| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Problem razdvojenega subjekta v delih Marjana Rožanca
Miran Štuhec, Anita Vodišek, 2014, original scientific article

Abstract: Po kratki utemeljitvi vsebine bova sintetično opozorila na nekatere bistvene značilnosti Rožančevega pisanja. Najin interes bo v največji meri usmerjen k njegovi esejistiki, saj ta odkriva najpomembnejše značilnosti avtorjevega poglobljenega in subtilnega razmerja do sveta. Tloris vprašanj, ki zadevajo Boga in človeka, moškega ter žensko, igro in šport, umetnost ter ustvarjalnost, je Rožanc prek pojma razdvojeni subjekt opremil z nenehnim iskanjem ravnovesja in smisla.
Keywords: slovenski esej, razdvojeni subjekt, humanizem, hominizacija, paradoksalna eksistenca, bogoiskateljstvo
Published: 21.12.2015; Views: 636; Downloads: 23
URL Link to full text

2.
LITERARNE TEME V ESEJISTIKI IZBRANIH DEL TOMA VIRKA
Tina Radolič, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavana esejistika Toma Virka. Prvi del naloge povzema teorijo eseja in hkrati razčlenjuje pojme, ki so pomembni za nadaljnjo analizo. Drugi del pa je posvečen interpretaciji in tematski delitvi esejistike Toma Virka. Med najbolj opazne tematske kroge novejše slovenske esejistike, kamor spada tudi esejistika Toma Virka, sodijo: književna vprašanja, eseji na temo kulture in umetnosti, eseji, ki obravnavajo bivanjsko problematiko itd. Številni avtorji sodobne esejistike, med njimi tudi Tomo Virk, se obračajo na literarno ustvarjanje slovenskih pesnikov in pisateljev, ki so s svojim delom zaznamovali slovenski prostor. Tomo Virk spada med tiste pisce, ki jih zanimajo predvsem avtorji v slovenskem literarnem kanonu. V svoje razmišljanje vključujejo teoretske predpostavke in zaključke, do katerih so prišli priznani slovenski ali tuji literarni zgodovinarji ter kritiki. Svoj predmet obravnavajo sistematično, pregledno, v esejistično pisanje se vriva strokovna terminologija, notranjeslogovno pa so usmerjeni k literarni kritiki in zgodovini. Tomo Virk književna dela v izbranih esejih tolmači, primerja, ocenjuje ter krati poskuša prikazati svoj osebni vidik, ki je velikokrat drugačen od že uveljavljenih interpretacij. Delo poskuša predstaviti natančno in objektivno, v nekaterih esejih pa želi poudariti subjektivni vidik, in sicer takrat ko želi izpostaviti vprašanja, ki imajo za avtorja osebni pomen. Za Virkove eseje so značilne osebne, bivanjske teme, in sicer takrat ko se avtor postavlja v razmerje do obravnavane problematike, o njej premišljuje s subjektivnega vidika in sebe postavlja v širši kontekst bivanjskih vprašanj. V ospredju Virkovih esejev pa je tudi tematika ustvarjanja slovenskih avtorjev.
Keywords: Tomo Virk, esej, slovenski esej, zgodovina eseja, tema in tematika, motiv
Published: 20.06.2014; Views: 1773; Downloads: 189
.pdf Full text (797,16 KB)

3.
Slovenska esejistika med letoma 1995 in 2010 - problemski krogi, postopki notranjega sloga in njihova funkcionalna zveza
Katja Bergles, 2012, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji je obravnavana slovenska esejistika med letoma 1995 in 2010. Prvi del povzema teorijo eseja in razčlenjuje pojme, ki so relevantni za nadaljnjo analizo. Drugi del je posvečen interpretaciji in tematski delitvi sodobne slovenske esejistike ter hkrati prinaša analizo notranjega sloga in jezika. Med najvidnejše tematske kroge slovenske esejistike med letoma 1995 in 2010 spadajo: književna vprašanja, eseji na temo kulture in umetnosti, eseji, ki obravnavajo vprašanja naroda, slovenstva in jezika, bivanjska vprašanja, narava in okolje, (avto)biografski in dnevniški eseji ter potopisni eseji. Disertacija izpostavlja tudi odvisnost med temo in notranjeslogovnimi prvinami ter jezikovnim stilom. Navedena medsebojna pogojenost zmeraj sicer ni nujna ali pa je manj opazna, gotovo pa moramo biti ob razčlenjevanju esejistike nanjo pozorni.
Keywords: esej, slovenski esej, notranji slog, jezikovni slog
Published: 20.09.2012; Views: 2674; Downloads: 408
.pdf Full text (2,63 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica