| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 84
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Povezovanje mikrostoritev
Matevž Petan, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu je predstavljena mikro servisna arhitektura. V drugem delu so opisani načini povezovanja, ki smo jih raziskali v sklopu diplomske naloge. Za vsak način smo izpostavili njegove prednosti, slabosti in primere uporabe. Naše ugotovitve raziskovanja so predstavljene kot del opisa vsakega načina posebej. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Keywords: mikro spletne storitve, posredniki sporočil, dogodkovno povezovanje, sinhrono povezovanje, asinhrono povezovanje
Published: 04.11.2020; Views: 209; Downloads: 103
.pdf Full text (801,00 KB)

2.
Primerjalna analiza značilnosti spletnega bančništva slovenskih in nemških bank
Ana Magdič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vse hitrejšega razvoja novih tehnologij so banke primorane uvajati nove bančne storitve ter načine komuniciranja in poslovanja, če želijo ohraniti konkurenčen položaj. Prav tako morajo razumeti, katere so potrebe uporabnikov, in jih zadovoljiti. Slednje lahko dosežejo samo, če sledijo trendom v bančništvu, kajti uporabniki vedno bolj iščejo storitve, ki so preproste za uporabo ter dostopne kjerkoli in kadarkoli. V teoretičnem delu se nahajata opredelitev in opis elektronskega bančništva, razvoja in zgodovine ter oblik elektronskega bančništva. V nadaljevanju sledijo opisi spletnega bančništva, spletnih strani, izdelave in vrst spletnih strani. Navedene so tudi spletne bančne storitve, prednosti in slabosti bančnih storitev ter trendi v bančništvu. Teorija je bila izhodišče za ugotavljanje, ali spletno bančništvo prinaša več prednosti kot slabosti. Analitični del opisuje spletne banke, ki jih ponujajo nemške in slovenske banke. V okviru tega so opisane značilnosti posameznih spletnih bank, ki so namenjene tako zasebnikom kot tudi fizičnim osebam. Na podlagi vseh opisanih značilnostih bank je izvedena primerjalna analiza, ki pripomore k ugotavljanju, ali nemške banke ponujajo več možnih načinov elektronskega poslovanja kot slovenske banke.
Keywords: elektronsko bančništvo, oblike elektronskega bančništva, spletno bančništvo, spletne strani, spletne bančne storitve, vrste bančnih storitev, trendi v bančništvu.
Published: 18.12.2019; Views: 470; Downloads: 42
.pdf Full text (1,15 MB)

3.
Uporaba storitev Google Cloud pri gradnji kognitivnih spletnih aplikacij
Žiga Podgrajšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V sklopu diplomske naloge smo raziskali področje oblačnih storitev platforme Google Cloud Platform oziroma natančneje področje kognitivnih storitev. Še posebej smo se osredotočili na področje jezikovne analize in pogovornih agentov. Z uporabo Google Cloud Platform in Dialogflow smo razvili lastnega pogovornega agenta za izmišljeno podjetje DiplomMobil, ki služi kot agent za pomoč uporabnikom in sprejemanje njihovih zahtevkov ter kasnejše shranjevanje v oblak.
Keywords: Google, Google Cloud Platform, računalništvo v oblaku, kognitivne storitve, spletne storitve, pogovorni agenti
Published: 30.01.2019; Views: 965; Downloads: 91
.pdf Full text (2,30 MB)

4.
Avtomatizacija pri spletnih storitvah
Mitja Čerpnjak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Kljub temu da pojem avtomatizacija za veliko ljudi zveni zakomplicirano, povpraševanje po avtomatizaciji tako strojne kot tudi programske opreme narašča. Zato smo se odločili ta pojem predstaviti. Diplomska naloga opisuje razvoj avtomatiziranega okolja spletnih storitev. Pri tem so našteti naši izbori orodij in tehnologij, ki smo jih uporabili v diplomskem delu. Dodani so še predstavitev njihove uporabe, praktičen primer uporabe, namen uporabe, vzrok, zakaj smo se zanje odločili, ter njihove prednosti in slabosti. Predstavili smo še sam postopek razvoja avtomatizacije spletnih storitev, kjer je, s trenutno sodobnimi tehnologijami, prikazano, kako to lahko implementiramo tudi sami.
Keywords: programska oprema, avtomatizacija, spletne storitve, implementacija, tehnologija.
Published: 26.10.2017; Views: 420; Downloads: 69
.pdf Full text (2,66 MB)

5.
SPLETNA APLIKACIJA ZA UPRAVLJANJE ELEKTRONSKIH KNJIG
Dejan Čater, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja spletno aplikacijo za upravljanje zbirke elektronskih knjig, ki je namenjena uporabnikom za hranjenje in upravljanje več zbirk elektronskih knjig in člankov. V nalogi so opisane tehnologije spleta in spletne storitve, ki smo jih uporabili za razvoj aplikacije, kot tudi sama predstavitev in delovanje aplikacije. Rezultat dela je spletna aplikacija, ki omogoča samodejno pridobivanje podatkov o knjigah ter samo urejanje teh knjig in zbirk za lažje upravljanje.
Keywords: spletna aplikacija, PHP, MySQL, SQL, JavaScript, spletne storitve, upravljanje zbirke e-knjig
Published: 20.10.2016; Views: 855; Downloads: 114
.pdf Full text (1,95 MB)

6.
Spletno okolje za formalno verifikacijo z uporabo storitveno usmerjene arhitekture
David Dedič, 2016, master's thesis

Abstract: V sodobnem svetu elektronskega poslovanja je storitveno usmerjena arhitektura vse pogosteje uporabljen koncept. Omogoča nam, da lahko prek spletnih storitev dostopamo do funkcionalnosti spletnih aplikacij. Uporaba spletnih aplikacij ima pred aplikacijami, ki tečejo na lokalnem računalniku, številne prednosti: aplikacij ni potrebno nameščati lokalno, uporabljamo jih lahko na različnih napravah in platformah, hkrati jih lahko neodvisno uporablja več uporabnikov, do njih lahko dostopamo od koderkoli, potrebujemo le spletni brskalnik in povezavo z internetom. V okviru magistrskega dela smo izdelali spletno aplikacijo, ki prek spletnih storitev omogoča uporabo orodja EST za formalno verifikacijo. Uspešnost in uporabniško izkušnjo razvitega spletnega okolja smo pokazali na več primerih sistemov s sočasnostjo, katerih pravilnost smo verificirali s testiranjem ekvivalence in preverjanjem modelov.
Keywords: storitveno usmerjena arhitektura, spletne storitve, formalna verifikacija, preverjanje podatkov, EST, magistrske naloge
Published: 12.10.2016; Views: 1000; Downloads: 90
.pdf Full text (4,89 MB)

7.
RAZVOJ SPLETNIH STORITEV V PROGRAMSKEM OGRODJU ASP.NET CORE 1.0
Samo Taciga, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo spoznali ASP.NET Core in preučili njegove razlike v primerjavi s prejšnjimi različicami ASP.NET. Z njegovo pomočjo smo izdelali spletno storitev, ki ima v ozadju podatkovno bazo SQL Server, povezava nanjo pa je narejena preko Entity Framework Core. Odjemalci na to storitev pošiljajo in prejemajo podatke v JSON obliki.
Keywords: ASP.NET Core, spletne storitve, Entity Framework Core
Published: 23.09.2016; Views: 649; Downloads: 83
.pdf Full text (2,23 MB)

8.
POSEBNOSTI OBRAČUNAVANJA DDV NA PODROČJU SPLETNIH STORITEV
Petra Smrtnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Davčne stopnje pri DDV v državah članicah EU niso enotne. Zato lahko prihaja do zlorab in nepravilnega obračunavanja. Do večje zmede prihaja kadar se blago oz. storitve opravljajo preko spleta. Zato je EU z direktivo o DDV skušala odpraviti dosedanje pomanjkljivosti in razjasniti kdaj in kako obdavčiti v posebnih primerih predvsem končne potrošnike, kjer je nastajalo največ zmede. Tako se je s 1.1.2015 spremenila obdavčitev končnih potrošnikov oz. fizičnih oseb tako, da se pri telekomunikacijskih storitvah, storitvah oddajanja in elektronskih storitvah (spletnih storitvah) plača DDV v kraju stalnega oz. običajnega bivanja uporabnika oz. v kraju dejanske uporabe spletne storitve. Tako v diplomskem delu obravnavamo splošna pravila, ki zadevajo obračun DDV pri spletnih storitvah, domneve, ki pri tem veljajo in izpodbojnost domnev v smislu specifičnih primerov, ko splošnih pravil, zaradi narave izvajanja spletnih storitev, ni mogoče upoštevati. Za lažje razumevanje so v empiričnem delu navedeni primeri za lažje razumevanje sprememb in posebnosti, ki jih te spremembe zadevajo.
Keywords: DDV, spletne storitve, domneve, spremembe
Published: 01.08.2016; Views: 522; Downloads: 55
.pdf Full text (535,50 KB)

9.
MODEL ENOTNEGA SISTEMA ZA E-VROČANJE SKLEPOV O IZVRŠBI
Nataša Huseinbašić, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili trenutno stanje pri vročanju sklepov o izvršbah organizacijam za plačilni promet. V prvem delu smo predstavili osnove e-poslovanja, pravno podlago in osnove izvršb. V drugem delu smo analizirali proces obdelave izvršb ter opisali probleme trenutnega obstoječega stanja pri vročanju izvršb. V tretjem delu smo predstavili poenotenje zakonodaje ter prednosti združitve postopkov vročitve in elektronskega formata izvršbe. V zaključnem delu smo opisali rezultate in predstavili priporočila.
Keywords: Izterjava dolga, E-izvršba, E-poslovanje, Spletne storitve, Standardizacija, Stroški obdelave sklepov o izvršbi, Vročitev.
Published: 06.07.2016; Views: 758; Downloads: 80
.pdf Full text (1,13 MB)

10.
INTEGRACIJA ELEKTRONSKEGA DOKUMENTNEGA SISTEMA Z APLIKACIJAMI ZAVODA RS ZA ZAPOSLOVANJE
Aleksander Atelšek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Mnoga podjetja ugotavljajo, da pri njihovem delu nastaja vse več dokumentov. Upravljanje z dokumenti je čedalje bolj zahtevno, tako v časovnem kot stroškovnem smislu, zato se odločajo za uvedbo sistemov, ki omogočajo elektronsko upravljanje z dokumenti. Z uvedbo elektronskih dokumentacijskih sistemov prihranijo čas iskanja, obdelave in distribucije dokumentov, prihranijo pri stroških materiala ter prostorih, namenjenih hrambi, in s tem bistveno povečajo učinkovitost poslovanja. Ob uvedbi novih sistemov je potrebno veliko pozornosti posvečati tudi integraciji z obstoječimi aplikacijami. Ob tem je potrebno razviti integracijski vmesnik, ki omogoča učinkovito komunikacijo med obstoječimi aplikacijami in novim sistemom. V diplomskem delu smo se odločili opisati uvedbo sistema elektronskega dokumentacijskega sistema EDS-GC v enega večjih javnih zavodov v naši državi, v Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, teoretični in praktični. V teoretičnem delu predstavljamo elektronski dokumentacijski sistem, opisujemo spletne storitve ter pojasnimo integracijo dveh aplikacij. V praktičnem delu smo analizirali eno od obstoječih aplikacij ter opisali splošni integracijski vmesnik. S pomočjo ankete smo analizirali učinkovitost delovanja integracijskega vmesnika.
Keywords: elektronski dokumentacijski system, spletne storitve, integracijski vmesnik
Published: 25.03.2016; Views: 682; Downloads: 90
.pdf Full text (1,78 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica