| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Elementi vernakularne arhitekture na primeru sodobne slovenske hiše
Nikola Pintarić, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili tradicionalne slovenske hiše in nato njihove elemente prenesli na sodobno hišo. Vzeli smo pet primerov tradicionalnih slovenskih hiš: alpska hiša, severovzhodna hiša, hiša južnih hribovij, osrednjeslovenska hiša in kraška hiša. Raziskali smo značilnosti hiš, ki so značilne za posamezno pokrajino. Pri prenosu vernakularnih elementov na sodobno hišo smo večkrat spremenili funkcijo in elementom dodali nove načine uporabe. Z uporabo vernakularnih elementov sodobnim hišam dodajamo elemente tradicije in tako postopoma ohranjamo identiteto krajevne arhitekture, hkrati pa na ta način prinašamo arhitekturno znanje naših prednikov na nove rodove.
Keywords: vernakularna arhitektura, kulturna dediščina, sodobna slovenska hiša
Published: 13.10.2020; Views: 215; Downloads: 88
.pdf Full text (45,23 MB)

2.
Sodobna enodružinska hiša v Škalah pri Velenju
Žan Jošt, 2019, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavljamo arhitekturno zasnovo sodobne enodružinske hiše, locirane na podeželju, v naselju Škale pri Velenju, in obravnavamo problematiko regionalne arhitekture. Pri zasnovi smo kot oblikovne smernice upoštevali splošne značilnosti alpske arhitekturne tipologije, ki je značilna za lokacijo zasnovane hiše. Uporabili smo dva konstrukcijska sistema, ki sta ločena po nadstropjih.
Keywords: sodobna arhitektura, Škale, enodružinska hiša, križno lepljen les, regionalna arhitektura
Published: 12.09.2019; Views: 429; Downloads: 72
.pdf Full text (11,88 MB)

3.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Denisa Repatec, 2016, diploma project paper

Abstract: Predmet obravnave projektne naloge je sodobna slovenska hiša v urbanem okolju. Na izbrani lokaciji v centru Maribora smo iskali rešitev, kako zapolniti nepozidan vogal. Osnovna ideja naloge je, kako na parceli izredno majhne površine v urbanem okolju zagotoviti vso udobje bivanja, ki ga ponuja klasična prosto stoječa enodružinska hiša. Zasnovali smo vertikalno hišo, 6 etažno stavbo, v katero smo umestili dve bivalni enoti in poslovni prostor.
Keywords: vertikalna hiša, idejna zasnova, sodobna arhitektura, slovenska hiša, Maribor
Published: 10.11.2016; Views: 1006; Downloads: 126
.pdf Full text (21,64 MB)

4.
Sodobna slovenska hiša na podeželju: enodružinska hiša pri Brežicah
Sanja Plantak, 2016, diploma project paper

Abstract: Sodobna slovenska hiša na podeželju / Enodružinska hiša pri Brežicah V nalogi je zasnovana sodobna enodružinska hiša, umeščena v podeželsko okolje Posavja na obrobje mesta Brežic. V teoretičnem delu so najprej predstavljene značilnosti tradicionalnega stavbarstva in arhitekture v Posavju. Analizi tradicionalnih primerov sledijo referenčni primeri sodobnih stavb. V nadaljevanju je razvojno predstavljena enodružinska hiša kot najbolj zaželen tip gradnje in samogradnje po drugi svetovni vojni z značilnimi sociološkimi vidiki gradnje na podeželju. Pri zasnovi sodobne hiše na podeželju smo skušali smiselno uporabiti značilnosti tradicionalne slovenske in regionalne arhitekture ter zagotoviti funkcionalnost in udobje bivanja tako v stavbi sami kot v povezavi z zunanjim prostorom v podeželskem okolju.
Keywords: sodobna arhitektura, podeželje, enodružinska hiša, Brežice, tradicionalna hiša
Published: 13.09.2016; Views: 1191; Downloads: 208
.pdf Full text (43,94 MB)

5.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov – hiša v urbanih območjih
Tomaž Veber, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena idejna rešitev sodobne slovenske hiše za družino s štirimi člani, ki odseva nacionalne in regionalne značilnosti historične in moderne stanovanjske gradnje v Sloveniji, pri čemer pa z napredno zasnovo in premišljenim oblikovanjem vzpostavlja sodobne ideale bivanja. V uvodnem teoretičnem delu naloge je predstavljena analiza značilnosti gradnje hiš na Slovenskem, kjer je posebna pozornost namenjena staromeščanskim eno ali dvodružinskim hišam oz. vilam.
Keywords: arhitektura, mesto, slovenska hiša, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, opeka
Published: 24.06.2016; Views: 838; Downloads: 125
.pdf Full text (84,12 MB)

6.
Sodobna slovenska hiša, hiša v urbanem območju
Luka Gotal, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo se osredotočali na snovanje sodobne slovenske hiše in modifikacije, ki izkazujejo vse potrebne vidike sodobne arhitekture in družbe, hkrati pa reflektirajo historične in regionalne značilnosti slovenske arhitekture na Štajerskem. V uvodnem, teoretičnem delu se ukvarjamo z enodružinsko hišo v Sloveniji in njeno zgodovino, ter potrebam po taki vrsti bivanja. Obdelali smo tudi primere hiš iz bogate slovenske zgodovine, njihove značilnosti in jih vklopili v našo zasnovo. Razložili smo potrebo po modularnosti in modifikaciji tlorisov ter možnosti, ki nam jih ponujajo.
Keywords: arhitektura, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, urbana hiša, modularnost
Published: 13.08.2015; Views: 1062; Downloads: 212
.pdf Full text (194,81 MB)

7.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Dorian Šipoš, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi se osredotočamo na snovanje enodružinske hiše v urbanem okolju. Na začetku projektne naloge bo predstavljena enodružinska hiša kot oblika bivanja. Enodružinska hiša naj bi vsebovala vse zahtevane vidike sodobne in funkcionalne arhitekture, v kateri biva ena družina. Besedna zveza »slovenska hiša« pomeni, da so za hišo značilne nekatere tradicionalne in regionalne posebnosti in materiali iz slovenskega prostora. Hiša bo predstavljena tako, kot da je snovana za skupinsko gradnjo, od hiše do hiše, in kot prostostoječa hiša.
Keywords: enodružinska hiša, sodobna hiša, arhitektura, Maribor, prostostoječa hiša
Published: 12.08.2015; Views: 1102; Downloads: 203
.pdf Full text (45,29 MB)

8.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov
Alen Al Mahdawi, 2014, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo potrebne vidike za zasnovo sodobne enodružinske nizkoenergijske hiše. S svojo tehnologijo gradnje upoštevamo principe za trajnostno gradnjo energetsko učinkovite stavbe. Unikaten del hiše je lomljiva streha, ki ponazarja slovensko hribovito podeželje.
Keywords: arhitektura, nizkoenergijska hiša, energetsko varčna hiša, sodobna hiša
Published: 10.09.2014; Views: 1642; Downloads: 149
.pdf Full text (6,37 MB)

9.
Sodobni trendi : vpogled v aktualna gibanja v arhitekturi
Bogdan Reichenberg, 2014, other educational material

Abstract:
Keywords: arhitektura, sodobna arhitektura, učbeniki
Published: 24.03.2014; Views: 1179; Downloads: 187
.pdf Full text (13,72 MB)

10.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: STANOVANJSKA STAVBA V HRIBU
Karin Lambizer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava sodobne stavbe v hribu v primerjavi s tradicionalno gradnjo na Slovenskem podeželju z vidika trajnostne arhitekture. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev tradicionalne stavbe v hribu na Slovenskem, in sicer primer tipične domačije v izbrani arhitekturni regiji ter obravnavo sodobnih hiš na izbranih primerih. V drugem sklopu sledi prikaz podobnosti in razlik med analiziranimi objekti s pomočjo izbranih kriterijev. Primerjava tradicionalne hiše s sodobno hišo v hribu je osnova za diskusijo, ali je moč govoriti o navezavi sodobne arhitekture na tradicionalno gradnjo v hribu. Ugotovili smo, da se sodobna hiša le deloma navezuje na tradicionalno gradnjo na Slovenskem.
Keywords: hiša v hribu, tradicionalna hiša, Slovenska arhitektura, sodobna hiša
Published: 03.10.2011; Views: 1904; Downloads: 212
.pdf Full text (2,63 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica