| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
HLAJENJE HIŠE Z ABSORPCIJSKO HLADILNO NAPRAVO IN SONČNIMI KOLEKTORJI
Jaka Pavlič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi delovanja hladilnega sistema z absorpcijsko hladilno napravo ter dimenzioniranju takšnega sistema za enodružinsko hišo. V nalogi smo s pomočjo programa Energija 2014 izračunali toplotne dobitke celotne hiše in nato še toplotne dobitke posameznih prostorov. Iz pridobljenih rezultatov smo projektirali hladilni sistem ter opravili stroškovno analizo le-tega. Prišli smo do zaključka, da se v našem primeru, kjer imamo dokaj velike toplotne izgube, investicija v tak sistem trenutno ne splača.
Keywords: Hlajnje enostanovanjske hiše, absorpcijska naprava, sončni kolektorji, toplotne izgube, solarno hlajenje
Published: 25.10.2016; Views: 1110; Downloads: 89
.pdf Full text (4,68 MB)

2.
IZBIRA OGREVAL PRI ENERGETSKI SANACIJI OBSTOJEČE HIŠE
David Rupar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo obstoječe hiše v energetsko varčen objekt. Prikazana je sestava obstoječih materialov in materialov dodanih po rekonstrukciji. V diplomskem delu so predstavljeni sodobni in energetsko učinkoviti ogrevalni sistemi pri sanaciji obstoječe hiše. V zaključnem delu so predstavljeni vsi glavni konstrukcijski elementi ogrevalnega sistema. Po dobljenih izračunih je izbran tudi novi ogrevalni sistem in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta. Na koncu je predstavljena ekonomska investicija sanacije.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, ogrevanje, ogrevala, energetska izkaznica, sončni kolektorji.
Published: 03.08.2016; Views: 1250; Downloads: 94
.pdf Full text (3,23 MB)

3.
KRMILJENJE SISTEMA ZA OGREVANJE SANITARNE VODE Z VAKUUMSKIMI SONČNIMI KOLEKTORJI
Luka Dragovan, 2014, master's thesis

Abstract: V želji po boljših izkoristkih, zanesljivejšemu delovanju, ter znižanju stroškov, se je pojavila ideja po izdelavi diferenčnega solarnega regulatorja, namenjenega krmiljenju sistema za ogrevanje sanitarne vode z vakuumskimi sončnimi kolektorji. V magistrskem delu smo se tako posvetili načrtovanju in izdelavi, ter testiranju dveh tipov solarnih regulatorjev. V primeru obeh zagotovimo učinkovito in zanesljivo rešitev problemov, do katerih bi sicer prišlo v primeru izpada električne energije ali udara strele. Postopek razvoja je vključeval zahtevo po čim nižjih stroških modulov. Posledično je cena tudi omejila končno kompleksnost in zahtevnost vezja, saj so poleg stabilnega delovanja sistema pomembni tudi stroški razvoja in izdelave.
Keywords: diferenčni solarni regulator, krmiljenje, vakuumski sončni kolektorji, ogrevanje sanitarne vode
Published: 19.02.2015; Views: 1255; Downloads: 233
.pdf Full text (4,05 MB)

4.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE 1964
Boris Karl Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo toplotnega ovoja stavbe, da bi stavba postala energetsko učinkovit in ekonomsko vzdržen objekt. Prikazana je sanacija z obstoječimi materiali in tehnologijami. Zaradi večje izkoriščenosti obnovljivih virov in boljše ekonomske vzdržnosti so pri sanaciji vgrajeni tudi sončni kolektorji za pripravo tople vode. Na osnovi izračunov toplotnih izgub po izvedeni sanaciji toplotnega ovija je izbrana tudi nova ogrevalna naprava na lesno biomaso in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta ter prikazana ekonomska upravičenost sanacije.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, energetska izkaznica, sončni kolektorji, lesna biomasa
Published: 23.09.2014; Views: 1424; Downloads: 172
.pdf Full text (4,14 MB)

5.
UPORABA SONČNE ENERGIJE ZA POTREBE OGREVANJA IN PRIPRAVE TOPLE VODE ZA ENOSTANOVANJSKO HIŠO
Aleš Kragl, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Potreba po energiji se iz dneva v dan veča. Fosilna goriva, ki so primarni energent so zmerom dražja in v dobri meri pripomorejo pri onsaževanju okolja. Zaradi tega je smoterno in potrebno izkoristiti obnovljive vire energije. Raziskave kažejo, da bodo v bljižni prihodnosti zaloge fosilnih goriv pošle,sončne energije pa imamo na pretek in potrebno jo je bolj izkoristit za pridobivanje toplotne in električne energije. Zaradi nastale ekonomske situacije predstavlja strošek ogrevanja na fosilna goriva precejšen delež skupnih družinskih stroškov. To je eden od tehtnih razlogov za pridobitev potrebne toplotne enrgije iz sonca s pomočjo ustrezne metode.
Keywords: sončna energija, ogrevanje in priprava tople vode, sončni kolektorji.
Published: 26.11.2013; Views: 1658; Downloads: 169
.pdf Full text (3,09 MB)

6.
Možnosti koriščenja naravnih energetskih virov v Pomurju s poudarkom na ekonomski upravičenosti rabe sončne energije
Karla Madžarič, 2013, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je predstavitev obnovljivih virov energije ter prikaz možnosti njihovega izkoriščanja v Pomurju, pri čemer je poudarek na energiji sonca. Osrednji cilj je finančna analiza investicije izgradnje sončne elektrarne in sončnih kolektorjev. Raziskava ja pokazala, da prihajajo obnovljivi oziroma naravni energetski viri v Pomurju vse bolj v ospredje. Pri tem so najbolj izkoriščene sončna energija, biomasa ter geotermalna energija, medtem ko sta vetrna energija zaradi svoje šibkosti (za začetek delovanja vetrne elektrarne mora biti povprečna hitrost vetra 5 m/s, v Pomurju pa je okrog 2 m/s) ter vodna energija zaradi svoje zaščitenosti (okoljevarstveniki so proti gradnji hidroelektrarne na reki Muri zaradi vpliva na spremembo toka in pretočnosti reke ter spremembe habitatov različnih rastlinskih in živalskih vrst) v obravnavani regiji neizkoriščeni. Osrednja metoda za izračun upravičenosti investicije je »Cost Benefit Analysis« (CBA analiza). Rezultati kažejo, da se bo investicija v sončno elektrarno pri 8 % obrestni meri povrnila v desetem letu, saj je takrat neto sedanja vrednost prvič pozitivna vrednost (NSV = 325,21 eur). Povratek investicije v namestitev sončnih kolektorjev smo zaradi narave podatkov izračunali s primerjavo cen s kurilnim oljem. Pri tem smo prišli do rezultatov, ki kažejo na to, da se nam investicija povrne po koncu osmih let. Ob trenutnih cenah kurilnega olja z uporabo sončnih kolektorjev za ogrevanje sanitarne vode v sedemnajstih letih prihranimo 7.089,64 eur.
Keywords: obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, sončni kolektorji, CBA analiza
Published: 15.10.2013; Views: 1816; Downloads: 230
.pdf Full text (2,45 MB)

7.
Primerjava toplotnih lastnosti ploščatih sončnih kolektorjev s sončnimi kolektorji s toplotno cevjo
Klemen Kopač, 2013, specialist thesis

Abstract: V nalogi so predstavljene različne vrste sprejemnikov sončne energije. Primerjal in analiziral sem ploščate sprejemnike in sprejemnike s toplotno cevjo sistema heat pipe. Meritve so bile opraljene na sistemu heat pipe in so predstavljene v specialistični nalogi. Z nalogo želim dokazati ekonomičnost izgradnje sisma glede na ceno energentov za ogrevanje.
Keywords: - ploščati sončni kolektorji - sončni kolektorji s toplotno cevjo - hear pipe solar collectors - solarni sistemi - ogrevanje sanitarne voda
Published: 08.10.2013; Views: 2029; Downloads: 166
.pdf Full text (21,91 MB)

8.
REGULATOR CENTRALNEGA OGREVANJA
Martin Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili regulatorje in naprave za centralno ogrevanje. Pri načrtovanju lastnega regulatorja, smo se omejili na ogrevalni krog z mešalnim ventilom in ogrevanje sanitarne vode iz kotla ter s sončnimi kolektorji. S programskim okoljem OrCAD smo načrtali shemo in tiskanino. Vezje se razlikuje od klasičnih predvsem v tem, da smo uporabili digitalna temperaturna tipala in solid-state releje. Program, ki smo ga napisali se izvaja v Atmel-ovem mikrokrmilniku in je osnovni del regulatorja. Delovanje regulatorja smo predstavili na grafični način, pri tem pa smo uporabili izdelane modele, ki predstavljajo naše krmiljene naprave.
Keywords: regulacija centralnega ogrevanja, kotli, obtočne črpalke, sončni kolektorji, mikrokrmilnik
Published: 24.06.2010; Views: 3217; Downloads: 513
.pdf Full text (3,41 MB)

9.
OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE SAMO S SONČNO ENERGIJO
Boštjan Mihurko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem izvedel ogrevanje stanovanjske hiše samo s sončno energijo. Uporabil sem izvedbo s sončnimi kolektorji, in shranjevanje le te v zalogovnik ogrevne vode. Bistveno pri tem sistemu je zalogovnik vode, ki se zaradi presežka energije v poletnem času segreva in primanjkljaja v zimskem času ohlaja. Pri tem sem spoznal, da imamo na razpolago ogromne količine sončne energije, vendar nastane problem pri akumulaciji le te. Predlagana izvedba je ekološko bolj sprejemljiva od klasičnega ogrevanja s fosilnimi gorivi, a žal tudi precej dražja.
Keywords: Ogrevanje, sončna energija, sončni kolektorji, zalogovnik ogrevne vode
Published: 03.05.2010; Views: 4244; Downloads: 654
.pdf Full text (2,37 MB)

10.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica