| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Izdelava in krmiljenje virtualnega transportnega procesa z uporabo programskih orodij Factory I/O in TIA Portal : diplomsko delo
Sebastjan Osrečki, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema kreiranje in programsko vodenje kompleksnega industrijskega transportnega procesa. Sistem je kreiran v programskem okolju Factory I/O in je krmiljen preko Siemensovega virtualnega programirljivega logičnega krmilnika (PLK) PLCSIM. Program je pisan v programskem okolju TIA Portal, v programskem jeziku LAD. Glavni nalogi transportnega sistema sta, najprej sortiranje dveh različnih škatel, kasneje še paletizacija manjše škatle na paleto. Pomemben je prikaz pravilnega delovanja sistema po zahtevah modernih industrijskih standardov.
Keywords: transport, proces, PLK, virtualno, sortiranje, paletiranje
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 92; Downloads: 17
.pdf Full text (4,74 MB)

2.
Sortiranje fižolovih zrn z uporabo strojnega vida : magistrsko delo
Samo Šlander, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen projekt, ki temelji na zasnovi metode za sortiranje fižola s pomočjo strojnega vida. Njegov namen je nadomestiti ročno sortiranje. V delu je opisan tudi razvoj klasifikacijskega modela za razvrščanje slik fižola ter mehanskega koncepta. Prav tako je predstavljeno področje strojnega vida ter strojnega učenja. Na koncu pa je predstavljen nabor baze podatkov, razvrstitev slik po kategorijah z uporabo prenosnega učenja in algoritma k-najbližjih sosedov, ovrednotenje rezultatov le-teh ter koncept mehanske separacije.
Keywords: strojni vid, CNN, KNN, sortiranje fižola, klasifikacija
Published in DKUM: 28.06.2022; Views: 262; Downloads: 36
.pdf Full text (5,66 MB)

3.
Avtomatski sortirnik lego kock s pomočjo strojnega vida : magistrsko delo
Vid Ostroško, 2022, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je bila izdelava programa, kateri bi s pomočjo kamere preveril tip kocke na tekočem traku in jo pospravil v pravilen zaboj. Uporabili smo sortirnik lego kock s koračnimi motorji za premikanje traku, analognimi senzorji za zaznavo kocke, servomotorji za pospravljanje kocke v zaboj in mikrokrmilnik STM. Mikrokrmilnik je služil za premikanje tekočega traku, zaznavanje prisotnosti kocke in pospravljanje kocke v pravilen zaboj. Nanj smo priklopili računalnik na katerem je deloval program za prepoznavo tipa kocke in uporabniški vmesnik. Program na mikrokrmilniku je napisan v programskem okolju STM32CubeIDE v jeziku C, program na računalniku pa v programskem okolju Visual Studio v jeziku Python.
Keywords: Lego kocke, mikrokrmilnik STM, uporabniški vmesnik, sortiranje, avtomatizacija, Visual Studio, Strojni vid, Python
Published in DKUM: 04.04.2022; Views: 578; Downloads: 42
.pdf Full text (3,48 MB)

4.
Avtomatizacija sortiranja aar tripode : diplomsko delo
Andrej Brglez, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje koncipiranje in modeliranje naprave za avtomatsko sortiranje AAR tripod. Naprava sortira tripode na podlagi ozobja, ki se med toplotno obdelavo deformira. Napravo razvija podjetje GKN Driveline Slovenija d. o. o., ki se ukvarja s proizvodnjo komponent za avtomobilsko transmisijo. Predstavljen je postopek koncipiranja, modeliranja s poudarkom na zahtevnejših komponentah ter preračun porabe energentov, kot sta električna energija in komprimirani zrak. Naprava je zmodelirana v programskem paketu Catia. Naprava je gabaritno omejena, kajti deluje kot pomožni stroj že obstoječi napravi za montažo valjčkov na AAR tripode.
Keywords: Sortiranje, avtomatizacija, AAR tripoda, modeliranje
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 560; Downloads: 29
.pdf Full text (1,41 MB)

5.
Uporaba strojnega vida v proizvodnih procesih živilske industrije : magistrsko delo
Gregor Valek, 2019, master's thesis

Abstract: Na podlagi študija literature je v nalogi predstavljena uporaba strojnega vida v živilski industriji. Kot primer uporabe strojnega vida je bil razvit lasten programski sistem za brezkontaktno kontrolo kakovosti krompirja. Sistem je bil učen na manjši testni bazi fotografij. Sistem v proizvodnem procesu sortira krompir glede velikosti, hkrati pa prepoznava nepravilnosti, kot so mehanske poškodbe, gniloba in podobno. Z razvitim sistemom je mogoče na tri načine kontrolirati kakovost krompirja: preko naložene fotografije, preko naloženega videa ali preko kamere. Za vse načine kontrole krompirja so predstavljeni rezultati testiranja.
Keywords: strojni vid, proizvodni proces, živilska industrija, kontrola kakovosti, sortiranje
Published in DKUM: 11.02.2019; Views: 1124; Downloads: 182
.pdf Full text (4,52 MB)
This document has many files! More...

6.
Prenova procesa sortiranja v podjetju Mark Metal d.o.o.
Maja Taciga, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Raziskavo smo naredili v podjetju Mark Metal d.o.o., ki se ukvarja s kovinskimi izdelki in z opremo za avtomobilsko industrijo, medicino, elektroniko, elektrotehniko, gradbeništvo in potrošniško blago. Problem, s katerim se srečujejo v podjetju, je časovna neučinkovitost, ki pa smo ga z diplomsko nalogo poskušali rešiti. Problematike smo se najprej lotili z opazovanjem in nato z merjenjem časa zaposlenih v sortirnici. Zaposlene smo spremljali in jim merili čas premikov na vsakem njihovem koraku. Rezultate merjenja in opazovanja smo prikazali v tabeli. Da bi skrajšali delovne postopke, smo predlagali nakup štirih novih tehtnic vrste Kern. Zaposlene so razdeljene v štiri skupine in v vsaki skupini je največ pet oseb, zato smo se odločili, da ima vsaka skupina eno tehtnico. Predlagali smo namestitev zaboja zraven tehtnic, kjer bi odlagale pregledane kose, v zaboj, kjer imajo zaposlene svoje osebne stvari in pripomočke za opravljanje delovnih nalog, pa še namestitev slikovnega kataloga napak. Na koncu smo naredili izračune in ugotovili, da se bo strošek nakupa tehtnic povrnil najkasneje v roku dveh mesecev.
Keywords: Časovna neučinkovitost, proces, sortiranje, prenova, notranja logistika
Published in DKUM: 18.11.2016; Views: 1140; Downloads: 172
.pdf Full text (3,52 MB)

7.
NAČRTOVANJE STROJA ZA SORTIRANJE KOVINSKIH TULCEV
Tadej Krašovc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje stroja za sortiranje kovinskih tulcev. Opisane so konstrukcijske rešitve in izračuni posameznih elementov sortirne naprave. Izdelana je zasnova elektro-pnevmatskega krmilja stroja in navodila za uporabo.
Keywords: načrtovanje, sortiranje, merjenje, avtomatizacija, kovinski tulci
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 830; Downloads: 97
.pdf Full text (2,19 MB)

8.
Ločevanje nemagnetnih kovin na osnovi vrtinčnih tokov v sortirni industriji
Mirko Vlaj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen tok sortiranja odpadkov v podjetju Cerop. Opisani so ključni postopki predelave, obdelave ločeno zbranih, mešanih in bioloških odpadkov. Med odpadki so podrobneje opisani kovinski odpadki. Predstavljene so nekatere osnovne lastnosti kovin, kot na primer magnetne in električne lastnosti. Diplomsko delo obravnava ločevanje nemagnetnih kovin s pomočjo vrtinčnih tokov. Na nemagnetnem ločevalniku, ki obratuje na sortirni liniji, so se izvedle meritve magnetnega polja in induciranih napetosti. Poglavitni del naloge predstavlja izdelava modela nemagnetnega ločevalnika v merilu 1:20, ki deluje po enakem principu kot dejanski ločevalnik.
Keywords: odpadki, sortiranje, nemagnetni ločevalnik, vrtinčni tokovi, magnetno polje
Published in DKUM: 08.09.2016; Views: 1184; Downloads: 150
.pdf Full text (5,13 MB)

9.
PRENOVA STROJA ZA RAZVRŠČANJE PERUTNINSKEGA MESA
Matjaž Franjo Murko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Funkcija stroja, ki je predmet diplomske naloge, je razvrščanje kosov perutninskega mesa glede na željeni interval mase oziroma v gramaturne razrede z dinamičnim tehtanjem visoke prepustnosti. Stroj je bil zaradi okvare krmilnega dela in dotrajanosti merilnega podsistema potreben celovite prenove. Nedelovanje stroja je povzročalo v procesu precej zastojev, zato je bilo nujno potrebno najti ustrezno rešitev. Zahteva za prenovo je bila, da se funkcionalnost stroja ohrani ali izboljša, pri tem pa se ne povzroči zmanjšanje pretoka mesa ali zniža točnost meritev. Operativna zahteva je bila, da se zanesljivost delovanja poveča, da se izberejo standardni industrijski vgradni elementi, ki bodo omogočali enostavnejše in tako hitrejše ter cenejše vzdrževanje.
Keywords: sortiranje, tehtanje, masni razred, avtomatsko razvrščanje mesa
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 778; Downloads: 105
.pdf Full text (5,10 MB)

10.
Uvedba optičnega sistema na kontrolni liniji za sortiranje ojnic
Sebastjan Črešnar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Strojni vid se zaradi znižanja cen posameznih komponent in vedno večje zanesljivosti vedno več uporablja v industriji. Z njim razbremenjujemo delavce monotonega dela in povečujemo kakovost. Prav zato želimo ta sistem uveljaviti na kontrolnih linijah. Prikazati želimo rešitev, ki smo jo uspeli uveljaviti na kontrolno linijo, kjer so se pokazali problemi s sortiranjem podobnih ojnic. Zaradi vedno večjih zahtev glede kakovosti smo morali delavce nekako razbremeniti in smo z kamero, ki deluje na principu strojnega vida, to dosegli. Delavci se tako lahko osredotočijo samo na vizualne napake ojnic. Kljub problemom glede zagotavljanja konstantne slike, nam je uspelo z nastavitvijo določenih algoritmov, nastaviti program, ki avtomatsko ločuje pomešane ojnice.
Keywords: kontrola proizvodov, sortiranje, strojni vid, ojnica
Published in DKUM: 12.11.2014; Views: 1084; Downloads: 168
.pdf Full text (1,40 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica