| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Iluzije v sodobnem slikarstvu : diplomski seminar
Sabina Brumec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Nalogo sem si zastavila tako, da najprej ugotovim, kaj so iluzije, kako nastanejo, zakaj jih vsak drugače vidi. Proučila sem več različnih knjig, kjer imajo avtorji svojo teorijo in svoj pogled na iluzije, kar je tudi poglavje mojega dela. Bolj temeljito sem se lotila bolj znanih sodobnih avtorjev kot so Sandro Del-Prete, katerega umetnost me je prevzela zaradi njegove šahovnice, ki je popolnoma nemogoča in ti ponuja veliko za razmislek. Octavio Ocampo se za razliko od Del-Pretea ukvarja predvsem z prvim in drugim videnjem, kjer cilja predvsem na portrete znanih oseb, kar me je tudi prevzelo, saj pri določenih delih, kot pravi Seckel, v portretu prikaže celotno zgodbo ali življenjepis. Izbrala pa sem tudi še malo mlajšega avtorja Akiyoshi Kitaoka, ki pa se skoraj izključno ukvarja samo z virtualno iluzijo in optičnimi prevarami, narejenimi z sodobno tehnologijo – računalniki. Ugotovili bomo, da so si še takorazlične tehnike in motivi lahko tako zelo sorodni. Prav tako pa bomo odkrili kako dojemamo njihova posamezna dela. Kaj je figura in kaj ozadje, iz likovne teorije.
Keywords: Optične prevare, iluzije, likovna teorija, gestalt psihologija, sodobni iluzionistični slikarji.
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 192; Downloads: 9
.pdf Full text (2,27 MB)

2.
Prekmurska motivika v slikarstvu med preteklostjo in sedanjostjo
David Lukač, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Prekmurska motivika med preteklostjo in sedanjostjo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Z njim želimo preveriti podobo panonskega sveta v slikarstvu nekdaj in danes, predvsem pa želimo prepoznati dosedanje gledanje likovnih del prekmurskih slikarjev 20. stoletja in ugotoviti, na kakšen način se spreminjajo. V teoretičnem delu smo predstavili značilnosti prekmurskega slikarstva 20. stoletja, pomembnejše predstavnike prekmurskega slikarstva in njihov umetniški izraz. Predstavili smo tudi spoznanja o prekmurskem slikarstvu 20. stoletja, ki potrjujejo nekatera naša raziskovalna vprašanja. Pri praktičnem delu smo predstavili značilnosti lastnega slikarskega izraza ter umetniška dela. V njih smo iskali stilne in motivne podobnosti s slikarji, omenjenimi v teoretičnem delu. Pri snovanju lastnih del smo izhajali iz percepcij prekmurskih slikarjev in prekmurske motivike.
Keywords: slovensko slikarstvo, moderno slikarstvo, Prekmurje, prekmursko slikarstvo, sodobno slikarstvo, prekmurski slikarji, motivi v slikarstvu, slikarstvo 20. stoletja.
Published in DKUM: 19.01.2017; Views: 1302; Downloads: 168
.pdf Full text (4,91 MB)

3.
EKSPRESIONIZEM V SLOVENSKI UMETNOSTI IN V MOJEM LASTNEM LIKOVNEM SNOVANJU
Anita Škrlec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Ekspresionizem v slovenski umetnosti in v mojem lastnem ustvarjanju je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Namen dela je predstaviti ekspresionistično gibanje v Evropi in njegov vpliv na slovensko slikarstvo. V prvem delu naloge so obravnavani začetki evropskega ekspresionističnega gibanja, temeljne značilnosti ter predstavitev najizrazitejših skupin Die Brücke in Der Blaue Reiter. Drugo poglavje je posvečeno začetkom slovenskega ekspresionizma, bistvenim značilnostim in razvoju sloga pri glavnih predstavnikih. Ekspresionizem je najbolj izrazit v delih bratov Franceta in Toneta Kralja, v delih Vena Pilona in Božidarja Jakca. V praktičnem delu so predstavljena moja lastna dela in kako se ekspresionistične prvine evropskih in slovenskih slikarjev kažejo v mojem lastnem likovnem snovanju.
Keywords: Ekspresionizem, Die Brücke, Der Blaue Reiter, slovenski ekspresionizem, slovenski ekspresionistični slikarji, France Kralj, Tone Kralj, Veno Pilon, Božidar Jakac.
Published in DKUM: 20.09.2016; Views: 5394; Downloads: 577
.pdf Full text (2,21 MB)

4.
Rafael Santi
Riccardo Balsamo-Crivelli, 1943

Keywords: italijansko slikarstvo, renesansa, 15./16.st., slikarji, biografski romani
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1214; Downloads: 42
URL Link to full text

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica