document has many files! More...

6.
Analiza finančne uspešnosti izbranih podjetij iz panoge upravljanja večstanovanjskih stavb
Luka Ščančar, 2023, master's thesis

Abstract: Pomemben del finančnega upravljanja podjetja predstavlja finančna analiza. Zaradi številnih analitičnih metod igra pomembno vlogo pri vrednotenju finančnega položaja podjetja, podjetju samemu pa omogoča razumeti preteklost, oceniti sedanji položaj in zagotavlja natančne informacije, da lahko sprejme prave poslovne odločitve. Uporaba finančne analize pri poslovnem odločanju spodbuja standardizacijo finančnega upravljanja in izboljšuje poslovno učinkovitost. Z uporabo finančne analize dobimo odgovore na vprašanji, kako različni dejavniki vplivajo na poslovanje podjetja ter kakšen je njegov finančni položaj. Omenjeni vprašanji postaneta aktualnejši predvsem v obdobju gospodarskih kriz, pozornost pa jima je smiselno posvetiti tudi drugače, saj lahko sfinančno analizo učinkovito odkrijemo in napovemo finančne težave v podjetju. V praksi jo pri sprejemanju svojih odločitev uporabljajo analitiki, investicijski svetovalci, upravljalci skladov, investicijski in korporativni bankirji, kreditni ocenjevalci, prav tako pa tudi posamezni vlagatelji, finančni managerji v podjetju, regulatorji in bonitetne agencije. Osnovo za izdelavo finančne analize predstavljajo računovodski izkazi, ki sicer temeljijo na preteklih podatkih, ampak so ključni vir finančnih informacij o podjetju in osnova za planiranje poslovanja v prihodnosti. V okviru analize računovodskih izkazov poudarjamo dve temeljni pravili financiranja, pravilo horizontalne finančne strukture, ali tako imenovano zlato bilančno pravilo, ki pravi, da mora biti vsaka vrsta premoženja oziroma sredstev financirana z ustrezno oziroma sorazmerno enako dobo zapadlostjo virov, ki jo financirajo, in pravilo vertikalne finančne strukture, ki ocenjuje ustreznost razmerja med lastniškimi in dolžniškimi viri financiranja oziroma kapitalsko ustreznost podjetja. Finančna analiza lahko temelji na finančnih kazalnikih ali na konkretnejših modelih, pozornost pa posveča tudi različnim finančnim tveganjem, ki so specifična za posamezno panogo. V empiričnem sklopu magistrskega dela smo na izbranem vzorcu podjetij iz panoge upravljanja večstanovanjskih stavb opredelili tveganja, ki so jim ta podjetja izpostavljena, s pomočjo ključnih kazalnikov in osnovnega Altmanovega modela ter Kraličkove metode smo analizirali finančni položaj teh podjetij. V okviru analize s kazalniki smo ugotovili, da so vrednosti pri večjih dveh izmed analiziranih podjetij predvsem bolj stabilne, podjetji prav tako upoštevata navedena pravila finančne strukture, pri treh manjših podjetjih pa so vrednosti kazalnikov skozi opazovano obdobje precej bolj nestabilne, pravila finančne strukture pa so nekoliko manj uspešno upoštevana. V okviru analize z navedenima modeloma smo ugotovili, da nobeno izmed podjetij ni popolnoma varno pred tveganjem nastanka finančnih težav, po uspešnosti pa jih lahko razvrstimo med podpovprečne do zelo dobre.
Keywords: Finančna analiza, računovodski izkazi, likvidnost, plačilna sposobnost.
Published in DKUM: 18.05.2023; Views: 525; Downloads: 116
.pdf Full text (2,76 MB)

7.
Vloga sestave telesa pri upravljanju gibanja
Katja Kuhar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Vloga sestave telesa pri upravljanju gibanja smo v teoretičnem delu predstavili upravljanje gibanja otrok, predstavili smo senzomotorični sistem, razvoj in delovanje senzomotoričnega sistema, senzorične procese in področja ter razvoj senzomotorike pri otrocih. V nadaljevanju smo predstavili še sestavo telesa, telesni razvoj in morfološke značilnosti otrok. V empiričnem delu smo predstavili pridobljene podatke in jih analizirali. Uporabili smo neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije otrok Vrtca Ptuj. V raziskavo je bilo vključenih 56 otrok, starih med 5 in 7 let. Za merjenje smo uporabili 12 testov upravljanja gibanja in napravo za merjenje bioimpedance. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo analizirali podatke in jih v okviru hipotez tudi podrobneje predstavili. Ugotovili smo, da med indeksom telesne mase in sposobnostjo upravljanja gibanja ni statistično pomembne povezanosti, prav tako ni statistično pomembne povezanosti med mišično maso in sposobnostjo upravljanja gibanja. Med maščobno maso in sposobnostjo upravljanja gibanja obstaja neznatna pozitivna povezanost. Med prehranjenostjo in sposobnostjo upravljanja gibanja obstaja pozitivna nizka povezanost.
Keywords: sposobnost upravljanja gibanja, predšolski otroci, indeks telesne mase, mišična masa, maščobna masa, prehranjenost otrok.
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 635; Downloads: 66
.pdf Full text (709,69 KB)

8.
Vpliv čuječnosti na obvladovanje stresa pri mladostnikih
Neca Milena Ožir, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Čuječnost je osnovna človekova sposobnost zavedanja samega sebe in okolice, v kateri se nahaja. Je ena izmed učinkovitih tehnik sproščanja, ki se uporablja pri soočanju s stresom. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda in analize literature ugotoviti, kako čuječnost vpliva na obvladovanje stresa pri mladostnikih. V analizo smo vključili osem člankov. Analiza literature je pokazala, da so se posamezni mladostniki, ki so sodelovali v raziskavah, pozitivno odzvali na čuječnost kot tehniko za obvladovanje stresa.
Keywords: sposobnost, duševno zdravje, adolescent, pregled in analiza literature
Published in DKUM: 13.04.2022; Views: 972; Downloads: 220
.pdf Full text (1000,65 KB)

9.
Ravnanje s starejšimi zaposlenimi
Diana Šarh, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na temi o ravnanju s starejšimi zaposlenimi in o pristopu ravnanja s starejšimi zaposlenimi v podjetju X. To temo smo izbrali na podlagi vse večjega poudarjanja problema staranja prebivalstva, ki se ga še marsikdo ne zaveda. Pomembno je, da se že kot posamezniki in družba začnemo zavedati problema staranja prebivalstva in s tem spremenimo pogled na staranje, kar pa bo pripomoglo k boljši družbi in sprejetju pomembnih ukrepov, brez katerih v prihodnosti družba in gospodarstvo ne bosta mogla delovati. Problem staranja prebivalstva predstavlja vse večje izzive, tako za posameznike in celotno družbo, kakor tudi podjetja. Mnoga, predvsem večja podjetja, se problema že zavedajo in vpeljujejo programe za ravnanje s starejšimi zaposlenimi. Medtem, ko se manjša podjetja, v katerih pogosto nimajo formiranega oddelka za ravnanje s človeškimi viri, problema še ne zavedajo. V prihodnosti se bo začelo upokojevati vse več ljudi, ki se daj predstavljajo večji del delovne sile, hkrati pa bo skupaj z njihovo upokojitvijo iz podjetja odšlo tudi neprecenljivo znanje in izkušnje, ki so si jih zaposleni nabrali skozi leta dela v različnih organizacijah. Podjetja bodo tako izgubila visoko kvalificiran kader, ki ga mlajši zaposleni ne bodo mogli zlahka nadomestiti, zato je pomembno, da že danes začnejo vlagati v starajoče se zaposlene in s tem podaljševati njihovo delovno aktivnost. V sklopu managementa človeških virov se je razvilo ravnanje s starejšimi zaposlenimi, kot posebne skupine zaposlenih, za katero so podjetja začela uvajati določene ukrepe z namenom vzdrževanja delovne sposobnosti in ostajanja na delovnem mestu dlje, namesto predčasnega upokojevanja. V to skupino po ZDR uvrščamo zaposlene, starejše od 55 let, ki so praviloma upravičeni še do nekaterih drugih ugodnosti, ki jih določa zakonodaja. Pogled na starejše zaposlene se razlikuje od posameznika do posameznika in podjetja do podjetja. Nekatera podjetja se zavedajo koristi starejših zaposlenih, ki jih le ti prinašajo za podjetje, medtem, ko imajo druga podjetja negativne percepcije glede zaposlovanja starejših in se zato temu bolj kot ne izogibajo in zaposlujejo pretežno mlajše zaposlene, ali pa celo določijo zgornjo zaposlitveno mejo. Pomembno je, da na delovnem mestu uvedemo določene ukrepe, namenjene starejšim zaposlenim, zato da bodo lahko še naprej ohranjali boljšo delovno produktivnost in ohranjali zdravje na delovnem mestu vse do svoje upokojitve. Med ukrepi izpostavljamo različne oblike medgeneracijskega sodelovanja, katere omogočajo, da se znanje in izkušnje starejših zaposlenih prenesejo tudi na mlajše generacije. Med ukrepe lahko štejemo tudi različne prilagoditve delovnega mesta starejšim, varovanje in promocijo zdravja zaposlenih, motiviranje zaposlenih ter možnosti razvoja in izobraževanja. V drugem, aplikativnem delu smo preučili model ravnanja s starejšimi zaposlenimi v podjetju X. Svoja raziskovalna vprašanja smo razdelili v več delov, po posameznih aktivnostih, ki jih podjetja lahko izvajajo v sklopu ravnanja s starejšimi zaposlenimi. Najprej smo preučili, kakšne pristope izvaja podjetje v sklopu managementa človeških virov. Nato pa smo se navezali na posamezne aktivnosti ravnanja s starejšimi zaposlenimi. To so zaposlovanje starejših zaposlenih, varnost in zdravje na delovnem mestu, ureditev delovnega okolje in prilagoditve delovnega mesta starejšim zaposlenim, izobraževanje in usposabljanje, prilagoditve delovnega časa, motiviranje starejših zaposlenih, prenos znanja na mlajše zaposlene, ocenjevanje uspešnosti ter na koncu še druge ugodnosti, ki jih v podjetju uživajo starejši zaposleni. Podjetje se zaveda pomembnosti ravnanja s starejšimi zaposlenimi, vendar še za to nima posebej izoblikovanih pristopov.
Keywords: management človeških virov, ravnanje s starejšimi zaposlenimi, staranje prebivalstva, starejši zaposleni, prilagoditve delovnega mesta, delovna sposobnost
Published in DKUM: 21.03.2022; Views: 1929; Downloads: 220
.pdf Full text (759,53 KB)

10.
Sklep banke slovenije na področju kreditiranja prebivalstva in stvarne posledice za kreditojemalce
Tjaša Plečnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga govori o vrstah kreditov, o splošnih pogojih za pridobitev kredita ter o novem sklepu na področju kreditiranja, ki ga je izdala Banka Slovenije. Izbrali smo tri banke, ki poslujejo na slovenskem trgu, ter predstavili njihove splošne pogoje za pridobitev kredita. Te banke smo med seboj tudi primerjali in tako ugotovili, katera banka se je prebivalstvu najbolje prilagodila. Žal ne moremo reči, da je to banka, ki jo priporočamo vsem državljanom Republike Slovenije, saj banke sčasoma te pogoje tudi spreminjajo in tako lahko naše ugotovitve ne držijo več. V trenutnem stanju splošnih pogojev, ki so predstavljeni v diplomski nalogi, se je po naših ugotovitvah banka B najbolje prilagodila novemu sklepu na področji kreditiranja, ki ga je izdala Banka Slovenije. Preverili smo tudi, kaj to sedaj pomeni za mlade, mlade družine in upokojence, katerih dohodek iz izvora plače je manjši in so tako postali kreditno nesposobni, kar pomeni, da pri slovenskih bankah ne morejo pridobiti kredita. Našli smo alternativno rešitev, ki jo ponuja država sama, in to so subvencije.
Keywords: Sklep, Banka Slovenije, kreditojemalec, kreditna sposobnost
Published in DKUM: 16.03.2022; Views: 804; Downloads: 59
.pdf Full text (717,33 KB)

Search done in 0.82 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica