| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAZLIKE V NAVEZANOSTI NA MATER MED SOROJENCI
Natalija Roškar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Navezanost je čustvena vez med materjo in otrokom. Zanimivo je vedeti, kako se ta vez razvija in poglablja ter kateri dejavniki vplivajo na njeno kakovost. Namen diplomskega dela je teoretično pojasniti navezanost, kako se razvija in od česa je odvisna njena kakovost. V nalogi je predstavljen vpliv dednosti in okolja na kakovost navezanosti pa tudi vpliv posameznikovega temperamenta in osebnosti ter vpliv zaporedja rojstev. V empiričnem delu diplomske naloge me je zanimalo, kako se navezanost od posameznika do posameznika razlikuje. Osredotočila sem se na razlike v izražanju navezanosti glede na spol in glede na zaporedje rojstev. Glavna nit pa so bile razlike oziroma podobnosti med izražanjem navezanosti pri sorojencih. Odgovore na ta vprašanja sem dobila z analizo ocenjevalne lestvice otrokove navezanosti (Cugmas, 2007). Ugotovila sem, da obstajajo razlike pri izražanju navezanosti na mamo med spoloma, da so razlike v izražanju navezanosti glede na to, ali je nekdo mlajši ali starejši otrok v družini, in pa tudi, da obstaja pomembna povezava med izražanjem navezanosti pri sorojencih. Navezanost je zelo kompleksno področje, ki ga nikakor ne moremo poenostavljati, predvsem pa ne zanemarjati, saj v veliki meri vpliva na človeka, njegovo osebnost in obnašanje.
Keywords: navezanost, tipi navezanosti, družina, sorojenci, osebnost
Published: 18.05.2011; Views: 1943; Downloads: 554
.pdf Full text (636,22 KB)

2.
EKONOMSKO NASILJE V DRUŽINI
Maja Hostnikar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Nasilje v družini je vse pogostejši pojav. Ni nov pojav, ampak mu posvečamo čedalje več pozornosti. Veliko je pravnih aktov, ki definirajo pojem nasilja v družini in ga opredeljujejo, tako na mednarodni ravni, kot na ravni Republike Slovenije. Veliko več pozornosti se posveča rizičnim skupinam žrtev, kot so otroci, starostniki in bolni ter njihovi pomoči. Veliko več se, zaradi socialnega razmerja v svetu, govori tudi o obstoju ekonomskega nasilja. Ekonomsko nasilje v družini je neupravičeno nadzorovanje in omejevanje družinskega člana v obliki finančnega upravljanja z žrtvinim premoženjem. Splošno znano je, da se ekonomsko nasilje velikokrat pojavlja z drugimi oblikami ekonomskega nasilja, kot so psihično ali fizično nasilje, ter da žrtve velikokrat ostajajo v nasilni zvezi zaradi svojega šibkega materialnega stanja, ki pa ga je vse več, prav zaradi vsesplošnih kriz v gospodarstvu.
Keywords: družina, nasilje v družini, teorije o vzroku nasilje, oblike in vrste nasilje, ekonomsko nasilje v družini, ekonomsko nasilje med partnerjema, ekonomsko nasilje med sorojenci, ekonomsko nasilje nad starostniki
Published: 06.08.2014; Views: 2050; Downloads: 353
.pdf Full text (484,97 KB)

3.
PRIMERJAVA NAVEZANOSTI, OBJEKTNIH ODNOSOV IN PROCESA SEPARACIJE-INDIVIDUALIZACIJE PRI EDINCIH IN OSEBAH Z BRATI ALI S SESTRAMI
Tina Uršič, 2014, master's thesis

Abstract: Psihični svet posameznika se gradi v otroštvu na podlagi odnosov s pomembnimi drugimi. Ta trditev je zelo pomembna za vse teoretične koncepte v naši nalogi: navezanost, objektni odnosi, separacija in individualizacija. Obravnavani so bili že v nekaj študijah, a nobena ni zajemala edincev kot preučevane skupine. Ti se nam zdijo specifična skupina, vredna globljega raziskovanja. O edincih je napisanih mnogo trditev, največkrat gre le za stereotipe in posploševanja. Zato smo se v magistrski nalogi odločili to skupino podrobneje raziskati in obenem primerjati s posamezniki, ki imajo sorojence. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali prihaja do razlik v navezanosti, objektnih odnosih in procesu separacije in individualizacije med edinci in osebami s sorojenci. V raziskavi je sodelovalo 200 udeležencev, starih od 18 do 27 let. Od tega je bilo 59 edincev in 141 oseb s sorojenci. Uporabljeni so bili Vprašalnik medosebnih odnosov (Bartholomew in Horowitz, 1991), Test objektnih odnosov (Žvelc, 1998) in Slikovni test separacije in individualizacije (Žvelc in Žvelc, 2000). Rezultati so pokazali, da obstajajo razlike med edinci, in tistimi, ki imajo sorojence, v procesu separacije in individualizacije v odnosu do matere in očeta. Edinci so nekoliko bolj avtonomni v odnosu s starši. Rezultati raziskave tako ne potrjujejo stereotipov o edincih.
Keywords: Edinci, sorojenci, navezanost, objektni odnosi, separacija in individualizacija.
Published: 10.12.2014; Views: 2011; Downloads: 549
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
INTERVJU O NAVEZANOSTI NA SOROJENCA
Ajda Benko, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sem raziskala navezanost na sorojenca. Zanimala sta me pojma navezanost in sorojenci. Pri problematiki navezanosti sem se osredotočila na opredelitve različnih avtorjev, stile navezanosti, navezanost na mater, očeta in sorojence. Preučila sem vpliv temperamenta na otrokovo navezanost in kako se navezanost spreminja skozi različna starostna obdobja. Raziskala sem opredelitev sorojencev z vidika različnih avtorjev. Preučila sem odnos med sorojenci skozi različna starostna obdobja, kako otrokov temperament vpliva na odnos med sorojenci, kako na odnos med sorojenci vplivajo starši in kako zaporedje rojstev vpliva na sorojence in odnos med njimi. V empiričnem delu sem raziskala navezanost na sorojenca z intervjujem o navezanosti. Preučila sem odnose skozi različna starostna obdobja, predstavila, ali prevladujejo negativna ali pozitivna čustva med sorojenci, kako stabilna je navezanost med sorojenci ter kako se sorojenci obnašajo v distresnih situacijah. V raziskavi so sodelovali študentje Pedagoške in Filozofske fakultete v Mariboru, ki so pri pouku v parih izvajali intervju in tako odgovorili na dvaindvajset različnih vprašanj o svojih sorojencih in njihovem odnosu z njimi. Analiza in rezultati intervjujev so nastali iz ključnih besed vsakega posameznega odgovora študentov, ki pa sem jih glede na pogostost pojavitev kategorizirala v manjše skupine.
Keywords: Navezanost, sorojenci, temperament, starostna obdobja, zaporedje rojstev, vpliv staršev.
Published: 18.03.2016; Views: 697; Downloads: 124
.pdf Full text (720,94 KB)

5.
Otrokova prilagajanja na vrtec v povezavi s sorojenci
Marina Štraser, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vstop v vrtec zahteva prilagoditev na novo okolje, kar neizbežno predstavlja otroku stres. Vsekakor se intenziteta stresa pogojuje z mnogimi dejavniki in se jo posledično lahko umili. Sorojenci ali njihova predhodna izkušnja z vrtcem zagotovo vplivata na otrokovo dojemanje in sprejemanje sprememb, ki jih prinese novo okolje. Tako se to diplomsko delo osredotoča prav na vlogo sorojencev pri vpisu otroka v vrtec in na odnos med sorojencema. V ta namen je bil uporabljen anketni vprašalnik za starše, s ciljem ugotoviti, ali se otroci s sorojenci uspešneje prilagodijo na vrtec in ali dober odnos botruje k hitrejši vključitvi v novo okolje. Ugotovitve kažejo, da ni statistično značilnih razlik v prilagajanju na spremembe med edinci in otroki s sorojenci ter otroki, ki imajo slab ali dober odnos s sorojenci. Rezultati, ki se nanašajo na odnos med sorojencema niso reprezentativni zaradi premajhnega vzorca, tako je potrebno to korelacijo ponovno raziskati. Družinski člani in njihovi odnosi predstavljajo kompleksno področje, ki vpliva na vsa področja življenja in jih ne gre zanemarjati, saj v veliki meri vplivajo na človeka in determinirajo njegovo vedenje.
Keywords: vrtec, sorojenci, odnos
Published: 20.09.2016; Views: 350; Downloads: 55
.pdf Full text (1,15 MB)

6.
Rojstvo sorojenca
Polona Rogina, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Rojstvo sorojenca smo želeli podrobneje raziskati, kako so otroci pripravljeni na prihod sorojenca in kakšni so odzivi nanj po rojstvu. Priprava na rojstvo sorojenca je zelo pomembna. Zanjo ne potrebujemo le točno odmerjenega časa za pogovor, ampak jo najbolje izvajamo tako, da otroka vključimo v vse kar počnemo. V teoretičnem delu smo predstavili obdobje pred rojstvom sorojenca v družini in poudarili, kako potrebno je otroka navaditi na vse spremembe, ki bodo nastale ob prihodu novega člana. Preko slikanic mu lahko približamo izgled dojenčka in mu odgovorimo na njegova vprašanja o sorojencu. Opisana je tudi priprava otroka na mamin odhod v porodnišnico in odzivi otroka, ki se lahko pojavijo ob rojstvu sorojenca. Prav tako je predstavljeno dogajanje v družini po rojstvu sorojenca. V empiričnem delu smo predstavili podatke, ki smo jih pridobili z izdelanim vprašalnikom v orodju 1KA. Na vzorcu, ki je zajemal 366 mam, smo raziskali, kako je pri njih potekala priprava otroka na rojstvo sorojenca in kakšni so bili odzivi nanj. Rezultati so pokazali, da se starši dobro znajdejo pri pripravi in sodelujejo vzajemno. Izkazalo se je, da so otroci v veliki meri vključeni v pripravo, kar se odraža v pozitivnem odzivanju na novico in posledično tudi na sorojenca. Prav tako se odnos med mamo in otrokom v večini ni spremenil, zasledili smo celo, da se je ponekod izboljšal. V programu SPSS smo s pomočjo χ2-testa izračunali še statistične značilnosti, ki so vezane na otrokovo starost. Mame se slikanic v večini primerov niso posluževale med pripravo, v diplomskem delu pa je kljub temu zapisano veliko število knjig, ki jih lahko uporabijo starši, pedagogi in vzgojitelji pri pripravi otroka na sorojenca.
Keywords: priprava na rojstvo, otrokova vprašanja, sorojenci, slikanice, ljubosumje
Published: 25.09.2018; Views: 237; Downloads: 71
.pdf Full text (1,46 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica