SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VREDNOTENJE ZMOGLJIVOSTI TEHNOLOGIJ ZA INTEGRACIJO INFORMACIJSKIH SISTEMOV
Marko Tekavc, 2009, master's thesis

Abstract: Tipično v organizacijah obstajajo številne heterogene aplikacije, sistemi, komponente in podatkovni viri, ki jih želimo povezati v celovite informacijske rešitve. Zato integracija danes predstavlja enega ključnih področij poslovnih rešitev. Z zrelostjo tehnologij za povezovanje se večajo tudi pričakovanja in zahteve glede zagotavljanja kakovosti storitev, v prvi vrsti zmogljivosti in zanesljivosti. V magistrskem delu smo zato celovito naslovili področje vrednotenja zmogljivosti integracijskih tehnologij. Pregledali smo različne vzorce in tehnike povezovanja, predstavili arhitekturo, programski model in ključne lastnosti treh najpomembnejših javanskih tehnologij za povezovanje sistemov ter opravili medsebojno funkcionalno primerjavo le teh. Vpeljali smo model, ki s skupino predlaganih ključnih aktivnosti, predstavlja temelje za izdelavo načrta pri izvajanju vrednotenja zmogljivosti tehnologij za integracijo sistemov. Poiskali in ovrednotili ali implementirali smo orodja za testiranje zmogljivosti na platformi Java in jih skupaj s predstavljenim modelom, uporabili za izvedbo meritev zmogljivosti. Ovrednotili smo zmogljivosti predstavljenih integracijskih mehanizmov, pri čemer smo se osredotočili na merjenje maksimalne propustnosti ter povprečne in maksimalne latence, pri različnih scenarijih in arhitekturah povezovanja. Na osnovi rezultatov meritev smo, iz zmogljivostnega vidika, medsebojno primerjali različne javanske tehnologije za integracijo informacijskih sistemov. Izdelali smo splošne napotke in priporočila, ki nam služijo kot osnova za pripravo ustreznih testnih scenarijev pri izvajanju vrednotenja zmogljivosti tehnologij za integracijo informacijskih sistemov. Rezultati magistrskega dela prinašajo tudi praktično vrednost za organizacije, ki se ukvarjajo z integracijo informacijskih sistemov, saj predstavljen model, orodja, rezultati in analiza opravljenih meritev, organizacijam predstavljajo celovit pristop k izvajanju vrednotenja zmogljivosti tehnologij za integracijo informacijskih sistemov.
Keywords: integracija informacijskih sistemov, vrednotenje zmogljivosti, oddaljeni klici metod, sporočilni sistemi, spletne storitve
Published: 09.09.2009; Views: 2243; Downloads: 0

3.
INTEGRACIJSKI VZORCI IN PROTIVZORCI
Darko Poberžnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja predstavitev in uporabo posameznih vzorcev ter protivzorcev, ki se uporabljajo pri integraciji informacijskih sistemov. Prav tako podrobneje spoznamo načine integracij sistemov z uporabo integracijskih vzorcev. Na drugi strani je pomembna tudi ozaveščenost o tem, kakšni načini niso primerni za integracijo, zato so opisani tudi najpogostejši protivzorci. Pri tem je poudarek predvsem na pomenu in umestitvi vzorcev, tipih, nivojih in klasifikacijah vzorcev. V praktičnem delu je predstavljena integracija spletne trgovine in sistema ERP ter analizirana uporaba določenih vzorcev.
Keywords: Integracijski vzorci, protivzorci, integracija sistema, sporočilni sistemi, sporočilni kanal
Published: 01.10.2009; Views: 1302; Downloads: 82
.pdf Full text (1,65 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica