| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Slavistična prepletanja 5
2024, scientific monograph

Abstract: Znanstvena monografija Slavistična prepletanja 5 prinaša trinajst prispevkov, razporejenih v štiri tematske sklope. Monografijo odpira sklop prispevkov, ki slovenski jezik obravnavajo v diahronem, sinhronem in digitalnem kontekstu, medtem ko so primerjalne frazeološke raziskave v fokusu drugega sklopa. Tretji sklop zajema prispevke, namenjene poučevanju in učenju slovenskega jezika kot neprvega jezika, zlasti v južnoslovanskem jezikovnem prostoru. Monografijo zaokroža sklop, ki se dotika poststrukturalističnih pristopov v preučevanju jezika, spola in seksualnosti ter obravnava slovaropisni prikaz besedja, povezanega z LGBTIQ+ osebami.
Keywords: slovanski jeziki, slovanske književnosti, interdisciplinarne raziskave, slovanski jeziki kot drugi in tuji jeziki, slavistika
Published in DKUM: 11.04.2024; Views: 159; Downloads: 12
.pdf Full text (13,25 MB)
This document has many files! More...

2.
Slavistična prepletanja 1
2022

Abstract: Znanstvena monografija Slavistična prepletanja 1 zajema sedemnajst prispevkov, vezanih na slovenščino, druge slovanske jezike in medslovanske stike. V prvem sklopu so izpostavljeni jezikovnosistemski, zlasti morfološko-sintaktični poudarki sodobnih slavističnih raziskav. Drugi sklop prinaša jezikovnonormativno problematiko in se pri tem osredinja na pravorečje in pravopis v slovanskih jezikih. Tretji sklop je posvečen frazeološkim raziskavam, pri čemer je posebej izpostavljen zlasti medslovanski vidik, izsledki pa posegajo tudi na področje medkulturnosti. Preplet različnih raziskovalnih polj, metodoloških izhodišč in pristopov temelji na izhodiščnem razmisleku o aktualnih slavističnih vprašanjih, njihovih raziskovalnih potencialih ter izzivih slavistike v 21. stoletju.
Keywords: slovanski jeziki, jezikovni sistem, jezikovna raba, jezikovna norma, frazeologija
Published in DKUM: 26.04.2022; Views: 1067; Downloads: 88
.pdf Full text (9,88 MB)
This document has many files! More...

3.
Medjezikovno razumevanje slovenskega in češkega jezika
Robert Filipčič, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo raziskuje možnosti razumevanja maternih govorcev dveh slovanskih jezikov – slovenskega in češkega –, kadar se sporazumevata vsak v svojem maternem jeziku. V prvem delu zaključnega dela je predstavljen teoretični pregled jezikovnega pojava, imenovanega medjezikovno razumevanje, s pomočjo opredelitve pojava, zgodovinskega orisa in morebitnih prednosti in slabosti. V nadaljevanju je prikazana slovanska jezikovna družina, posebna pozornost pa je seveda namenjena zahodni in južni veji, še posebej slovenščini in češčini. V drugem delu je podrobno predstavljena empirična raziskava, ki sem jo opravil, da bi ugotovil, ali sta slovenski in češki jezik medsebojno razumljiva in če sta, do kolikšne mere. Predstavljena so gradiva, vprašalnik, raziskovalne metode in vzorec. Sledi natančnejša analiza celotnega vprašalnika in rezultatov, ki sta jih dosegli slovenska in češka skupina. Na podlagi analize rezultatov je predlagana ugotovitev, da so materni govorci slovenskega in češkega jezika sposobni razumeti besedilo ciljnega jezika v pisni obliki do stopnje B1 po Skupnem Evropskem jezikovnem okviru.
Keywords: medjezikovno razumevanje, slovenščina, češčina, slovanski jeziki
Published in DKUM: 11.03.2021; Views: 790; Downloads: 75
.pdf Full text (1,24 MB)

4.
Diachrone und synchrone Aspekte von Personal-, Possesiv- und Demonstrativpronomina in der Slawia
Arno Wonisch, 2014, original scientific article

Abstract: Diahroni in sinhroni vidiki osebnih, svojilnih in kazalnih zaimkov v slovanskih jezikih Namen prispevka je prikazati nekatere podobnosti in razlike v sistemu osebnih, svojilnih in kazalnih zaimkov v stari cerkveni slovanščini in v današnjih slovanskih jezikih. Po kratkem uvodu s splošnimi podatki o poimenovanju te besedne vrste v slovanskih jezikih sledi krajša analiza navedenih zaimenskih kategorij z diahronega in s sinhronega vidika. Na ravni zaimkov je opozorjeno tudi na nekatere posebnosti v odnosu med prvim slovanskim knjižnim jezikom in sodobnimi jeziki slovanske jezikovne družine.
Keywords: osebni zaimki, svojilni zaimki, kazalni zaimki, slovanski jeziki, stara cerkvena slovanščina
Published in DKUM: 15.02.2018; Views: 1136; Downloads: 155
.pdf Full text (339,11 KB)
This document has many files! More...

5.
Proces adaptacji zapożyczeń językowych : czynniki socjo- i psycholingwistyczne wobec zróżnicowania anglicyzmów w wybranych językach słowiańskich
Mateusz Warchał, 2009, original scientific article

Abstract: Prilagajanje prevzetih besed: socio- in psiholingvistični dejavniki različenja anglicizmov v izbranih slovanskih jezikih Prilagajanje prevzetih besed se med drugim uresničuje na didaktičnem, glotodidaktičnem in prevajalskem področju. Eden izmed praktičnih rezultatov jezikovne analize je ugotavljanje splošnojezikovnih pravil, načinov in mehanizmov adaptacije. Prispevek poskuša pokazati prevzemanje tujih besed na fonološki, morfološki in semantični ravni, in sicer s pomočjo izbranih angleških izposojenk v slovenskem, hrvaškem, srbskem in bosanskem jeziku.
Keywords: jezikoslovje, psiholingvistika, sociolingvistika, anglicizmi, anglizmi, internacionalizmi, slovanski jeziki, primerjalna metoda
Published in DKUM: 31.01.2018; Views: 1041; Downloads: 148
.pdf Full text (258,73 KB)
This document has many files! More...

6.
Językowy świat małych ojcznyzn czyli słowiańskie pogranicza językowe
Emil Tokarz, 2009, original scientific article

Abstract: Jezikovni svet malih domovin Svet malih domovin, izgubljenih v morju različnih, včasih neprijaznih civilizacij in kultur, se je odločno boril za svojo identiteto in veroizpoved ter za svoj jezik. Slovani so živeli na jezikovnih in kulturnih obmejnih območjih, skrbno so se organizirali in poskušali ohraniti svojo drugačnost, zato so v svojo tradicijo vpletali nove vrednote. Za mnoge je slovanska tradicija vir navdiha za nove izzive v sodobnem svetu.
Keywords: slovanski jeziki, slovanska jezikovna območja, obmejna območja, večkulturnost, diaspora
Published in DKUM: 31.01.2018; Views: 952; Downloads: 142
.pdf Full text (217,43 KB)
This document has many files! More...

7.
Spletna konferenca Pojavi internacionalizacije v slovanskih jezikih
Irena Stramljič Breznik, 2009, review, book review, critique

Keywords: slovanski jeziki, sociolingvistika, internacionalizacija, posvetovanja, internet, 2009
Published in DKUM: 09.06.2017; Views: 1007; Downloads: 65
.pdf Full text (316,85 KB)
This document has many files! More...

8.
9.
10.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica