| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
SPAJANJE IN MERITVE ZRAČNIH OPTIČNIH KABLOV V PRENOSNIH ELEKTROENERGETSKIH SISTEMIH
Dominik Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili spajanje in meritve zračnih optičnih kablov posebej v elektroenergetskih sistemih, pri čemer smo upoštevali ITU-T standarde za enorodovna optična vlakna. Podali smo predstavitev optičnih komunikacij, pri kateri smo opisali pomembne sestavne dele optične trase, kot so viri, prenosni mediji in detektorji. Posebej smo podali tipe zračnih optičnih kablov in spojk, ki se jih največkrat uporablja v elektroenergetskih sistemih, s poudarkom na OPGW kablih in kabelskih spojkah za le- te. Za prenosni medij uporabljamo OPGW kabel, tip OPGW 56-27SA, 24 G.652.D, ki ima vgrajenih 24 enorodovnih optičnih vlaken, katera ustrezajo standardu ITU-T G.652D. Za spajanje enorodovnih optičnih vlaken uporabljamo fuzijski varilnik Fujikura FSM 60S, za shranjevanje in odcepljanje samih zvarov/spojev pa metalne kabelske spojke, tip 180 LC, ki imajo 4 vhode tako, da lahko trajno spojimo do štiri OPGW kable z največ do 48 izvedenimi spoji ali zvari. Za sklepni del naloge smo predstavili izvedbo meritev OPGW kablov pred polaganjem in spojene optične trase pri valovnih dolžinah 1310 in 1550 nm ter s tem zagotovili in predali investitorju spojeno traso OPGW kablov, ki ustreza teoretično izračunanim slabljenjem v projektni dokumentaciji in ITU-T standardom.
Keywords: optična vlakna, disperzija, slabljenje, meritve, kabelske spojke, reflektometer.
Published: 11.03.2010; Views: 3039; Downloads: 496
.pdf Full text (8,47 MB)

3.
IZVEDBA ŠIROKOPASOVNIH OMREŽIJ NA PODEŽELSKIH IN ODDALJENIH OBMOČJIH
Aleš Gošek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izvedbe različnih tipov arhitektur širokopasovnih dostopovnih omrežij. Vsebuje informacije o lastnostih arhitektur ter gradnikih, s poudarkom na P2P arhitekturi. Kot tip prenosnega medija uporabljamo optični kabel, ki vsebuje 864 enorodovnih optičnih vlaken in ustreza standardu ITU-T G.652D. Predstavljene so naprave in tehnike, ki se uporabljajo pri izvajanju del med izgradnjo omrežja, s poudarkom na izvedbi meritev ter analiziranju reflektografskih posnetkov optične trase. Za praktični del naloge smo izdelali izvršilno tehnično dokumentacijo, v kateri so zbrani vsi podatki o izvedenih meritvah in ustreznosti izgrajenega optičnega omrežja.
Keywords: optično omrežje, arhitektura omrežij, gradniki omrežij, slabljenje, meritve, optični reflektometer, tehnična dokumentacija
Published: 23.05.2012; Views: 1501; Downloads: 206
.pdf Full text (3,13 MB)

4.
BREZSENZORSKO VODENJE SINHRONSKEGA STROJA S TRAJNIMI MAGNETI ZA PUHALA S ŠIROKIM RAZPONOM HITROSTI VRTENJA
David Stojan, 2013, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je predstavljeno brezsenzorsko vektorsko vodenje sinhronskega stroja s trajnimi magneti za puhala s širokim razponom hitrosti vrtenja. Volumski pretok zraka skozi puhalo je pri nizkih hitrostih vrtenja zelo majhen, zato puhala obratujejo pri pretežno višjih hitrostih. Iz tega razloga se ta disertacija posveča problematiki brezsenzorskega vodenja sinhronskega stroja s trajnimi magneti v področju slabljenja polja in višjih hitrosti vrtenja. Predstavljena izvedba brezsenzorskega vodenja je primerna za širšo industrijsko uporabo. Zaradi relativne enostavnosti je izvedbo vodenja mogoče uporabiti tudi v nizkocenovnih industrijskih aplikacijah. Izvedba vodenja puhalo najprej zažene do določene hitrosti vrtenja z odprto hitrostno regulacijsko zanko. Ob zadostni hitrosti vrtenja se hitrostna regulacijska zanka sklene tam, kjer je informacija o položaju rotorja in hitrosti vrtenja dobljena z uporabo PLL-opazovalnika. Eden izmed osrednjih delov te disertacije je tudi analiza občutljivosti dveh struktur PLL-opazovalnika na variacijo parametrov sinhronskega stroja s trajnimi magneti. Na podlagi analize je izbrana struktura PLL-opazovalnika, ki je primerna za uporabo v širokem področju hitrosti vrtenja. Širok razpon hitrosti vrtenja dosežemo z novo izvedbo vodenja sinhronskega stroja s trajnimi magneti v področju slabljenja polja, ki izkoristi vso razpoložljivo napetost na enosmernem vodilu pretvornika. Izvedena je analiza stabilnosti nove izvedbe vodenja, na podlagi katere so podana navodila za izbiro parametrov izvedbe vodenja, da je zagotovljeno stabilno obratovanje sinhronskega stroja v področju slabljenja polja. Izvedena je simulacijska in eksperimentalna primerjava učinkovitosti delovanja nove in obstoječe izvedbe vodenja. Iz primerjave je razvidno, da je pri uporabi nove izvedbe prehod iz področja konstantnega navora v področje obratovanja v slabljenju polja bolj gladek. Na koncu je delovanje izbranega PLL-opazovalnika in nove izvedbe vodenja za obratovanje v področju slabljenja polja preverjeno eksperimentalno na puhalu, ki obratuje v zelo širokem razponu hitrosti vrtenja.
Keywords: brezsenzorsko vodenje, sinhronski stroj s trajnimi magneti, slabljenje polja, pogon za puhala
Published: 01.03.2013; Views: 2015; Downloads: 221
.pdf Full text (6,54 MB)

5.
MERITVE KAKOVOSTI SIGNALA DVB-T
Simon Žibrat, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V svetu najbolj razširjen standard za sprejem prizemnih televizijskih programov je DVB-T. V diplomskem delu je DVB-T predstavljen od nastanka do lastnosti in posebnosti. Predstavljeni so tudi sorodni standardi in opisane lastnosti DVB-T omrežij za vzpostavitev učinkovitega prizemnega oddajnega omrežja. Diplomsko delo se osredotoča na meritve kakovosti signala DVB-T oddajnikov, zato so opisane komponente oddajniškega sistema, ki s svojimi lastnostmi vplivajo na izhodni signal oz. signal, ki ga merimo. Predstavitev merilnih parametrov, z namenom meritve posameznega parametra, je kot uvod v peto poglavje, kjer je podrobnejša analiza in teoretična razlaga vseh parametrov, katerih meritve so bile izvajane. Opis meritev z merilnimi rezultati ter opis postopka za doseganje želenih merilnih rezultatov je podan v šestem poglavju. V nadaljevanju sledi še predstavitev predkorektorja, ki je integrirano orodje, kjer s pomočjo grafičnega uporabniškega vmesnika lahko spreminjamo lastnosti signala, ter tako dosegamo želeno obliko izhodnega signala. Ob merilnih rezultatih je v želji po znižanju obratovalnih stroškov oddajnega sistema zelo pomembna tudi učinkovitost oddajnikov, ki je v povezavi z nekaterimi merilnimi parametri in ji je zato namenjeno osmo poglavje.
Keywords: DVB-T, enofrekvenčno omrežje, razmerje mofulacijske napake, ramensko slabljenje, razmerje napake bitov
Published: 26.02.2015; Views: 1116; Downloads: 160
.pdf Full text (5,26 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica