| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zavedanje mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa
Urša Pagon, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Mladostniki odraščajo v dobi modernih komunikacijskih tehnologij, ki se razvijajo iz dneva v dan. Prav zato je njihovo zaupanje v te tehnologije in svetovni splet veliko, morda celo preveliko. Zaradi tega je naš cilj izvesti raziskavo, v sklopu katere bomo proučili, koliko mladostniki vedo o spletnem socialnem inženiringu ter v kolikšni meri se zavedajo izpostavljenosti in nevarnosti tovrstnih napadov. Diplomsko delo sestoji iz dveh delov. V teoretičnem delu smo podali teoretične osnove s področja informacijske varnosti. Opredelili smo kaj je socialni inženiring, njegove vrste, ter motive napadalcev. Posebej smo se osredotočili na spletni socialni inženiring. Opisane so tudi vrste napadalcev in posledice napadov. V raziskovalnem delu smo si postavili raziskovalna vprašanja o zavedanju mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa. S pomočjo namensko pripravljenega vprašalnika smo izvedli raziskavo. Prejete anketne vprašalnike smo uredili, statistično obdelali, ter rezultate ustrezno predstavili. Rezultati raziskave kažejo, da je stopnja ozaveščenosti glede spletnega socialnega inženiringa proučevane populacije razmeroma nizka. Statistično značilnih razlik ni bilo moč potrditi niti glede na posamezno starostno skupino (14-19 let in 20-25 let) niti glede na spol anketirancev.
Keywords: socialni inženiring, mladostniki, internet, grožnja, informacijska varnost
Published: 06.08.2021; Views: 186; Downloads: 42
.pdf Full text (2,86 MB)

2.
Spletne goljufije kot oblika gospodarske kriminalitete
Lana Stupar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Svetovni splet že vrsto let predstavlja pomembno stalnico v vsakdanjem življenju tako fizičnih kot pravnih oseb. Je bistven del sodobne družbe in nedvomno eden od najbolj uporabljenih »pripomočkov« v današnjem svetu. V času ko se lahko skorajda kdorkoli kjerkoli poveže v splet se odpirajo številne možnosti za nove vrste kaznivih dejanj. Splet je dejansko izjemno orodje, vendar v napačnih rokah lahko kaj hitro postane škodljiv tako za finance kot tudi ugled oseb ter podjetij. Glavna podobnost med gospodarsko kriminaliteto in spletnimi goljufijami je predvsem protipravno pridobivanje premoženjske koristi, in sicer z metodami lažnega predstavljanja sebe, svojega finančnega stanja ali uspešnosti svojega posla v namen preslepitve. Globalna razširjenost spleta se izkorišča kot orodje za hiter dostop do neštetih potencialnih žrtev, hkrati pa je splet storilcem krinka in obenem obrambni mehanizem pred razkritjem identitete. Spletne goljufije so postale donosen posel, storilci teh kaznivih dejanj pa so vse bolj organizirani in iznajdljivi. Zaradi mednarodne in čezmejne narave spleta je ena od največjih težav uspešno odkrivanje in pregon storilcev teh kaznivih dejanj. Skozi diplomsko nalogo so predstavljene najpogostejše pojavne oblike spletnih goljufij in njihove posledice, saj je ozaveščanje o problematiki spletnih goljufij eno od pomembnejših orodij pri preprečevanju teh kaznivih dejanj. Posamezniki, podjetja in organizacije se morajo bolj začeti zavedati pomembnosti spletne varnosti in varovanja osebnih podatkov, saj ima spletna kriminaliteta lahko enako hude posledice kot 'navadna'. V diplomski nalogi je zato na koncu predstavljeno tudi nekaj smernic, katere naj se upošteva pri uporabi spleta za oteževanje izvajanja kaznivih dejanj goljufije.
Keywords: diplomske naloge, spletne goljufije, gospodarska kriminaliteta, splet, socialni inženiring, kraja identitete
Published: 16.03.2021; Views: 237; Downloads: 44
.pdf Full text (765,82 KB)

3.
Kibernetska varnost s poudarkom na socialnem inženiringu
Michele Kovač, 2018, master's thesis

Abstract: V 21. stoletju smo priča razmahu tehnološkega razvoja in s tem vedno novim napravam in programom, ki so za podjetja vedno bolj pomembna, da jih spoznajo in ohranijo svoj položaj na trgu. Poleg vseh teh programov, ki pripomorejo k uspešnemu in lažjemu delovanju programov, so tudi programi, ki škodujejo računalnikom, podjetjem, prikrijejo podatke, omogočajo dostop do podatkov osebam, ki naj ne bi vedeli za te podatke. S temi programi, ki so nastali v sodobnem svetu, lahko tuji ljudje namerno zlorabijo druga ranljiva omrežja, prevzamejo tujo identiteto, si prilastijo nedovoljena gesla in to je precejšen problem sodobnega sveta.
Keywords: socialni inženiring, hekerji, zlonamerni programi, vdori v računalnike, zaščite pred vdori, posledice in kazni s strani zakona zaradi nedovoljenega vdiranja
Published: 21.05.2019; Views: 578; Downloads: 111
.pdf Full text (2,02 MB)

4.
Socialni inženiring in zloraba osebnih podatkov
Demi Stamenković, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili pojem socialni inženiring. V začetku je omenjena zgodovina in prvi pojav pojma v računalniškem svetu, nadaljujemo z opisom socialnega inženiringa, njegovimi tehnikami in metodami in kaj so motivi za izvajanje napadov, končamo pa s pravnimi opredelitvami in zaščito pred napadalci. Socialni inženiring je fenomen v kibernetskem kriminalu in ena najnevarnejših metod zlorabe podatkov, tema pa ostaja zanimiva in kontroverzna že vrsto let.
Keywords: socialni inženiring, zloraba osebnih podatkov, tehnike socialnega inženiringa, manipulacija
Published: 19.10.2018; Views: 838; Downloads: 180
.pdf Full text (604,37 KB)

5.
Analiza primera informacijske varnosti v zdravstvu - Univerzitetni klinični center Ljubljana
Blaž Ozimek, 2017, master's thesis

Abstract: Varstvo informacijske zasebnosti je v medicini izredno pomembno, saj zdravstveno osebje ob vsakem prihodu posameznika v zdravstveno ustanovo vstopa na njegovo najbolj intimno področje. Zaradi narave dela izve bolnikove najbolj osebne podatke, ki jih mora za časa njegovega življenja varovati kot poklicno skrivnost. Z raziskavo smo dokazali, da informacijska varnost v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ni na prvem mestu, kar velja tudi za številne druge zdravstvene organizacije po Sloveniji. Koncepti, kot je Safe Mode, imajo sposobnost dviga ravni ozaveščenosti uporabnikov; znajo jim predstaviti potencialne grožnje in njihove posledice na razumljiv način, predvsem pa uporabnike lahko naučijo preventivnega vedenja, ki jih lahko zavaruje pred izgubo podatkov in nastankom katastrofalnih posledic. Z magistrsko nalogo smo želeli prikazati realno stanje v slovenskem prostoru na primeru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (v nadaljevanju UKC). Rezultati raziskave so pokazali, da je manevrskega prostora za izboljšanje ozaveščenosti veliko, prav tako tehnik, s katerimi bi to lahko dosegli. Preizkusili smo koncept Safe Mode in ga uporabili kot delavnico opismenjevanja za prostovoljne udeležence, zaposlene v UKC-ju. Večina sicer bežno pozna politike, ki urejajo varovanje informacij, vendar pa menijo, da jih protokoli, implementirani za vdrževanje informacijske varnosti, omejujejo, prav tako tudi njihovo delo.
Keywords: informacijska varnost, varstvo podatkov, socialni inženiring, zdravstvo, magistrska dela
Published: 15.06.2017; Views: 1149; Downloads: 256
.pdf Full text (1,64 MB)

6.
Kraja identitete v kibernetskem prostoru
Dejzi Ravas, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kaj kraja identitete sploh je? Na splošno pomeni, da nekdo prevzame identiteto nekoga drugega z namenom pridobitve določenih koristi. Zloraba identitete je v zadnjem času zelo pogost pojav, cena ki pa jo plača žrtev, pa je lahko zelo visoka. In vse skupaj zelo olajša tudi internet oz. kibernetski prostor, ki ponuja neskončno možnosti in hkrati veliko pasti in nevarnosti za vse njegove uporabnike. Najbolj ranljivi pa so tisti uporabniki, ki so manj izkušeni ali neprevidni. V diplomski nalogi smo preverili, katerih metod se storilci najpogosteje poslužujejo, kako je urejena zakonodaja v Sloveniji na tem področju in kako se lahko uporabniki zaščitijo. Z eksperimentom, kjer smo izvajali socialni inženiring z USB ključi, smo raziskovali, kako so ozaveščeni zaposleni v podjetjih, ki so USB ključ prejeli. V podjetjih, ki smo jih izbrali za eksperiment, smo preverili: - ali imajo vpeljano varnostno politiko na področju informacijske varnosti, - ali imajo v podjetju vpeljan kakršenkoli pravilnik o uporabi informacijske tehnologije, - ali izobražujejo zaposlene na področju informacijske varnosti in - kdo skrbi za njihov informacijski sistem. Rezultati so kljub majhnosti eksperimenta zaskrbljujoči in kažejo, da je ozaveščenost zaposlenih premajhna in kako zelo so pomembna izobraževanja, saj lahko zaradi napake posameznika ogrozijo celotno podjetje.
Keywords: kibernetski prostor, kibernetska kriminaliteta, kraja identitete, socialni inženiring, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 05.12.2016; Views: 1058; Downloads: 108
.pdf Full text (877,53 KB)

7.
Uporaba socialnega inženiringa v spletnih socialnih omrežjih
Vesna Jelen, 2015, undergraduate thesis

Abstract: S spletom, do katerega ima tudi v Sloveniji dostop že praktično vsak, se nas večina danes srečuje vsakodnevno, tako poslovno kakor tudi zasebno. Med uporabniki spleta je vse več tistih, ki za komunikacijo, deljenje vsebin, navezovanje stikov, izobraževanje itd. na svojih napravah uporabljajo različna spletna socialna omrežja. Z večjim številom uporabnikov teh omrežij pa raste tudi kibernetska kriminaliteta in število tistih, ki spletna omrežja in njihove uporabnike zlorabljajo s pomočjo tehnik socialnega inženiringa. Največjo nevarnost predstavljajo predvsem uporabnikom spletnih socialnih omrežij, ki ne uporabljajo ali ne posodabljajo protivirusnih programov, ne uporabljajo požarnega zidu in ne posodabljajo spletnih brskalnikov, ter tistim, ki z ostalimi na spletu nepremišljeno delijo svoje osebne podatke in odpirajo različne povezave, ki so jim bile posredovane s strani nepoznanih oseb, in ki hkrati s spletnimi socialnimi omrežji na svoji napravi dostopajo še do spletnega bančništva, opravljajo spletne nakupe in na svojih napravah hranijo pomembne osebne, bančne in druge občutljive podatke. Uporabnike spletnih socialnih omrežij je potrebno konstantno opozarjati na nevarnosti in jih seznanjati z novimi načini zlorab ter z možnostmi zaščite pred njimi. Nevarnosti zlorab se uporabniki večinoma sicer zavedajo, vendar nepoznavanje tehnik napada in možnosti zaščite, vodi do lahkomiselnega ravnanja uporabnika na spletnih socialnih omrežjih in s tem do uspešne manipulacije s strani socialnega inženirja in zlorabe uporabnika. Vsekakor je pri uporabi spletnih socialnih omrežij priporočljiva previdnost, premišljenost in skeptičnost, tako pri deljenju svojih osebnih podatkov, fotografij, itd. kakor tudi pri prejemanju teh. S takšnim ravnanjem pa zmanjšamo tudi možnosti, da postanemo žrtev katere izmed zlorab.
Keywords: internet, socialna omrežja, socialni inženiring, računalniška kriminaliteta, varnost, grožnje, diplomske naloge
Published: 18.01.2016; Views: 867; Downloads: 121
.pdf Full text (1,56 MB)

8.
Analiza koncepta Safe Mode in vpliv na zagotavljanje informacijske varnosti v podjetjih
Žiga Primc, 2015, master's thesis

Abstract: Že od nekdaj velja načelo, da ima vsak posameznik pravico, da svoje premoženje zaščiti. Tako kot imajo to pravico posamezniki, jo imajo tudi organizacije. Ključavnice, varnostne ograje, varnostno osebje in drugi klasični varnostni ukrepi so tudi danes stalnica v mnogih organizacijah. V procese poslovanja so organizacije že pred leti začele vpeljevati sodobno informacijsko komunikacijsko tehnologijo, saj nam ta omogoča bistveno hitrejše delovne procese in manjše delovne stroške. Stvari so se razvijale tako hitro, da niti opazili nismo, da smo postali odvisniki od tehnologije, saj je ta danes vpeta v vsak aspekt našega življenja. Jemljemo jo za samoumevno, kako krhki smo brez nje pa se zavemo šele ob izpadu elektrike. Informacijska tehnologija je popolnoma spremenila naša življenja v zadnjih tridesetih letih, žal pa uporabniki precej zaostajamo za njo. Z razvojem tehnologije so prišle nove grožnje, ki jih večina uporabnikov v resnici ne razume. Tako je tudi v večini organizacijskih okoljih, kjer organizacije vpeljujejo različne rešitve vendar pozabljajo na najpomembnejše člene – njih same. Vsi uporabniki v organizaciji, od direktorja do hišnika, pri svojem delu uporabljajo informacijsko tehnologijo in zato vsak izmed njih predstavlja grožnjo organizaciji. Da bi posamezniki in organizacije stopili v korak s časom bi bilo potrebno nadoknaditi zaostanek v razvoju. Ta zaostanek lahko nadoknadimo le s sistematičnim izobraževanjem in dvigom zavesti o delovanju sodobne informacijske tehnologije in potencialnih groženj. Trenutno je večina slovenskih organizacij precej dovzetnih za različne zlorabe saj se pod videzom kolikor toliko zaščitenih sistemov skrivajo nevešči uporabniki, ki lahko izničijo drage investicije v sisteme. Podjetje Zupo.SI d.o.o. je v sodelovanju s Fakulteto za varnostne vede razvilo produkt Safe Mode prav z namenom ponuditi rešitev za omenjeno, perečo problematiko. Gre za celovite storitve, ki na nevsiljiv način uporabnike pripeljejo iz nezavedne nevarne ravni na nezavedno varno raven ravnanja z informacijami. Sistem, katerega namen je spremeniti organizacijsko kulturo v posameznih organizacijah in opazno dvigniti raven varovanja informacij, je edinstven na slovenskem območju in tudi širše, saj ni primerljivega produkta, ki bi nudil tako visoko dodano vrednost.
Keywords: organizacije, neprekinjeno poslovanje, informacijska varnost, socialni inženiring, magistrska dela
Published: 17.11.2015; Views: 1089; Downloads: 146
.pdf Full text (7,18 MB)

9.
NAJPOGOSTEJE UPORABLJANE TEHNIKE SOCIALNEGA INŽENIRINGA ZA NAPAD NA INFORMACIJSKE SISTEME
Veronika Jagar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene problematika, metode in tehnike socialnega inženiringa, ki še vedno velja za nevarnejšo obliko napada na informacijski sistem, saj izkorišča najšibkejši člen v informacijskem sistemu – človeka. Predstavljeni so najpogostejši motivi, metode in tehnike, s katerimi socialni inženir operira, da pridobi dostop do želenih podatkov, s katerimi izvede napad na informacijski sistem. Vključena sta tudi opis različnih načinov obrambe pred tovrstnimi napadi in predstavitev glavnih predstavnikov socialnega inženiringa.
Keywords: socialni inženiring, manipulacija, napad, pharming, phishing, anketa
Published: 30.10.2015; Views: 1241; Downloads: 262
.pdf Full text (1,60 MB)

10.
Prisotnost socialnega inženiringa v kibernetskem prostoru
Martin Majer, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava temo socialnega inženiringa in njegovo prisotnost tako v vsakdanjem življenju kot tudi v delovnem okolju. Teoretični del naloge tako opisuje socialni inženiring kot pogosto uporabljeno tehniko, ki izkorišča človeški faktor za pridobivanje podatkov. Predstavljeno je, zakaj je tako uspešen in kaj so glavni razlogi za njegovo uporabo, kako je videti potek napada s socialnim inženiringom in najpogosteje uporabljene metode socialnega inženiringa. Ker je socialni inženiring kot oblika napada skozi vsa leta ostal nespremenjen in je za razliko od ostalih možnih napadov na podatke, ki so predvsem tehnične narave, odvisen predvsem od človeških pomanjkljivosti in naravnih tendenc, se njegova uporaba veča. Dodatno k večanju uporabe socialnega inženiringa pripomore predvsem v zadnjem času pogosto uporabljena kombinacija socialnega inženiringa s tehničnimi grožnjami, kar metodo naredi zanimivo tudi za napadalce s tehničnim znanjem. Prav ta oblika napada pa zaradi svojega širokega delovanja počasi briše mejo med kibernetskim prostorom in resničnostjo, saj s prepletanjem tehničnih in netehničnih groženj kibernetski prostor premakne v resničnost in obratno. Poleg teoretične razlage socialnega inženiringa in njegove uporabe je drugi del diplomske naloge namenjen raziskavi, s katero smo ugotavljali poznavanje in prisotnost socialnega inženiringa. Podrobno so analizirani in opisani dobljeni rezultati, iz katerih so izpeljane končne ugotovitve.
Keywords: kibernetski prostor, socialni inženiring, preprečevanje, informacijska varnost, diplomske naloge
Published: 16.04.2015; Views: 1469; Downloads: 139
.pdf Full text (909,01 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica