| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Načrtovanje in izdelava prototipa sistema/naprave sledenja soncu
Domen Gošek, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema celoten proces razvoja prototipa solarno sledilnega mehanizma, tako na strojnem, programskem in električnem nivoju. Opisani so postopki razvoja in solarno sledilni algoritmi. Prototip je fizični sistem, ki s svojim algoritmom sledi sončni trajektoriji po časovni referenci. To pomeni, da za sledenje potrebuje 4 podatke in sicer: zaporedna številka dneva v letu, ure, minute in geografsko širino. Po zaključenem procesu razvoja je sledilo zbiranje in analiza rezultatov. Rezultate so podajali testi.
Keywords: Solarni sledilnik, sončna celica, časovno sledenje, mikrokrmilnik, koračni motor
Published: 04.03.2020; Views: 374; Downloads: 67
.pdf Full text (2,45 MB)

2.
NAČRTOVANJE IN IZVEDBA SOLARNE RAZSVETLJAVE
Klemen Podgoršek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na praktičen primer izvedbe LED solarne razsvetljave. Gre za kompleksno področje, pri katerem si prizadevamo, z uporabo trenutno najboljše tehnologije, podaljšati avtonomijo in življenjsko dobo naše izvedbe v primerjavi z že obstoječimi rešitvami. Za dosego zgoraj omenjenega cilja smo upoštevali nekatere tehnične prilagoditve, ki so nas vodile v izdelavo LED solarne razsvetljave na osnovi ene baterijske celice LiFePo 4, in unikatnega solarnega modula, ki vključuje enostavno elektroniko in zagotavlja zanesljivost v delovanju. Dokazali smo, da je idejna zasnova izvedljiva, našo rešitev pa s tem -poleg že omenjenega- odlikujejo tudi hitra in enostavna montaža, preprosta zamenjava posameznih komponent in skupno manjši volumen ter teža.
Keywords: elektronika, svetlobni viri, sončna celica, baterije, LED
Published: 28.09.2016; Views: 793; Downloads: 64
.pdf Full text (2,73 MB)

3.
ANALIZA IN PRIMERJAVA FOTOVOLTAIČNIH SISTEMOV
Gregor Ferko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni obnovljivi viri energije s poudarkom na sončni energiji. Glavni namen naloge je analiza in primerjava proizvodnje električne energije na izbranih sončnih elektrarnah. Obravnavanih je šest sončnih elektrarn z različnimi istaliranimi močmi, predstavljeni so gradniki posamezne sončne elektrarne in opisana njihova postavitev. Meritev trenutnega toka niza modulov je izvedena s pomočjo programske opreme Visual basic. Na podlagi teh meritev je ugotovljeno, da na proizvodnjo električne energije sončnih elektrarn najbolj vpliva njihova lega in postavitev.
Keywords: fotonapetostni generator, fotonapetostni modul, sončna celica
Published: 07.07.2015; Views: 926; Downloads: 106
.pdf Full text (3,61 MB)

4.
VPLIV TEMPERATURE NA OPTIMALNI POLOŽAJ SOLARNIH MODULOV
Simon Potočnik, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava vpliv temperature na optimalni položaj solarnih modulov, pri čemer upoštevamo tudi izgubo energije zaradi delovanja pogonskega sklopa. Sledenje sončnih modulov soncu omogoča večji izkoristek razpoložljive energije sončnega sevanja. Neželena posledica je segrevanje modulov ter posledično izgube zaradi segrevanja. Tako je predmet magistrskega dela določitev vpliva temperature na optimalne položaje solarnih modulov pri želenem maksimalnem izplenu pri pretvorbi energije sončnega sevanja. Pri tem upoštevamo električne izgube pogonskega sklopa. Izračuni so izvedeni za štiri dni v letu, in sicer v programskem paketu MatLab z uporabo Diferenčne evolucije.
Keywords: sončna celica, sledilni sistemi, temperatura, optimizacija
Published: 15.11.2013; Views: 1510; Downloads: 191
.pdf Full text (2,90 MB)

5.
MATEMATIČNI MODEL FOTONAPETOSTNEGA SISTEMA V PROGRAMSKEM ORODJU MATLAB / SIMULINK
Boris Vovčko, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljen matematični model fotonapetostnega sistema sestavljenega v programskem paketu Matlab/Simulink. Namen dela je najprej sestaviti matematični model sončne celice, ki je osnova za izdelavo matematičnega modela sončne elektrarne. Za ovrednotenje simulacijskih rezultatov iz matematičnega modela sončne elektrarne bomo uporabili rezultate meritev dejanske sončne elektrarne Termoelektrarne Brestanica d.o.o.. Pri tem bomo ovrednotili rezultate simulacijskih izračunov in meritev na dejanski elektrarni za različne dni letu. Rezultati kažejo dobro ujemanje med izračunanimi in izmerjenimi vrednostmi sončne elektrarne, kar je dobra osnova za nadaljno uporabo matematičnega modela sončne elektrarne.
Keywords: fotonapetostni sistem, sončna celica, matematični model, Matlab/Simulink
Published: 13.09.2013; Views: 2188; Downloads: 219
.pdf Full text (2,87 MB)

6.
IZVEDLJIVOST INTEGRIRANE SONČNE ELEKTRARNE NA HLEVU
Rok Bohorč, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je ugotoviti izvedljivost, izkoristek, vrednost in ekonomičnost integrirane sončne elektrarne na že obstoječem objektu. Za pridobitev večine vrednosti je bil uporabljen računalniški program PVSYST za fotovoltaične sisteme, v katerem so bile izvedene simulacije, ekonomski del pa je bil preračun na podlagi cen v letošnjem letu. Da smo prišli do vseh segmentov, ki so bili zastavljeni, smo v diplomsko delo vključili še: kratek zgodovinski pregled fotovoltaike, opis sončnega sevanja, fotonapetostnih elektraren, razsmernikov in pregled sončnih celic, ter fotonapetostnih modulov.
Keywords: sončna elektrarna, sončna celica, izvedljivost, PVSYST
Published: 07.12.2012; Views: 1902; Downloads: 212
.pdf Full text (5,69 MB)

7.
POLNILNI REGULATOR Z UPORABO METODE SLEDENJA TOČKE NAJVEČJE MOČI SONČNIH CELIC
Andraž Javernik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Intenzivnost vpadne sončne svetlobe in temperatura sončnih celic imata velik vpliv na izhodno napetost. Tako se izhodna napetost sončnih celic spreminja predvsem v odvisnosti od osvetlitve, ob tem pa obstaja kompleksna povezava med sončnim vzbujanjem, temperaturo in totalno upornostjo polprevodniških celic. Iz omenjenega razloga imajo sončne celice nelinearen potek izhodnega izkoristka. S sledenjem točke največje izhodne moči na karakteristiki sočnih celic lahko zagotovimo optimalno izrabo pretvorjene sončne energije. V polnilnih sistemih je lahko izhodna napetost sočnih celic posledično prenizka za izvajanje polnilnega cikla, kar vključuje potrebo po dodatnem reguliranem pretvorniku enosmernih napetosti. Predmet raziskovanja v okviru predlaganega diplomskega dela je preučiti delovanje sončnih celic in razvoj polnilnega regulatorja za samodejno optimalno polnjenje akumulatorjev pri različnih pogojih sončne aktivnosti.
Keywords: polnilni regulator, sledenje točke največje moči, sončna celica
Published: 21.11.2012; Views: 1936; Downloads: 242
.pdf Full text (2,41 MB)

8.
SISTEM SONČNE ELEKTRARNE - NAČRTOVANJE VHODNIH FILTERSKIH KOMPONENT
Benjamin Lukman, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega osnovno zgradbo sončnih elektrarn, do podrobnosti pretvornika in potrebnega filtra zanj. Pretvornik, na katerem smo delali smo dogradili z nekaterimi komponentami za zaščito in boljše delovanje. Načrtovanje filtra je sestavljeno iz načrtovanja in izbire sklopov potrebnih za izdelavo filtra za pretvornik. Za začetek je bilo potrebno določiti stopnjo filtra in zahteve za delovanje. Simulacija filtra je potekala v programskem okolju Matlab/Simulink, kjer je bilo potrebno ugotoviti, katere komponente uporabiti, da pridemo do zahtev, ki smo si jih zadali na začetku. Simulacija je sprva obsegala navadni filter, kateremu smo kasneje dodali tokovne vire na izhodu. Primeren filter smo, brez tokovnih virov, dodali na model celotnega pretvornika narejenega v Matlab/Simulinku. Kasneje smo naredili preračun izbranega filtra in primerjavo med simulacijo ter preračunom. Sledilo je načrtovanje ohišja za filter. Po izdelavi ohišja smo po zahtevah preverili pravilno delovanje filtra. Po uspešnih meritvah smo filter priključili k pretvorniku. Vse rezultate simulacij in izračunov smo prikazali v diplomski nalogi.
Keywords: sončna celica, filter, analogni filter, preračun filtra, enostopenjski pretvornik, DC-AC pretvornik, Matlab/Simulink.
Published: 15.11.2012; Views: 1072; Downloads: 118
.pdf Full text (5,68 MB)

9.
PRIMERJAVA DELOVNIH KARAKTERISTIK RAZLIČNIH FOTONAPETOSTNIH MODULOV PRI ENAKIH POGOJIH SONČNEGA SEVANJA
Aleš Tomažič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko naloga opisuje sončne celice, fotonapetostne module in na kratko opisuje tudi ostale elemente fotonapetostnega sistema. Osredotočili smo se predvsem na obnašanje fotonapetostnih modulov pri danih pogojih sončnega sevanja. Rezultat diplomske naloge je posamezna predstavitev in medsebojna primerjava karakteristik najpogosteje uporabljanih fotonapetostnih modulov v praksi. To so moduli iz polikristalnega, monokristalnega in amorfnega silicija. V delu so predstavljeni tudi standardi in predpisi s področja fotonapetostnih sistemov.
Keywords: sončna celica, fotonapetostni sistem, sončno sevanje, standardi in predpisi
Published: 26.03.2010; Views: 2387; Downloads: 416
.pdf Full text (8,68 MB)

10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica