| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izraba sončne energije na primeru solarne peči
Maja Štukelj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem uvod posvetila pojmu energije, njenim vrstam in osnovni delitvi oblik energije. V nadaljevanju teoretični del obravnava negativne posledice, s katerimi se dandanes srečuje človeštvo zaradi pretirane porabe energije in predvsem izkoriščanja fosilnih goriv. Pomemben korak k ohranjanju narave in varovanju okolja je pridobivanje energije iz obnovljivih virov energije, zato je opisan njihov pomen ter značilnosti posameznih vrst alternativnih virov energije. Med njimi sem izpostavila energijo sonca, ki po količini oddane energije prevladuje, je vsem na razpolago in tako predstavlja neizmeren energetski potencial. Opisana je zgradba sonca, načini izkoriščanja sončne energije, predvsem pa njeno pasivno izkoriščanje. Kljub temu da ima sonce takšen energetski potencial, poraba fosilnih goriv še vedno narašča, zaloge le-teh so močno izčrpane, njihov negativni vpliv na podnebje Zemlje pa je vedno večji. V praktičnem delu je izpostavljena ena izmed možnosti pridobivanja čistejše energije, ki se ponuja kar sama po sebi, to je izkoriščanje sončne energije s pomočjo solarne peči, ki je lahko uporabna za segrevanje vode in kuhanja obrokov nasploh. V tem delu diplomskega dela sem predstavila izdelavo solarne peči in njeno uporabo v vsakdanjem življenju, kar je še posebej pomembno za ljudi iz držav tretjega sveta. Takšno solarno peč lahko v sklopu tehničnega dne učenci naredijo in preizkusijo tudi sami, ob tem pa se odpirajo številne možnosti za diskusijo o ekologiji ter alternativnih virih energije.
Keywords: energija, obnovljivi viri energije, sončna energija, pasivno izkoriščanje sončnega sevanja, podnebne spremembe, solarna peč
Published: 12.06.2014; Views: 1176; Downloads: 141
.pdf Full text (4,47 MB)

2.
KOGENERACIJSKO OGREVANJE STANOVANJSKE HIŠE Z ORC PROCESOM
Katarina Žagar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno načrtovanje sistema ogrevanja stanovanjske hiše s sočasno proizvodnjo električne energije. Sistem deluje na osnovi organskega Rankinovega procesa. Uporabljeni so trije obnovljivi viri energije, ki so na voljo na področju Šaleške doline. To so geotermalna in solarna energija ter energija lesne biomase. V zaključnem delu poskušamo dokazati, da je vzpostavitev takšnega sistema smiselna, tako iz okoljskega kot tudi ekonomskega vidika.
Keywords: organski Rankinov proces, kogeneracija, geotermalna energija, solarna energija, biomasa
Published: 24.09.2013; Views: 1598; Downloads: 246
.pdf Full text (2,13 MB)

3.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: SOLARNA HIŠA
Erna Ternovšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Solarne hiše predstavljajo okolju prijazen način gradnje, saj uporabljajo obnovljive vire energije. Sončna energija omogoča dobitke, ki jih s pomočjo solarnih sistemov izkoriščamo za pretvorbo v toloto ali električno energijo. Solarna hiša nam, ob upoštevanju standardov trajnostne gradnje, zagotavlja ugodno počutje. V diplomskem delu je podan zgodovinski razvoj solarne hiše, predstavljeni so naravni, arhitekturni in tehnični vidiki. Na podlagi pridobljenih teoretičnih znan je na koncu predstavljen še praktični primer. S pomočjo "solarne arhitekture", razvijamo odnos med okoljem in človekom ter sedanjostjo in prihodnostjo.
Keywords: obnovljivi viri energije, sončna energija, sprejemniki sončne energije, fotovoltaični moduli, sončne elektrarne, solarna hiša.
Published: 12.10.2010; Views: 2631; Downloads: 294
.pdf Full text (36,62 MB)

4.
PRERAČUN NIZKOENERGETSKEGA OBJEKTA Z UPORABO ZALOGOVNIKA ENERGIJE
Matej Kramar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Nenačrtovana in eksplicitna rast porabe energentov je in bo pomembno zaznamovala vsakdanjo, nenasitno človekovo potrebo po energiji. Spremembe je mogoče čutiti na vseh področjih družbenega življenja. Bodisi v avtomobilski industriji z državnim in internim subvencioniranjem k nakupu tehnično dovršenega prevoznega sredstva, ali v gradnji in rekonstrukciji stavb z raznimi ekokrediti in javnimi finančnimi sredstvi. Celoten svet na novo spoznava alternativne vire energije. Toplotna črpalka, ki že obstaja skoraj dve stoletji, je končno dosegla primerno pozornost, in koriščenje sončne energije, ki je bo vedno več zaradi ironične rasti toplogrednih plinov, ter klimatska naprava so postali prioritetni dejavnik energije.
Keywords: Toplotna črpalka, solarna energija, zalogovnik energije, talno gretje, prezračevanje, sušilnica, učinkovita in racionalna raba energije v stavbah.
Published: 13.05.2009; Views: 2747; Downloads: 447
.pdf Full text (5,78 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica