| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 47
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Razvoj traktorskega priključka za premeščanje krme
Kristina Zidar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Eno težjih opravil na kmetijah je ročno premeščanje živalske krme. Ta postopek je monoton, fizično naporen, izvesti ga je treba pa večkrat dnevno. Cilj diplomske naloge je razviti traktorski priključek, ki bi kmetu pomagal premestiti krmo na enostaven in hiter način. Narejen je zahtevnik, tržna analiza, izdelan koncept in izvedena zasnova. Postavljena je hipoteza, da je možno je razviti cenovno ugoden traktorski priključek, ki bo hitro, varno in učinkovito premeščal krmo. Pri tem mora ustrezati tudi vsem kriterijem, so v zahtevniku označene kot brezpogojne. Ta hipoteza je delno potrjena. Hipotezi, da traktorski priključek delavcu olajša delo in da ga je možno izdelati v delavnici z možnostjo varjenja, vrtanja, rezanja in struženja kovin, sta potrjeni. Proizvodnja tega priključka v manjšem obsegu ni smiselna. Cena na proizvedeno enoto (z vključenimi marketinškimi stroški) je nekonkurenčna.
Keywords: razvoj izdelka, zahtevnik, snovanje, traktorski priključek, tržna analiza, CATIA
Published: 21.09.2021; Views: 67; Downloads: 10
.pdf Full text (1,99 MB)

2.
Koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto
Jani Humar, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno koncipiranje in snovanje rotirajoče razstavne ploščadi za avto. V prvem delu je izdelan zahtevnik, na podlagi katerega se je izdelala funkcijska analiza. Nato so predstavljene konceptne rešitve delnih funkcij. Na podlagi rešitev delnih funkcij sta se izdelala variantna koncepta A in B. V drugem delu je predstavljeno snovanje izbranega koncepta. V sklopu snovanja je bila izdelana numerična analiza nosilne konstrukcije osrednjega segmenta ter določitev moči pogona in sile prednapetja vzmeti.
Keywords: rotirajoča razstavna ploščad za avto, snovanje, koncipiranje
Published: 08.07.2021; Views: 162; Downloads: 0

3.
Konstruiranje dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmeritev zabojev na valjčnem transporterju
Mihael Vah, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo je osredotočeno na razvoj in izdelavo dvižnega in pomičnega mehanizma za preusmerjanje zabojev na valjčnem transporterju. Mehanizem je del sklopa transportnih naprav, ki prikazuje koncept transportiranja v logističnih centrih. Magistrsko delo je nastalo v sodelovanju s Fakulteto za logistiko UM. V prvem delu magistrskega dela je prikazan celoten postopek konstruiranja naprave, ki zajema vse od konceptnih rešitev delnih funkcij mehanizma do opisa in predstavitve končne oz. optimalne rešitve, ki se bo tudi izdelala. Za mehanizem je prikazana tudi montaža. Zaradi zahtevnosti razvoja in izdelave mehanizma je zelo pomembna dobro pripravljena dokumentacija projekta, saj tako lažje predvidimo morebitne napake med potekom projekta. Drugi del magistrskega dela se navezuje na izdelavo zagonskega elaborata projekta, ki se osredotoča na potek izvajanja projekta omenjenega mehanizma.
Keywords: intralogistika, snovanje, dimenzioniranje, transporterji, dvižni in pomični mehanizem, zagonski elaborat projekta
Published: 29.09.2020; Views: 179; Downloads: 87
.pdf Full text (4,88 MB)

4.
Snovanje in izdelava laserskega CNC rezalnika
Tomaž Kozmus, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v prvem delu vsebuje teoretično razlago delovanja laserja, v drugem delu je opisano snovanje laserskega CNC rezalnega stroja, v zadnjem delu pa so predstavljeni rezultati izgradnje tega stroja. S to diplomsko nalogo je bilo dokazano, da je možno izdelati popolnoma delujoč laserski CNC-rezalnik, pri čemer celotni stroški ne presegajo 500 €. Na koncu diplomske naloge je priložena tudi tehniška dokumentacija, ki omogoča ponovitev izdelave tega laserskega CNC-rezalnika.
Keywords: laserski CNC-rezalnik, laser, snovanje izdelka, diodni laser
Published: 24.09.2020; Views: 224; Downloads: 71
.pdf Full text (3,04 MB)

5.
Snovanje modularne vpenjalne priprave za procese odrezavanja
Jure Trdin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo zasnovali modularni vpenjalni pripravi, na katerih se bo izvedla obdelava obdelovanca, v skladu z zahtevami na delavniški risbi. Glavne prioritete vpenjalnih priprav so bile, da so narejene čim bolj ergonomsko ter da so cenovno ugodne in obratovalno zanesljive. Preučili smo več različnih zasnov in na koncu z ustrezno analizo izbrali najustreznejšo. Preučili smo obdelovalne operacije in na tej podlagi izbrali ustrezna orodja. Izbrali smo optimalne rezalne parametre za operacije ter na koncu izbrali ustrezne obdelovalne stroje.
Keywords: Odrezavanje, vpenjalna priprava, snovanje, tehnologija obdelav
Published: 24.09.2020; Views: 226; Downloads: 108
.pdf Full text (4,41 MB)
This document has many files! More...

6.
Uporaba FMEA - pristopa pri procesu brizganja termoplastov
Ervin Vičič, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je prikazana uporaba FMEA-metode na snovanju proizvodnega procesa brizganja termoplastov za dan izdelek. V FMEA-analizi je pozornost posvečena iskanju možnih oblik napak, njihovih posledic, vzrokov za dane oblike napak in predlogov izboljšav, ki bodo odpravile ali vsaj zvišale njihovo verjetnost za doseganje kakovostnega proizvodnega procesa. Pri tem so se izvedle računalniške simulacije polnjenja s pomočjo računalniškega simulacijskega programa – Autodesk Moldflow Adviser. Glavni namen magistrske naloge je ustvariti splošen model FMEA-analize proizvodnega procesa brizganja termoplastov, ki bi se v prihodnje uporabljal za akumulacijo informacij v bazo inženirskega znanja pri načrtovanju proizvodnega procesa podobnih izdelkov.
Keywords: FMEA-metoda, snovanje, proces brizganja termoplastov, Moldflow
Published: 30.05.2019; Views: 754; Downloads: 134
.pdf Full text (4,23 MB)

7.
Zasnova orodja za namestitev uparjalnika na zamrzovalnik
Jan Šmerc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan potek snovanja orodja za namestitev uparjalnika na zamrzovalnik v podjetju Gorenje. V uvodnem delu diplomskega dela je opisan zahtevnik, ki ga mora orodje izpolniti, in na kaj je treba biti pozoren pri sami zasnovi. Predstavljeni so korak predpriprave zamrzovalne celice, preden nastopi uporaba orodja, zasnova posameznih delov orodja in njihove funkcije, ki pripomorejo k izpolnitvi zahtevnika in ustrezni izbiri materiala. Prikazana je tudi montaža orodja. Rezultat diplomskega dela je orodje, ki omogoča ustrezno namestitev uparjalnika na osnovno celico zamrzovalnika.
Keywords: Orodje, snovanje, uparjalnik, zamrzovalnik
Published: 12.09.2018; Views: 420; Downloads: 56
.pdf Full text (1,83 MB)

8.
Snovanje orodja za tlačno litje
Tea Andrejčič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan postopek snovanja orodja za tlačno litje. Predstavljeno je določanje parametrov in preračuni za polnitev puše ter širino odzračevalnih kanalov. Model orodja se izdeluje v programu Creo 2.0. Predstavljene so tudi simulacije dveh različic stiska v programu MAGMASOFT, s pomočjo katerih so bile predhodno videne težave pri zalitosti odlitka. Te so bile po prikazu simulacij in na podlagi izkušenj konstrukterjev odpravljene, tako da so po fizični izdelavi orodja pri litju dobili odlitke v skladu s kupčevimi zahtevami.
Keywords: tlačno litje, orodje za tlačno litje, orodjarstvo, aluminijeve zlitine, snovanje
Published: 09.10.2017; Views: 1546; Downloads: 30
.pdf Full text (2,83 MB)

9.
Uporaba fmea pristopa pri snovanju orodja za obrezovanje aluminijastih tlačnih odlitkov
Ervin Vičič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazana uporaba FMEA-metode na primeru snovanja orodja za obrez tlačnih ulitkov (krajše: obrezilno orodje). Pri FMEA-metodi je pozornost posvečena delovanju orodja, njegovemu vzdrževanju in montaži na stroj. Pri tem so se razdelale možne oblike napak, njihove posledice in možni vzroki zanje, vse pa se ovrednoti s skupnim prioritetnim številom tveganja. Na podlagi razdelave so se zasnovale konkretne konstrukcijske rešitve, ki zmanjšujejo ali popolnoma odpravijo možnost vzrokov in posledic za dane možne oblike napak.
Keywords: FMEA-metoda, snovanje, orodje za obrezovanje aluminijastih tlačnih ulitkov
Published: 04.09.2017; Views: 656; Downloads: 108
.pdf Full text (3,34 MB)

10.
Koncipiranje in snovanje trikolesnika na človeški pogon
Peter Smodiš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazani procesi razvoja trikolesnika na človeški pogon, ki si sledijo v zaporednju načrtovanje, koncipiranje in snovanje. Podrobneje je opisana priprava vhodnih podatkov za koncipiranje tovrstnih vozil s podrobno analizo ergonomije človeka, način kako izbrati primerne kolesarske komponente, določitev krmilnega mehanizma ter dimenzioniranje in osnovni preračuni okvirja trikolesnika. Prvotni namen dela je bil odpraviti pomanjkljivosti, ki smo jih opazili pri že obstoječih trikolesnikih ter prikazati nekaj smernic za reševanje tovrstne problematike.
Keywords: trikolesnik, človeški pogon, krmmilni mehanizem, koncipiranje, snovanje, dimenzioniranje, ergonomija, kolesarske komponente
Published: 12.09.2016; Views: 732; Downloads: 85
.pdf Full text (5,73 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica