| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Aplikacija za organizacijo taekwondo turnirjev : diplomsko delo
Matevž Koren, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo razvili aplikacijo za organiziranje taekwondo turnirjev. Pred samo implementacijo smo preučili obstoječe aplikacije in izpostavili njihove prednosti ter slabosti. Predstavili smo tudi vse uporabljene tehnologije in načrt za njihovo uporabo. Osrednji del diplomskega dela je implementacija funkcionalne delujoče aplikacije, katere bistvene lastnosti so dinamična interakcija, hranjenje in uporaba podatkov iz podatkovne baze ter avtomatsko generiranje žreba. Na koncu smo jo primerjali z že obstoječimi aplikacijami in ji določili omejitve.
Keywords: spletno programiranje, organizacija taekwondo turnirjev, Express, Angular, žreb turnirja
Published in DKUM: 12.10.2023; Views: 494; Downloads: 53
.pdf Full text (2,22 MB)

2.
Razvoj progresivne spletne aplikacije
Nejc Čelik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Progresivne spletne aplikacije so spletne aplikacije, narejene s pomočjo modernih tehnologij in aplikacijskih programskih vmesnikov (Application Programming Interface -API), ki so del modernih spletnih brskalnikov, kot sta na primer Google Chrome in Mozilla Firefox. Progresivne spletne aplikacije ponujajo razvijalcem možnost razvoja spletnih aplikacij, ki za razliko od klasičnih spletnih aplikacij omogočajo mnoge funkcionalnosti klasičnih aplikacij, razvitih za delovanje na določenih operacijskih sistemih in napravah, kot so dostop do aplikacije brez povezave do strežnika, potisna sporočila in delovanje v ozadju. V diplomskem delu predstavljamo delovanje in razvoj modula potrjevanja dostave, ki deluje znotraj progresivne spletne aplikacije. Razvili smo funkcije, ki omogočajo enostavno možnost shranjevanja in dostopa do podatkov znotraj brskalnika ter uporabo spletne aplikacije ne glede na povezavo s strežnikom in s katerimi smo nato razvili nov modul za potrjevanje dostave. Z novo aplikacijo želimo dodatno optimizirati in avtomatizirati proces potrjevanja dostave in uporabnikom omogočiti brezpapirno poslovanje.
Keywords: Progresivna spletna aplikacija, spletno programiranje, razvoj aplikacije, aplikacijski programski vmesnik, optimizacija procesa
Published in DKUM: 26.09.2021; Views: 1186; Downloads: 137
.pdf Full text (1022,15 KB)

3.
Izdelava spletnega portala za izmenjavo turističnih izkušenj v Sloveniji
Matevž Žbontar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Turistom je v Sloveniji na voljo več različnih spletnih mest, kjer lahko dobijo informacije in priporočila glede destinacij, ki jih lahko obiščejo. Informacije za turiste so razpršene po različnih portalih, priporočila za posamezne destinacije pa so v nekaterih primerih dokaj različna. Da bi turistom ponudili boljšo izhodiščno točko za pridobivanje koristnih informacij o turističnih destinacijah v Sloveniji, sta v diplomskem delu prikazana idejna zasnova in razvoj spletnega mesta Firbec. Na predlaganem spletnem mestu so zbrane vse potrebne informacije, ki turistom olajšajo iskanje idej za izlete po Sloveniji. V diplomskem delu so po predstavljenih teoretičnih osnovah kritično analizirane ponudbe spletnih mest za pridobivanje turističnih informacij o Sloveniji. V nadaljevanju so opisani jeziki in orodja, uporabljeni pri kreiranju spletnega mesta. Predstavljeni sta grafična podoba in funkcionalnost spletnega mesta, ki vključuje tudi testiranje funkcionalnosti spletnega mesta in zasnovo optimizacije za spletne iskalnike. V zaključnem delu je podana razprava o doseženih zastavljenih ciljih in nadaljnjih načrtih za razvoj spletnega mesta.
Keywords: spletni portal, turizem, razvoj spletne rešitve, spletno programiranje
Published in DKUM: 08.06.2021; Views: 854; Downloads: 62
.pdf Full text (1,93 MB)

4.
Avtomatiziran sistem za varčevanje električne energije z industrijskim krmilnikom siemens simatic s7-1515 : diplomsko delo
Kristjan Podgoršek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je razviti sistem varčevanja z električno energijo v programskem okolju TIA portal za Siemensov krmilnik. Krmiljenje tega sistema mora biti dostopno preko zaslona na dotik in preko internetne povezave. V prvem delu diplomskega dela je na kratko predstavljeno programsko okolje TIA portal, kjer je program kreiran, Siemens krmilnik preko katerega deluje sistem in vse ostale komponente, ki so za delovanje sistema uporabljene. Drugi del diplomske naloge je osredotočen na programiranje, zgradbo, delovanje želenega programa in povezavo z internetnim strežnikom.
Keywords: krmiljenje sistemov, PLC krmilniki, programirljivi logični krmilniki, programiranje, spletno krmiljenje
Published in DKUM: 25.10.2018; Views: 1418; Downloads: 100
.pdf Full text (5,02 MB)

5.
Izdelava strgalnika novic iz spleta
Jaka Mežnar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo splošno opisali spletne strgalnike in pregledali nekatere najbolj razširjene brezplačne sorodne projekte. Delo vsebuje tudi opis uporabljenih tehnologij pri implementaciji lastnega strgalnika in samo implementacijo strgalnika, ki se specifično uporablja za strganje novic.
Keywords: pridobivanje informacij iz spleta, spletno programiranje, spletni pajki, strgalniki novic
Published in DKUM: 26.10.2017; Views: 1851; Downloads: 71
.pdf Full text (37,24 MB)

6.
IZDELAVA PROGRAMSKE OPREME ZA PRIDOBIVANJE INFORMACIJ IZ SPLETNIH VIROV
Aljaž Razpotnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem spletne aplikacije, ki omogoča širši množici uporabnikov spletnih omrežij hitrejši dostop do informacij, katere so primarno locirane na različnih spletnih mestih. Izdelana aplikacija posamezniku pomaga pri ekstrakciji informacij iz različnih spletnih strani na enem mestu ter tako pripomore k enostavnejšemu iskanju in spremljanju podobnih informacij. Diplomsko delo sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo opisali različne že obstoječe alternative izdelani aplikaciji, njihove prednosti in slabosti, usmerili smo se tudi v opis značilnosti spletnega pridobivanja podatkov, posebej izpostavili model DOM, ki nam je bil v pomoč pri pridobivanju podatkov za izdelano aplikacijo ter opisno predstavili krajši pregled uporabljenih tehnologij. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili kratek pregled aplikacije ter jo povezali z uporabljenimi tehnologijami. Ob koncu smo na primeru opisali delovanje aplikacije ter jo tabelarno primerjali z že obstoječimi alternativami.
Keywords: Spletno programiranje, spletni viri, spletni strgalnik, spletno rudarjenje, pridobivanje informacij iz spleta
Published in DKUM: 22.09.2016; Views: 1849; Downloads: 149
.pdf Full text (1,51 MB)

7.
SPLETNA APLIKACIJA ZA VEČSTANOVANJSKE OBJEKTE
Gregor Lenič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena spletna aplikacija, ki se uporablja v večstanovanjskih objektih za beleženje virov, kot so voda, elektrika in ogrevanje. Aplikacija omogoča zanesljivo beleženje porabe vodnih virov in vsebuje opozorilni sistem, ki po elektronski pošti pošilja obvestila. Prav tako vsebuje prikaz statistike, ki omogoča pregled porabe virov prek izrisanih grafov in tortnih diagramov. V diplomskem delu je opisano načrtovanje aplikacije, ki se je začelo z novico na spletnem portalu, ki govori o problemu stanovalcev v večstanovanjskih objektih pri beleženju porabe virov. V nalogi so v več poglavjih opisane različne spletne tehnologije, s katerimi je izgrajena aplikacija. Poglavja so razgrajena po arhitekturi delovanja spletnega strežnika in vsebujejo tehnologije, kot so programski jezik PHP, označevalni jezik HTML, programski jezik JavaScript, programska knjižnica jQuery, aplikacijsko ogrodje ExtJS, poizvedovalni jezik SQL, spletni strežnik Apache, relacijska podatkovna baza MySQL, metoda AJAX in slogovni jezik CSS. Naloga opisuje postopek nameščanja spletnega okolja, ki omogoča delovanje in dostopnost aplikacije prek javnega spleta. Končna aplikacija je v delujočem stanju in je pripravljena za uporabo, vendar ima še prostor za nadaljnji razvoj, saj trenutno omogoča le beleženje porabe vodnih virov.
Keywords: spletna aplikacija, spletno programiranje, spletne tehnologije, spletno okolje.
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1513; Downloads: 148
.pdf Full text (1,31 MB)

8.
INFORMACIJSKE REŠITVE ZA PODPORO SAMOIZOBRAŽEVANJA
Andrej Zorko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev informacijske rešitve za podporo samoizobraževanja. Ker se uporaba informacijskih komunikacijskih tehnologij vsako leto povečuje, je namen diplomskega dela preučiti informacijske rešitve na področju samoizobraževanja za posameznike in podjetja. Cilj diplomske naloge je razviti spletno aplikacijo za samoizobraževanje, kjer se nahajajo elektronska gradiva in spletni kvizi, ki so namenjeni za spletno preverjanje znanja preko spleta. Spletna aplikacija omogoča dodajanje novih elektronskih gradiv, spletnih kvizov, urejanje spletne vsebine in podajanje rezultatov spletnih kvizov. V diplomski nalogi so analizirane nekatere obstoječe informacijske rešitve in tehnologije, nato je opisan načrt in razvoj spletne aplikacije, sledi implementacija sistema in testiranje naše spletne aplikacije. Spletna aplikacija je odprtokodna in je na voljo vsem, ki jih zanima informacijska rešitev.
Keywords: samoizobraževanje, informacijske rešitve za samoizobraževanje, spletno programiranje, implementacija, spletno preverjanje znanja
Published in DKUM: 18.03.2014; Views: 1578; Downloads: 156
.pdf Full text (3,14 MB)

9.
Spletni portal za izmenjavo fizikalnih nalog
Anja Višnikar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Spletni portali so v izobraževanju starejši od sistemov za posredovanje učnih vsebin. Sodijo v tehnologijo Splet 1.0, če so zaloga vsebin, lahko pa tudi Splet 2.0, če omogočajo obiskovalcem sodelovanje pri dopolnjevanju in spreminjanju vsebin. V tem diplomskem delu bo predstavljen spletni portal za izmenjavo fizikalnih nalog. Uporabniki bodo lahko pregledovali naloge in rešitve, avtorizirani uporabniki pa bodo lahko tudi dodajali naloge in rešitve. Zaradi predvidene dolge življenjske dobe portala je potrebno vsako nalogo kategorizirati, da bo omogočeno hitro iskanje. Naloge so kategorizirane po snovi in težavnostni stopnji. V pomoč so lahko tako učiteljem kot učencem. Učitelji bodo na tem portalu našli zalogo nalog, ki jim bo pomagala pri njihovem delu in testiranju znanja učencev, učenci pa bodo našli primerne naloge, jih reševali in preverjali rešitve. Prednost portala pred običajnimi knjigami je v tem, da je mogoče ponuditi za eno nalogo več rešitev in če pride do napak, jih je mogoče popraviti. Pri knjigah to ni mogoče in velikokrat učečemu, ki je našel drugačno rešitev, kot je predlagana v knjigi, povzroča frustracije. V diplomskem delu so najprej povzete značilnosti spletnih portalov ter tehnologij, ki so bile uporabljene za izdelavo spletnega portala. Predstavljen je PHP ter uporaba spremenljivk SESSION, GET ter POST. Zaradi sprememb v tehnologiji in vedno večje uporabe tabličnih računalnikov je predstavljen tudi HTML5. Vse novosti v izdelavi spletnih vsebin, ki so uporabljene pri izdelavi spletnega portala, so podrobno razložene. Ker pa nekatere novosti, ki jih že uporabljamo, še niso standardizirane, so v delu prav tako razložene, ker ta način sodi med klasične programerske dokumentacijske postopke, ki omogočajo vzdrževanje. Čeprav je tehnologija CSS že dolgo znana, še zmeraj povzroča težave. Težave in njihovo reševanje so prav tako sestavni del tega diplomskega dela. Proti koncu diplomskega dela je predstavljena tudi podatkovna struktura podatkovne zbirke, ki je temelj celotnega spletnega portala in hrani vse podatke. Diplomsko delo vsebuje še navodila za namestitev in uporabo spletnega portala. Portal ni bil le izdelan in usposobljen, ampak je bil tudi uporabljen. Z njim so delali študentje, ki so ga preizkusili in dali povratne informacije za izboljšanje delovanja. Povzetek uporabniških izkušenj zaključuje diplomsko delo.
Keywords: HTML5, PHP, CSS, MySQL, spletno programiranje, spletni portal
Published in DKUM: 29.01.2013; Views: 2049; Downloads: 109
.pdf Full text (3,05 MB)

10.
IZDELAVA SPLETLJAJA ZA KOLAB IN SHAREPOINT 2010
Denis Kukovič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri pridobivanju, zbiranju in deljenju informacij, je že od nekdaj pomemben proces izmenjave podatkov. Pri tem pa je nujno, da so podatki posredovani na varen način, v čim krajšem času in točno določenemu naslovniku oziroma odjemalcu informacij. Ljudje strmimo k temu, da imamo svoj vir podatkov urejen in pregleden. Za čim lažjo izmenjavo in organizacijo podatkov, so nam na voljo različna programska orodja. Sistemi za izmenjavo in organizacijo podatkov so največkrat vpeti v internih delovnih okoljih podjetij. Dva izmed takšnih sta Kolab in SharePoint 2010. V tej diplomski nalogi tako opisujemo značilnosti obeh orodij, za katera izdelamo še dve vgradni razširitvi.
Keywords: računalniške arhitekture, spletno programiranje, Apache, KDE, Kolab, Kpart, SharePoint 2010, sistemi za skupinsko delo, spletljaj
Published in DKUM: 10.10.2011; Views: 2097; Downloads: 146
.pdf Full text (4,07 MB)

Search done in 14.68 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica