| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ogrevanje stanovanjske hiše s kombinacijo solarnih kolektorjev in pečjo na pelete
Aljaž Rebselj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena stanovanjska hiša, v kateri je glavni cilj, da bi bil pomemben vir ogrevanja sončna energija. Potrebno je bilo izbrati pravo kombinacijo sončnih kolektorjev in peči na pelete. Kombinacija solarnih kolektorjev in peč na pelete bosta imela skupni hranilnik toplote. Za lažjo izbiro gradbenih materialov, strojne opreme sem v diplomski nalogi s programom KI Energija 2014 obravnaval objekt od arhitekturne zasnove, sestave konstrukcije in vseh možnih opcij strojne opreme. V diplomski nalogi je preračunano, koliko energije bo potrebno za ogrevanje hiše, ter ekonomski preračun investicije.
Keywords: Sončna energija, solarni kolektorji, peč na pelete, toplotna izolativnost, energetsko varčna hiša.
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 650; Downloads: 88
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
Primerjava eksergijskega izkoristka sistema PV - toplotna črpalka in solarnih kolektorjev - električni uporovni grelnik za stanovanjsko hišo : master's thesis
Blaž Šaše, 2020, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je bila primerjava eksergijskega izkoristka sistema PV – toplotna črpalka in sistema solarni kolektorji – električni uporovni grelnik v stanovanjski hiši z obstoječim sistemom ogrevanja samo z električnim uporovnim grelnikom in določitev njihovih ekonomičnosti. Na osnovi gradbene dokumentacije in slovenskega standarda za ogrevalne sisteme v stavbah SIST EN 12831, ki je metoda izračuna projektne toplotne obremenitve, sem določil transmisijske toplotne izgube stanovanjskega objekta pri geografsko izmerjeni projektni zunanji temperaturi. Za vse sisteme sem nato na podlagi predhodno izračunanih toplotnih izgub preračunal energijske in eksergijske izkoristke ter jih analiziral. Na koncu je sledila analiza finančne učinkovitosti obeh sistemov v primerjavi z obstoječim ogrevalnim sistemom.
Keywords: eksergija, fotovoltaika, solarni kolektorji, toplotna črpalka, električni uporovni grelnik
Published in DKUM: 08.09.2020; Views: 452; Downloads: 64
.pdf Full text (2,12 MB)

3.
Izraba sončne energije za procese ogrevanja in hlajenja v istri
Matej Hrvanović, 2016, master's thesis

Abstract: Na začetku magistrskega dela je opisan pregled teoretičnih osnov solarnega toplotnega sistema s svojimi osnovnimi deli. Na podlagi energetskih izgub in dobitkov objekta je dimenzioniran sistem za pripravo tople vode in ogrevanja. V drugem delu so narejeni analitični izračuni za sistem hlajenja z absorpcijsko hladilno napravo. Z numerično analizo toplotnega sistema so pridobljeni osnovni podatki o solarni pokritosti, učinkovitosti in varčevanju energije stanovanjske enote. Na koncu je narejena ekonomska analiza dobičkonosnosti solarnega sistema za ogrevanje in hlajenje.
Keywords: solarni kolektorji, ogrevanje, hlajenje, priprava tople vode
Published in DKUM: 03.02.2017; Views: 1224; Downloads: 125
.pdf Full text (4,36 MB)

4.
KRMILJENJE SISTEMA ZA OGREVANJE SANITARNE VODE Z VAKUUMSKIMI SONČNIMI KOLEKTORJI
Luka Dragovan, 2014, master's thesis

Abstract: V želji po boljših izkoristkih, zanesljivejšemu delovanju, ter znižanju stroškov, se je pojavila ideja po izdelavi diferenčnega solarnega regulatorja, namenjenega krmiljenju sistema za ogrevanje sanitarne vode z vakuumskimi sončnimi kolektorji. V magistrskem delu smo se tako posvetili načrtovanju in izdelavi, ter testiranju dveh tipov solarnih regulatorjev. V primeru obeh zagotovimo učinkovito in zanesljivo rešitev problemov, do katerih bi sicer prišlo v primeru izpada električne energije ali udara strele. Postopek razvoja je vključeval zahtevo po čim nižjih stroških modulov. Posledično je cena tudi omejila končno kompleksnost in zahtevnost vezja, saj so poleg stabilnega delovanja sistema pomembni tudi stroški razvoja in izdelave.
Keywords: diferenčni solarni regulator, krmiljenje, vakuumski sončni kolektorji, ogrevanje sanitarne vode
Published in DKUM: 19.02.2015; Views: 1480; Downloads: 271
.pdf Full text (4,05 MB)

5.
Primerjava toplotnih lastnosti ploščatih sončnih kolektorjev s sončnimi kolektorji s toplotno cevjo
Klemen Kopač, 2013, specialist thesis

Abstract: V nalogi so predstavljene različne vrste sprejemnikov sončne energije. Primerjal in analiziral sem ploščate sprejemnike in sprejemnike s toplotno cevjo sistema heat pipe. Meritve so bile opraljene na sistemu heat pipe in so predstavljene v specialistični nalogi. Z nalogo želim dokazati ekonomičnost izgradnje sisma glede na ceno energentov za ogrevanje.
Keywords: - ploščati sončni kolektorji - sončni kolektorji s toplotno cevjo - hear pipe solar collectors - solarni sistemi - ogrevanje sanitarne voda
Published in DKUM: 08.10.2013; Views: 2239; Downloads: 215
.pdf Full text (21,91 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica