| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Skladiščno poslovanje v lesno predelovalnem podjetju
Andrej Koritnik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: V današnjih časih se podjetja zavedajo, da je za uspešnost samega podjetja pomembno učinkovito skladiščno poslovanje, saj posledično omogoča podjetju delovanje drugih funkcij, predvsem nabave in prodaje. Predvsem pri skladiščnem poslovanju se lahko procesi optimizirajo, s čimer podjetja zmanjšajo stroške in trajanje samih procesov ter skrajšajo nepotrebne poti. V diplomskem delu smo raziskali in analizirali skladiščno poslovanje ter same možnosti za izboljšavo obstoječega stanja z uvedbo informacijske tehnologije v celotnem skladišču. Osredotočili smo se na visoko-regalno skladišče končnih izdelkov, v katerega prihajajo narejeni produkti iz proizvodnje in potem se v tem skladišču opravi komisioniranje in izdaja tovora. V skladišču trenutno ne uporabljajo nobene informacijske tehnologije za podporo skladiščnih procesov, ampak delo še vedno poteka ročno na papirni tehnologiji, zato je možnost človeških napak toliko večja. Namen in cilj diplomskega dela je rešitev trenutne problematike v skladišču pri prevzemu, uskladiščenju in komisioniranju gotovih izdelkov. Predlagana je uvedba tehnologije črtne kode z implementacijo informacijskega sistema. Na vstopnih in izstopnih točkah v skladišču skladiščniki skenirajo izdelke z ročnimi čitalci črtnih kod, ki se bodo v realnem času vnašale v sam sistem. Posledično imamo popoln nadzor v skladišču in s tem zagotavljamo natančen pregled zaloge v realnem času, hitrejše komisioniranje ter sam proces izdaje.
Keywords: Skladiščno poslovanje, skladiščni procesi, komisioniranje, tehnologija črtne kode, informacijski sistemi
Published: 08.06.2017; Views: 888; Downloads: 168
.pdf Full text (1,46 MB)

2.
Optimiranje skladiščenja in komisioniranja pri distribuciji farmacevtskih izdelkov
Aleš Lampret, 2016, master's thesis

Abstract: Distribucija farmacevtskega blaga je zaradi občutljivosti ter vplivov na zdravje ljudi visoko regulirana dejavnost. Temeljna zahteva distribucije farmacevtskih izdelkov je zagotavljanje istovetnosti izdelka v celotni dobavni verigi – od proizvajalca do pacienta – in predstavlja pomembno dejavnost v celotni dobavni verigi farmacevtskih izdelkov. V delu so predstavljene vloge ter vrste skladišč, ki se uporabljajo v distribuciji farmacevtskih izdelkov. Prav tako pa so obravnavani organiziranost skladiščenja in skladiščni procesi. Temelj učinkovitega komisioniranja je v optimalnem razmeščanju blaga v skladišču. Ta temelji na skladiščnem načrtu, ki izkorišča skladiščni prostor z različnimi načini razmeščanja izdelkov v različna skladiščna območja. K temu pa pripomorejo tudi premiki blaga, ki skrajšujejo komisionirne transportne poti. Preverjane so možnosti skrajšanja časa priprave naročil pri razporeditvah blaga v različna skladiščno-komisionirna območja. Zaradi kratkih odzivnih časov pri oskrbi odjemalcev – lekarn je velik poudarek na čim krajšem času komisioniranja. Predstavljene so kompleksnost komisionirnih sistemov ter njihove možnosti pri komisioniranju farmacevtskega blaga. Zajete so ideje, kako je mogoče zmanjševati čas izvedbe naročila. Prav tako pa je bilo ugotavljano, ali je mogoče z avtomatizacijo skladiščnega poslovanja skrajšati čas priprave blaga za odjemalca in kako avtomatizacija vpliva na odjemalčevo zadovoljstvo. Predstavljene pa so tudi vloge skladiščnih informacijskih sistemov – WMS (angl. warehouse management system) ter WCS (angl. warehouse control system) v skladiščnem poslovanju, ki omogočajo vodenje in nadzor nad kompleksnimi skladiščnimi procesi.
Keywords: distribucija farmacevtskih izdelkov, skladiščenje, komisioniranje, skladiščni informacijski sistemi, komisionirna območja
Published: 06.07.2016; Views: 546; Downloads: 107
.pdf Full text (2,07 MB)

3.
Preureditev skladišča zbirnih pošiljk za proizvodne družbe Gorenja, d.d. v tujini
Tadej Hren, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali možnost preureditve zbirnega skladišča za materiale, ki jih Gorenje, d. d. vsakodnevno odpremlja v proizvodne družbe v tujini. V prvem delu diplomskega dela smo naredili posnetek obstoječega stanja v skladišču. Prikazali smo trenutno prostorsko razporeditev, opravila zaposlenih, tehnološke rešitve ter izpostavili problem nekurantnih zalog. V drugem delu smo pripravili predlog za možno preureditev skladišča. Pri tem smo skušali čim bolj racionalno izrabiti trenutno lokacijo in sredstva, kot so infrastruktura in viličarji. Jasneje smo definirali cone skladišča, ter v njih uvedli različne skladiščne rešitve v obliki polic, regalov ali talnega skladiščenja. Dodatno smo še predlagali vpeljavo WMS, ter za to potrebne spremembe. V zaključnem delu smo primerjali trenutno in predlagano organizacijo skladišča. Spremembe smo ovrednotili kot pozitivne, zato smo pregledali še možnost fazne vpeljave sprememb, ter predlagali možnosti nadaljnjega razvoja skladišča.
Keywords: skladiščenje, preureditev, posnetek stanja, skladiščni informacijski sistemi, regali
Published: 26.01.2015; Views: 1025; Downloads: 104
.pdf Full text (2,09 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica