| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Elementi vernakularne arhitekture na primeru sodobne slovenske hiše
Nikola Pintarić, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili tradicionalne slovenske hiše in nato njihove elemente prenesli na sodobno hišo. Vzeli smo pet primerov tradicionalnih slovenskih hiš: alpska hiša, severovzhodna hiša, hiša južnih hribovij, osrednjeslovenska hiša in kraška hiša. Raziskali smo značilnosti hiš, ki so značilne za posamezno pokrajino. Pri prenosu vernakularnih elementov na sodobno hišo smo večkrat spremenili funkcijo in elementom dodali nove načine uporabe. Z uporabo vernakularnih elementov sodobnim hišam dodajamo elemente tradicije in tako postopoma ohranjamo identiteto krajevne arhitekture, hkrati pa na ta način prinašamo arhitekturno znanje naših prednikov na nove rodove.
Keywords: vernakularna arhitektura, kulturna dediščina, sodobna slovenska hiša
Published: 13.10.2020; Views: 214; Downloads: 88
.pdf Full text (45,23 MB)

2.
Rekonstrukcija tipične stare hiše v novo arhitekturno netipično, trajnostno slovensko hišo
Denis Črešnar, 2018, diploma project paper

Abstract: Svet je vedno bolj nasičen in s tega vidika se je potrebno vedno bolj zavedati pomena nepozidane narave in posledično rekonstrukcije, kot oblike najbolj trajnostne izrabe prostora. V diplomskem izpitu so na začetku v teoretičnem delu predstavljena osnovna načela kakovostne rekonstrukcije ter njen pomen za samo kulturo in prostor. Predstavljena so tudi osnovna načela trajnosti, ki jih moramo upoštevati pri kakovostni rekonstrukciji in projektiranju energetsko učinkovitih stavb. Kot posledica in odsev današnjih časov je predstavljena tudi problematika netipične gradnje, ki jo je prinesla globalizacija, in odgovornost, ki jo v celotni zgodbi nosimo arhitekti. V praktičnem delu sem predstavil rekonstrukcijo tipičnega objekta iz šestdesetih let, z inovativnim netipičnim pristopom, upoštevali smo tudi načela trajnosti, ki so jih prinesli današnji časi.
Keywords: Rekonstrukcija, arhitektura, tipična slovenska hiša, netipična arhitektura, trajnostna gradnja
Published: 04.07.2018; Views: 549; Downloads: 157
.pdf Full text (14,84 MB)

3.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Denisa Repatec, 2016, diploma project paper

Abstract: Predmet obravnave projektne naloge je sodobna slovenska hiša v urbanem okolju. Na izbrani lokaciji v centru Maribora smo iskali rešitev, kako zapolniti nepozidan vogal. Osnovna ideja naloge je, kako na parceli izredno majhne površine v urbanem okolju zagotoviti vso udobje bivanja, ki ga ponuja klasična prosto stoječa enodružinska hiša. Zasnovali smo vertikalno hišo, 6 etažno stavbo, v katero smo umestili dve bivalni enoti in poslovni prostor.
Keywords: vertikalna hiša, idejna zasnova, sodobna arhitektura, slovenska hiša, Maribor
Published: 10.11.2016; Views: 1006; Downloads: 126
.pdf Full text (21,64 MB)

4.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov – hiša v urbanih območjih
Tomaž Veber, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena idejna rešitev sodobne slovenske hiše za družino s štirimi člani, ki odseva nacionalne in regionalne značilnosti historične in moderne stanovanjske gradnje v Sloveniji, pri čemer pa z napredno zasnovo in premišljenim oblikovanjem vzpostavlja sodobne ideale bivanja. V uvodnem teoretičnem delu naloge je predstavljena analiza značilnosti gradnje hiš na Slovenskem, kjer je posebna pozornost namenjena staromeščanskim eno ali dvodružinskim hišam oz. vilam.
Keywords: arhitektura, mesto, slovenska hiša, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, opeka
Published: 24.06.2016; Views: 837; Downloads: 125
.pdf Full text (84,12 MB)

5.
Zasnova sodobne lesene hiše
Anže Kotnik, 2015, diploma project paper

Abstract: V teoretičnem delu se usmerimo na les – sodoben trajnostni material, ki je lahko dostopen, obnovljiv, cenovno ugoden in katerega ima Slovenija v izobilju. Na splošno prikažemo dobre lastnosti lesa ter prednosti njegove uporabe v arhitekturi oz. gradnji. V kasnejšem projektnem delu predstavimo zasnovo sodobne lesene hiše ob upoštevanju smernic energetsko učinkovite gradnje, ki reflektira značilnosti nacionalne slovenske arhitekture.
Keywords: arhitektura, les, gradnja, lesena konstrukcija, energetska učinkovitost, slovenska hiša.
Published: 21.09.2015; Views: 1433; Downloads: 316
.pdf Full text (10,53 MB)

6.
SODOBNA HIŠA ŠPORTNIKA NA PODEŽELJU
Žan Silovšek, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo ekspresivno zasnovano sodobno hišo na podeželju, ki s svojo zasnovo in tehnologijo gradnje spoštuje nacionalne značilnosti podeželske arhitekture, ustreza željam in življenjskemu stilu aktivnega športnika, ter obenem upošteva trajnostne principe. V teoretičnem delu obravnavamo izbrane materiale, posvečamo pa se predvsem vidnemu betonu z vidika arhitekture. S tehnologijo gradnje in možnostmi obdelave pa dokažemo inovativnost le tega.
Keywords: arhitektura, gradnja, beton, vidni beton, lesena fasada, dvokapnica, slovenska hiša.
Published: 14.09.2015; Views: 827; Downloads: 192
.pdf Full text (29,65 MB)

7.
Zasnova sodobne podeželske hiše
Boštjan Turk, 2014, diploma project paper

Abstract: V diplomskem izpitu predstavimo zasnovo sodobne slovenske podeželske hiše, ki s svojo obliko in tehnologijo gradnje upošteva trajnostne vidike in se hkrati navezuje na značilno arhitekturo tega prostora. V teoretičnem delu se posvetimo lesu kot sodobnemu gradbenemu materialu, predstavimo osnove energetske učinkovitosti gradnje iz lesenih elementov in zasnovi samega objekta.
Keywords: arhitektura, lesena gradnja, podeželska hiša, energetska učinkovitost, les, slovenska hiša
Published: 11.09.2014; Views: 1587; Downloads: 191
.pdf Full text (13,52 MB)

8.
DREVO, SIMBOL ŽIVLJENJA - HIŠA, SIMBOL BIVANJA
Vito Virant, 2014, diploma project paper

Abstract: Drevo raste in simbolizira življenje; hiša nam daje dom in streho nad glavo ter s tem simbolizira bivanje. V diplomskem izpitu smo na začetku v teoretičnem delu opisali prednosti in značilnosti lesene gradnje, ki se vedno bolj uveljavlja – še posebej v slovenskem prostoru. Opisali smo tudi, kakšni so koncepti energijsko varčne gradnje in s pomočjo literature (revije Hiše) ugotovili, kateri koncept je najprimernejši. Pri naslednji točki smo podrobneje opisali osnovna načela pri gradnji nizkoenergijske hiše ter se v sledečem poglavju razpisali še o konstrukcijah. Predstavili smo tudi osnovno tradicionalno slovensko hišo, kjer smo s pomočjo literature ugotovili, da enotne tradicionalne slovenske hiše sploh ni. Vsak predel v Sloveniji ima svojevrstno tradicionalno hišo, ki smo jo tudi opisali. V praktičnem delu smo izhajali iz tradicionalne panonske hiše in na podlagi le-te izdelali idejni koncept za moderno različico panonske hiše, ki smo ga tudi opisali in prikazali.
Keywords: arhitektura, les, tradicionalna slovenska hiša, energijsko varčna gradnja
Published: 11.09.2014; Views: 1322; Downloads: 147
.pdf Full text (29,51 MB)

9.
Sodobna slovenska hiša
Tomaž Pažek, 2013, diploma project paper

Abstract: V diplomskem izpitu predstavimo potrebne vidike sodobne slovenske enodružinske hiše, ki s svojo tehnologijo gradnje in zasnovo upošteva trajnostne in urbanistične principe načrtovanja, obenem pa reflektira nacionalne značilnosti slovenske arhitekture. V teoretičnem delu se posvečamo lesu kot sodobnemu gradbenemu materialu, ki za Slovenijo predstavlja velik potencial za trajnostni razvoj in predstavimo principe energetsko učinkovitega oblikovanja stavb s poudarkom na prednostih lesene gradnje.
Keywords: arhitektura, les, lesena konstrukcija, gradnja, energetska učinkovitost, slovenska hiša
Published: 20.08.2013; Views: 1883; Downloads: 311
.pdf Full text (17,83 MB)

10.
STANDARDI TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: STANOVANJSKA STAVBA V HRIBU
Karin Lambizer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava sodobne stavbe v hribu v primerjavi s tradicionalno gradnjo na Slovenskem podeželju z vidika trajnostne arhitekture. Prvi sklop diplomskega dela zajema predstavitev tradicionalne stavbe v hribu na Slovenskem, in sicer primer tipične domačije v izbrani arhitekturni regiji ter obravnavo sodobnih hiš na izbranih primerih. V drugem sklopu sledi prikaz podobnosti in razlik med analiziranimi objekti s pomočjo izbranih kriterijev. Primerjava tradicionalne hiše s sodobno hišo v hribu je osnova za diskusijo, ali je moč govoriti o navezavi sodobne arhitekture na tradicionalno gradnjo v hribu. Ugotovili smo, da se sodobna hiša le deloma navezuje na tradicionalno gradnjo na Slovenskem.
Keywords: hiša v hribu, tradicionalna hiša, Slovenska arhitektura, sodobna hiša
Published: 03.10.2011; Views: 1904; Downloads: 212
.pdf Full text (2,63 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica