| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 57
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
ZNIŽANJE KONIČNEGA ODJEMA MOČI, S SONČNO ENERGIJO
Mihael Štampar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela, se nanaša na možnosti rabe sončne energije, kot vir električne energije za znižanje koničnega odjema moči, v tovarni Carrera Optyl Ormož. Podana je teoretična primerjava med tremi različnimi rešitvami. V prvem primeru smo z fotonapetostnimi moduli pokrili strešne površine prvega objekta, brez dodatne konstrukcije. Drug primer je enak prvemu, vendar z dodatno konstrukcijo za vzpostavitev optimalnega vpadnega kota. V tretjem primeru izhajamo iz izhodišča največje konične moči, z vključitvijo strešnih površin drugega objekta. V nalogi je podana rešitev primerov z osnovnimi enačbami za tehnično izvedbo.
Keywords: fotovoltaika, obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, konična moč
Published: 02.10.2009; Views: 2622; Downloads: 328
.pdf Full text (1,89 MB)

2.
SAMOOSKRBA Z ENERGIJO
Branko Dvoršak, 2010, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje izbiro in izračun ustrezne toplotne črpalke za ogrevanje laboratorija za energetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru. Ocenjeno je, ali s prodajo električne energije proizvedene z obstoječo 7,5 kW mikro sončno elektrarno, pokrijemo stroške porabe električne energije izračunanih toplotnih črpalk. Predstavljen je izračun toplotnih izgub zgradbe ter izračun toplotne moči, porabljene električne energije, grelnega števila, bivaletne točke, porabe kurilnega olja zaradi bivalentnega načina delovanja toplotne črpalke ter izračun stroškov investicije, porabljene energije, vzdrževanja in vračilne dobe za štiri izbrane toplotne črpalke različnih moči.
Keywords: toplotna črpalka, geotermalna energija, obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, učinkovita raba energije, toplotne izgube, grelno število
Published: 30.03.2010; Views: 3791; Downloads: 616
.pdf Full text (3,64 MB)

3.
ORGANIZACIJSKI MODEL ALTERNATIVNE PRODUKCIJE ELEKTRIČNE ENERGIJE Z UPORABO FOTOVOLTAIKE
Radovan Dušič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Elektrika je najkvalitetnejša oblika energije (čista energija) na mestu njene uporabe. Sodobna družba sloni na nemoteni oskrbi z elektriko in ni mogoče pričakovati, da se bo njena poraba zmanjšala, temveč povečala. Cene fosilnih goriv strmo naraščajo in prekomerna poraba energije se kaže v hitrih podnebnih razmerah. Zato je skrb za zmanjšanje emisij CO2 v ozračje postala problem celega sveta, saj naj bi bil CO2 vzrok za hitro segrevanje prizemnih plasti ozračja oz. nastanka pojava tople grede. Rešitev problema je povečanje rabe obnovljivih virov energije, med katere spada tudi fotovoltaika. Fotovoltaika je tehnologija, ki omogoča proizvodnjo električne energije neposredno iz sončne svetlobe brez uporabe trdih goriv, brez hrupa in brez izpustov CO2. Fotovoltaični moduli delujejo tako, da sončni žarki padajo na površino sončnih celic in sprožijo proces pretvarjanja sevalne sončne energije v visoko kvalitetno električno energijo. Posledični prispevek diplomske naloge je ohranjanje okolja. Elektrarne spadajo med največje obremenjevalce okolja, poleg prometa. V diplomski nalogi je predstavljen fotonapetostni sistem od zgradbe sončnih celic do postavitve sončne elektrarne, ki je povezana na distribucijsko omrežje, kot tudi vzdrževanje in razvoj. Predpisi in standardi, ki so zelo pomembni, pa so kazalci, ki jim na energetskih trgih pripisujejo velik pomen.
Keywords: KLJUČNE BESEDE • energija • električna energija • alternativni viri • sončna energija • sončna elektrarna
Published: 03.06.2010; Views: 2121; Downloads: 183
.pdf Full text (536,81 KB)

4.
STRATEGIJA IZVEDBE FOTONAPETOSTNEGA SISTEMA NA JAVNEM OBJEKTU
Matej Vogrinčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje problem slabega koriščenja obnovljivih virov energije. Opisani so obnovljivi viri energije, pri tem pa izpostavljamo fotonapetostne celice. Diplomska naloga predstavi celoten potek načrtovanja sončne elektrarne. Predstavljeno je, kako je potrebno planirati postavitev elektrarne, na kaj je potrebno paziti, kakšna je potrebna dokumentacija in kakšni so stroški. Delo montaže je časovno opredeljeno in opisano po stopnjah. Vsebuje podatke o kalkulaciji projekta in vračilni dobi investicije. Opisan je tudi smisel izvajanja takih projektov in možnosti financiranja.
Keywords: fotovoltaika, sončna elektrarna, javni objekt, fotonapetostni sistem
Published: 08.06.2010; Views: 1991; Downloads: 299
.pdf Full text (2,28 MB)

5.
ZASNOVA IN PRERAČUN DVOOSNEGA SLEDILNIKA SONCA
Janko Ferčec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena zasnova in trdnostni preračun dvoosnega sledilnika sonca. Dvoosni sledilnik sonca je naprava, ki ima nameščene sončne module, ki proizvajajo električno energijo iz sonca. Naprava ima nameščena dva pogona, ki vrtita površino s sončnimi moduli tako, da je ta vedno pravokotna glede na sonce. S sistemom dvoosnega sledenja dosežemo maksimalni izkoristek . Diplomsko delo zajema nekaj osnov sončnih elektrarn ter osnove solarne geometrije. Predstavljene so razlike med fiksnimi sistemi in sledilnimi sistemi sončne elektrarne. Izračunani so geometrijski koti, ki opisujejo navidezno pot sonca. V drugem delu pa je predstavljena zasnova dvoosnega sledilnika sonca in numerični izračun nosilne konstrukcije. Predstavljen je tudi izračun posameznih sklopov na konstrukciji (izračun sornika in varov), ter sidrnih vijakov za pritrditev konstrukcije v temelj. Na koncu so še predstavljeni pogoni in način pritrditve sončnih modulov na konstrukcijo.
Keywords: Fotovoltaika, sončna elektrarna, dvoosni sledilniki sonca, konstrukcije, varjene konstrukcije.
Published: 10.08.2010; Views: 2934; Downloads: 489 
(1 vote)
.pdf Full text (2,97 MB)

6.
VKLJUČITEV BIOPLINARNE DOBROVNIK 2 V ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE POMURSKE ZANKE
David Užmah, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem desetletju smo se ljudje po svetu in v Sloveniji začeli zavedati, da bo postal primanjkljaj tradicionalnih energentov nekaj vsakdanjega, kar že lahko vsakodnevno občutimo z dvigom cen in višanjem trošarin na energente. Vse to je privedlo k pospešenemu raziskovanju in pridobivanju energije iz obnovljivih virov, s katerimi bi se lahko pokril ta primanjkljaj. Mednje prištevamo tudi bioplin, ki lahko služi kot klasično kurivo za ogrevanje ter kot energent s pomočjo katerega se v bioplinarnah pridobiva električna energija. Ena izmed elektrarn, ki proizvaja električno energijo s pomočjo bioplina je bioplinarna Dobrovnik 2, predvidene moči 1 MW, ki bo stala v neposredni bližini že obratujoče bioplinarne Dobrovnik prav tako moči 1MW. Pri nalogi smo se soočili s problemom priključitve te dodatne elektrarne v elektroenergetski sistem (20 kV distribucijski daljnovod Dobrovnik). Za to dodatno elektrarno smo pri dveh različnih možnih točkah priključitve na DV Dobrovnik (oporišče št. 96 in odcep Filovci Trnavski breg) preverili vrednosti kratkostičnih tokov ter ugotavljali, ali sta primerni za priključitev. Simulacije kratkih stikov smo izvedli v programskem paketu PSCAD®.
Keywords: bioplinarna, kratki stiki/ kratek stik, sončna elektrarna, hidroelektrarne na reki Muri, PSCAD®, proizvodnja električne energije.
Published: 07.09.2010; Views: 2792; Downloads: 333
.pdf Full text (4,80 MB)

7.
PROJEKT IZGRADNJE MALE SONČNE IN VETRNE ELEKTRARNE NA GORSKO VIŠINSKI KMETIJI
Jure Grizold, 2010, final seminar paper

Abstract: Obnovljivi viri energije predstavljajo danes pomemben vir energije, ki jo potrebuje človeštvo za preživetje. So viri energije, ki izkoriščajo naravne procese in se v naravi nenehno pojavljajo v skoraj neomejenih količinah. Na splošno tako iz fizičnih kot iz ekonomskih razlogov se uporabljajo na mestih, kjer so ti viri na razpolago. Sonce predstavlja neusahljiv in ekološko neoporečen vir energije. Potencial Sonca presega celotne energetske potrebe človeštva. Pretvarjanje sončne energije v električno energijo s pomočjo sončnih celic predstavlja enega izmed najčistejših možnih virov električne energije in velja kot najbolj perspektiven obnovljiv energetski vir. Veter je kot sekundarna oblika sončne energije, ki obseva Zemljo znan kot obnovljiv vir energije že stoletja, kakor tudi njegova uporaba. Ocenjujemo ga kot neomejen vir energije, ki je zastonj in vsem na razpolago. Ocena vetrne energije presega petnajstkrat sedanje energetske potrebe na svetu. Vetrno energijo moremo razumeti kot naravno energijo za proizvod električne energije za sedanje in naslednje generacije. Delo diplomskega seminarja smo razdelali na dva sklopa, pri čemer smo v prvem sklopu podali teoretična dejstva in spoznanja o obnovljivih virih energije, sončni energiji, sončnih elektrarnah, vetrni energiji, vetrnih elektrarnah ter gorsko-višinski kmetiji. Pričujoči sklop je potreben za razumevanje drugega sklopa, ki se navezuje na predstavitev projekta »Izgradnja male sončne in vetrne elektrarne na gorsko višinski kmetiji«. V sklopu tega dela diplomskega seminarja je predstavljen postopek postavitve posamezne elektrarne na izbrani lokaciji. Sočasno pridobivanje električne energije iz sončne in vetrne energije nam omogoča odpravljanje pomanjkljivosti posamezne elektrarne. Vetrna elektrarna proizvaja električno energijo tudi v času, ko Sonce zaide, v kolikor je prisotnost zadostne količine vetra. V dnevnem času oziroma svetlobi, pa nam sončna elektrarna zagotavlja električno energijo. Gre torej za dopolnjevanje dveh odličnih sistemov za pridobivanje električne energije.
Keywords: sončna energija, vetrna energija, sončna elektrarna, vetrna elektrarna, gorsko-višinska kmetija, projekt
Published: 03.12.2010; Views: 2992; Downloads: 549
.pdf Full text (4,81 MB)

8.
POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE V PODJETJU UNIOR ZREČE D.D.
Goran Lušo, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga opisuje problem postavitve sončne elektrarne na gospodarskem objektu. Vključuje opis delovanja sončnih celic, sestavo le teh in tudi na kratko opisane PV sisteme. V nadaljevanju so opredeljene glavne naloge, ki jih moramo izpolniti pri postavitvi sončne elektrarne. Opredeljena je lokacija, pogoji in težave na katere lahko naletimo in kako jih rešiti. Predstavljena je tudi ekonomika projekta, stroški same izgradnje in vzdrževanja elektrarne ter njena donosnost. Med glavne ugotovitve sodi dejstvo da bi bilo smiselno investirat v projekt sončno elektrarne s strani podjetja Unior Zreče d.d..
Keywords: fotovoltaika, sončna elektrarna, fotonapetostni sistem, sledilni sistem
Published: 11.10.2010; Views: 2756; Downloads: 331
.pdf Full text (2,68 MB)

9.
Fotovoltaika kot pomemben vir pridobivanja električne energije : diplomsko delo
Mia Dobovičnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnji družbi se vedno bolj uveljavlja sodobni način življenja: vse večja industrializacija, vedno večji pretok blaga, informacij in ljudi, vse večje koncentracije prebivalcev v mestnih središčih ter hitrejši tempo življenja. Takšen način življenja je vzrok za vedno večjo porabo električne energije, kar vodi do neugodnih podnebnih sprememb ter izčrpavanje zemeljskega plina in nafte. Narava nas dejansko sili k pridobivanju električne energije iz virov, ki ne morejo poiti, hkrati pa ne onesnažujejo okolja. Takšni viri so alternativni viri energije. Poznamo več alternativnih virov energije, mi pa se bomo osredotočili na izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije s fotovoltaiko. V diplomski nalogi bomo predstavili njene splošne lastnosti, njeno vlogo v prihodnosti in položaj glede na primarne vire pridobivanja električne energije. Predstavili bomo tudi njen veliki in hitri razvoj na trgu v zadnjih letih. Pojasnili bomo vlogo logistike pri izgradnji sončnih elektrarn, optimizirali logistične procese in procese, ki nastopajo neposredno pri izgradnji sončne elektrarne ter poskušali ugotoviti, kdaj bo električna energija, pridobljena s fotovoltaiko, konkurenčna pridobivanju električne energije iz primarnih virov.
Keywords: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, logistični procesi, optimizacija procesov
Published: 04.11.2010; Views: 3103; Downloads: 442
.pdf Full text (1,72 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA OGREVANJA Z IZBRANIMI SISTEMI TOPLOTNIH ČRPALK
Matevž Stepišnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izračun toplotnih črpalk treh različnih sistemov izkoriščanja obnovljivih virov energije za ogrevanje pasivne hiše na podlagi izračunanih toplotnih izgub. Narejen je program, s katerim so izdelani izračuni za porabo eleketrične energije, toplotne moči, grelnega števila in obratovalnega časa toplotnih črpalk. Zbrani so stroški investicij v posamezne sisteme toplotnih črpalk, s katerimi je opravljena primerjalna ekonomska analiza. Na streho pasivne hiše je umeščena mikro sončna elektrarna, s katero je ocenjeno, ali lahko s proizvodnjo električne energije in prodajo te pokrijemo stroške porabe električne energije izbrane toplotne črpalke.
Keywords: toplotne črpalke, pasivna hiša, obnovljivi viri energije, sončne celice, toplotne izgube, stroški investicije, ekonomska primerjava, sončna elektrarna
Published: 21.02.2011; Views: 3720; Downloads: 487
.pdf Full text (19,54 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica