| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Napoved proizvodnje električne energije sončnih elektrarn podjetja dem
Branimir Žvajker, 2019, undergraduate thesis

Abstract: S pomočjo načrtovane proizvodnje električne energije iz sončnih elektrarn se lahko načrtuje dejansko potrebno proizvodnjo električne energije iz vseh ostalih virov, ki jih lahko reguliramo. Zanesljivo napovedovanje bo v prihodnosti vedno pomembnejše, saj nas bo zanimala informacija o napovedani proizvodnji sončne elektrarne za naslednji dan oz. naslednje dni. Z večanjem velikosti sončne elektrarne je pomembnost napovedovanja proizvodnje električne energije še toliko večja, saj se veča tudi vpliv na elektroenergetski sistem. Razvili smo metodo napovedovanja, ki temelji na napovedi sončnega sevanja za naslednji dan za posamezno sončno elektrarno. Napovedani meteorološki podatki se spreminjajo vsako uro, zato je negotovost napovedi relativno visoka. Kljub temu smo v predstavljenem pristopu dobili zadovoljivo natančno napoved proizvodnje električne energije, saj je absolutna vrednost pogreška manjša od 5% v vsaj šestini opazovanega obdobja in manjša od 10% v vsaj tretjini opazovanega obdobja.
Keywords: sončne elektrarne, sončni moduli, napovedovanje, proizvodnja električne energije, elektroenergetski sistem
Published: 15.01.2020; Views: 966; Downloads: 0
.pdf Full text (10,74 MB)

2.
Uporaba sončne energije in energije vetra za pogon toplotne črpalke
Ana Hrlec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga temelji na reševanju primera ogrevanja manjšega enostanovanjskega objekta in njegove sanitarne vode. Najprej so določene toplotne izgube enostanovanjske hiše, s pomočjo programa Knauf Insulation Energija 2014, na podlagi teh ter moči obstoječega toplovodnega kotla pa je izbrana moč toplotne črpalke. Slednji sta nato določeni še velikost in vrsta sončnih modulov, ki jo poganjajo v dnevnem času, za nočno obratovanje pa so določeni hišna vetrnica in izbrani akumulatorji. Toplotna črpalka ogreva prostore in sanitarno vodo v enostanovanjski hiši.
Keywords: toplotna črpalka, sončni moduli, hišna vetrnica
Published: 17.01.2018; Views: 922; Downloads: 179
.pdf Full text (2,19 MB)

3.
Termoelektrični sončni modul
Said Beganović, 2015, master's thesis

Abstract: Vsak investitor in lastnik fotovoltaičnih sistemov stremi k čim boljšemu izkoristku in izplenu električne energije. Na izkoristek fotovoltaičnih modulov vpliva več dejavnikov, eden od njih je segrevanje samih sistemov. Povišanje temperature fotovoltaičnih modulov odpravljamo z različnimi sistemi hlajenja. Termoelektrični sončni modul je fotovoltaični modul v kombinaciji z aktivnim hlajenjem oziroma sončnim kolektorjem; dosega boljši električni kot toplotni izkoristek kakor navedena sistema posamično. V delu je raziskana učinkovitost delovanja termoelektričnega modula z aktivnim hlajenjem v primerjavi s klasičnim fotovoltaičnim sistemom. Z analizo je dognano, kako vpliva segrevanje sistemov na električni izkoristek. Potrjeno je, da nehlajeni sistemi dosegajo slabše izkoristke, ki nikakor niso zanemarljivi.
Keywords: termoelektrični sončni moduli, električni izkoristek, hlajenje, magistrske naloge
Published: 11.12.2015; Views: 1485; Downloads: 121
.pdf Full text (4,40 MB)

4.
ANALIZA INVESTICIJE V SONČNO ELEKTRARNO GLEDE NA IZVEDBO Z RAZLIČNIMI SONČNIMI MODULI
Mihael Prosenjak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja izračun investiciji v postavitev sončne elektrarne, ki jo bomo implementirali z različnimi vrstami sončnih modulov. Omejili se bomo na mikro sončne elektrarne, kar pomeni, da inštalirana moč sončne elektrarne ne presega 50 kWp. Izgradnja sončne elektrarne lahko predstavlja velik finančni strošek, zato bomo v diplomski nalogi ocenili upravičenost investicije v postavitev sončne elektrarne pri implementaciji z različnimi vrstami sončnih modulov. Tako bomo med seboj primerjali sončne elektrarne z monokristalnimi Si, polikristalnimi Si, amorfnimi Si, tankoplastnimi GaAs in CdTe sončnimi moduli. V tehničnem delu so predstavljene osnove delovanja sončnih celic in tehnologije obravnavanih sončnih modulov. V ekonomskem delu so predstavljeni ekonomski kazalci in različne metode izračuna investicije. Narejena je analiza izračuna investicije ekonomske upravičenosti projekta in doba vračanja investicije.
Keywords: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, investicije, neto sedanja vrednost
Published: 16.07.2014; Views: 2860; Downloads: 452
.pdf Full text (5,11 MB)

5.
EKONOMSKA ANALIZA IZDELAVE SONČNIH MODULOV
Nuša Pantaler, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava ekonomsko analizo izdelave sončnih modulov. Izdelava sončnih modulov predstavlja določen strošek in obremenitev za okolje, kjub temu da sončni moduli proizvajajo električno energijo na okolju prijazen način. Tako je cilj diplomske naloge ugotoviti, v kolikšnem času se povrne investicija v sončne module. V ta namen smo izvedli izračun na podlagi stroškov proizvodnje sončnih modulov ter odkupnih cen električne energije. Ugotovili smo, da se povračilna doba razlikuje glede na lokacijo ter inštalirano moč sončne elektrarne. Odvisna je tudi od cene uporabljenih sončnih modulov. Stroškov transporta, obdavčitve in postavitve sončne elektrarne pri tem nismo upoštevali.
Keywords: sončni moduli, stroški izdelave, povračilna doba
Published: 13.01.2014; Views: 1751; Downloads: 179
.pdf Full text (2,00 MB)

6.
STRATEGIJA MARKETINGA OB UVAJANJU IZDELKOV FOTOVOLTAIKE NA SLOVENSKI TRG
Jasmina Pisnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V svetu prihaja do podnebnih sprememb, ki so posledica človekovega delovanja. Zdaj je čas da nekaj naredimo za naš planet. Obnovljivi viri energije vključujejo vse vire energije, ki jih zajemamo iz stalnih naravnih procesov. Med glavne obnovljive energije spadajo sonce, veter, voda in biomasa. Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo sončne energije v električno energijo. Sonce je osrednje telo našega sončnega sistema in poglavitni vir energije na svetu. V Sloveniji je potencial sončne energije dokaj enakomeren in razmeroma visok ter je v povprečju za 10% višji od Nemčije. Celotna Slovenija ima potencial za postavitve sončnih elektrarn. Razlogi za postavitev sončnih elektrarn so: okolju prijazna naložba, gorivo je zastonj, zanesljiva in varna finančna naložba ter ne onesnažujejo okolja. Geografska razdelitev trga fotovoltaike v Evropi je povezana s hitrostjo s katero se je razvijala tehnologija v zadnjih letih. V zadnjem desetletju Nemčija kaže najbolj stabilno rast in tako tudi predstavlja najbolj razvit trg fotovoltaike. Obnovljivi viri energije so naša prihodnost.
Keywords: sonce, energija, sončna energija, obnovljivi viri energije, fotovoltaika, sončni moduli, donosnost investicije, metode donosnosti, strategija marketinga, poziconiranje, segmentacija, marketinško komuniciranje
Published: 09.07.2013; Views: 1262; Downloads: 102
.pdf Full text (1,30 MB)

7.
ANALIZA SONČNIH MODULOV S TERMOVIZIJSKO KAMERO
Božidar Marković, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena infrardeča termovizija kot učinkovita metoda brezkontaktnog merjenja temperature sončnih modulov. Diplomska naloga vključuje opis sončnih celic in modulov ter njihovo delovanje in zgradbo. Prav tako so podane fizikalne osnove infrardeče termovizije, ki so potrebne za pravilno razumevanje merilne metode. Predstavljeni sta fiksna in sledilna sončna elektrana „MIC“ na katerih smo s termovizijsko kamero opravljali merjenja pravilnosti delovanja.
Keywords: Sončni moduli, sončne elektrarne, termovizijska kamera, brezkontaktno merjenje temperature.
Published: 24.11.2012; Views: 2013; Downloads: 176
.pdf Full text (6,10 MB)

8.
VPLIV VZDRŽEVANJA IN ČIŠČENJA SONČNIH MODULOV NA IZPLEN PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Said Beganović, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Sončne elektrarne potrebujejo razmeroma malo vzdrževanja. Pa vendar je za učinkovitejše delovanje pomembno, da jih redno pregledujemo in po potrebi opravimo vzdrževalna dela. Izplen proizvodnje električne energije in izkoristek sončnih modulov je odvisen predvsem od jakosti gostote moči sončnega sevanja, ki obseva sončne module. Tako je obsevana moč sončnega modula odvisna od vremenskih razmer in vzdrževanja sončnih modulov. Na vremenske razmere človek ne more vplivati, lahko pa vpliva na vzdrževanje sončnega modula. Raziskan bo vpliv vzdrževanja in čiščenja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije. Pokaže se, da vzdrževanje in čiščenje sončnih modulov vplivata na izkoristek sončnih modulov in posledično na izplen proizvodnje električne energije.
Keywords: sončni moduli, vzdrževanje, čiščenje, izplen električne energije
Published: 06.11.2012; Views: 1640; Downloads: 160
.pdf Full text (4,57 MB)

9.
IZKORISTEK SILICIJEVIH SONČNIH MODULOV PRI RAZLIČNIH KLIMATSKIH POGOJIH
Tomaž Kračun, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv različnih klimatskih razmer na izkoristek silicijevih sončnih modulov. Na podlagi predhodnih meritev IU in PU karakteristik pri različnih jakostih sončnega sevanja in temperaturah modulov smo določili izkoristek za posamezne sončne module. Med seboj smo primerjali monokristalni, polikristalni in amorfni sončni modul. Kot rezultat smo prikazali odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja, odvisnost izkoristka od temperature sončnega modula ter 3D odvisnost izkoristka od jakosti sončnega sevanja in temperature sončnega modula. Pokaže se, da boljši izkoristek dosegajo monokristalni moduli, medtem ko polikristalni in amorfni sončni moduli dosegajo višji izkoristek pri nižji jakosti sončnega sevanja, kjer je vpliv difuzne svetlobe izrazitejši.
Keywords: sončni moduli, izkoristek, klimatski pogoji, IU in PU karakteristika
Published: 25.10.2012; Views: 1740; Downloads: 117
.pdf Full text (15,71 MB)

10.
VPLIV SENČENJA SONČNIH MODULOV NA IZKORISTEK SONČNE ELEKTRARNE
Tomislav Pajić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava malo sončno elektrarno – RAA (MSE – RAA), priključeno na nizkonapetostno omrežje lokalnega distributerja električne energije. Poudarek je na preverjanju kvalitete vgrajenih elementov, predvsem sončnih modulov in razsmernikov, s pomočjo enostavne vsem dostopne programske opreme. Energija in sevanje Sonca, fotonapetostni pojav, sončni moduli, razsmerniki ter sončni sistemi so osnovni pojmi, ki so predstavljeni kot osnova za razumevanje delovanja sončnih elektrarn. Za potrjevanje pravilnega izbora in delovanja komponent sončne elektrarne smo uporabili instrument Multimeter Fluke 826, piranometer in programsko opremo Horicatcher. Rezultati meritev so podani tabelarično in grafično. Iz zaključka je razvidno, da je bila izbira ponudnika v kombinaciji z lokacijo dobra.
Keywords: Sonce, električna energija, sončne celice, sončni moduli, sončna elektrarna
Published: 23.08.2012; Views: 2128; Downloads: 218
.pdf Full text (3,30 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica