| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
MEDIJI IN INTERNET: SPLETNE IZDAJE TISKANIH MEDIJEV
Robert Levstek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Splet postaja z razvojem vse pomembnejši medij množične komunikacije. V diplomski nalogi obravnavamo spletne izdaje tiskanih medijev, kjer nas najbolj zanima kakšna je razlika med spletno in tiskano izdajo določenega medija, zakaj in v kolikšni meri se uporabniki po informacije na splet sploh odpravljaj ter kakšne so priložnosti in izzivi medijev na spletu. Skozi teoretično analizo spoznamo modele in vzorce spletnih analitikov in se sami opredelimo do posameznih teorij. Izvedemo empirično raziskavo potreb in navad spletnih uporabnikov ter isti vprašalnik razpošljemo tudi urednikom spletnih časopisov in preverimo njihovo poznavanje lastnih uporabnikov. Ugotovimo, da spletne izdaje pri nas na trgu ne nastopajo kot samostojen medijski subjekt ter da so novice na spletu prevečkrat prepakirane iz tiskanih izdaj, to kaže na pogosto nepoznavanje spletne novičarske logike in pravil.
Keywords: splet, spletni mediji, spletne izdaje tiskanih medijev, internet, interaktivnost
Published: 09.09.2009; Views: 11490; Downloads: 557
.pdf Full text (2,00 MB)

2.
SPREMLJANJE SPLETNIH MEDIJEV Z ORODJEM ICLIP
Marko Murko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno spletno orodje iClip, ki se uporablja kot medijsko orodje za pridobivanje svežih spletnih novic. Te se pridobivajo iz vseh bolj razširjenih spletnih medijev, kot so blogi, forumi ter različni portali s spletnimi novicami. Podrobneje je predstavljen tudi pomen besede kliping, predstavljen pa je tudi razvoj klipinga glede na hiter razvoj novih informacijskih vsebin. Natančneje so predstavljene tudi prednosti in uporabnost orodja, njegovo vzdrževanje ter uporabnost portala za podjetja, ki se ukvarjajo s klipingom kot tudi ostala podjetja z željami po pridobivanju specifičnih informacij. V diplomski nalogi so podrobno opisane komponente, ki so ključnega pomena za razvito spletno orodje, načini pridobivanja medijskih vsebin iz posameznih virov, predstavljeni pa so tudi določeni izseki kode, ki prikazujejo implementacijo orodja. Opisan je tudi postopek vpeljave programa v podjetje in njegovo uporabo, ki omogoči lažje in hitrejše delo ter dostop do želenega sklopa novic.
Keywords: iClip, medijsko orodje, kliping, spletni mediji
Published: 19.07.2011; Views: 1695; Downloads: 140
.pdf Full text (4,26 MB)

3.
VPLIV SOCIALNIH MREŽ NA INTERNETNO POSLOVANJE NA SVETOVNEM SPLETU
Jože Aristovnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes se vsi trudimo, da naše poslovne ideje čim uspešnejše predstavimo potencialnim kupcem. Eden od pogosto rabljenih vzvodov je svetovni internet. Vendar zaradi velike konkurence ni več dovolj zgolj odlična internetna stran z vsemi informacijami, ki jih potencialni kupci potrebujejo, če ne najdejo do nje. Google in njemu podobni iskalniki krojijo poslovno uspešnost mnogim podjetjem širom sveta. Torej lahko govorimo v pravem boju za prikaz na prvi strani vseh zadetkov. Ravno za to je potrebno izkoristiti vse načine, katere nam omogoča napredek v tehnologiji. Eden od teh načinov so socialni mediji, katere je potrebno sistematično vpeljati v našo stran. Govorimo o socialnih medijih kot so: Facebook, Youtube, Flicker, Twitter in še bi lahko naštevali. Ti se nenehno razvijajo in rastejo. Poslovanje pa praviloma raste vzporedno z njimi, če jim le namenimo dovolj pozornosti. Pri sami optimizaciji s socialnimi mediji pa se je potrebno držati nekateri pravil, da dosežemo želeni učinek. Predvsem pa je potreben čas in veliko potrpežljivosti. Ob upoštevanju vseh smernic, kako uspešno vplesti uporabnike v samo zgodbo, uspeh prav gotovo ne bo izostal!
Keywords: socialni mediji, Facebook, Twitter, Flicker, Youtube, blog, vrste blogov, Google, spletni forum, strategije, optimizacija spletnih strani, spletni pajek, ključne besede, promocija, marketinško komuniciranje, Hubspot, razvoj socialnih omrežij, strategija spremljanja, organsko iskanje, razvrščanje zadetkov
Published: 07.12.2012; Views: 1723; Downloads: 126
.pdf Full text (1,39 MB)

4.
PRIMERJAVA TEHNIK OGLAŠEVANJA: INTERNETNO OGLAŠEVANJE VS. TISKANI MEDIJI
Andrej Sibila, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Internet in spletne strani so postali nepogrešljiv del poslovnega okolja. Prav tako se pri poslovanju sodobnega podjetja povečuje vloga oglaševanja na internetu, ki postaja pomemben del pri razvoju podjetja, širjenju poslovanja, racionalizaciji stroškov in nenazadnje sledenju trendom prihodnosti. Diplomska naloga vsebuje primerjavo tehnik oglaševanja med internetnim oglaševanjem in oglaševanjem v tiskanih medijih v Sloveniji. Najprej opredelimo problem, ki ga raziskujemo v diplomski nalogi. Nadaljujemo z analizo obstoječega stanja v Sloveniji. Predvsem se osredotočimo na dve največji oglaševalski podjetji med internetnimi in tiskanimi mediji, to sta Najdi.si in Delo, ki v tretjem poglavju podrobneje opišemo. Z raziskavo želimo preučiti tudi socio-demografske značilnosti oglaševalcev spletnega oglaševanja. V zaključku razpravljamo o rezultatih raziskave in njenih ugotovitvah. V oglaševalskem svetu je opaziti močan upad oglaševanja v tiskanih medijih. Z diplomsko nalogo smo želeli ugotoviti, ali na ta upad vpliva internetno oglaševanje (in na kakšen način). Da bi mogli odgovoriti na to vprašanje, smo s pomočjo iskalnika Najdi.si izvedli spletno anketo. Z raziskavo smo ugotovili, da tržni delež tiskanih medijev upada na račun oglaševanja v internetnih medijih. V preteklosti so oglaševalci, ki so bili vključeni v naš vzorec, enako pogosto oglaševali v obeh medijih (25 odstotkov). Na vprašanje, kje oglašujejo sedaj, je 38 odstotkov vprašanih odgovorilo, da na internetu, kar je povečanje za 13 odstotkov, medtem ko je 22 odstotkov vprašanih odgovorilo, da oglašujejo v tiskanih medijih, kar pomeni upad za 3 odstotke. Oglaševalci se vedno bolj odločajo za oglaševanje v internetnih medijih, saj so ti cenovno dostopnejši in imajo še druge prednosti pred klasičnimi mediji. Ena od glavnih prednost je možnost ciljnega oziroma kontekstnega oglaševanja, kar pa je tudi glavni razlog, zakaj se oglaševalci v tako veliki meri odločajo za oglaševanje na internetu.
Keywords: spletno oglaševanje, spletni mediji, tiskani mediji, spletni oglasi, kontekstno oglaševanje
Published: 20.08.2012; Views: 2200; Downloads: 372
.pdf Full text (1,19 MB)

5.
PRIMERJALNA ANALIZA SPLETNIH PORTALOV ŠPANSKIH IN SLOVENSKIH MEDIJSKIH HIŠ
Barbara Medved, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Današnji čas zaznamujejo številne hitre spremembe. Vse te spremembe pa zahtevajo temu primeren odziv, ki je v skladu s spremembami v okolju in samim poslovanjem podjetja. S procesom globalizacije in dobo informacijske družbe je svetovni splet postal razširjena baza podatkov, ki je vedno bolj večja. Kar je nekoč bilo značilno za televizijo, lahko sedaj rečemo za internet: “če te ni na internetu, ne obstajaš”. Zaradi ogromnega števila informacij in podatkov ter lažje orientiranosti uporabnika se je pojavil trend izgradnje spletnih portalov, ki predstavljajo enotno vstopno točko iskanja uporabnih informacij na spletu. V informacijski in komunikacijski dobi lahko internet opredelimo kot sodoben medij, ki ponuja svojim uporabnikom množico storitev, kjer so združeni tradicionalni in spletni mediji. Pomemben dosežek pa predstavlja izkoriščanje interaktivnosti interneta, ki uporabniku omogoča, da aktivno sodeluje pri soustvarjanju vsebine, kar je na področju spletnih medijev zelo pomembno in dobrodošlo. Kajti s tem vplivajo na njegovo pripadnost podjetju in povečujejo možnost vračanja na spletno stran.
Keywords: internet, spletni mediji, elektronsko poslovanje, spletni portal, primerjalna analiza
Published: 05.12.2012; Views: 1116; Downloads: 73
.pdf Full text (942,79 KB)

6.
UPORABA MULTIMEDIJSKIH VSEBIN IN DRUŽBENIH MEDIJEV ZA VEČJO PREPOZNAVNOST PODJETJA
Tine Verbole, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Klasično oglaševanje v vedno večji meri ne dosega več potrošnikov. Ti postajajo imuni na tradicionalne oglase na televiziji, radiu in v časopisih, zato se tržniki obračajo k alternativnim komunikacijskim kanalom. V zadnjem času predvsem izredno priljubljenim družbenim medijem. Za podjetja to pomeni, da se morajo kar se da hitro prilagoditi zakonitostim teh novih okolij. Hipertekst, interaktivnost, multimedija, recipročnost, te osnovne lastnosti spleta so prinesle nove možnosti, izkušnje in izzive tako za uporabnike, kot za ustvarjalce. Produkcijska sredstva in kanali promocije, ki so bili prej izključno v domeni velikih medijskih organizacij in oglaševalskih agencij so sedaj na voljo vsakemu posamezniku ali podjetju. Usmerjeni virusni marketing ni realistična strategija za večino organizacij, poleg tega pa kljub velikim vložkom uspeh ni zagotovljen. Podjetja morajo raje poiskati način, kako izkoristiti potencial vzajemnosti in razvoja osebnih odnosov, ki jih omogočajo družabna omrežja in podobne strani. Zbujanje pozornosti z atraktivnimi vsebinami je šele začetek. Enako pomemben, morda še pomembnejši faktor pri vzpostavljanju trajne in uspešne spletne strategije, je pristna vsakodnevna komunikacija z obstoječimi uporabniki. Skupnost ki nastane, ima moč podjetje predstaviti novim potencialnim kupcem bolje kot katerikoli prodajni strokovnjak. To je tisti resnični odmik od tradicionalne oglaševalske forme, ki že desetletja velja v množičnih medijih.
Keywords: multimediji, družbeni mediji, družabna omrežja, Facebook, Facebook vpogledi, blog, spletni dnevnik, Youtube, spletni video, virusni marketing, podcast, poddaja, kodek, interaktivnost, spletni marketing, digitalni marketing, spletno oglaševanje
Published: 14.05.2013; Views: 1382; Downloads: 261
.pdf Full text (1,50 MB)

7.
ZAUPANJE V SPLETNIH DRUŽBENIH OMREŽJIH. OPREDELITEV POJMA ZAUPANJA V TRADICIONALNIH IN NOVIH MEDIJIH
Petra Štraus, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je ugotoviti, ali zaupanje v novih medijih lahko obravnavamo na enak način, kot ga obravnavajo dosedanji viri, in ali so se zaradi sprememb na področju komunikacije spremenili temelji proučevanja zaupanja. V teoretičnem delu naloge smo tako predstavili teorijo in nekatere empirične raziskave na področju zaupanja in zaupanja v medije, vključno s spletnimi družbenimi omrežji (SDO), ki so v središču našega zanimanja. V empiričnem delu naloge smo z anketo preverjali, kakšen odnos imajo uporabniki do medijskih vsebin in kako uporabljajo SDO ter iz tega sklepali o zaupanju v medije, vključno s SDO. V zaključku ugotavljamo, da zaupanje v medije, pričakovano, raste z njihovo uporabo ter da, nepričakovano, nismo zasledili teoretičnih nastavkov, ki bi koncept zaupanja prilagodili spremembam na področju medijev.
Keywords: zaupanje v medije, tradicionalni in spletni mediji, spletna družbena omrežja
Published: 05.12.2013; Views: 1442; Downloads: 212
.pdf Full text (2,68 MB)

8.
KOMENTARJI V SPLETNIH MEDIJIH KOT OKOLJE SOVRAŽNEGA GOVORA
Vanja Jus, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno področje sovražnega govora kot eno najnevarnejših oblik komuniciranja, ki se vse intenzivnejše pojavlja v spletnih medijih, proti marginaliziranim in ranljivim skupinam pa se izraža skozi diskriminatorni diskurz. To osvetljuje problem anonimnosti in prikritih identitet, s katerimi imajo uporabniki še več možnosti za razpihovanje sovraštva in širjenje nestrpnosti, tovrstno izražanje mnenj pa se tolerira pod krinko demokracije in svobodnega govora. Pravica do svobode izražanja je namreč določena s slovensko ustavo, ki hkrati prepoveduje spodbujanje k neenakopravnosti in sovražnosti, zato je med njima težko poiskati pravo ravnovesje. Diplomsko delo opisuje problem prepoznavanja kaznivega sovražnega govora, ki se ga pogosto zamenjuje s političnim, sodbenim, žaljivim in nestrpnim govorom kot oblikami neprimernega govora v komentarjih spletnih medijev, ki močno posegajo v človekovo pravico do osebnega dostojanstva in ogrožajo kulturo dialoga. Izpostavlja tudi pomanjkanje sodne prakse, ustrezne zakonodaje in kazenskih določil pri omejevanju sovražnega govora v forumskih vsebinah in določevanju, pod kakšnimi kriteriji bi moral biti sankcioniran.
Keywords: spletni mediji, sovražni govor, svoboda govora, komentiranje
Published: 02.07.2014; Views: 1063; Downloads: 128
.pdf Full text (1,55 MB)

9.
ANALIZA IN PRIMERJAVA MEDIJSKIH VSEBIN SPLETNEGA IN TISKANEGA MEDIJA
Tina Zdunić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo analizirali in med seboj primerjali medijske vsebine spletne in tiskane izdaje Večera. Predelali smo potrebno literaturo ter preučili korake priprave kakovostnega novinarskega prispevka, se lotili analize in primerjave in izvedli anketo. Ugotovili smo, da se novinarski prispevki obeh vrst medijev med seboj precej razlikujejo, tako vsebinsko kot oblikovno. Večje razlike so vidne pri oblikovanju, saj spletni mediji omogočajo povsem drugačen način oblikovanja medijskih vsebin v primerjavi s tiskanimi mediji.
Keywords: množični mediji, tiskani mediji, spletni mediji, novinarska kakovost
Published: 25.02.2015; Views: 635; Downloads: 332
.pdf Full text (3,40 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA TRADICIONALNEGA IN SPLETNEGA MARKETINGA
Matej Zlodej, 2015, master's thesis

Abstract: Z vedno hitrejšim razvojem internetne tehnologije in njeno prisotnostjo v vsakdanjem življenju, je v zadnjih dvajsetih letih prišlo tudi do pojava novih oblik oglaševanja in prodaje. Spletni marketing v osnovi združuje in izboljšuje vse metode, ki jih pozna tradicionalni marketing, narava spletnih tehnologij pa mu omogoča, da že poznane metode razvija v popolnoma novo smer. V magistrskem delu smo analizirali najpogosteje rabljene metode in principe tako tradicionalnih, kot tudi spletnih oblik marketinga. Za potrebe kasnejše primerjalne analize smo ugotavljali značnilnosti posameznih metod spletnega oz. tradicionalnega marketinga ter prednosti oz. slabosti, ki jih ugotovljene značilnosti za neko metodo predstavljajo. V zadnjem delu smo izvedli primerjalno analizo, skozi katero smo kritično primerjali obe področji marketinga. Primerjalna analiza je nedvoumno nakazovala na velik potencial, ki ga ima spletni marketing napram tradicionalnemu. Ugotovili smo, da je v veliki večini ugotovljenih značilnosti, spletni marketing lahko veliko učinkovitejši in s tem zanimivejši za oglaševalce oz. prodajalce. Ne glede na vse pa lahko spletni marketing popolnoma nadomesti tradicionalni marketing šele, ko bodo tradicionalne medije iz naših življenj popolnoma izrinili digitalni mediji.
Keywords: spletne tehnologije, spletni marketing, tradicionalni marketing, digitalni mediji
Published: 12.03.2015; Views: 1556; Downloads: 414
.pdf Full text (1,29 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica