| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 36
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Avtomatska opazovalnica živali na platformi Raspberry Pi
Luka Reisman, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava izdelavo samostojne avtomatske opazovalnice živali s pomočjo računalnika Raspberry Pi. Najprej je predstavljena oprema, ki smo jo potrebovali pri izdelavi opazovalnice. Glavna strojna oprema je enoploščni računalnik Raspberry Pi 3 (model B), na katerega smo namestili operacijski sistem Raspbian in programski jezik Python ter nastavili varen oddaljen dostop preko protokola SSH. Nato razložimo, kako smo s pomočjo sončne celice z izhodno močjo 15 W, regulatorja, ter akumulatorja z 12 V napetostjo in kapaciteto 7,2 Ah sestavili napajalni sistem ter nanj povezali računalnik Raspberry Pi s kamero Pi NoIR. V diplomski nalogi predstavimo tudi rezultate avtomatskih opazovanj manjših živali pri različnih pogojih osvetlitve.
Keywords: Raspberry Pi, opazovalnica živali, oddaljen dostop, sončne celice, fotografija, video
Published: 04.01.2019; Views: 1074; Downloads: 129
.pdf Full text (2,09 MB)

2.
Določitev senčenja fotonapetostnih sistemov s programom SketchUp
Nikola Miličić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavani energija sonca kot ena najpomembnejših vrst obnovljivih virov energije, solarni paneli in vrste soncnih celic. Predstavljen je model zgradbe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje z dejanskim položajem solarnih panelov. Delo je potekalo s program SketchUp kot enim najenostavnejših programov za 3D modeliranje, s pomocjo katerega so bile dolocene sence fotonapetostnih sistemov. Predstavljen je vzrok sence in njena povezanost z dolocenim datumom, dnevnim casom in geografskim položajem.
Keywords: fotonapetostni sistemi, senčenje, obnovljivi energetski viri, sončne celice, SketchUp, diplomske naloge
Published: 08.12.2015; Views: 1239; Downloads: 159
.pdf Full text (25,37 MB)

3.
VPLIV ČIŠČENJA MODULOV FOTOVOLTAIČNE ELEKTRARNE NA PROIZVODNJO ELEKTRIČNE ENERGIJE
Ben Jashari, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano fizikalno ozadje vpliva različnih zunanjih dejavnikov na količino proizvedene električne energije s fotovoltaičnimi moduli in primerjavo količine proizvedene energije med čistimi in umazanimi moduli. Za detajlno analizo so bile opravljene meritve količine proizvedene električne energije na modulih z različnimi vplivi na proizvodnjo električne energije. Na podlagi teh meritev je bila opravljena analiza in pokazalo se je, da umazani moduli zmanjšajo količino proizvedene energije. Izvedena je bila stroškovna analiza količine proizvedene energije na različnih zunanjih vplivih in rezultati analize so pokazali, da je redno čiščenje modulov smiselno in rentabilno, saj je strošek čiščenja modulov manjši od prihranka zaradi povečanja proizvodnje električne energije pri čistih modulih.
Keywords: sončne elektrarne, sončne celice, fotovoltaika, čiščenje modulov
Published: 14.10.2015; Views: 1317; Downloads: 440
.pdf Full text (3,21 MB)

4.
5.
PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE S KONCENTRIRANIMI FOTOVOLTAIČNIMI ELEMENTI
Blaž Haberman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je predstaviti novejši tehnološki postopek pridobivanja električne energije s sončnimi celicami in oceniti potencialno količino energije, ki bi jo takšen postopek prinesel. V prvem delu diplomske naloge so predstavljeni postopki za izboljšanje učinkovitosti fotovoltaične proizvodnje električne energije, ki zajemajo sledenje sončnemu sevanju, koncentriranje svetlobe na aktivno površino in uporabo večspojnih celic za izkoriščanje sončne energije. Drugi del diplomske naloge zajema analizo proizvodnje električne energije z uporabo sledljivih večspojnih koncentriranih fotovoltaičnih elementov za lokacijo Maribor. Analiza je bila izvedena za meseca julij in december, ki veljata za najbolj in najmanj s soncem obsevan mesec v letu. Za primerjavo je navedena količina električne energije, ki bi jo v istem času dosegla proizvodnja električne energije z uporabo komercialnih silicijevih monokristaliničnih sončnih celic
Keywords: sončne celice, koncentrirani fotovoltaični elementi, večspojne celice, proizvodnja električne energije
Published: 22.09.2014; Views: 669; Downloads: 85
.pdf Full text (1,88 MB)

6.
Možnost uporabe tekstilij za izkoriščanje sončne energije
Nina Dretar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava možnost uporabe ploskih tekstilij v namene izkoriščanja sončne energije. V teoretičnem delu naloge so najprej predstavljene osnove sončnega sevanja, fotovoltaika, tj. veda, ki preučuje pretvorbo energije svetlobe v elektriko, ter zgradba in delovanje sončne celice. Osrednji del diplomskega dela se nanaša na stanje raziskav na področju uporabe tekstilij kot fotonapetostnih sistemov za izkoriščanje sončne energije. V nadaljevanju so predstavljeni načini izdelave tekstilij z integriranimi fotonapetostnimi sistemi in različni primeri uporabe fotonapetostnih tekstilij za glavna področja uporabe tekstilij (v tehnične namene, za notranjo opremo, za oblačila in modne dodatke).
Keywords: sončna energija, sončne celice, fotonapetostne tekstilije
Published: 10.07.2014; Views: 1066; Downloads: 74
.pdf Full text (1,96 MB)

7.
SISTEMI ZA ČIŠČENJE FOTONAPETOSTNIH MODULOV
Adnan Džidić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni nanopremazi za čiščenje sončnih modulov kot učinkovita metoda za povečanje izplena proizvodnje električne energije sončnih modulov. Opisane so fizikalne osnove delovanja sončnih celic, ki so potrebne za osnovno razumevanje delovanja sončnih modulov. Nanopremazi zagotavljajo, da se umazanija in dežne kapljice ne zadržujejo na aktivni površini sončnih modulov in s tem zagotavljajo čistost površine. Na eksperimentalnem primeru je ovrednoten izplen proizvedene električne energije sončnega modula brez in z nanopremazom očiščene delovne površine. Merjenja so opravljena na sončni elektrarni Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje. Iz analize rezultatov se pokaže, da je uporabnost nanotehnologije v namene čiščenja sončnih modulov smotrna, saj zagotavlja večji izplen proizvedene električne energije
Keywords: Sončne celice, čiščenje modulov, nanotehnolgija, učinkovitost nanopremazov.
Published: 12.12.2013; Views: 1721; Downloads: 168
.pdf Full text (2,73 MB)

8.
IZRABA ENERGIJE SONCA KOT TRAJNOSTNA REŠITEV ZAGOTAVLJANJA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Katja Rejec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi velikega števila prebivalstva in njegovega naraščanja ter posledično zaradi velike potrebe po električni energiji in naraščanja njene porabe je potrebno proizvodnjo električne energije iz konvencionalnih virov čim prej nadomestiti s proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Konvencionalni viri energije namreč preveč obremenjujejo naše okolje, tako pri pridobivanju kot pri izkoriščanju, prav tako pa se v naravi nahajajo v omejenih količinah in bodo nekega dne iztrošeni. Za zamenjavo konvencionalnih virov energije je na voljo veliko obnovljivih virov energije, med njimi pa je najpomembnejši energija sonca, saj je na voljo v neomejenih količinah, dostopna je vsem, za vse je brezplačna in dopušča veliko različnih načinov izrabe. Med vsemi obnovljivimi viri energije predstavlja najbolj trajno rešitev za oskrbo z električno energijo in pomembno pomoč pri ohranitvi našega okolja za zanamce.
Keywords: konvencionalni viri energije, obnovljivi viri energije, energetika, fotovoltaika, energija sonca, sončne celice, sončne elektrarne
Published: 29.11.2013; Views: 1682; Downloads: 186
.pdf Full text (411,10 KB)

9.
UPORABA ALTERNATIVNIH VIROV ENERGIJE NA JADRNICAH
Ines Aždajić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba alternativnih virov energije v navtiki se je v zadnjih letih močno razvila in napredovala. Aplikacije uporabe sončnih celic in modulov so že dobro tehnološko dodelane, medtem ko gorivne celice še potrebujejo nekaj let razvoja, da bodo tudi cenovno bolj dostopne in upravičene.
Keywords: jadrnica, gorivne celice, sončne celice, elektroliza, vodik
Published: 07.12.2012; Views: 1862; Downloads: 188
.pdf Full text (2,08 MB)

10.
INTEGRACIJA FOTOVOLTAIČNIH SISTEMOV V ČLOVEKOV BIVALNI, DELOVNI IN NARAVNI PROSTOR
Tadej Crnjac, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V tem delu bomo predstavili odkritje osnovnega fenomena in lastnosti fotonapetostnih materialov, teoretično razlago fotoefekta, prve silicijeve sončne celice in prvo uporabo fotonapetostnih tehnologij na svetu. Podali bomo kratek pregled proizvodnje silicija, ki je najpomembnejši material za izdelavo sončnih celic. Glede na kristalno strukturo so znane monokristalne, polikristalne in amorfne sončne celice. Predstavili bomo tri tipe fotovoltaičnih sistemov. To so fotovoltaični sistemi vezani na omrežje, integrirani fotovoltaični sistemi in samostojne elektrarne. Sistemi vezani na omrežje so postavljeni v urbanih naseljih, na strehah hiš. Integrirani fotonapetostni sistemi so sistemi integrirani v objekte. Sončne celice so na fasadah, v oknih in na strehah. Tukaj je potrebna kooperacija arhitektov in fotonapetostnih oblikovalcev. Velike samostojne fotonapetostne elektrarne so bile zgrajene po svetu v oddaljenih kmečkih naseljih, kjer ni električnega omrežja. Ker je sončna energija čista, varna in prosto dosegljiva, predstavlja to odlično rešitev proizvodnje elektrike v zaščitenih oddaljenih krajih, na primer v naravnih rezervatih, na Himalaji, na Antarktiki. Fotonapetostni sistemi se uporabljajo v zdravstvenih klinikah, v kmečkem okolju za sterilizacijo, cestno razsvetljavo, hladilnike, alarmne in kontrolne sisteme, telekomunikacijske sisteme in protihrupne ovire.
Keywords: fotonapetostni sistemi, monokristalne sončne celice, polikristalne sončne celice, amorfne sončne celice, fotonapetostne elektrarne, samostojne fotonapetostne elektrarne, integrirani fotonapetostni sistemi.
Published: 20.11.2012; Views: 1441; Downloads: 162
.pdf Full text (3,60 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica