| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SOLARNI SLEDILNIK
Samo Vrečič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Fotovoltaika postaja iz leta v leto bolj konkurenčna konvencionalnim virom energije, še posebej na področju malih porabnikov. S tem bo bistveno vplivala na strukturo proizvodnje energije in na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Diplomsko delo obsega praktični realizacijo dvoosnega solarnega sledilnika. V teoretičnem delu so zajete osnove solarne geometrije, predstavitev različnih tipov sledilnikov. Sledi podrobno predstavljen odprtokodni mikrokrmilnik ArduinoUno ter MotoShield. Za premikanje sledilnika sem uporabil 2 DC motorja in sicer linearni aktuator za naklon sledilnika in servo motor za premikanje sledilnika po azimutu. Motorja krmilim z pomočjo dvojnim H mostičem in PWM metode. Na koncu je še opisana programska koda.
Keywords: Dvoosoni solarni sledilnik, ArduinoUno, sledenje soncu, fotocelica, programska koda, fotovoltaika
Published: 21.10.2016; Views: 999; Downloads: 104
.pdf Full text (4,17 MB)

2.
AVTOMATIZIRAN DVOOSNI SLEDILNI FOTONAPETOSTNI SISTEM Z UPORABO ODPRTOKODNE PLATFORME ARDUINO IN PROGRAMSKE OPREME LABVIEW
Tadej Deržič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena praktična realizacija avtomatiziranega dvoosnega sledilnega fotonapetostnega sistema. Krmiljenje sistema je realizirano z nizko cenovnim, odprtokodnim mikrokrmilnikom Arduino Mega 2560, v navezi s programskim paketom LabVIEW. Podrobno je opisana DLL programska knjižnica in njen uvoz, katero smo uporabili za izračun pozicije Sonca. Za določitev usmerjenosti in naklona smo uporabili dva senzorja, in sicer elektronski kompas HMC5883L in pospeškometer ADXL335. Opisan je tudi postopek branja podatkov s senzorjev preko I2C vodila in analognega vhoda. Pomik celice smo izvedli z dvema DC motorjema, katera smo krmilili s pomočjo dvojnega H-mostičnega modula in PWM-metode.
Keywords: avtomatizacija, dvoosni fotonapetostni sistem, sledenje soncu, Arduino Mega, LabVIEW, elektronski kompas, pospeškometer
Published: 27.11.2012; Views: 1883; Downloads: 215
.pdf Full text (4,48 MB)

3.
MEHANIZEM ZA SLEDENJE SONCU
Jan Konečnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo govori o mehanizmu, ki je sposoben slediti soncu, za dosego čimbolj optimalne osvetljenosti sončnega panela. Mehanizem je v prvem načinu na podlagi merjenja osvetljenosti na dveh koncih panela in primerjanjem obeh vrednosti, sposoben določiti potreben zasuk panela, ki ga obrača enosmerni elektromotor, za dosego optimalne osvetljenosti v vsakem trenutku, v drugem načinu pa določa potreben zasuk glede na astronomski čas. V delu so predstavljeni cilji naloge, kratka raziskava že izdelanih sistemov, opis posameznih segmentov sistema, predstavljeni so razlogi za izbiro posameznih elementov in njihova vloga v sistemu, na koncu pa so predstavljeni še rezultati in podanih tudi nekaj možnih izboljšav in nadgradenj.
Keywords: Mehanizem, sledenje soncu, avtomatizacija, osvetljenost, astronomski čas
Published: 11.03.2011; Views: 1911; Downloads: 239
.pdf Full text (6,42 MB)

4.
AVTOMATIZACIJA SONČNEGA KOLEKTORJA IN REGULACIJA SOLARNEGA SISTEMA
Mitja Klanjšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje, kako lahko sončni kolektorji s pomočjo sledenja soncu pridelajo večji izkoristek energije kot pa fiksni kolektorji. Varčevanje in izkoristek energije ni odvisen samo od sledenja soncu, ampak tudi od pravilne regulacije samega solarnega sistema. Solarni sistem in vodenje je poglavje, v katerem razpolagamo z energijo, ki jo predelamo iz kolektorja. Diplomska naloga opisuje tudi sistem ogrevanja sanitarne vode, način regulacije, ki je primeren za ta sistem, in zmanjšanje stroškov ogrevanja.
Keywords: Ključne besede: sončna energija, krmiljenje, sledenje soncu, zajemanje temperature, hranjenje energije, merilnik impulzov, regulacija.
Published: 20.12.2010; Views: 2197; Downloads: 290
.pdf Full text (24,80 MB)

5.
POVEČANJE IZKORISTKA PRIDOBIVANJA SONČNE ENERGIJE Z AKTIVNIM SLEDENJEM
Simon Bračič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo predstavili nekaj o virih energije (obnovljivi in neobnovljivi viri) in se podrobneje posvetili sončni energiji. Raziskali bomo, kakšne so trenutne možnosti izkoriščanja sončne energije in ali je trenutno nakup sistema za izkoriščanje te energije rentabilen. Podrobneje bomo raziskali, kako lahko povečamo izkoristek sončne energije s sledenjem Soncu in tudi sami izdelali napravo za povečanje izkoristka sončnih celic ali kolektorjev.
Keywords: Obnovljivi viri energije, sončna energija, aktivni solarni sistemi, sledenje soncu, elektromagnetna iradiacija, nadzorni sistemi, vgrajeni sistemi.
Published: 03.12.2009; Views: 3022; Downloads: 398
.pdf Full text (2,23 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica