| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv sezone na sestavo mleka
Barbara Štajner, 2018, master's thesis/paper

Abstract: V okviru magistrskega dela smo vrednotili vpliv sezone glede na sestavo mleka z območij, ki jih analizira laboratorij za mleko na KGZS Zavodu Ptuj (Ptuj, Celje, Novo mesto). V raziskavo smo vključili analize, ki so bile opravljene v sklopu AT4-kontrole (kontrola prireje mleka) za obdobje desetih let (2004–2014). Obravnavali smo naslednje parametre: vsebnost maščob, beljakovin, laktoze, sečnine in število somatskih celic v mleku. Za analizo obravnavanih meritev smo uporabili opisno statistiko, linearno regresijo ter preverili korelacije med parametri. Vpliv sezone smo ugotavljali s stališča treh dejavnikov: prehranjevalnega režima (zimski, letni obrok), vpliva obdobja (pomlad, poletje, jesen, zima) in območja prireje. Rezultati so pokazali, da se posamezni parametri mleka spreminjajo glede na prehranjevalni režim, glede na letni čas in da med območji obstajajo razlike. Med obravnavanimi spremenljivkami se je na območju Novega Mesta pokazala pozitivna korelacija med maščobo in sečnino ter številom somatskih celic in leti v obravnavanem obdobju, medtem ko so bile na območju Celja in Ptuja izbrane spremenljivke monotono povezane.
Keywords: mleko / maščobe / beljakovine / laktoza / sečnina/ somatske celice / analiza
Published in DKUM: 23.10.2018; Views: 1120; Downloads: 171
.pdf Full text (4,28 MB)

2.
Spremljanje stanja in predlog ukrepov za zmanjšanje pogostosti mastitisov pri molznicah v slovenskih čredah
Damjana Flere, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Število somatskih celic (ŠSC) je pokazatelj zdravstvenega stanja mlečne žleze, ki vpliva tudi na tehnološko kakovost mleka. Cilj magistrskega dela je bil preučiti stanje na področju ŠSC v Sloveniji in analizirati dejavnike, ki vplivajo nanj (pasma, zaporedna laktacija, stadij laktacije, leto in sezona telitve, proizvodnost in velikost črede, proizvodnost živali). Analizo smo naredili na zbranih podatkih AT4 kontrole mlečnosti za obdobje 5,5 let za celotno Slovenijo (n3,2×106 kontrol). Na podvzorcu 10 % naključno izbranih čred (n220.000 kontrol) smo statistično ovrednotili pomembnejše vplive na ŠSC. Ugotovili smo, da imajo med preučevanimi dejavniki največji vpliv nivo proizvodnosti živali, zaporedna laktacija in pasma. V splošnem velja, da je večja mlečnost (dnevna ali v standardni laktaciji) povezana z nižjim ŠSC. Največje ŠSC je bilo pri črno beli pasmi, sledili sta ji rjava in lisasta pasma ter nazadnje križanke med lisasto in pasmami, usmerjenih v prirejo mleka. Vpliv zaporedne laktacije na ŠSC je bil izrazit, ostali preučevani dejavniki (proizvodnost črede, leto in sezona telitve) pa so pokazali manjši ali zanemarljiv vpliv na ŠSC. V okviru magistrskega dela smo pregledali sisteme nadzora ter ukrepe za zmanjšanje pojavnosti mastitisov v različnih državah v Evropi in po svetu. Na osnovi pregleda literature in dobljenih rezultatov smo sestavili priporočila za zmanjšanje pojavnost mastitisov v slovenskih čredah krav molznic.
Keywords: somatske celice, mastitis, programi nadzora nad mastitisi
Published in DKUM: 01.06.2016; Views: 1745; Downloads: 137
.pdf Full text (1010,82 KB)

3.
4.
UGOTAVLJANJE ŠTEVILA SOMATSKIH CELIC NA PODLAGI ELEKTRIČNE PREVODNOSTI MLEKA
Edvard Zorko, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je ugotoviti, ali obstajajo razlike v električni prevodnosti mleka med samimi četrtmi vimena s pomočjo naprave Mastritron LF 3000. Prav tako želimo ugotoviti in ali obstajajo razlike v električni prevodnosti mleka glede na način reje, pasmo krav, stadij laktacije in zaporedno laktacijo krav, vključenih v raziskavo. Skupno je bilo v raziskavo vključenih 249 krav, od tega je bilo 135 krav črno-bele pasme, 41 krav lisaste pasme ter 73 križancev z lisasto pasmo (LS×RH, LS×MB). Ugotovili smo, da se prevodnost skupnega vzorca, SŠSC [log10] in % laktoze med seboj statistično značilno razlikujejo glede na način reje P ≤ 0,05. Tako so krave v prosti reji imele nižje vrednosti pri električni prevodnosti skupnega vzorca (5,53 ± 0,55a) in SŠSC [log10] (2,00 ± 0,51a), imele pa so višji % laktoze (4,40 ± 0,44a). Pri primerjavi preučevanih parametrov glede na pasmo ni bilo ugotovljenih statistično značilnih razlik P ≥ 0,05. Ugotovili smo, da se električna prevodnost mleka po posameznih četrteh in SŠSC [log10] z višanjem stadija laktacije in zaporedne laktacije povečuje. Primerjane vrednosti se med seboj statistično značilno razlikujejo P ≤ 0,05.
Keywords: somatske celice / električna prevodnost mleka / molznice
Published in DKUM: 05.05.2014; Views: 1663; Downloads: 137
.pdf Full text (234,27 KB)

5.
Prireja mleka in krmna baza na družinskih kmetijah Kmetijske zadruge Šentjur
Lidija Mužerlin, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil primerjati različna odkupna območja mleka po kvalitativnih lastnostih. Tako smo med seboj primerjali mleko odkupljeno na območju Kmetijske zadruge Šentjur, odkupnem območju Mlekarne Celeia in odkupljeno mleko celotnega območja Slovenije. Prireja mleka je v veliki meri odvisna tudi od prehrane krav, zato nas je zanimalo, kako imajo boljše družinske kmetije na območju Kmetijske zadruge Šentjur izravnane krmne obroke za krave molznice. Zbrali smo 36 mesečnih obračunov. Proučevali smo odkupljene količine mleka, vsebnost mikroorganizmov, skupno število somatskih celic ter vsebnost maščob in beljakovin za obdobje 2006 - 2008. Na obravnavanih kmetijah smo ugotovili dejansko sestavo krmnih obrokov. Krmne obroke smo ovrednotili na podlagi tabelarnih vrednosti. Živalim je bil skozi vso leto na voljo zimski krmni obrok na osnovi koruzne in travne silaže, sena ter dodatka koncentrirane krme. Molznice so bile ustrezno oskrbljene z energijo medtem, ko je bil pri beljakovinah ugotovljen primanjkljaj (6 % prebavljivih surovih beljakovin). Odkupljeno mleko iz obravnavanih območij se ni razlikovalo po bistvenih mikrobioloških kakovostnih postavkah.
Keywords: Ključne besede: odkupljeno mleko/ maščobe/ beljakovine/ mikroorganizmi/ somatske celice, /krmni obrok OP: 59 s., 16 pregl., 10 graf., 55 ref.
Published in DKUM: 19.10.2009; Views: 2767; Downloads: 373  (1 vote)
.pdf Full text (363,75 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica