| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
METODE VZDRŽEVANJA STROJNIH INSTALACIJ IN STROJNE OPREME
Nebojša Tolimir, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bodo predstavljene metode in načini vzdrževanja strojnih inštalacij in pripadajoče opreme. Poglavja so razdeljena po posameznih fazah inštalacij in zajemajo opise vzdrževalnih opravil na elementih inštalacij. Ob koncu posameznega poglavja je kot merilo delovanja inštalacij prikazan izračun skupne učinkovitosti opreme. Ta izračun predstavlja hiter pregled nad delovanjem opreme in nazorno prikazuje slabosti procesa, kar nam omogoča njegovo izboljšavo. Izračunati je bilo potrebno vse parametre za izračun skupne učinkovitosti in jih prilagoditi značilnostim posameznih faz inštalacij. Rezultati analize so prikazani v obliki grafov in izračunov.
Keywords: vzdrževanje, metode vzdrževanja, strojne inštalacije, skupna učinkovitost opreme
Published: 06.04.2009; Views: 2709; Downloads: 351
.pdf Full text (1,93 MB)

5.
IZBOLJŠANJE SKUPNE UČINKOVITOSTI STROJA AMADA VIPROS 255
Damjan Novak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Z optimalnim izkoriščanjem delovne opreme je mogoče drage začetne naložbe za opremo prevesti v smiselne investicije, ki prinašajo dobiček, zato mora temu vidiku poslovnega procesa veliko pozornosti posvečati vsako podjetje, če želi biti konkurenčno. Temu vprašanju je posvečeno tudi pričujoče diplomsko delo. Kratkemu uvodu, v katerem so opredeljeni problem, nameni in cilji ter omejitve diplomskega dela, sledi kratek pregled razvoja sistemov vzdrževanja do danes in nato še konkretnejši pregled sistema 20 ključev kot ključnega prijema podjetja Gorenje d.d. v novem tisočletju. Nato je zaradi lažje predstave opisan stroj Amada Vipros 255, ki služi kot konkreten primer stroja, na katerem je bil uveden sistem 20 ključev, da bi povečali njegovo skupno učinkovitost in s tem izboljšali poslovne rezultate podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo bele tehnike. V zaključnem delu je izveden dejanski izračun skupne učinkovitosti tega stroja pred uvedbo metode 20 ključev in po njej, pri čemer je ključna ugotovitev ta, da se je skupna učinkovitost stroja po uvedbi opisane metode znatno povečala. K temu je prispevalo manjše število neplaniranih zastojev, manj menjav na stroju v krajšem času in zmanjšanje izmeta; tako se zdaj proizvaja več, hitreje in z manjšimi izgubami.
Keywords: Vzdrževanje, sistem 20 ključev, ključ 9, vzdrževanje stroja in opreme, stroj Amada Vipros 255, skupna učinkovitost opreme.
Published: 14.04.2009; Views: 2025; Downloads: 184
.pdf Full text (1,89 MB)

6.
IZVEDBA METODE SPREMLJANJA SKUPNE UČINKOVITOSTI OPREME V PROIZVODNEM PROCESU
Sandi Lubej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Z optimalnim izkoriščanjem delovne opreme je mogoče drage začetne naložbe za opremo prevesti v smiselne investicije, ki prinašajo dobiček, zato mora vsako podjetje posvečati temu vidiku poslovnega procesa veliko pozornosti, če želi biti konkurenčno. Tej problematiki je posvečeno tudi pričujoče diplomsko delo. Kratkemu uvodu, v katerem so opredeljeni problemi, namen in cilj ter omejitve diplomskega dela, sledi obravnava metode celovitega produktivnega vzdrževanja. Poseben poudarek je na merjenju, preračunu in uvajanju sistemskih rešitev za povečanje skupne učinkovitosti opreme, ki je osrednja tema diplomskega dela. Sledi predstavitev tiskarskega stroja MPS EP — 410/8 na katerem se je fizično izvedla meritev parametrov in izračun skupne učinkovitosti. Na podlagi analize rezultatov izračuna in zbranih podatkov o zastojih med spremljanjem proizvodnje, smo predlagali ukrepe za izboljšanje učinkovitosti delovanja in izrabe delovnega sredstva.
Keywords: celovito produktivno vzdrževanje, skupna učinkovitost opreme, stroj MPS EP – 410/8, SMED metoda, ZQC metoda
Published: 28.05.2010; Views: 2346; Downloads: 309
.pdf Full text (2,84 MB)

7.
UVAJANJE AVTOMATSKEGA MERJENJA SKUPNE UČINKOVITOSTI OPREME V PROIZVODNI PROCES
Denis Kavaš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo s področja merjenja skupne učinkovitosti opreme v proizvodnem procesu. Ta metoda se je razvila v 90 – tih letih, ko so se najboljša podjetja zavedala, da je za povečanje konkurenčnosti potrebno nenehno izboljševati proizvodne procese in z medsebojno primerjavo meriti konkurenčnost na trgu. Uporablja se za spremljanje in analiziranje vseh zastojev v proizvodnih procesih v realnem času. Podatke največkrat zbirajo operaterji s pomočjo preglednic, zato so rezultati zbranih podatkov velikokrat odvisni od subjektivne ocene operaterja in organizacijske kulture v podjetju. Cilj diplomskega dela je bila uvedba avtomatskega zajemanja podatkov o zastojih na izbranem tiskarskem stroju MPS EP 410/8, kar smo izvedli z uporabo komercialne mobilne naprave za zajem podatkov. Na napravo smo priključili vhodni digitalni signal, ki nam daje podatek o stanju stroja – stroj je v obratovanju in stroj stoji. Na osnovi ročno zbranih podatkov o zastojih smo izdelali klasifikacijo zastojev, ki smo jih ustrezno sprogramirali in namestili v mobilno napravo Master IV. Ko naprava v realnem času dobi informacijo, da se je stroj ustavil mora operater v napravo vnesti bistveni podatek zakaj stroj stoji. Za vnos podatkov lahko koristi le predhodno vnesene vzroke. Na tak način se izognemo subjektivnim ocenam operaterja in ga prisilimo v realno vnašanje podatkov saj imamo napravo dnevno pod nadzorom preko interneta. Če dobimo podatek, da stroj stoji, zraven pa operater ni zabeležil vzroka ga lahko pobaramo, da ne izpolnjuje delovnih obveznosti. Hkrati ga seznanimo z rezultati analize in ko ugotovi, da veliko vzrokov za zastoje ni povzročil on, temveč so posledica slabe organizacijske kulture, kmalu vnos podatkov vzame resno saj ugotovi, da ga lahko zaščitijo. S takšnim načinom zajemanja proizvodnih podatkov in izračunom skupne učinkovitosti opreme smo vodstvu podjetja zagotovili kakovostne informacije o stanju in dogajanju v proizvodnji, ki jih lahko uporabljajo za nadaljnje strateško vodenje in razvoj proizvodnje.
Keywords: skupna učinkovitost opreme, razpoložljivost, zmogljivost, kakovost, proizvodni podatki, avtomatski zajem, naprava Datafox AE – Master IV, stroj MPS EP 410/8
Published: 07.10.2011; Views: 1569; Downloads: 140
.pdf Full text (2,85 MB)

8.
UVEDBA METODE TPM NA LINIJO KAVNIH APARATOV EQ7 V PODJETJU BSH NAZARJE
Petra Hribernik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Temeljni namen te diplomske naloge je bila uvedba metode celovito produktivno vzdrževanje (TPM) na linijo kavnih aparatov EQ7 v podjetju BSH Nazarje. Z uvedbo TPM smo želeli zmanjšati zastoje in okvare strojev ter tako izboljšati kakovost, dobavne roke in hitrost izdelave. Naš cilj je nenehno spremljanje, čiščenje in mazanje strojev ter prilagajanje proizvodnje razvoju. V diplomski nalogi je opisan postopek vpeljave TPM ter analiza obstoječega stanja ter ocenjeno stanje po vpeljavi metode TPM. Izdelali smo planske karte in kontrolne karte za pomoč delavcem na liniji. TPM planska karta nam bo pomagala pri izvajanju potrebnih preventivnih pregledov z namenom določiti kdaj, kaj preveriti in način pregleda. Izračunali smo OEE ter njene parametre. Predvidevamo, da bomo OEE v obdobju enega leta povečali za 14 odstotkov. Kakovost se naj bi zvišala za 5%, razpoložljivost za 11% ter uspešnost delovanja za 5%.
Keywords: • Vzdrževanje, • Preventivno vzdrževanje, • Celovito produktivno vzdrževanje (TPM), • Skupna učinkovitost opreme (OEE), • FMEA, • Linija kavnih aparatov.
Published: 06.01.2012; Views: 2575; Downloads: 566
.pdf Full text (1,65 MB)

9.
ANALIZA CELOSTNEGA VZDRŽEVANJA V DRUŽBI TALUM SERVIS IN INŽENIRING d.o.o.
Anej Kovačič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Ustvarjanje konkurenčne prednosti v današnjih časih predstavlja v industrijskem sektorju ključno prednost pred drugimi podjetji. Ustvarimo jo lahko le tako, da ob minimalnih stroških proizvodnje zagotavljamo kupcu visoko kvalitetne proizvode v dogovorjenem roku dobave. Za doseganje tega nam je lahko v pomoč metoda TPM (celovito produktivno vzdrževanje), katere namen je vključevati vse zaposlene v podjetju in posledično dvigovati učinkovitost proizvodnega sistema na vseh nivojih podjetja. V diplomskem delu je tako predstavljena metoda TPM, nato pa je ob izvajanju te metode v podjetju Talum Servis in inženiring d.o.o. narejena analiza obstoječega stanja. Ker ta metoda stremi k nenehnim izboljšavam delovnih procesov, smo opravili tudi nekaj nadgradenj obstoječega sistema. V diplomskem delu je tako predstavljena nadgradnja dveh osnovnih načel TPM. Prvo načelo predstavlja izboljšavo administrativnega sistema podjetja s pomočjo uvajanja mrežnega planiranja proizvodnje z računalniškim programom Microsoft Project. Nadgradnja drugega načela izboljševanja opreme in procesov je izvedena s pomočjo izdelave računalniškega pripomočka za spremljanje izgub, ki nastajajo ob puščanju komprimiranega zraka in z izračunom skupne učinkovitosti dveh CNC strojev, kar nakazuje pomembnost spremljanja učinkovitosti strojev in naprav v podjetju.
Keywords: tehnični sistem, delovna sredstva, celovito produktivno vzdrževanje (TPM), planiranje proizvodnje, skupna učinkovitost opreme (OEE)
Published: 13.03.2015; Views: 1742; Downloads: 244
.pdf Full text (2,19 MB)

10.
POVEČANJE UČINKOVITOSTI EKSTRUZIJSKIH LINIJ Z UVEDBO PREVENTIVNEGA PERIODIČNEGA VZDRŽEVANJA
Rok Srebotnjak, 2012, specialist thesis

Abstract: V specialističnem delu sem obravnaval skupno učinkovitost ekstruzijskih linij glede na uvedbo preventivnega periodičnega vzdrževanja. Posnel sem trenutno stanje skupne učinkovitosti opreme, uvedel določene kazalnike za natančnejše spremljanje parametrov ter na podlagi teh vpeljal preventivno periodično vzdrževanje. Izvedeni ukrepi so pokazali izboljšanje skupne učinkovitosti opreme in povečanje razpoložljivosti linij v sezonskih mesecih. Pri pregledu finančne kalkulacije sem dosegel upravičenost finančnega vložka v preventivno vzdrževanje ter učinka na drugi strani (povečanje skupne učinkovitosti opreme), kar je bil tudi cilj naloge.
Keywords: skupna učinkovitost opreme, ekstruzijska linija, preventivno periodično vzdrževanje, razpoložljivost, zmogljivost, kakovost
Published: 04.06.2013; Views: 1217; Downloads: 175
.pdf Full text (3,18 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica