| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MERITEV KAKOVOSTI PROIZVEDENE ENERGIJE SONČNIH ELEKTRARN
Danijel Kovačič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene značilnosti sončnega sevanja in sončnih (PV) sistemov, ki neposredno pretvarjajo energijo sonca v električno energijo. Opisan je fotonapetostni pojav, ki poteka v sončnih celicah in najpomembnejši gradniki sončnih sistemov. V obliki blok diagramov je prikazana zasnova samostojnih in omrežnih sončnih sistemov. Ob tem je predstavljena vloga različnih komponent, ki so potrebni pri gradnji sončnih sistemov. Izvedene so bile meritve na sončnih elektrarnah (SE) v Mariboru, Ptuju in Ormožu. Merjena je bila kakovost proizvedene električne energije iz SE, po standardu SIST EN 50160 z merilnikom Powervisa. Posamezna meritev na SE se je izvajala 7 dni, kot to določa omenjeni standard. Na osnovi rezultatov meritev je bila izvedena analiza, pri čemer je bil poudarek na harmonskem popačenju in izkoristku SE.
Keywords: električna energija, sončne celice, sončni sistem, razsmernik, sončno obsevanje, sončni moduli
Published: 23.08.2010; Views: 2319; Downloads: 313
.pdf Full text (3,84 MB)

2.
PREVERJANJE MODULOV NA MIKRO SONČNI ELEKTRARNI UM FERI
Dušan Kaiser, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri izdelavi diplomskega dela smo se ukvarjali s preverjanjem sončnih modulov na mikro sončni elektrarni (MSE) UM FERI. V delu so predstavljeni osnovni pojmi, ki so potrebni za razumevanje sončnih elektrarn. To so sonce, fotonapetostni pojav, sončne celice in sončni moduli. Za preverjanje sončnih modulov je uporabljen merilni instrument I-V 400. Merilni instrument omogoča preverjanje sončnih modulov pri trenutnih pogojih in pri pogojih, ki jih določa standard za merjenje sončnih modulov (IEC 61829). Proizvajalci sončnih modulov podajajo tolerančno odstopanje moči v odstotkih, s čimer podajajo kakovost sončnih modulov. Tako nas v diplomskem delu zanima kakovost sončnih modulov pri večletnem obratovanju, ki smo jo preverili na MSE UM FERI. Rezultate meritev smo podali tabelarično in grafično, iz katerih je razvidno dobro delovanje preverjenih sončnih modulov.
Keywords: sonce, električna energija, sončne celice, fotonapetostni sistem sončni moduli in sončno sevanje
Published: 30.03.2011; Views: 2264; Downloads: 190
.pdf Full text (4,87 MB)

3.
Astronomija skozi prizmo poučevanja v 4. razredu osnovne šole - Naše osončje
Miloš Osterc, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga »Astronomija skozi prizmo poučevanja v 4. razredu osnovne šole - Naše osončje« je sestavljena iz dveh med seboj povezujočih se delov – teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu je predstavljeno naravoslovje in njegov razvoj od začetka do danes. Posebej je izpostavljena astronomija v osnovni šoli. S stališča astronomije je pregledan učni načrt za naravoslovje in tehniko (2011). Ugotovljeno je, da v njem astronomija kljub aktualnosti ni posebej prisotna. Praktični del vsebuje natančno učno pripravo, potek dela in evalvacijo učno ure Naše osončje, ki je bila izpeljana v 4. b razredu Osnovne šole Kamnica. Ugotavljamo, da učna vsebina učence zelo zanima. Kljub temu, da snov ni povsem zajeta v učnem načrtu do četrtega razreda, vedo o njej presenetljivo veliko in se o astronomiji samoiniciativno izobražujejo tudi v prostem času. Sklenemo lahko, da se metoda dela prikazovanja planetov z različnimi sadeži dobro obnese, saj si lahko učenci zelo nazorno predstavljajo velikostna razmerja planetov v Osončju.
Keywords: Naravoslovje, astronomija, sončni sistem, naravoslovje in tehnika, četrti razred.
Published: 08.12.2015; Views: 1168; Downloads: 97
.pdf Full text (6,53 MB)

4.
Sončne ure pri poučevanju matematičnih in fizikalnih vsebin
Aljaž Šabeder, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana problematika sončnih ur iz matematičnega in fizikalnega vidika. Podan je pregled različnih tipov sončnih ur s poudarkom na ekvatorialnih sončnih urah. Podrobno je razloženo delovanje ekvatorialnih ur in analematične sončne ure, ki so lahko vključene v posamezne vsebine pri poučevanju v osnovnih in srednjih šolah. Razlaga delovanja sončnih ur temelji na Keplerjevih zakonih, navideznem potovanju Sonca čez nebesno sfero, geometriji in enačbi stožnic (predvsem elipse). Poglobljeno je razložena osnova nebesne mehanike s poudarkom na sfernih koordinatnih sistemih (horizontskem in ekvatorialnem), ki so ključni za določanje koordinat nebesnih teles na nebesni sferi. Obravnavana je razlika med dnevnim in letnim gibanjem Sonca in posledično med dnevnim in letnim gibanjem sence, ki jo opiše konec (navpične) palice (gnomon). Opisana je razlika med zvezdnim (siderskim), sončnim (sinodskim) in povprečnim dnevom, ki so ključni pri umerjanju sončne ure. S tem namenom so pojasnjene tudi vse korekcije časa, s katerimi lahko ločimo med časom, ki ga kaže sončna in ročna ura. Ena izmed glavnih korekcij je zagotovo enačba časa, ki nam pove za razliko med pravim in srednjim Soncem. Opisan je način za iskanje lokalnega meridiana, ki je poleg določanja geografske širine in dolžine kraja, na kateri je sončna ura, ključen za njeno konstrukcijo. Podrobneje je predstavljena odvisnost urnih črt posameznih sončnih ur, ki so narisane na njihovih številčnicah. Za lažjo predstavo so omenjene številčnice predstavljene tudi na grafični način z matematičnim programom Geogebra. Raziskani so učni načrti predmetov matematike, fizike in astronomije v srednjih in osnovnih šolah ter učne vsebine, pri katerih je tematika sončnih ur lahko vpeljana v redno izobraževalno snov.
Keywords: sončne ure, Keplerjevi zakoni, nebesna mehanika, dnevno in letno navidezno gibanje Sonca, zvezdni dan, sončni dan, enačba časa, lokalni meridian, urne črte, stožnice, sferni koordinatni sistem.
Published: 21.09.2016; Views: 1051; Downloads: 155
.pdf Full text (5,86 MB)

5.
Napoved proizvodnje električne energije sončnih elektrarn podjetja dem
Branimir Žvajker, 2019, undergraduate thesis

Abstract: S pomočjo načrtovane proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn se lahko načrtuje dejansko potrebno proizvodnjo električne energije iz vseh ostalih virov, ki jih lahko reguliramo. Zanesljivo napovedovanje bo v prihodnosti vedno pomembnejše, saj nas bo zanimala informacija o napovedani proizvodnji sončne elektrarne za naslednji dan oz. naslednje dni. Z večanjem velikosti sončne elektrarne je pomembnost napovedovanja proizvodnje električne energije še toliko večja, saj se veča tudi vpliv na elektroenergetski sistem. Razvili smo metodo napovedovanja, ki temelji na napovedi sončnega sevanja za naslednji dan za posamezno sončno elektrarno. Napovedani meteorološki podatki se spreminjajo vsako uro, zato je negotovost napovedi relativno visoka. Kljub temu smo v predstavljenem pristopu dobili zadovoljivo natančno napoved proizvodnje električne energije, saj je absolutna vrednost pogreška manjša od 5% v vsaj šestini opazovanega obdobja in manjša od 10% v vsaj tretjini opazovanega obdobja.
Keywords: sončne elektrarne, sončni moduli, napovedovanje, proizvodnja električne energije, elektroenergetski sistem
Published: 15.01.2020; Views: 338; Downloads: 0
.pdf Full text (10,74 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica